Cum sa vorbim despre noul coronavirus
20 March 2020
Dimensiunea științifică a artei – La ce sunt bune virusurile?
23 March 2020

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

Sâmbătă  21 martie 2020 de la ora 14,30 la Radio  România Cultural  vă punem la dispoziție cele mai noi și mai importante informații  despre  pandemia cu COVID-19.

Vor fi alături de noi, pentru dumneavoastră,  domnul  doctor Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, coordonatorul  echipei  care  se ocupă de tratarea pacienților  cu COVID -19 în vestul țării; vor   fi în legătură  telefonică directă cu noi  domnul  doctor  Alin Rosenzweig de la Ministerul  Sănătății din Israel , domnul  Dumitru  Horia Ionescu  de la Editura Herder din Freiburg și doamna Antonella Matei psihoterapeut.

După cum avertiza Organizația Mondială a Sănătății încă de săptămână trecută, centrul pandemiei cu COVID-19 s-a mutat în Europa. Italia traversează  una  din  cele mai dificle perioade din istoria recentă, având cel mai mare număr de îmbolnăviri  și decese,  raportat la 100.000 de locuitori. Până vineri 20 martie s-au înregistrat 47.000 de îmbolnăviri și peste 4000 de decese. Într-o singură zi au fost depistate peste 6000 de cazuri noi. Peste 2600 de pacienți sunt la terapie intensivă.În China cifrele se modifică apropae nesemnificativ, fiind raportați oficial aproximativ 81.000 de îmbolnăviri și peste 3200 de decese.

Numărul persoanelor cu COVID -19 a crescut semnificativ și în alte țări europene. În Spania se apropie în numai câteva zile de 21.000 de cazuri, în Germania 19.000, în Franța 11.000. Iranul a raportat aproximativ 20.000 de cazuri, USA 16.000. În vederea limitării acestei pandemii autoritățile din întreaga lume au luat măsuri  socio-economice  fără  precedent.   

Vom discuta despre particularitățile  pandemiei cu COVID-19, despre  bolile cronice asociate care înrăutățesc  semnificativ  evoluția bolii, despre tipul de răspuns imun pe care acest  virus  îl provoacă, despre  eforturile medicale din întreaga lume de a găsi  un tratament  cât mai eficace, mai ales la persoanele vârstnice, cu boli asociate  și care  reprezintă categoria cea mai vulnerabilă a societății.

Dacă până de curând, în România nu au fost  raportate  cazuri grave de îmbolnăvire care să necesite ventilație mecanică, în ultima săptămână  au fost  înregistrate și câteva complicații ale infecției cu virusul COVID-19. In formele ușoare și medii de boală, cele mai frecvente simptome  sunt : febra ridicată, tusea uscată, dureri de gât, uneori diaree. În formele  ceva mai grave apare o formă specială de pneumomie, cu afectare  alveolară masivă, ce necesită tratament energic  la terapie intensivă.

Până vineri, 20 martie ,ora 19,00 în România au fost raportate 308 cazuri de persoane  infectate. Au fost efectuate aproximativ  8284 de testări. În carantină sunt peste 4000 de personae. Alte 45.432 sunt izolate la domiciliu. Mulți medici ne avertizează asupra faptului  că numărul  real de persoane infectate cu acest virus ar fi mult mai mare. Faptul este explicat de posibilitățile de testarea limitate, cu precădere la spitalele de boli infecțioase sau în cabinetele particulare.  

Reîntoarcerea în țară a unui număr mare de persoane din zonele roșii ale Europei  va duce la răspândirea  masivă a bolii, dacă măsurile de protecție impuse de autorități nu vor fi respectate cu strictețe.

Vești  bune  vin de la Timișoara. Din cei 31 de pacienți vindecați, 22 au fost tratați la Spitalul Victor Babeș din  Timișoara de echipa de specialiști coordonată de domnul  doctor  Virgil Musta. Domnia  sa ne avertizează  asupra   unor particularități ale infecției cu COVID-19.  Două par să fie în prezent  elementele care influențează  decisiv evoluția  acestor pacienți- cantitatea de virus  din organism și răspunsul  imun  particular al fiecărui  pacient  în  parte nuanțează conduita  terapeutică.

Menționăm că până în prezent în multe state ale lumii este aplicată  o terapie antivirală  asemănătoare tratamentului din SIDA, la care se adaugă, după caz și clorochină.

Respectarea cu strictețe a măsurilor de prevenire a bolii reprezintă pentru multe comunități o adevărată piatră de încercare,  echivalentă însă cu salvarea a sute și sute de vieți. Măsurile medicale, socio-economice , consilierea  psihologică a pacienților  dar și a familiilor acestora sunt  priorități  pentru multe state ale lumii. Domnul  doctor  Alin Rosenzweig, medic psihiatru  de la Ministerul  Sănătății din Israel  ne va vorbi despre tipurile de testare  pentru COVD-19 și despre măsurile  socio-medicale adopttae în Israel în această perioadă.

Telemunca  este un concept aplicat  masiv în această perioadă. Pentru multe state ale lumii reprezintă o măsură  vitală de limitare a pandemiei. Care sunt avantajele și dezavantajele  lucrului online, cum poate fi valorificată  la maximum această perioadă  dificilă din viața noastră, cum ne recalibrăm practic  viața  în această  perioadă dificilă vom afla de la domnul Dumitru Horia Ionescu de la Editura Herder din Freiburg și de la doamna  Antonella Matei,  psihoterapeut.