Premieră într-un spital din România – abordarea microchirurgicală a limfedemului în cancerul de sân efectuată la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”.
15 November 2019
PORTRET: Maria Cuţarida – Crătunescu, prima femeie medic din România
16 November 2019

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

“ Visele în care zbori sunt ca niște reminescențe ale unei puteri spirituale deosebite. În aceste vise ar fi mai corect să spunem că plutim, fără să pierdem vreodată noțiunea gravitației.(…) structura transparentă este aceea în care adâncimea și suprafața se arată împreună privirii noastre. Ea se observă la un cristal, care ar putea fi descris ca o ființă capabilă  să-și interiorizeze suprafața, ca să-și întoarcă adâncimea spre exterior.

Aș îndrăzni oare să formulez bănuiala că lumea, în ansamblul, ca și în detaliile sale , este formată după modelul cristalului, dar în așa fel că ochiul nostru n-o poate pătrunde decât arareori sub acest aspect? Sunt semne ascunse care par s-o arate; fiecare dintre noi a avut impresia într-o zi că în momentele cele mai grave ființele și lucrurile se luminau, în așa măsură poate, încât te cuprindea un sentiment de amețeală, chiar de oroare. Aceasta se întâmplă în prezența morții, dar orice altă forță suverană, cum ar fi frumusețea, produce același efect; îl atribui mai ales adevărului.”

                                             Ernst Junger-Inimă aventuroasă-Figuri și capricii, Editura Rosmarin 2001

Pe 13 noiembrie este celebrată The Kindness day, Ziua Bunăvoinței, a generozității; un semn al lumii moderne, divizată, sufocată de conflicte armate, politice, economice.

Iată de ce,  sâmbătă 16 noiembrie 2019, de la ora 14,30 am invitat la Radio România Cultural un critic de artă, un psiholog și un psihoterapeut. Vom discuta despre nevoia omului contemporan de a-și  reorienta ființa către ceea ce este mai frumos și mai bine așezat în om, către acel sâmbure ascuns care ne reamintește faptul că omul a fost creat pentru veșnicie.

Vom aborda aceste teme cu ajutorul unor instrumente diferite, utilizate de cercetătorii de la Departamentul de Neuroștiințe Sociale al Institutului Max Planck al Științelor Cognitive și ale Creierului, de cei de la Universitatea Rockfeller până laTrustul Dalai Lama din India, Tibetan Works and Archives .

Vom începe însă acest parcurs  cu o invitație la un proiect cultural de excepție,  la care Radio România Cultural este partener media. Expoziția ” Nu este drum în cer” deschisă până pe 22 noiembrie la  Galeria Elite Art din București  realizată în parteneriat cu  Galeria Arcade 24 din Bistrița nu este doar un eveniment plastic, adresat ochiului. Lucrările lui George Mircea străbat formele imediate ale realității, proiectându-ne către zona arhetipală a lumii, acolo unde prezentul și trecutul se îngemănează și unde totul devine Rod, Apă vie, Altar.

Într-un articol intitulat Vămi și publicat în catalogul expoziției Abel, artistul scria:

”Fără o înțelegere a caracterului cognitiv al artei, fără o creștere cognitivă a stilurilor, fără o înțelegere a realității spirituale conform căreia a fi atent și a gândi sunt acte morale, pictura pare a nu mai fi pictură și a se îndepărta de codul a cărui absență trebuie deplânsă și în absența căruia totul pare să devină în cel mai bun caz lacrimă.

Se pot desena colecții de argumente, care organizate muzical în jurul unei linii continue de gândire și care în cele din urmă orchestrează un punct de vedere pentru a ne atrage atenția că trebuie să fim, pentru a brava istoria, prezenți la propriul nostru prezent.” 

Doina Mândru, critic de artă, ne va ajuta să înțelegem mesajul plastic, filosofic, moral și chiar social pe care lucrările lui George Mircea ni le adresează. Culoarea, impregnată de spirit devine limbaj, rugăciune, testament.       

                                                                                  ***

Pentru că am așezat această ediție a emisiunii Reconchilliant sub semnul generozității și al dăruirii, am rugat-o pe doamna Antonella Matei să ne vorbească despre modelele morale, culturale, sociale și comportamentale pe care ar trebui să le oferim copiilor noștri.

Explozia internetului și a rețelelor de socializare a modificat semnificativ comportamentul și modul de relaționare al oamenilor. Iluzia unei comunicări rapide, a unui număr tot mai mare de ”urmăritori” sau de like-uri au dus în timp la creșterea alarmantă a cazutilor de depresie și a diferitelor tipuri de adicție, în special la adolescenți și adulții tineri.

Dorința continua de a brava, de a PĂREA  fericiți, fără  rezolvarea conflictelor interioare, fără a avea un system de valori bine definit, duc în timp la tipare comporatamentale scindate, schizoide chiar. Cum putem recunoaște și preveni aceste suferințe lăuntrice cauzate de un sentiment acut de singurătate, vom afla sâmbătă 16 noiembrie 2019, de la ora 14,30.

                                                                       ***

Săptămâna viitoare Radio România vă invită la cel mai important eveniment dedicat cărților și iubitorilor lor: Târgul de carte Gaudeamus. Vom discuta cu domnul Sorin Lucaci coordonator de evenimente al Editurii Herald, încotro se îndreaptă atenția și eforturile cititorilor de azi; care sunt tipurile de cărți cerute de public, în ce măsură lectura, ca mod de viață, ne poate modifica comportamentul.

Vom reveni cu câteva informații asupra unui volum pe care vi-l semnalam și săptămâna trecută:  Mănăstirea și microscopul. Volumul, construit sub forma unor interviuri realizate cu Dalai Lama în anul 2013 de o echipă de cercetători de la cele mai importante centre de studiu al creierului, aduce cititorului roman informații de maximă importanță pentru înțelegerea activității creierului, a modului în catre emoțiile ne modelează comportamentul.

În volumul menționat sunt descrise și explicate experimentele făcute în ultimii ani privind activitate și structura neuronilor responsabili de coordonarea emoțiilor; răspunsul neuronal din anumite zone cerebrale( hipocamp, hipotalamus, amigdală) se modifică sub acțiunea stressului de lungă durată.

Mai mult decât atât, cercetările imagistice efectuate pe mai multe loturi de voluntari, inclusive călugări budiști, au evidențiat faptul că răspunsul neuronal la durere sau  la bolilie inflamatorii cronice, al persoanelor educate în practicarea empatiei și a compasiunii, diferă semnificativ față de celalte persoane. O invitație și o provocare pentru toți cei care doresc să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși, dar și prezentul pe care îl trăim.

Ascultați Reconchilliant, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, de la ora 14.30,  o emisiune de Daniela Rei Vișan. Numai la Radio România Cultural !