Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
24 October 2021
Românii în lume astăzi la Londra, Seghedin, Tel Aviv, Berlin si Florenta – Realizator Magdalena Tara
24 October 2021

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna Profesor Dr. Maria Dorobanțu

Duminică 24 octombrie 2021 de la ora 19,00 vom difuza la Radio România Cultural cea de a doua parte a interviului realizat cu doamna doctor Maria Dorobanțu  Profesor de Cardiologie și Medicină Internă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Președinte al Societății Române de Hipertensiune, membru al Academiei de Științe Medicale.

În cele 30 de minute ale emisiunii  vom continua să abordăm câteva aspecte extrem de importante pentru pacienții cu boli cardiovasculare în contextul pandemiei cu virusul SARS-Cov-2.Persoanele cu diabet, dislipidemii, obezitate, unele boli autoimune, afecțiuni pulmonare sau cardiace cronice au un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală. La acești pacienți consultul medical este necesar de la instalarea primelor semne de îmbolnăvire. Decompensările unei boli cronice pot să apară relativ ușor, cu un ritm galopant de evoluție. În ultimele luni au fost semnalate: miocardite, tulburări de coagulare ale sângelui, creșteri însemnate ale tensiunii arteriale, infarct miocardic acut, accidente vasculare cerebrale, aritmii severe și chiar  șoc cardiogen.

Tot în ediția de duminică 24 octombrie vom discuta despre unele simptome caracteristice infecției cu virusul SARS-Cov-2 prezente  și în anumite boli cardiovasculare, în special la decompensarea acestora. A recunoaște aceste semne cât mai rapid în vederea unui consult medical de urgență poate echivala cu salvarea unor vieți omenești.

Dispneea, spre exemplu, caracteristică insuficienței cardiace, apare și în afectarea pulmonară. Saturația de oxigen, frecvența respirațiilor, prezența sau absența febrei, a mialgiilor, ne-ar  putea ajuta să ne hotărâm către ce tip de consult medical ar trebui să ne îndreptăm; opinia medicului de familie poate fi de mare ajutor în această perioadă dificilă, cu acces oarecum restricționat la consultațiile și investigațiile obișnuite.

Salturile tensionale pot provoca dureri de cap de intensitate ridicată; sunt pulsatile, în zona fronto-occipitală, spre deosebire de cefaleea uniformă, de tip continuu indusă de infecție.

Chiar dacă pe internet circulă diverse variante de tratament pentru formele ușoare de Covid, doamna Profesor Dr. Maria Dorobanțu ne avertizează asupra riscurilor pe care unele combinații de medicamente le-ar putea avea asupra pacienților cu boli cardiace cronice . Astfel utilizarea concomitentă a Azitromicinei și a Plaquenilului la o persoană cu modificări ale electrocardiogramei poate amplifica tulburările  de ritm cardiac generând situații periculoase pentru viața pacienților.

Miocardita, raportată destul de frecvent în ultima perioadă, are în general o evoluție bună, spre vindecare în cazul unui tratament corect instituit; poate genera  fibroză și insuficiență cardiacă atunci când consultul medical a fost mult timp amânat.

Vaccinarea împotriva virusului SARS-Cov-2 dar și împotriva gripei reprezintă garanția traversării cât mai sigure a acestei pandemii. Și chiar dacă au fost raportate anumite reacții adverse  ele sunt în general reacții pasagere, de intensitate redusă, ușor de rezolvat, incomparabil mai puțin periculoase față de efectele bolii .