Românii în lume astăzi la Berlin, Madrid, Zaragoza, Gijon si Viena – Realizator Magdalena Tara
21 November 2021
Timpul prezent – Pentru egalitate de șanse investiți în bibliotecile școlare!
22 November 2021

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru la Radio România Cultural

 

El urcă de la Pământ la Cer și coboară din Cer pe Pământ; strânge astfel laolaltă puterile lucrurilor superioare și ale celor inferioare.”

Tabula Smaragdina

aceste cuvinte ale Tablei de Smarald hermetice se pot aplica foarte exact Omului ca termen median al Marii Triade, adică, într-un mod mai precis, ca ”mediatorul” prin care se operează efectiv comunicare între Cer și Pământ.”Urcarea de la Pământ la Cer” este de altfel reprezentată ritual, în tradiții foarte diverse, prin ascensiunea pe un copac sau un stâlp, simbol al ”Axei Lumii”; prin această ascensiune, urmată obligatoriu de o coborâre ( această dublă mișcare corespunzând din nou”disoluției” și ”coagulării”), cel ce realizează cu adevărat ceea ce este implicat în rit își asimilează influențele cerești și le readuce într-un fel în această lume pentru a le reuni cu influențele terestre, în el însuși mai întâi, și apoi, prin participare și prin iradiere, în întreg mediul cosmic.”

Rene Guenon –Marea Triadă, Editura Herald

Duminică 21 noiembrie 2021 de la ora 19,00 vă propunem la Radio România Cultural o incursiune în istoria sacră a culturii europene, alături de domnul Vasile Zecheru, profesor universitar, coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald.

Punctul de plecare al dialogului nostru a fost ideea de KOSMOS, de ” univers ordonat”. Ce înseamnă deci acest concept, din punct de vedere al tradiției primordiale? La CINE ne raportăm, CUM ne raportăm, după ce criterii?

Vom evoca în dialogul nostru una din cele mai importante personalități din istoria omenirii: Pitagora. Conform doctrinei sale ” numărul reprezintă substanța lucrurilor”, iar ” lucrurile constau în imitația numerelor”, geometria fiind un instrument consacrat de contemplare și cunoaștere a universului, a tainelor înscrise de divinitate în KOSMOS și în făptura umană. După 20 de ani petrecuți la Memphis, unde a deprins ” măiestria sacerdotală” și alți câțiva ani în Babilon, el înființează la Crotona, în sudul Italiei o comunitate fraternală inițiatică a cărei influență s-a extins în mod tainic în întreaga Europă. Regula tăcerii, postul, disciplina fizică, intelectuală, spirituală, relația specială dintre maestru și ucenic caracterizau această comunitate ce proclamau pe Dumnezeu ca unică temelie a universului, ce înglobează întreaga realitate, văzută și nevăzută. Unitatea și Universalitatea Principiului se oglindește în puterea proniatoare a Demiurgului, recunoscut ca ” Mare Arhitect al Universului”.

Domnul Vasile Zecheru ne va explica despre legătura dintre sufletul lumii și sufletul omului dar și despre transmiterea subliminală a unor cunoștințe în procesul dificil de ” șlefuire a diamantului.”

Tot în ediția de duminică 21 noiembrie 2021 a emisiunii REConCHILLiant vom discuta despre ” proporția de aur”, despre ” triunghiul de aur”, ” dreptunghiul de aur”, despre acel ”pasaj mozaicat” din Templul Masonic unde aspirantul primește lumina de la maestrul său. Vom aminti de Pentagramă și Tetraktys, despre perceperea ființială, totală, a învățămintelor primite de la maestrul spiritual, ce forjează carcterul aspirantului, așezându-l pe cale.

Duminică 21 noiembrie 2021 de la ora 19,00 vă propunem la Radio România Cultural un exercițiu intelectual alături de domnul Vasile Zecheru, ce ar putea deveni pentru unii ascultători un adevărat început de drum.O emisiune de Daniela Rei Vișan.