Ziua Geoștiințelor la Academia Română!
10 June 2019
Mircea Florian – pionier al muzicii experimentale asistate de calculator
11 June 2019

REȚETA FERICIRII…. sau altfel spus – HYGGE

 „Totul e simplu, atât de simplu, încât devine de neînțeles.” Nichita Stănescu

De fiecare dată când mă gândesc la subiectul noii ”Pastile” și mă așez la scris, mintea mea se joacă cu mine – și chiar dacă vreau să scriu despre un subiectul stabilit deja – ea, mintea mea scrie altceva… Așa s-a întâmplat și cu subiectul de astăzi care este despre fericirea daneză și are  care un nume – Hygge

Cuvântul Hygge –a apărut pentru prima dată în daneza scrisă în 1800 însă acesta provine, se pare, din norvegiană tradus ca și ”stare de bine”. El este atât verb, cât și adjectiv și poate înseamna „confortabil”, „plăcut”, „frumos”, „bun”. „dulce”, „pitoresc”, „mic, dar frumos” sau „drăguț”. 

Starea de Hygee, însă, presupune a trăi în armonie cu tine și lumea ta

A experimenta starea de Hygee înseamnă a te bucura, de exemplu, de o lumină caldă – de aici pornind arta daneză a corpurilor de iluminat. 

A experimenta Hygge – înseamnă a te bucura de lumina lumânărilor împreună cu prietenii tăi buni, la o ciocolată caldă, într-o seara târzie la munte, la dogoarea unui șemineu

A trăi Hygge înseamnă a te bucura de familia și prietenii tăi înconjurat de obiecte cu încărcătură emoțională, sau cum spun danezii – înconjurat de obiecte care spun povești.

Arta Hygge este extinderea propriei zone de confort astfel încât să îi includem în ea și pe cei de lângă noi. Hygge are legatura cu îmbrățișarea și atingerea, are legatura cu dulciurile și cu super eroul poveștilor daneze care este Omul Prăjitură. Acesta este făcut din aluat dulce cu mult zahar și unt și  decorat cu bombonele, stegulețe daneze și lumânări.

Hygge presupune chibzuință relaxare, egalitate și respect. Cuvinte atent asociate. 

Și ca sa rămânem în zona psihoterapiei, căci acesta ne e domeniul – am sa va prezint Trusa De Urgența Hygge – aceasta conține lumânări, niște ciocolată bună, ceaiul, cartea, filmul și gemul tău preferat, o pereche de șosete de lână, un pulovăr călduros și moale, o agendă, o pătură frumoasă, hârtie și un stilou, muzica preferată și un album foto de răsfoit cu prietenii în serile ploioase în timp ce sorbiți dintr-o cană cu ceai.

…..

Am prezentat azi o fărâma din fericirea daneză – dar fericirea este o alegere pe care o facem fiecare dintre noi atunci când acceptam că viața poate fi și așa… cu o lumină caldă, cu șosete moi, cu o pătura călduroasă, alături de familie și prieteni.

Fericirea depinde de ierarhia valorilor cu care călătorim prin viață – și aceasta este una dintre primele teme pe care le discut în cabinet cu clienții mei. Unii constată că le-au uitat de mult, alții constată că le calcă frecvent în picioare, lucru care îi fac nervoși și nemulțumiți, alții copleșiți de compromisuri  sunt triști sau depresivi. 

Vă invit să scrieți valorile voastre personale într-o lista – de fapt ”ce apreciați cel mai mult în această viață?” .  Apoi vă invit să evaluați câtă grija acordați acestor valori sau cât de mult le ignorați. Starea voastră de fericire este direct proporțională cu grija pe care o direcționați către valorile personale.

……

Recomandarea de astăzi, este cum poate bănuiți, o carte despre Hygge…

Mica enciclopedie Hygge – Rețeta daneză a fericirii de Meik Wiking – Meik este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga și și-a petrecut ani buni din viață studiind magia vieții daneze.

Realizator: Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician și psihoterapeut

www.authenticmind.ro

Rubrică coordonată de Mihaela GHITĂ