O carte pe zi: Dragoste şi spionaj
31 March 2019
Aurora Liiceanu: ”O relație stabilă se bazează pe respect, admirație și atracție sexuală”
31 March 2019

Românii în lume – Dinu Flămând

Duminica 31 Martie ora 20.30

 In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 

Accademia Di Romania – Intâlniri literare Dinu Flămând
Incontri con scrittori europei contemporanei (Europa într-un cerc literar. Întâlniri cu scriitori europeni contemporani), proiect realizat de cluster-ul EUNIC Roma în parteneriat cu Biblioteca Europeană din Roma, Accademia di Romania in Roma organizează prezentarea volumului de poezii Ombre e falesie de Dinu Flămând. Cartea este publicată în 2018 la editura Raffaelli din Rimini în traducerea prof. Smaranda Bratu Elian.

Întâlnirile studenților secției de Românistică de la Facultatea de Litere și Filozofie de la Universitatea Sapienza cu scriitori din România oferă șansa unui contact direct cu lumea literară și cu realitatea culturală românească în gener

Poetul Dinu Flămând se va întâlni cu studenții universității romane, la invitația Catedrei de Limba și Literatura Română din cadrul Departamentului de Studii Europene, Americane și Interculturale, cu sprijinul Accademia di Romania in Roma. Cu această ocazie, în cadrul întâlnirii, va fi prezentat cel mai recent volum de poezie al său, Umbre și faleze,publicat în 2018 la editura Raffaelli din Rimini în traducerea prof. Smaranda Bratu Elian.

ICR Londra organizează două concerte ale cunoscutei pianiste Luiza Borac, în cadrul cunoscutei Serii a Concertelor Enescu, precum și la St James’s Church, Piccadilly. Concertele vor avea loc pe 4 si 5 aprilie 2019

ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul susține participarea românească la ediția cu numărul 38 a Festivalului Internațional de Film IKSV, în perioada 5-16 aprilie 2019

Producțiile românești selecționate pentru acest an sunt: Alice T.(Romania, Sweden, France), r: Radu Muntean – palmaresul filmului: Locarno International Film Festival 2018 – Best Actress winner; Love 1: Dog / Dragoste 1: Câine (Romania, Poland), r: Florin Şerban – palmaresul filmului: Sarajevo International Film Festival Competition.

Participare românească la European Poetry Festival

Perioada: 6-7 aprilie

ICR Londra susține participarea poeților români Cosmin Perța și Gabriel Elekes la European Poetry Festival.Pentru cea de-a doua oară consecutiv cei doi poeți români au fost invitați să ia parte la ediția 2019 a European Poetry Festival, cel mai nou și activ festival de profil din capitala britanică.

Expoziție Ion Sălișteanu: 90 ani de la naștere

Perioada: 25 martie – 25 aprilie 2019

Accademia di Romania în Roma organizează, la sediu, expoziția „Ion Sălișteanu: 90 ani de la naștere“, în perioada 25 martie-25 aprilie 2019. Expoziția va cuprinde 20 lucrări acrilic pe hârtie si 10 lucrări peniță.

Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cuSupermarket (Stockholm Independent Art Fair), organizează participarea românească la Târgul internațional de artă contemporană Supermarket de la Stockholm, în perioada 4-7 aprilie 2019. 

ICR Tel Aviv, în colaborare cu Academia de Muzică și Dans din Ierusalim, Conservatorul din Akko, Centrul de Muzică al Consiliului Regional Eshkol, Teatrul din Givatayim, Centrul de Arte Performative Elma din Zichron Yaakov și Conservatorul din Rehovot, organizează o serie de concerte și a unor masterclass-uri susținute și conduse de Marius Preda în Israel, în perioada 1-6 aprilie, la Ierusalim, Akko, Givatayim, Rehovot și Eshkol.

Institutul Cultural Român de la Varşovia, împreună cu Institutul de Istorie „Tadeusz Manteuffl“ al Academiei Poloneze de Ştiinţe, organizează o conferinţă ştiinţifică despre relaţiile politice, diplomatice şi militare dintre România şi Polonia, pe parcursul secolului al XX-lea. Conferinţa va avea loc la Varşovia, în data de 4 aprilie, la sediul Institutului de Istorie „Tadeusz Manteuffl“ şi va reuni istorici din România şi Polonia, specializaţi în domeniul relaţiilor dintre cele două ţări.

Institutul Cultural Român de la Viena organizează concertul „Triptic Pascal“,  în data de 7 aprilie, la sediul ICR Viena.  Recital duo Laura-Magdalena Scripcaru (mezzosoprană) şi Lăcrămioara Naie (pian) la ICR Viena

Institutul Cultural Român a premiat creaţii dedicate Centenarului şi a fost onorat pentru sprijinul acordat cinematografiei româneşti, la Gala U.A.R.F. 2019Personalităţi ale culturii române au fost premiate în cadrul Galei Uniunii Artiştilor şi Realizatorilor de Film – U.A.R.F.