Dimensiunea științifică a artei – Programul de educație emoțională Tzitzi Poc – educație emoțională pentru relația părinte copii – ep 5
28 February 2020
CoNAnt 2020
28 February 2020

Savantgarde #101

PICTURI DINTR-O EPIDEMIE // Cam tot ce trebuie să știți despre evoluția epidemiei, găsiți pe site-ul OMS + o hartă a răspândirii virusului în timp real. CityLab vă spune și cum se făceau aceste hărți în vremea holerei și a altor molime. // Dacă vreți să aprofundați subiectul, Open Culture vă oferă câteva cursuri despre coronavirus. // Ce nu știm, însă, despre toată povestea, știe HarvardHealthBlog. // În afara Chinei, Italia, Iranul și Coreea de Sud sunt țările cele mai afectate, dar avem primul caz de infecție și în România. // TheAtlantic scrie că în următorul an ar putea fi infectate două treimi din populația lumii. // Cum arată Institutul Cantacuzino, fabrica de vaccinuri a României? Mai bolnav decât pacienții, diagnostichează Digi24. // Vox, The Guardian și alte publicații importante avertizează că am ajuns într-un punct critic: epidemia începe să arate a pandemie. TechCrunch vă spune ce ar însemna asta. // Înainte de pandemie, însă, avem infodemia. // TheGuardian scrie și despre viața secretă a fermelor de animale din China, iar ScienceFocus vă explică cum se transmit virușii de la animal la om. // În fine, un interviu cu Sarah Borwein, epidemolog cu o experiență de 15 ani în Asia, și unul cu antropologul Vintilă Mihăilescu + câteva idei despre efectele COVID-19 asupra economiei și turismului.

ARHIVĂ ONLINE // Smithsonian oferă acces liber la impresionanta sa arhivă online de aproape trei milioane de imagini.

INTERVIU // Vasile Ersek a absolvit Geologia la UBB, în Cluj. A studiat și a predat apoi, în Statele Unite, după care a revenit în Europa, la Oxford și, din 2013, la Newcastle. Ca paleoclimatolog, Ersek studiază clima ultimilor 500 000 de ani, iar despre România spune că va fi printre țările cele mai afectate de schimbările climatice. Adevărul a stat de vorbă cu el.

THE CITY // SmartCitiesWorld: Cele mai inteligente comunități ale anului.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie realizat de jurnalistul și sociologul Marius Cosmeanu. Proiect susținut de Combridge, membru Deutsche Telekom Group.