Din dragoste de carte – Să protejăm patrimoniul cultural al României
26 September 2016
Seară de lectură și amintiri cu Nora Iuga și Miruna Vlada la Casa Costa-Foru
27 September 2016

Scriitorul Andrei Codrescu în România: turneu național cu deschidere marți, 27 septembrie, la Institutul Cultural Român București

Cunoscutul scriitor american de origine română Andrei Codrescu sosește astăzi în România pentru un turneu ce va include conferințe și dezbateri legate de centenarul DADA, precum și lansarea unei noi cărți de poezii, în cinci orașe din țară. Vizita în România este organizată la inițiativa scriitoarei Ruxandra Cesereanu, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al editurii Curtea Veche.

În perioada 27 septembrie – 14 octombrie autorul se va întâlni cu publicul la București, Zalău,  Craiova, Cluj-Napoca și Sibiu. Partenerii turneului național Andrei Codrescu sunt Institutul Cultural Român, Fundația – Editura Scrisul Românesc, Editura Școala Ardeleană, Editura Caiete Silvane, Librăria Habitus, Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Phantasma – Centrul de Cercetare a Imaginarului, Festivalul Internațional de Carte Transilvania, Librăria Bizantină, Facultatea de Litere din cadrul Universității București.

Debutul turneului va avea loc marți, 27 septembrie, începând cu ora 18.30, la Institutul Cultural Român din București (Aleea Alexandru 38), unde va avea loc evenimentul “O seară cu Andrei Codrescu”, care va include două evenimente: lansarea noului volum “The Art of Forgetting/ Arta uitării”, apărută la editura Școala Ardeleană și o conferință dedicată sărbătorii Dada din acest an, „Centenarul Dada văzut prin Ghid dada pentru postumani. Tzara şi Lenin joacă şah.” (Curtea Veche Publishing). Alături de autor va lua cuvântul Nicolae Manolescu, critic literar și domnul Radu Boroianu, directorul Institutului Cultural Român.

Scriitorul va ajunge mai apoi în Craiova, unde pe 29 septembrie, începând cu ora 16.30, se va întâlni cu publicul la Muzeul de Artă în Sala Oglinzilor (str. Calea Unirii 15). La evenimentul “Avangarda și avangardismul” vor participa, alături de autor, scriitorii Carmen Firan și Adrian Sângeorzan și academicienii Dumitru Radu Popescu și Gheorghe Păun. Evenimentul va fi urmat de o altă întâlnire vineri, 30 septembrie, tot la Muzeul de Artă, în Sala Oglinzilor, unde începând cu ora 11.30 va avea loc lansarea cărții “The Art of Forgetting/ Arta Uitării” și decernarea Premiului Tudor Arghezi – Opera Omnia. Premiul îi este oferit autorului Andrei Codrescu pentru întreaga activitate literară de către Editura Scrisul Românesc. Întâlnirile autorului cu publicul de la Craiova au loc în cadrul ediției cu numărul XI a Colocviilor “Scrisului Românesc”.

Andrei Codrescu este așteptat și la Zalău marți, 4 octombrie. Detalii vor fi disponibile în curând.

A patra localitate unde Andrei Codrescu se va întâlni cu publicul este Cluj-Napoca. Primul eveniment literar din Cluj este lansarea cărții “The Art of Forgetting/Arta Uitării”, care va avea loc pe 5 octombrie 2016, în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Vor participa alături de autor scriitoarea Ruxandra Cesereanu, poetul Marius Conkan, și directorul editurii Școala Ardeleană, Vasile Dâncu. O a doua întâlnire cu publicul va avea loc vineri, 7 octombrie, începând cu ora 17.00 la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”, în sala Popovici. De această dată evenimentul se va desfășura sub forma unei conferințe aniversare despre mișcarea Dada. Conferința va fi prezentată de scriitoarea Ruxandra Cesereanu.

Turneul continuă la Sibiu în data de 10 octombrie, unde începând cu ora 18.00 se va desfășura un dialog între Andrei Codrescu și Radu Vancu la Librăria Habitus (Piața Mică 4). Discuția va avea ca punct central volumul “The Art of Forgetting/Arta Uitării”.

Scriitorul Andrei Codrescu se va întoarce în București pentru alte două întâlniri cu publicul.

Primul eveniment va avea loc la Librăria Bizantină (Str. Bibescu Vodă 20) joi, 13 octombrie, începând cu ora 19.00. La această întâlnire cu publicul discuția se va concentra în jurul câtorva volume traduse în limba română la Curtea Veche Publishing ale autorului: “Lecția de poezie”, “Ghid dada pentru postumani. Tzara și Lenin joacă șah”, “Gaura din steag. Povestea unei reveniri și a unei revoluții” și “Prof pe drum”. Alături de autor va participa și Cosmin Ciotloș, critic literar.

O a treia întâlnire cu publicul din București va avea loc la Facultatea de Litere vineri, 14 octombrie. Mai multe detalii vor fi disponibile în curând.

Accesul la toate întâlnirile cu Andrei Codrescu este liber, în limita locurilor disponibile.

Andrei Codrescu (1946) a trăit în România până la vârsta de 19 ani. În 1989, după o absență de peste un sfert de secol, a revenit în țară pentru a relata de la fața locului evenimentele din decembrie 1989 și căderea regimului comunist, pe care le-a redat în “Gaura din steag”, declarată de New York Times „Notable Book of the Year“ (1991). Eseurile sale care analizează dezintegrarea comunismului au apărut într-o serie de volume, inclusiv în The Disappearance of the Outside (1991), Zombification (1994) și The Dog with a Chip in His Neck (1996), ultimele două la editura St. Martin’s Press. Andrei Codrescu este comentator la National Public Radio, fondator al publicației Exquisite Corpse: A Journal of Books & Ideas și a predat literatură la Louisiana State University în Baton Rouge. În România i-au fost traduse și publicate, de-a lungul anilor, mai multe volume, printre care: “Domnul Teste în America” (1993), “Contesa sângeroasă”, (1999), “Mesi@” (1999, 2006), “Casanova în Boemia” (2005). La Curtea Veche Publishing, în seria „Andrei Codrescu“, au fost publicate până în prezent “Prof pe drum” (2008), “Gaura din steag. Povestea unei reveniri și a unei revoluții” (2008), “Ghid Dada pentru postumani. Tzara și Lenin joacă șah” (2009), “Ay, Cuba! O călătorie socio-erotică” (2012) și “Lecția de poezie” (2014).