Idei in nocturnă- Pagini de Istorie – Exilul românesc după al Doilea Război Mondial
22 October 2019
Izvoare de filosofie: Abecedarul gândirii grecești antice: Litera zeta
25 October 2019

Secretul – Introspecții, duminică, 27 oct. 2019, ora 18.30

Secretul este întotdeauna fascinant și împovărător adesea. Am vrea neapărat să aflăm „secretul fericirii”, de pildă. Cum, de altfel,  suntem atrași irezistibil de orice pare a fi secretul altcuiva, de tainele ce promit povești savuroase, adevăruri înspăimântătoare sau informații prețioase. Cât privește secretele personale, pe acestea ni le-am dori ascunse pe vecie, ascunse uneori chiar de noi înșine. Secretul are însă multiple fețe și măști și are obiceiul de a evada cu orice ocazie ivită.  La Introspecții, duminică, 27 octombrie, orele 18.30 – 19.00, în direct, la Radio România Cultural, punem în discuție secretul și avem prilejul de a vă dezvălui „la cald” ce reprezintă acesta din perspectivă psihanalitică. „Secretul” a fost tema celei de-a 11-a ediții a Conferinței anuale a Societății Române de Psihanaliză, desfășurate în zilele de 26 și 27 octombrie, la București. Radio România Cultural a fost partener media la acest eveniment. Invitat în studio: Bogdan Sebastian Cuc, psihanalist, membru în Comitetul științific al Societății Române de Psihanaliză, coordonator al conferinței. Realizator, Daniela Vasile.

Putem să spunem că pentru psihanaliști secretul reprezintă o provocare de a scoate la lumină acele amintiri păstrate ca o piedică în calea elaborărilor ce permit accesul la câștigarea a cât mai multe grade de libertate în relație cu propria istorie. Este secretul care ne apasă, secretul care ne împiedică să ne bucurăm de ceea ce ne poate aduce prezentul sau viitorul, trenând într -un timp ce refuză parcă să se transforme în trecut.

Pe de altă parte Winnicott ne atrage atenția asupra unei alte perspective asupra trecutului nostru și asupra secretului pe care îl purtăm:

“Momentele în care poetul original din fiecare dintre noi a creat lumea exterioară pentru noi, descoperind familiarul în nefamiliar, sunt probabil uitate de către majoritatea oamenilor; sau sunt păstrate într –un anumit loc secret al memoriei, deoarece se aseamănau prea mult cu vizite ale zeilor pentru a fi amestecate cu gândirea de zi cu zi.” (D.W. Winnicott, Joc și realitate, Editura Trei, București, 2006, p. 64)

Este, deci, secretul o taină din care ne împărtășim laolaltă cu zeii, sau reprezintă o povară ce ne costă suferința unui travaliu imposibil, de integrare a unor experiențe ce rămân de neacceptat? (Argument la tema conferinței, Bogdan Sebastian Cuc)