Ascultă Radio România Cultural Live

CRACOVIA - MUZEUL ŞI CATEDRALA WAWEL

18 Decembrie 2016, 13:57

Sunt atât de multe de văzut în Cracovia (fosta capitală a Poloniei), încât se spune că abia dacă vă ajunge o săptămână pentru a vizita oraşul aşa cum trebuie. Aşezarea se află înscrisă pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO cu clădiri şi monumente de cea mai înaltă clasă, dar şi cu muzee ce deţin peste 2 milioane de opere de artă, ce etalează o gamă largă de teme.

Inima Cracoviei, care este Piaţa Centrală, mereu plină de lume (atât locuitori cât şi turişti), este considerată una dintre cele mai mari pieţe medievale din Europa, cu numeroase restaurante, cafenele, florării şi artişti ambulanţi. Piaţa este înconjurată de case mari şi palate, faţadele etalând diferite tipuri de arhitectură, în vreme ce multe dintre curţile interioare au fost atent restaurate. În mijlocul pieţei se găseşte Conacul Postăvarilor, un loc ticsit cu standuri, magazine şi depozite. Parterul are un rol comercial, iar la primul nivel se află Galeria de Pictură şi Sculptură Poloneză din secolul XIX. În faţa Conacului Postăvarilor se zăreşte Monumentul lui Adam Mickiewicz, care-l comemorează pe cel mai mare poet romantic polonez.

Din Piaţa Centrală, pe strada Florianska, se ajunge la Casa lui Jan Matejko, realizată în stil neoclasic, locul unde s-a născut şi a creat cel mai mare pictor naţional al Poloniei. Strada culminează cu Poarta lui Florian (singura rămasă din Oraşul Vechi, ce conţine o bucată din zidul de odinioară). În spatele porţii veţi vedea Fortăreaţa, un bastion circular în stil gotic construit în anul 1499.

Biserica Sfântul Adalbert (în stil romanic ce datează din secolele XI – XII) şi impunătoarea Biserică Sfânta Maria (cu turnuri gemene, construită între secolele XIV – XVI), Monumentul ridicat în amintirea Bătăliei de la Grünwald (din 1410, când polonezii au învins armata Cavalerilor teutoni), Muzeul Naţional, Biserica Sfinţilor Petru şi Pavel sau Biserica Sfântului Andrei se află printre obiectivele, pe care nu trebuie să le rataţi, odată ajunşi în Cracovia.

* * *

O vizită a Cracoviei ar putea începe şi din partea de sud-est, unde se află o colină stâncoasă care domină oraşul. Aici se găseşte intrarea în aşa numita Peşteră a Dragonului (Dragonul mitic Wawel), unde veţi fi întâmpinaţi de o sculptură modernă, din metal (realizată în stilul anilor 1960), ce scoate din când în când flăcări pe nări. După relatările legendei, se spune că atunci când a fost construit castelul, zgomotele făcute au dus la trezirea unui dragon ce dormea prin împrejurimi de mii de ani. Acesta, a început să-şi caute de mâncare, preferatele sale fiind fecioarele. Pentru a pune capăt fărădelegilor lui, continuă aceeaşi legendă, Regele Krak (prea bătrân pentru a-şi asuma sarcina de a ucide singur dragonul), a dat sfoară în ţară că oricine îl va omorî, va primi jumătate din împărăţie şi mâna fiicei sale. Un ucenic cizmar, a făcut uz mai degrabă de ingeniozitate decât de curaj. A umplut o piele de oaie cu sulf şi sare, a cusut-o şi a făcut-o să pară cât mai naturală, după care a dus-o lângă peşteră. De cum a văzut-o, dragonul a şi înghiţit-o. De aici există două versiuni ale poveştii: fie că Dragonului i-a fost atât de sete încât s-a dus la râu şi a băut apă până a plesnit, fie oaia contrafăcută a explodat în interior, aprinzându-se de la flăcările scoase de dragon. Astfel, ucenicul nostru a devenit prinţ, prin căsătoria cu prinţesa şi, conform spuselor, au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi.

Pe această colină, unde s-a ţesut legenda, ceva mai sus se află şi renumitul Complex Arhitectural Wawel (compus dintr-o catedrală şi un castel).

Castelul Wawel (construit în stilul gotic), datează din secolul XIV, fiind ridicat la ordinul regelui polon Cazimir al III lea (numit şi Cazimir cel Mare). Ulterior, el a fost transformat într-o reşedinţă regală impunătoare în stil renascentist, şi este descris de către cei ce l-au vizitat, ca unul dintre cele mai fascinante castele din Europa. Drept pentru care, se numără printre cele mai cunoscute monumente istorice din Cracovia, fiind un simbol al oraşului.

* * *

Castelul Wawel (transformat în muzeu) este monumentul trecutului poporului polonez cu o valoare excepţională istorică, artistică şi culturală. Legătura lui cu istoria Poloniei, cu cele mai scumpe tradiţii poloneze, este indestructibilă, fiind totodată socotit a fi şi unul dintre cele mai fastuoase şi mai importante monumente ale arhitecturii Renaşterii de la nord de Alpi. Proiectat de către artistul italian Francisco Florentinul, dar adaptat la condiţiile locale, construit şi decorat în mare măsură de către o echipă de meşteri polonezi, Castelul Wawel a devenit o expresie vie a culturii artistice a Poloniei. Patru aripi grupate în jurul unei curţi pătrate înconjurată de trei rânduri supraetajate de cerdacuri cu arcade, formează curtea interioară a castelului. Atrage atenţia în mod special, decoraţiunea picturală bogat colorată a cerdacului superior, compusă din portrete medalion şi ghirlande în largi frize, precum şi tavanele de sub acoperişul impunător, în ale căror casete acoperite cândva cu diferite culori erau încadrate rozete de aur. În această curte se organizau turnirurile şi jocurile cavalerilor, precum şi serbările Curţii regale. Astăzi, aici se ţin concerte şi festivaluri de muzică.

Arhitectura interioară a Castelului Wawel reprezintă trei epoci stilistice: goticul Piaştilor, Renaşterea ultimilor Jagelloni, dar şi barocul timpuriu al Dinastiei Valois. Ea scoate în evidenţă, pe de o parte legătura cu marile creaţii artistice ale artei europene, iar pe de alta, legătura strânsă cu cultura artistică locală. În interiorul castelului atrag atenţia în mod special două săli: Sala deputaţilor (denumită şi „sala capetelor”), în al cărei plafon format din casete, au fost fixate capete sculptate din lemn, şi Sala senatorială (în care se găsesc expuse corturile otomane cucerite de Jan Sobieski în Bătălia de la Viena din 1683 şi copiile steagurilor luate de la teutoni în Bătălia de la Grünwald, în 1410).

În restul încăperilor sunt adunate mobile vechi, colecţii preţioase de arme, tablouri ale unor vechi maeştrii, obiecte artistice din diferite epoci, colecţii de artă orientală dar şi o bogată colecţie de carte veche, acte şi pergamente. Din vechea zestre a castelului regal poate fi admirată o valoroasă colecţie de tapiţerii din secolul XVI (reprezentând scene biblice sau istorice), executate în cele mai bune ateliere din Bruxelles. De asemenea, impresionante sunt şi apartamentele regale, nu doar prin fast ci şi prin rafinament.

Tezaurul Coroanei păstrează, în afară de sabia de încoronare, un pocal din aur, ce a aparţinut regelui Cazimir cel Mare.

* * *

Înainte de a părăsi Castelul Wawel, trebuie să amintim că el face parte dintr-un întreg Complex arhitectural, ce cuprinde şi Catedrala Wawel, despre care putem spune, fără să greşim, că este locul cel mai încărcat de istorie din Cracovia şi poate chiar din întreaga Polonie. Aceasta este înconjurată de mai multe capele, dintre care cea mai frumoasă este Capela Sigismund (denumită şi Perla albă a Renaşterii). Catedrala Wawel, mai deţine şi 5 clopote, unul dintre ele fiind considerat a fi printre cele mai vechi clopote din Europa.

În criptele Catedralei de la Wawel, fondată în anul 1000 de către Boleslaw cel Viteaz, se găsesc mormintele regale precum şi cenuşa marilor fii ai Poloniei: cum ar fi Jan Sobieski, mareşalul Jozef Pilsudski, poeţii Adam Mickiewicz şi Juliusz Slowacki precum şi eroii poporului polonez Tadeusz Koscivzko şi Jozef Poniatowski. În anul 2010, aici au fost înmormântaţi preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa Maria, decedaţi în urma unui accident aviatic la Smolensk.

Despre sarcofagele ce se află în navele catedralei, se poate spune că reprezintă adevărate capodopere ale sculpturii, săpate în piatră şi marmură, cum ar fi de exemplu cel al lui Cazimir Jagellonul. De asemenea Catedrala Wawel mai adăposteşte şi numeroase opere de artă de o valoare nepreţuită. În tezaurul său sunt păstrate vase preţioase de liturghii, însemnele şi coroanele regilor polonezi, relicve şi multe altele.

În centrul Catedralei Wawel vizitatorul poate admira Mausoleul Sfântului Stanislav, considerat a fi ocrotitorul Poloniei.

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 30 Martie 2024, 06:32

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali: E.S. Domnul Radko Vlaykov Ambasadorul Republicii Bulgaria E.S. Domnul Brendan Ward Ambasadorul Irlandei...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călătorii 29 Martie 2024, 06:56

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman

În provincia León din nord-vestul Spaniei se află vestigiile spectaculoase ale unei mine de aur, pe care romanii...

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călătorii 22 Martie 2024, 15:14

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST

Apărut inițial din rațiuni inginerești (ca supapă de presiune pentru o hidrocentrală), jetul de apă din mijlocul Lacului...

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
Călătorii 15 Martie 2024, 16:54

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST

Gouda, Edam, Camembert, Roquefort…Cele mai fine brânzeturi din lume poartă, în general, numele locurilor...

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
ILUSTRATE DIN CUBA -  Primul pirat cubanez 1
Călătorii 09 Martie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1

Piraţii au fost dintotdeauna personaje de legendă care, chiar dacă făceau parte din categoria nelegiuiţilor însetaţi de...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1
Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călătorii 08 Martie 2024, 16:05

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST

Capodoperă a artei iberice din Antichitate (secolele V-IV î.Hr.), Dama din Elche este bustul unei femei, sculptat...

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST
Călătorii 01 Martie 2024, 09:50

Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST

În prima jumătate a secolului trecut, capitala regiunii Occitania din sudul Franței s-a îmbogățit de pe urma...

Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Dosar de patrimoniu
Ascultă live Radio România Cultural
21:30 - 22:00
LUMEA DE MAINE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
iSport
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru