Ascultă Radio România Cultural Live

FRANŢA: PARIS – DOMUL INVALIZILOR

06 Ianuarie 2018, 14:00

Turistul care a ajuns în Paris şi şi-a propus să vadă mormântul lui Napoleon Bonaparte, trebuie să ştie că acesta se află în Domul Invalizilor, din Arondismentul 7. Aici se poate ajunge foarte uşor din Place de la Concorde (cea mai mare piaţă a capitalei Franţei), fiind în apropierea Grădinilor Tuileries, opus Arcului de Triumf, la capătul unuia dintre cele mai faimoase bulevarde din lume, Champs-Elysees, traversând Podul Alexandru al III lea, la câţiva paşi de Ambasada României.

* * *

Domul Invalizilor face parte dintr-un complex de mai multe clădiri, acestea cuprinzând câteva muzee şi monumente legate de istoria militară a Franţei, el găzduind la momentul creării sale un spital (care încă mai funcţionează la o capacitate mai mică) şi un azil pentru veteranii de război.

Cel care a avut iniţiativa construirii unui cămin pentru soldaţii răniţi, a fost regele Ludovic al XIV lea. Ulterior, aici au mai fost adăugate şi alte clădiri, printre care cea mai cunoscută este Biserica Domului, unde alături de Napoleon Bonaparte şi prima sa soţie Josephine sau mareşalul Ferdinand Foch, se odihnesc şi alte numeroase personalităţi de seamă ale armatei franceze.

La sfârşitul secolului al XVII-lea, în cadrul aşezământului, trăiau peste 4.000 de foşti militari lipsiţi de mijloace de subzistenţă, organizaţi ca într-o cazarmă, lucrând în ateliere care produceau pentru armată uniforme, încălţăminte şi arme. Spitalul funcţionează în continuare şi în prezent, iar spaţiile ocupate odinioară de veterani adăpostesc, aşa cum deja am mai spus, un vast complex muzeal.

* * *

Odată intraţi pe poarta complexului muzeal al Domului Invalizilor, putem vizita Muzeul Armelor (care găzduieşte una dintre cele mai mari colecţii militare din lume, cu fascinanta sa Sală a Armurilor), Grădinile Hotelului Invalizilor (cu poteci ce respectă stilul caracteristic secolelor XVII şi XVIII), Curtea de Onoare, Muzeul Hărţilor (unde sunt expuse hărţi şi modele ale forturilor şi oraşelor fortificate franceze), Biserica cu orga sa din secolul XVII şi desigur Domul, sub a cărui cupolă este aşezat sarcofagul lui Napoleon Bonaparte. El a fost adus la Paris, de pe Insula Sf. Elena unde a murit, în decembrie 1840, când regele Louis-Philippe a dat permisiunea să se readucă osemintele împăratului. În prezent el se odihneşte într-un sarcofag (creaţie a arhitectului Louis Tullius Joachim Visconti) din porfir finlandez roşu cu baza de granit verde, în interiorul căruia de găsesc alte şase sicrie.

NAPOLEON BONAPARTE – OMUL MAI PUŢIN CUNOSCUT

„Să nu credeţi, totuşi că eu nu am ca şi ceilalţi oameni o inimă sensibilă. – spunea Napoleon Bonaparte – Sunt chiar un om bun; dar din fragedă tinereţe am forţat-o să tacă şi-aşa că inima din mine nu mai scoate nici un sunet.”

* * *

Napoleon Bonaparte este, fără exagerare, personajul istoric care ascunde cele mai mari secrete. Viaţa sa, marcată în egală măsură de bucurii şi deznădejdi, continuă încă să fascineze generaţii întregi. Lordul Rosebery afirma că „Napoleon este şi va fi totdeauna o problemă”, pentru că felul său de a fi a uimit, pe bună dreptate, pe toţi cei care l-au cunoscut. Şi asta, fiindcă Napoleon a fost omul extremelor.

Mulţi dintre cei care l-au cunoscut au spus despre Napoleon că avea calitatea de a se face temut şi de a se impune, ne acceptând gesturi familiare din partea nimănui, că a fost insensibil. Nu dădea mâna cu nimeni şi nu mulţumea niciodată. Dominator, a umilit în anticamerele sale monarhi, politicieni şi aristocraţi. Dar niciodată nu a umilit oamenii simpli şi cinstiţi.

* * *

Lui Napoleon îi plăcea mult compania oamenilor simpli. Se spune că adeseori, se deghiza şi se strecura neobservat din Palat, pentru a merge prin magazine să facă cumpărături. Intra în vorbă cu ţăranii şi negustorii, întrebându-i cum le merg afacerile de când a venit „farsorul de Bonaparte”. Revoltaţi, aceştia îl dădeau afară din magazin, iar odată a fost cât pe ce să mănânce bătaie. În acele momente era extrem de fericit, iar a doua zi nu se mai sătura să povestească tuturor cele întâmplate.

* * *

Napoleon Bonaparte a avut un mare respect pentru savanţi şi artişti (cărora le-a acordat mereu protecţia şi onorurile cuvenite), îi dispreţuia pe bancheri (socotiţi „lepra naţiunii”), iar pe anumite femei din înalta societate nu le accepta la Palatul Tuileries.

Vorbind cum le-a perceput împăratul pe femei, trebuie să recunoaştem: chiar dacă a avut o gândire înaintată, faţă de ele nu prea şi-a schimbat concepţiile. Pentru Napoleon, femeia trebuia „să împletească ciorapi şi să procreeze copii”. Cu cât o femeia avea mai mulţi copii, cu atât o respecta mai mult. Nu a acceptat amestecul lor în politică şi nici nu fost influenţat în vreun fel de ele, chiar dacă susţinea că: „Fără femeie, nu există nici sănătate, nici fericire.”

* * *

Un fapt foarte puţin cunoscut este legătura lui Napoleon cu copiii. În memoriile sale, domnişoara Avrillon, povesteşte că Napoleon dădea dovadă de o răbdare nemărginită în prejma copiilor, pe care „îi lua în braţe, îi mângâia, îi necăjea în glumă şi râdea în hohote ca şi cum ar fi fost de vârsta lor, când, după cum avea obiceiul, le mâzgălea feţele cu frişcă sau dulceaţă.”

* * *

Napoleon Bonaparte niciodată nu şi-a renegat vreun copil şi a avut grijă ca atât lui cât şi mamei sale să nu-i lipsească nimic. Dar cel mai mult l-a iubit pe François Charles Joseph, unicul său moştenitor. În ziua în care acesta s-a născut (20 martie 1811), Napoleon a acceptat chiar, să se arate mulţimii, care ovaţiona în faţa Palatului. Pasiunea cu care s-a dedicat fiului său, a atras atenţia multora. În Cabinetul de lucru, unde nu avea nimeni voie să intre, copilul era mereu binevenit. Uneori, îl găseai pe Napoleon jucându-se pe covor cu fiul său, sau în faţa oglinzii unde făcea fel de fel de strâmbături, de care băiatul râdea cu lacrimi.

Birmingham derivé. Continuare
Călătorii 02 Iulie 2024, 15:04

Birmingham derivé. Continuare

Din Brindleyplace, continui să parcurg spațiul canalelor din Birmingham. Sunt pur și simplu o turistă, nimic altceva. Dansez...

Birmingham derivé. Continuare
O zi în Birmingham
Călătorii 01 Iulie 2024, 09:26

O zi în Birmingham

Avionul a început să se zgâlțâie și a continuat să meargă prin turbulențe mult timp. Când tremurul a...

O zi în Birmingham
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Iunie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 29 Iunie 2024, 15:02

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Iunie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite E. S. Doamna Rana Mokaddem Ambasadorul...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Iunie ora 19 Realizator Magdalena Tara
ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3
Călătorii 16 Iunie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3

În anul 1822, în oraşul Baracoa a avut loc un eveniment care a provocat o mare agitaţie socială: la Comisia...

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3
ILUSTRATE DIN CUBA:  Enriqueta Faber 2
Călătorii 15 Iunie 2024, 08:00

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 2

Nu sunt puţine cazurile de femei care, în secolele trecute, pentru a-şi practica profesia aleasă au fost nevoite să...

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 2
Paros (Grecia) – insula de marmură
Călătorii 14 Iunie 2024, 09:30

Paros (Grecia) – insula de marmură

Multe capodopere ale sculpturii antice, între care celebra Venus din Milo , expusă la Muzeul Luvru , au fost realizate...

Paros (Grecia) – insula de marmură
ILUSTRATE DIN CUBA : Enriqueta Faber 1
Călătorii 09 Iunie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA : Enriqueta Faber 1

În cadrul emisiunii Ilustrate din Cuba colegii noştri de la Radio Taino vă vor spune povestea extraordinară a unei...

ILUSTRATE DIN CUBA : Enriqueta Faber 1
Konya (Turcia) – orașul dervișilor rotitori
Călătorii 07 Iunie 2024, 09:30

Konya (Turcia) – orașul dervișilor rotitori

A fost unul dintre principalele oraşe ale marelui Imperiu Hitit , popor de origine indo-europeană, care s-a stabilit în...

Konya (Turcia) – orașul dervișilor rotitori
Ascultă live

Ascultă live

07:00 - 09:00
RRC detox
Ascultă live Radio România Cultural
07:15 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
08:30 - 09:00
English 7
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru