Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA Guanabacoa, un loc de neuitat

11 Septembrie 2022, 06:00

Havana, capitală şi, în același timp, provincie a Republicii Cuba, a fost întemeiată în anul 1519 cu numele de „Villa de San Cristóbal de la Habana”. Între secolele al XVI-lea şi al XX-lea oraşul s-a extins prin alipirea altor localităţi. Între acestea se numără şi Guanabacoa, care este astăzi una dintre cele 15  diviziuni teritorial-administrative ale capitalei cubaneze.

Cunoscută şi sub denumirea de „Villa de Pepe Antonio”,  Guanabacoa, unul dintre cele mai vechi teritorii ale Havanei, este locul despre care vă vom vorbi în continuare.

* * *

 

Guanabacoa este unul din acele locuri care au reușit să rămână în imaginarul popular timp de secole, având încă de la început o încărcătură de legendă ce se respiră pe fiecare dintre străzile sale.

* * *

 

Prezenţa negrilor în Guanabacoa a cunoscut un  îndelungat proces de metisaj cultural, în care au predominat elementele religioase de origine africană, ce au pătruns în spiritualitatea oamenilor săi în asemenea măsură, încât mulţi cred că prin intermediul acestor practici religioase se pot rezolva probleme  majore. De aceea, întotdeauna când un cubanez are dificultăţi sau îi merge prost într-o anumită privinţă, cineva îl sfătuiește să meargă la Guanabacoa să îşi facă o purificare, să îndepărteze de el  tot ce este rău, iar un santero sau un babalawo să îi deschidă drumurile.

 

Loc încărcat de tradiţie, istorie şi religiozitate, Guanabacoa păstrează încă aerul vechilor oraşe ale Cubei. Datorită climei sale plăcute şi apelor abundente şi prielnice, a fost aleasă pentru a ridica aici biserici şi case somptuoase. Centrul istoric a fost declarat monument naţional şi merită vizitat.

În Guanabacoa veţi putea descoperi diverse stiluri arhitectonice şi admira monumente interesante, precum şi vechi clădiri care au fost martore diverselor etape prin care a trecut localitatea. Între acestea se numără Clubul Artistic (Liceo Artístico), Mânăstirea Santo Domingo, Mănăstirea San Francisco sau schitul „Ermita del Potosí”, acesta din urmă fiind considerat unul din cele mai vechi construcţii din întreaga Cubă.

Dar nu putem vorbi despre acest teritoriu autentic fără a povesti ceva din istoria lui.

 

* * *

 

Guanabacoa a fost întemeiată printr-o decizie a Primăriei oraşului San Cristobal de La Habana la 12 iunie 1554. S-a ales acest loc tocmai datorită apropierii lui de actuala capitală a Cubei, dar şi pentru că era aşezat într-un mediu natural ce cuprindea şi câmpii întinse şi coline. Scopul era să îi stabilească acolo pe indigenii care, odată eliberaţi, rătăceau dintr-un loc în altul fără a putea fi controlaţi şi fără a primi învăţăturile religiei catolice. Se povesteşte că guvernatorul i-a convins pe indigeni să se strângă în acest sat care avea să fie construit pentru ei şi, desigur, să asiste la slujbele religioase care urmau a fi oficiate în prima şi rustica biserică ce avea să se construiască.

Abia după două secole de la înfiinţare, mai exact în august 1743,  localităţii i s-a conferit titlul de Villa de la Asunción de Guanabacoa şi blazonul. De atunci încoace, acest eveniment este sărbătorit de ziua Adormirii Maicii Domnului, festivitate fiind cunoscută ca „Fiesta patronal de La Tutelar” (Sărbătoarea Patronală „La Tutelar”.)

 

Se spune că în limba taíno Guanabacoa înseamnă „pământ cu râuri şi coline”, fiind numită aşa de indienii care trăiau aici. Totuşi, originea numelui acestei aşezări a fost mult timp obiect de dezbatere. Unii istorici cred că termenul este de origine „indiană” şi înseamnă „loc bogat în ape”. Alţii îl traduc ca „loc cu ape” sau ca „oraş ori sat aşezat între coline şi în care îşi are obârșia un izvor”. Mai recent Guanabacoa a primit o nouă definiţie, bazată pe o interesantă analiză a limbilor indigene care încă supravieţuiesc în zona Caraibelor, conform căreia Guanabacoa s-ar putea traduce prin „pădurice înaltă de palmieri”. Şi toate aceste definiţii ar putea avea puţină dreptate.

* * *

 

Am amintit deja că Guanabacoa este cunoscută şi ca Villa de Pepe Antonio (Oraşul lui Pepe Antonio). Este vorba despre un personaj care a existat, dar aşa cum se întâmplă în acest loc magic, cu timpul realitatea s-a amestecat cu ficţiunea. Numele său era José Antonio Gómez Bullones, iar despre viaţa lui se ştiu puţine lucruri. Conform tradiţiei şi după spusele unor istorici, s-ar fi născut în Guanabacoa, la 10 decembrie 1707.

Măreţia lui Pepe Antonio începe odată cu debarcarea englezilor pe ţărmul Havanei, la 7 iunie 1762. Se povesteşte că acest important  personaj a organizat o trupă de 70 de oameni în fruntea cărora s-a năpustit împotriva englezilor cu macetele. Între multele aventuri menţionate în documentele vremii, figurează şi faptul că într-o lună şi jumătate de luptă le-a provocat englezilor pierderi de peste 300 de oameni şi a luat peste 200 de prizonieri. Şi mai spune legenda că nepriceputul şi trufaşul colonel spaniol Francisco Caro, invidios pe faptele de vitejie ale lui Pepe, l-a înlăturat de la comandă, iar tradiţia orală afirmă că acesta ar fi murit în 26 iulie 1762 din cauza supărării provocate nedreapta măsură. Cert este că în Cuba numele Pepe Antonio  a devenit sinonim cu ideea de libertate, de vitejie şi de apărător al integrităţii naţionale. Iar ca o curiozitate, trebuie să vă mai spunem că în Muzeul de Istorie din Guanabacoa este păstrată, ca cea mai valoroasă piesă, maceta folosită de acest erou popular în 1762.

 

Mergând mai departe pe firul istoriei, Guanabacoa,  cunoscută şi ca Mecca Santeriei cubaneze, are un loc al ei şi între proverbele populare. În Cuba este foarte obişnuită zicala: „Nu poţi pune Havana în Guanabacoa”. Iar la baza proverbului stă un episod istoric. Se ştie foarte bine că oraşului Santiago de Cuba şi apoi  Havanei, le-a revenit privilegiul de a fi capitală a Cubei. Dar mai puţin se ştie că şi Guanabacoa a fost la un moment dat capitală timp de şase luni. Astfel, se povesteşte că în anul 1555 corsarul francez Jacques de Sores a apărut cu flota lui în Golful Havanei pentru a cuceri oraşul. Atunci guvernatorul insulei, Gonzalo Pérez de Angulo, a fugit şi s-a refugiat la Guanabacoa  luând cu el şi o mare parte dintre locuitorii din San Cristobal de La Habana. În timp ce Jacques de Sores îşi făcea de cap jefuind Havana,  Pérez de Angulo a stat la Guanabacoa guvernând de acolo restul ţării şi făcând tot posibilul pentru a organiza rezistenţa împotriva corsarilor. În cele şase luni cât a durat şederea lui Angulo în Guanabacoa, mica aşezare indiană, care a primit în spaţiul său restrâns un mare număr de locuitori din San Cristobal de La Habana, a fost de fapt şi de drept capitala Cubei. Şi datorită celor întâmplate atunci, a apărut un proverb ce avea să rămână posterităţii ca unul dintre cele mai populare din Cuba, care se referă la încercarea de a pune ceva prea mare într-un spaţiu prea mic, adică… „să pui Havana ...în Guanabacoa”.

 

Guanabacoa este şi astăzi un loc pitoresc în care se respiră tradiţie şi religiozitate, cu un patrimoniu cultural bogat şi variat în care convieţuiesc în deplină armonie credinţa catolică şi un grup de credinţe de origine africană. Urma lăsată de Africa în Guanabacoa este adânc înrădăcinată şi este prezentă  în mintea locuitorilor săi tot timpul. Dar în luna noiembrie tobele bat cu mai multă putere şi răsună cântece şi dansuri în onoarea acestei culturi ancestrale. Atunci se desfăşoară Festivalul Rădăcinilor Africane numit Wemilere, sărbătoarea zeităţilor Orisha.

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 24 Februarie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 24 Februarie 2024, 07:00

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 24 Februarie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali E.S. Domnul Katae Takashi Ambasadorul Japoniei E.S. Domnul  Radu Șerban Ambasador al României...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 24 Februarie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călător de weekend - Eros în Piccadilly Circus (Londra) | PODCAST
Călătorii 23 Februarie 2024, 09:39

Călător de weekend - Eros în Piccadilly Circus (Londra) | PODCAST

În ciuda numelui său, cea mai faimoasă intersecție din Londra, Piccadilly Circus nu are nicio legătură cu arta...

Călător de weekend - Eros în Piccadilly Circus (Londra) | PODCAST
Călător de weekend - Alassio (Italia) – orașul îndrăgostiților de pe Coasta Ligurică | PODCAST
Călătorii 15 Februarie 2024, 11:31

Călător de weekend - Alassio (Italia) – orașul îndrăgostiților de pe Coasta Ligurică | PODCAST

A fost cândva un refugiu al englezilor, care, atrași de clima mediteraneană, și-au construit vile cochete pe malul...

Călător de weekend - Alassio (Italia) – orașul îndrăgostiților de pe Coasta Ligurică | PODCAST
Călător de weekend - Mérida – „mica Romă” a Spaniei | PODCAST
Călătorii 09 Februarie 2024, 07:31

Călător de weekend - Mérida – „mica Romă” a Spaniei | PODCAST

Capitala comunității autonome Extremadura din sud-vestul Spaniei, Mérida păstrează numeroase vestigii romane: temple,...

Călător de weekend - Mérida – „mica Romă” a Spaniei | PODCAST
Călător de weekend - Garmisch-Partenkirchen – o fantezie bavareză | PODCAST
Călătorii 02 Februarie 2024, 14:05

Călător de weekend - Garmisch-Partenkirchen – o fantezie bavareză | PODCAST

Cândva două localități alpine separate, Garmisch și Partenkirchen au fuzionat, la ordinul lui Hitler, pentru a găzdui...

Călător de weekend - Garmisch-Partenkirchen – o fantezie bavareză | PODCAST
Călător de weekend - Cultura este noua sare în Bad Ischl (Austria) | PODCAST
Călătorii 26 Ianuarie 2024, 08:00

Călător de weekend - Cultura este noua sare în Bad Ischl (Austria) | PODCAST

Stațiunea termală Bad Ischl din regiunea Salzkammergut a fost, pe vremuri, capitala de vară a Austriei - locul unde...

Călător de weekend - Cultura este noua sare în Bad Ischl (Austria) | PODCAST
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 20 Ianuarie ora 19 Realizator Magdalena  Tara
Călătorii 20 Ianuarie 2024, 06:00

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 20 Ianuarie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali:   E.S. Doamna Deborah Leticia Ojeda Valedon Ambasadorul Republicii Cuba   E.S. Doamna Andreea...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 20 Ianuarie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Kissing... Tartu (Estonia) - Capitală Europeană a Culturii 2024
Călătorii 19 Ianuarie 2024, 11:47

Kissing... Tartu (Estonia) - Capitală Europeană a Culturii 2024

Dacă Tallinn este capitala economică și politică a Estoniei, orașul Tartu este considerat de multă vreme centrul intelectual...

Kissing... Tartu (Estonia) - Capitală Europeană a Culturii 2024
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 12:30
Vorba de cultură
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru