Ascultă Radio România Cultural Live

ROMA

29 Octombrie 2016, 13:40

Situată pe malurile fluviului Tibru, Roma are o istorie bogată, de-a lungul secolelor fiind pe rând capitala Regatului iar mai apoi a Republicii romane, a Imperiului roman, a Bisericii Romano - Catolice şi în cele din urmă a Italiei moderne.

Conform legendei, oraşul a fost întemeiat de gemenii Romulus şi Remus, în data de 21 aprilie 753 îen. O teorie susţinută din plin de dovezile arheologice, ce demonstrează că Roma s-a dezvoltat pornind de la aşezări pastorale ridicate în zona viitorului Forum roman în secolul VIII îen.

* * *

Lordul Byron a numit Roma drept „Oraşul sufletului”. Mai puţin eficientă şi sofisticată decât Milano, mai puţin pitorească dar mai bine conservată decât Florenţa sau Veneţia, metropola este considerată de mulţi dintre cei care au străbătut-o, ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Milioane de turişti aleg ca destinaţie de vacanţă Roma, pentru a-i admira comorile de artă şi arhitectura. Cele mai multe dintre obiective pot fi văzute mergând pe jos, însă pentru o deplasare mai rapidă, se poate apela la metrou sau la reţeaua de autobuze.

* * *

O zonă cu o semnificaţie anume pentru Roma, este considerată Colina Palatinului (una dintre cele şapte ale aşezării), despre care anticii afirmau că reprezintă leagănul fondatorului legendar al oraşului, Romulus. Se spune că acesta ar fi tras o brazdă adâncă dimprejurul colinei, pentru a marca astfel graniţa iniţială a oraşului.

Ajunşi în apropierea Colinei Palatine, turiştii pot vedea şi ruinele templelor închinate lui Apollo şi Zeiţei Cybele, o divinitate orientală a fertilităţii, cunoscută şi sub numele Magna Mater („Marea Mamă a Zeilor”).

Numele „Palatinus”, care se pare că derivă de la Palas (Zeiţa Păstorilor), este totodată şi rădăcina cuvântului „palat”. În perioada romană, colina era vestită pentru splendoarea aşezărilor ei princiare. Prima şi cea mai simplă dintre acestea a fost Domus Augustana. O porţiune din aceasta (în mod eronat numită Casa di Livia), este renumită pentru picturile sale murale.

* * *

Pe Colina Palatinului mai pot fi admirate Domus Flavia (a lui Domiţian), termele lui Septimus Severus, Casa Grifonilor (ai cărei pereţi sunt împodobiţi cu fresce ce înfăţişează animale mitologice), Orti Farnesiani (nişte grădini luxuriante amenajate asimetric, ce oferă o panoramă minunată asupra Romei) şi Loggia Mattei (un admirabil palat de secol XV unde sunt expuse vestigiile arheologice descoperite pe colină).

* * *

La Forumul Roman, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Roma, se ajunge de la Colina Palatinului de-a lungul drumului Clivus Palatinus. În trecut, aici s-a aflat inima oraşului şi creierul Imperiului roman, în prezent peisajul poate părea ca o colecţie dezordonată de ruine şi pietre.

Principala stradă ce traversează Forumul, Via Sacra (pe unde odată treceau generalii întorşi victorioşi din lupte, încărcaţi cu prăzi şi urmaţi de prizonieri), duce la Colina Capitoliului. De-o parte şi de alta a sa pot fi zărite arce triumfale, temple şi bazilici.

La capătul de vest al Forumului Roman, se înalţă faimoasa Rostra, de unde marele orator Cicero obişnuia să se adreseze maselor. După moartea sa, în timpul proscrierilor antirepublicane din vremea lui Octavian, mâinile şi capul lui Cicero au fost expuse aici.

De partea cealaltă se ridică incomparabila Colonna di Foca din marmură albă (ultimul monument onorific din Forum). Iar la capătul Viei Sacra, în umbra Colinei Capitoliului, se zăresc cele opt coloane ionice ale Templului lui Saturn.

Cât despre cele mai recente săpături arheologice efectuate în zonă, acestea au scos la iveală o fostă închisoare unde au fost ţinuţi cei mai faimoşi prizonieri romani. Printre ei s-a aflat şi Sf. Petru, care potrivit legendei, i-ar fi convertit pe cei care îl păzeau. În mod miraculos, o fântână a izvorât din pământ, astfel putând fi botezaţi noii creştini.

* * *

Ajunşi la Roma, nu trebuie să rataţi a merge pe Dealul Capitoliului, situat între Forumul Roman şi Campus Martius. Este una dintre zonele cele mai timpuriu locuite din oraş. În Antichitate, pe acest deal se afla Templul lui Jupiter (unul dintre cele mai importante temple romane) şi Triada Capitoliană (un statuar constând în reprezentările sculptate ale lui Jupiter, Iunonei şi Minervei). Vestigiile care au supravieţuit din templu pot fi în prezent văzute la Muzeele Capitoliului (ce deţin un număr impresionant de exponate).

* * *

De-a lungul istoriei Romei, speranţele locuitorilor pentru un viitor mai bun, par a se fi concentrat pe Colina Capitoliului. Astfel, în anul 1300 Petrarca a fost desemnat în acest loc drept poet laureat, în 1347 Cola di Rienzo a adunat aici populaţia romană pentru a-l susţine în încercarea sa de scurtă durată de a reînvia Republica, iar în secolul XVI Michelangelo a ridicat pe aceste locuri Piazza del Campidoglio, readucând Capitoliul la stadiul de cel mai important centru arhitectural al Romei. Şi tot aici, se spune că i-ar fi venit ideea istoricului Edward Gibbon (Edward Gibbin) de a scrie „Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiului Roman”.

* * *

În prezent, Colina Capitoliului se mândreşte din punct de vedere turistic, cu deja amintita Piazza del Campidoglio, delimitată de faţadele a trei palate: Palazzo Senatorio, Palazzo dei Conservatori şi Nuovo Palazzo (acestea două din urmă găzduind expoziţii cu colecţii de artă).

Alegeţi să intraţi în Piazza del Campidoglio prin Cordonata, o scară proiectată de Michelangelo şi realizată anume pentru împăratul Carol al V lea. Aceasta este flancată la capătul de jos de către doi lei de granit, iar la partea de sus de impozantele statui ale lui  Castor şi Pollux, stând alături de caii lor.

În pavajul pieţei, dalele de marmură au fost aşezate în formă de stea, în mijlocul căreia acelaşi Michelangelo a plasat soclul pentru statuia ecvestră a lui Marc Aureliu.

* * *

Ne aflăm la Roma, aşa că nu putem ocoli Fontana di Trevi, cea mai mare fântână barocă din oraş şi una dintre cele mai cunoscute din întreaga lume, faima sa datorându-se în mare parte filmului „La dolce vita” (regizat de Frederico Fellini, ai căror protagonişti au fost Anita Ekberg şi Marcello Mastroianni).

* * *

Unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice ale Romei, Fontana di Trevi îl înfăţişează pe Neptun care călătoreşte într-un car sub formă de scoică, tras de cai de mare, mânaţi de tritoni uriaşi.

Puneţi-vă o dorinţă şi aruncaţi peste umăr două monede. Se spune că astfel veţi face posibilă o nouă călătorie la Roma, iar ce v-aţi dorit se va împlini.

Călător de weekend:  Forest of Dean și culorile toamnei
Călătorii 13 Septembrie 2024, 10:05

Călător de weekend: Forest of Dean și culorile toamnei

Una dintre ultimele păduri istorice din Anglia, Forest of Dean este un labirint de stejari cu tulpinile acoperite de mușchi,...

Călător de weekend: Forest of Dean și culorile toamnei
#VANLIFE: opt familii își împărtășesc experiențele unice prin care-au trecut în prima carte de călătorii în familie din România
Călătorii 01 August 2024, 13:27

#VANLIFE: opt familii își împărtășesc experiențele unice prin care-au trecut în prima carte de călătorii în familie din România

Cartea #Vanlife. Experiențe Memorabile. Familii Fericite este o colecție de interviuri cu familii de români care au...

#VANLIFE: opt familii își împărtășesc experiențele unice prin care-au trecut în prima carte de călătorii în familie din România
Prima tabără de voluntariat din cadrul proiectului „Cultură, Oameni și Natură”
Călătorii 30 Iulie 2024, 14:07

Prima tabără de voluntariat din cadrul proiectului „Cultură, Oameni și Natură”

Asociația SINAPTICA , alături de partenerii Comuna Isverna și Complexul Național Muzeal „ASTRA” , anunță prima...

Prima tabără de voluntariat din cadrul proiectului „Cultură, Oameni și Natură”
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 27 Iulie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 27 Iulie 2024, 08:12

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 27 Iulie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali   E.S. Doamna Marjia Kapitanovic Ambasadorul Republicii Croatia   E.S. Domnul Moayad El Dalie...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 27 Iulie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Viena. Sunete. Priviri
Călătorii 09 Iulie 2024, 12:42

Viena. Sunete. Priviri

Piciorușele guguștiucilor pe trepte, discuția matinală dintre doi bărbați așezați pe o bancă în parc, "mama, vreau...

Viena. Sunete. Priviri
Urmele Vienei (după Birmingham)
Călătorii 08 Iulie 2024, 20:03

Urmele Vienei (după Birmingham)

”Mama, mergi pe urmele mele, da?” mă direcționează foarte precis copilul, aflat la prima lui plimbare cu...

Urmele Vienei (după Birmingham)
Birmingham derivé. Continuare
Călătorii 02 Iulie 2024, 15:04

Birmingham derivé. Continuare

Din Brindleyplace, continui să parcurg spațiul canalelor din Birmingham. Sunt pur și simplu o turistă, nimic altceva. Dansez...

Birmingham derivé. Continuare
O zi în Birmingham
Călătorii 01 Iulie 2024, 09:26

O zi în Birmingham

Avionul a început să se zgâlțâie și a continuat să meargă prin turbulențe mult timp. Când tremurul a...

O zi în Birmingham
Ascultă live

Ascultă live

04:30 - 05:00
Discuri de cinci stele (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
Acum live
Radio România Actualităţi
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru