Scriitorul Adam Gidwitz - ‚,Odată ca niciodată, toate basmele erau îngrozitoare’’

18 Iulie 2025, 16:22
Romanul ‚,O oglindă grimminală’’ este cel de-al doilea volum din trilogia cu cele trei povești ‚,griminale’’ scrise de Adam Gidwitz: ‚,O poveste grimminală’’, ,,O oglindă grimminală’’ și ,,Un final grimminal’’. Cartea ‚,O oglindă grimminală”, asupra căreia ne oprim astăzi - a fost publicată în original în 2012, iar în anul 2024 povestea apărea la Editura Arthur cu traducerea în română de Iulia Arsintescu.
Temele cărții sunt unele foarte importante, la care se recurge frecvent în lucrările adresate copiilor, căci au un profund rol educativ: lupta dintre bine și rău, loialitatea, maturizarea, curajul și descoperirea sinelui. Valorile propuse de autor sunt familia și solidaritatea între membrii ei.
Adam Gidwitz preia unele dintre basmele scrise de Frații Grimm și scoate la iveală, subliniind într-un mod accentuat cititorilor partea întunecată a acestora: ‚,Numai că basmele adevărate chiar așa sunt: ciudate, sângeroase și îngrozitoare. Acum două sute de ani, Frații Grimm au scris în Germania prima variantă a Cenușăresei, în care surorile vitrege își taițe părți din picioare și li se scot ochii.’’ În acest fragment, autorul a dat exemplul unei povești autentice, dar care nu ar fi putut fi citită copiilor seara, înainte de culcare, căci i-ar fi speriat de moarte. Prelucrarea textelor cunoscute de noi într-o anumită formă are rolul de a face povestea accesibilă celor mici, mai plăcută, dar o lipsește de forță și energie.
În romanul lui Adam Gidwitz poți recunoaște elemente semnificative din basmele Fraților Grimm precum, ‚,Hainele cele noi ale împăratului’’ ori ‚,Jack și vrejul de fasole’’; autorul însă, intervine în substanța acestora, povestirile devenind sub penița scriitorului, basme ‚,îngrozitoare’’.
Personajele principale ale lui Gidwitz sunt Jack și Jill, doi veri care duc vieți foarte diferite. Jack trăiește la țară, iar Jill este prințesă, deci trăiește la palat. Cei doi și-au dezamăgit părinții, căci Jill nu se dovedește așa de frumoasă cum își dorește mama ei, iar Jack pare a fi în fața ochilor tatălui său, un băiat tare naiv. Cei doi protagoniști se întâlnesc și pornesc în căutarea ‚,Oglinzii Clarvăzătoare’’ care le poate îndeplini dorințele. Cei doi trec printr-o serie bogată de peripeții. Drumurile lor se intersectează cu ființe nemaiîntâlnite asemenea unor uriași, sirene și spiriduși. Ei reușesc să înfrunte aceste personaje fantastice, dar oare o să-și finalizeze misiunea cu succes?
Autorul transmite prin intermediul descrierilor amănunțite și întâmplărilor neobișnuite, sentimente de speranță, uimire și compasiune.
Prin urmare, proza ,,O oglindă grimminală’’ cu siguranță merită citită dacă reziști suspansului și tensiunii întâlnite pe parcursul lecturii, căci fiecare capitol vine cu întorsături de situație surprinzătoare și fenomene la care nu te-ai fi gândit vreodată și care îți lărgesc orizontul imaginției.
Realizatoare Roxana Păsculescu