Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie - Alexandru Ioan Cuza și epoca sa

c4

14 Aprilie 2020, 05:27

Marți 14 aprilie 2020, Radio România Cultural (21.10- 22). Alexandru Ioan Cuza și epoca sa. Invitat, prof.univ. dr. Georgeta Filitti. Realizator, Dan Manolache.

S-au împlinit de curând, la 20 martie, două secole de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii. Ne vom întoarce în timp pentru a evoca, pe parcursul a două emisiuni, personalitate, epoca dar și posteritatea acestei personalități a istoriei noastre.

În emisiunea din această seară vom vorbi despre omul și domnitorul Cuza, despre ceea ce a reușit să realizeze într-o domnie scurtă (1859- 1866), o domnie în care, în Principatele Unite, totul era de făcut.

Cu dreptate este numit domnul Unirii pentru că nu doar dubla alegere îl îdreptățește să intre astfel în istorie ci, aș zice mai ales, efortul de a crea unirea deplină a celor două principate prin reforme administrativ- politice și prin stăruința diplomatică care au făcut ca atât puterea suzerană cât și puterile garante să recunoască existența noului stat.

Spuneam că în Principatele Unite, totul era de făcut. Iată un citat din lucrarea ”Constituirea României moderne”, autor acad. Dan Berindei, despre reformele înfăptuite în vremea lui Cuza și a guvernului condus de Mihail Kogâlniceanu: ” La 13/25 decembrie 1863, la propunerea guvernului,Adunarea a votat secularizarea averilor mănastirești cu 93 de voturi contra 3. era o măsură în temeiul căreia era recuperat peste un sfert din teritoriul național închinat până atunci mai ales Locurilor Sfinte. Înființarea Școlii Superioare de Științe și a Școlii Superioare de Litere, premergând crearea, la mai puțin de un an, a universității bucureștene, o nouă lege a pensiilor, crearea Curții de Conturi, legea organizării armatei, legii contabilității, legea consiliilor județene,Codul penal și legea instrucțiunii publice, crearea Consiliului de Stat...au fost concretizări ale guvernului Kogâlniceanu în procesul de modernizarea a statului.” Se adaugă, la 14 august 1865 legea rurală care ” a desființat relațiile feudale din agricultură și a procedat la o împroprietărire prin care peste 400.000 de familii de țărani au primit pămînt iar aproape 60.000 de săteni au primit locuri de casă și grădină.”

Vom vorbi despre aceste reforme, vom vorbi despre realitățile politice și sociale existente în acea perioadă ca și despre complexitatea contextului internațional în care se desfășura modernizarea țării.

Vom vorbi însă nu dor despre Vodă Cuza ci și dspre omul care își asumase atunci conducerea noului stat. Vom vorbi și despre principalii lui colaboratori pe care am fost învățați să-i privim doar evocând citate patriotice, privindu-le statuile sau fotografiile în care afișează poze marțiale, fără a cunoaște complexitatea dimensiunii lor umane care îi transformă din personaje hieratice în ființe mai puțin obișnuite dar asemenea nouă.

Vom închia cu o strofă dintr-un portret în versuri pe care Vasile Alecsandri, un aprpiat al lui Alexandru Ioan Cuza, îl face domnului Unirii.

”Sunt nume destinate, ca numele tău mare,
Să steie neclintite pe-a Timpului hotare
Şi vecinic să răspândă o falnică lumină
Pe seculii ce-n umbră, trecând, li se închină!”

Vă invităm așadar să ascultați o primă emisiune despre Vodă Cuza și epoca sa.

Fotografiile reproduse au fost preluate de pe site- urile Rador și Wikipedia.

https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/idei-%C3%AEn-nocturn%C4%83-pagini-de-istorie-alexandru-ioan-cuza-%C8%99i-epoca-sa-14-aprilie-2020/

Ascultă live

Ascultă live

15:00 - 16:00
Generația X
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:30 - 16:00
FONOTECA DE UMOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj