Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie - Te poți îndrăgosti de o…..Revistă? MAGAZINUL ISTORIC, o jumătate de secol de existență!

Mi.0

11 Aprilie 2017, 06:00

Marti 11 aprilie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).

Redactor Dan Manolache.

Te poti indragosti de o…..Revista? MAGAZINUL ISTORIC, o jumatate de secol de existenta! Invitati, Dorin Matei, redactorul sef al publicatiei, Florentina Dolghin, Marian Stefan, redactori, dar si personalitati ale istoriografiei, colaboratori ai acestei reviste de prestigiu.

Chiar daca am avut o singura experienta de acest fel, raspunsul meu este afirmativ. Da m-am indragostit, inca din 1967 pe cand eram in clasa a VII-a, de revista Magazin Istoric. Iata cateva elemente de…..context:

A fost o vreme in care istoria noastra si nu numai a noastra parea ca exista doar penru a dovedi ca omenirea se indrepta " legic" catre " ultimul sau stadiu de dezvoltare", adica oranduirea comunista ...Inceputa inca din Comuna Primitiva, lupta de clasa avea, fireste,s a-si gaseasca si ea un sfarsit glorios .

Cu atat mai mare ne-a fost bucuria sa descoperim, nu doar in amintirile parintilor si bunicilor, in afirmatiile retinute ale profesorilor sau in cartile salvate in bilioteca de acasa, ci chiar intr-o revista cu tiraj de masa, sa descopem asadar ca exista si o altfel de istorie si anume cea adevarata. Revista era, fireste, MAGAZIN ISTORIC   iar primul  numar a aparut in aprilie 1967 adica cu exact 50 de ani in urma .

Satisfactia era sporita si de faptul ca noi, cititorii, ne puteam face propria parere despre evenimente din trecut citind chiar documente sau marturii si nu doar interpretarea lor. Astfel, de pilda, in primele 6 numere au fost publicate stenogramele Conferintei de la Ialta (minuta sovietica, confruntata si completata cu minutele delegatiilor britanica si americana), iar pe parcursul unui intreg an, tot incepand cu primul numar,  Memoriile lui Constantin Argetoianu ...

Aparitia Magazinului Istoric a fost, fara indoiala o decizie politica. Intr-o perioada caracterizata de un anumit liberalism, partidul dorea ca printr-o reevaluare a trecutului, prin renuntarea la stereotipurile ideologice ce i se aplicau, sa se legitimeze ca partid national. Va fi reusit ? Nu vom starui asupra formularii unui raspuns. Vom spune doar ca asemenea invataturii desprinse din cunoscutul proverb “unde dai si unde crapa” efectul aparitiei revistei a fost mult mai amplu. Acest succes s-a datorat in cea mai mare parte profesionalismului, diplomatiei si curajului corpului sau redactional.

Generatii de cititori si-au completat sau chiar si-au format o cultura istorica, de mare ajutor pentru a-si castiga o adevarata independeta de gandire. Magazinul Istoric si-a pastrat atractivitatea chia daca in anii '80, tot mai putine erau paginile necontaminate de cultul personalitatii sau de constrangerile ideologiei.

Vom vorbi despre trecutul revistei apelad si la fonoteca emisiunii Pagini de Istorie in care am pastrat cateva interviuri realizat la alte momente aniversare sarbatorite in 1992 sau 1997. Ii vom putea astfeu rauzi sau auzi, vorbind despre Magazin Istoric pe Dumitru Almas - primul sau director,  Constantin Antip - primul redactor sef. acad. Virgil Candea - unul dintre primii colaboratori, parintele profesor Dumitru Staniloaie si fireste Cristian Popisteanu al carui nume este aproape sinonim cu cel al revistei. Vor mai fi si cateva surprise pe care va invitam sa le descoperiti ascultand emisiunea noastra.

Vom vorbi asadar astazi despre trecutul, despre prezentul dar si despre viitorul unei reviste de Istorie ce a devenit…….”istorica”!

Vom mai adauga, in incheiere, ca  fotografiile de arhiva care ilustreaza acest text de prezentare ne-au fost puse la dispozitie, cu amabilitate, de colegii nostri de la Magazin Istoric. LA MULTI ANI, MAGAZIN ISTORIC!!!!!!!

Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:00
Legendele muzicii (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
03:30 - 04:00
BISERICA SI SOCIETATEA ®
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj