Ascultă Radio România Cultural Live

Azi la Radio România Cultural: Repere spirituale - Daniela Rei Vișan în dialog cu Dumitru Horia Ionescu

2

17 Iunie 2018, 06:07

Daniela Rei Vișan în dialog cu Dumitru Horia Ionescu la Radio România Cultural

În ediția de duminică- 17 iunie 2018 a emisiunii Repere spirituale vă propunem o reîntâlnire cu Dumitru Horia Ionescu de la Editura Herder din Freiburg.

Punctul de plecare al dialogului nostru a fost unul strict istoric, corelat cu apariția în USA a conceptului de ” political corectness” Fraza rostită în 1793 într-o judecătorie a statutului Georgia a rămas celebră în întreaga lume creștină : ” Statul este cea mai frumoasă creație a omului, dar omul este cea mai frumoasă creație a lui Dumnezeu.”
Respectul cu care ar trebui să îi tratăm pe toți semenii noștri, indiferent de etnie, naționalitate, rasă, sex, clasă socială-pentru a rămâne în sfera corectitudinii politice, este similar viziunii creștine de prețuire a aproapelui. Cât de dificil este acest lucru...știm cu toții...

Termenul de corectitudine politică a avut în Europa două izvoare diferite, cu conotații politice și filozofice ferm conturate, contradictorii chiar. În 1917 corectitudinea politică era înțeleasă de cercul apropiat al lui Lenin ca o formă de loialitate supremă față de Partidul Comunist al Uniunii Sovietice. Școala de la Frankfurt, a nuanțat semnificativ acest termen, prin contribuțiile lui Erich Fromm, Herbert Marcuse, Theodor Adorno.

În anii 60, un rol extrem de important în aplicarea discursului political correct în viața de zi cu zi, au avut-o mediile liberale din California, mai ales studenții care au susținut cu multă tenacitate includerea reperelor etice, morale, filozofice din civilizații non-europene în discursul politic și antropologic universitar.

Ceea ce a apărut ca o modalitate de evaluare democratică a corectitudinii morale, juridice, gramaticale, a limbajului judiciar, administrativ și politic, a fost perceput în anumite situații ca o modalitate elegantă de cenzură, fapt ce a atras după sine critici mai mult sau mai puțin virulente. Cele mai indrăznețe voci au ajuns să asocieze discursul corect politic cu tirania politică. Instrumentul conceput pentru a evita discursul de tip ” hate speach”, a ajuns să încingă spiritele și să dezbine .

Mass-media de peste ocean acordă o importanță deosebită acestui subiect sensibil.Dacă în 1989 erau relatate 15 cazuri de acest tip, în 1994 au fost dezbătute 7000 de situații din perspectiva corectitudinii politice În anii din urmă mass media semnalează cam 8000-10.000 de cazuri anual în USA și cam tot atâtea în Europa.

În România spațiul public/ cel politic în mod special, este dominat de agresivitate și lipsa de respect față de ceilalți semeni. Perceptele creștine sunt neglijate adeseori, iar cele democratice sunt folosite mai ales în scop electoral,. Politețea, discursul echilibrat, argumentat, sunt încă deziterate greu de atins. De ce? Răspunsul îl puterm afla doar împreună.

Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Acolade
Ascultă live Radio România Cultural
21:30 - 22:00
BISERICA SI SOCIETATEA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj