Ascultă Radio România Cultural Live

Ion Ghica, omagiat la Domeniul de la Ghergani cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea sa

14 Septembrie 2016, 17:23

În anul 2016 se împlinesc 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica, personalitate marcantă a secolului al XIX-lea și unul dintre cei mai importanți susținători ai genezei României moderne. Descendent al marii familii de domnitori, Ion Ghica a obținut diplomele de Bacaulaureat în Litere și Științe matematice la Sorbona și a devenit inginer urmând cursurile prestigioasei instituții Ècole Royale des Mines. Revenit de la Paris, alături de colegii săi de generație a inițiat Revoluția de la 1848, a pledat pentru Unirea Principatelor, a devenit Principe de Samos în perioada exilului, apoi, revenit în țară, a fost prim-ministru de patru ori –  la Iași și la București, în vremea domniei lui Cuza și Carol I. A fost primul Președinte al Academiei Române, Director al Teatrului Național și Ministru al României la Londra. Ilustru economist, a promovat cultura economiei și valori care au încurajat piața liberă, eliminarea robiei și privilegiilor de orice fel, eforturile sale contribuind semnificativ la dezvoltarea Statului român modern.

Prin Scrisorile către Vasile Alecsandri, a creat una dintre cele mai valoroase opere memorialistice ale literaturii române, evocând evenimentele istorice la care a luat parte în Valahia, Moldova, Paris, Londra, Constantinopol sau Insula Samos din Grecia, povestind despre viața de zi cu zi din Bucureștiul de altădată ori despre înalta societate, lăsând mostenire unul dintre cele mai cuprinzătoare tablouri ale secolului său.

Ion Ghica s-a născut la 12 august 1816 la București și a încetat din viață la 22 aprilie 1897 la conacul său de la Ghergani.

 

Omagiu adus lui Ion Ghica, la Domeniul de la Ghergani

La inițiativa stră-strănepoatei sale, Irina Bossy – Ghica,  duminică, 11 septembrie 2016, s-a desfășurat evenimentul omagial dedicat împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Ion Ghica. Evenimentul a avut loc la Domeniul de la Ghergani, cu sprijinul Primăriei din Răcari, județul Dâmbovița.

În parcul Domeniului, în fața Capelei unde este înmormântat Ion Ghica alături de soția sa, Alexandrina,  a fost lansată carteaDomeniul lui Ion Ghica de la Ghergani, studiu monografic realizat de istoricul de artă Ruxanda Beldiman, publicat de Editura Istoria Artei.

Programul evenimentului a cuprins turul ghidat organizat de doamna Beldiman, urmat de o sesiune solemnă în cadrul căreia au vorbit doamna Irina Bossy – Ghica, inițiatoarea proiectului de restaurare la Ghergani, doamna Myriam Ghica (Elveția), strănepoata lui Ion Ghica – genealog, doamna Georgeta Filitti – istoric, domnul Silviu Miloiu – istoric, domnul Matei Cazacu – istoric și genealog (Franța). Discursul lor a fost completat de recitalul ansamblului cameral 4Cellos format din Ella Bokor, Mircea Marian, Ștefan Cazacu și Radu Sinaci. La eveniment au luat parte numeroși membri ai familiei Ghica și ai vechilor familii nobiliare, precum și personalități ale vieții culturale românești.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Domeniul Ghica Ghergani prin parteneriatul cu Elegant Catering și Aqua Carpatica, instituții care s-au solidarizat cu promovarea patrimonului cultural românesc. Totodată, a fost prima manifestare culturală organizată de Familia Ghica după Război, reușita evenimentului stabilind orizonturi optimiste pentru restaurarea morală a patrimoniului de la Ghergani, monument istoric de valoare națională.

Despre Domeniul de la Ghergani

 

Toată lumea dorește să vadă Gherganii. Doi sau trei vizitatori care au venit să ne vadă au povestit minunății și minunății, iar lumea vorbește în oraș despre bunul-gust, simplitatea și frumusețea micii noastre așezări de la țară.” (Ion Ghica într-o scrisoare către Alexandrina, 1867)

„Au venit la Ghergani pentru a-i întâlni pe Ghica și pe soția acestuia, Alexandrina, distinsă pianistă, boierime erudită, scriitori și artiști, personaje de frunte ale lumii politice românești și europene. Au trecut pe aici Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alexandru Odobescu, Nicolae Grigorescu, George Enescu, D.A. Sturdza, Ion Bălăceanu, Sir John Laurence, om de stat britanic, vicerege al Indiei ș.a.” Istoria timpurie a conacului vorbește și despre vizitele faimoșilor haiduci Iancu Jianu ori Ioniță Tunsul, iar unele legende spun că la Ghergani a fost plănuită Unirea Principatelor Române.

„Conacul de la Ghergani, reconstruit în două etape între 1869-1888, după schițele și viziunea lui Ion Ghica de către arhitecții Dimitrie Berindey (1831-1884) și apoi de George Mandrea (1855-1916), se înscria ca și alte reședințe boierești din epocă, în categoria maisons de plaisance. Avea, însă, nota lui particulară, conferită de profilul intelectual și artistic al cuplului Alexandrina și Ion Ghica.

Vechea curte boierească de la Ghergani, trecută prin vicisitudinile istoriei recente, se află actualmente într-o avansată stare de degradare. Refuncționalizarea culturală și memorialistică  a ansamblului – conac, capelă și parc – dorită de urmașii lui Ion Ghica, actualii proprietari, se sprijină pe proiectul de restaurare și reabilitaree conceput de arhitectul Șerban Sturdza  împreună cu biroul de arhitectură Prodid, în respectul monumentului istoric și al spiritului locului.”

(Ruxanda Beldiman, Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani)

Din discursul Irinei Bossy – Ghica de la Ghergani, despre actualitatea lui Ion Ghica:

 

„Trecutul este, deci, marea experiență a omenirii. Ignorarea lui, chiar dacă nu pare să aibă urmări imediate, ne condamnă la o moarte lentă. Istoria, ca și limba, ne conferă șansa de a fi noi însine, dar ne ajută, mai ales, să fim europeni, să trăim în comunitate. Iar traiul în comunitate presupune existența unei conștiințe a identității respective.

Iar lui Ion Ghica îi plăcea «să-și aducă aminte»… Scrisorile către Vasile Alecsandri sunt doar un exemplu. Cunoscător al istoriei arhitecturii prin monumentele cheie din capitalele europene ca și din Imperiul Otoman, Ion Ghica se dovedește preocupat de destinul arhitectural al Bucureștiului în curs de a-și pierde patrimoniul istoric  – case boierești, mănăstiri, biserici. La 1876 deplângea în «Convorbiri economice» degradarea și dispariția vechilor clădiri ce «[… ] se dărâmă și dispar monumentele cele vechi, parcă am voi să ștergem orice ar putea să deștepte conștiința națională».

(…) Tinerilor care astăzi studiază în Occident, ar trebui să le amintim exemplul unor personalități ca Ion Ghica. Deși a studiat și a trăit la Paris și la Londra și a călătorit în toate marile orașe ale Europei, de la Constantinopol la Florența, gândul lui Ion Ghica se îndrepta adesea spre casă: „Doresc să mă întorc la Ghergani”, scrie în 1866 de la Constantinopol soției sale Alexandrina, născută Mavros.

Ion Ghica și-a asumat pe parcursul vieții destinul unui român care a susținut neîncetat cauza națională. Contactul cu Franta, unde a plecat la 19 ani, l-a ajutat să înțeleagă mai bine realitățile dureroase din țara sa. Stadiul înapoiat al vieții sociale și politice, corupția regimului și, în general, a moravurilor din Valahia, necesitatatea unor reforme menite să schimbe structural înfățișarea țării sale, i-au apărut mai limepezi lui Ion Ghica în urma contactului cu Franța.

Un fapt care-i frapa dureros pe tinerii români aflați atunci în Franța, și după câte reiese din scrisorile sale, în mod deosebit pe Ion Ghica, era necunoașterea poporului român în Occident. De aceea, el începe încă din anul sosirii sale la Paris (1835) o largă acțiune în direcția cunoașterii de către străini a poporului român și a aspirațiilor sale de emancipare.

Este influențat de reformatorii francezi ai vremii și discută despre starea țării sale cu Jules Michelet și Edgar Quinet, amândoi revoluționari de la 1848 pe care îi transformă în filo-români convinși.

Michelet scria, chiar, adresându-se tinerilor români aflați la studii la Paris: „Fericiți sunteți voi, tinerilor români… În țara voastră totul e de facut, fiecare din voi se poate distinge prin fapte patriotice și mărețe. Această situație nu este foarte diferită nici astăzi. În continuare, ramân multe de făcut… Ion Ghica merită recitit. Cea mai mare parte a discursurilor sale sunt de actualitate. Suntem norocoși că s-au păstrat numeroase scrieri ale sale.”

Domeniul Ghica de la Ghergani va fi reintrodus în circuitul public

Domeniul de la Ghergani a fost redobândit în urmă cu 8 ani de către Irina Bossy – Ghica, prin eforturi susținute timp de mai bine de 15 ani. Au fost luate demersuri de salvare a patrimoniului arhitectural din fonduri proprii, în primul rând pentru salvarea Capelei care se afla în pericol de colaps, însă Domeniul are nevoie de o și mai mare implicare pentru a fi restaurat și pentru a-și îndeplini rolul de obicetiv turistic de patrimoniu, aflat la doar 30 de minute de București, la jumătatea distanței până la Târgoviște.

În perioada următoare, Domeniul de la Ghergani va putea fi vizitat doar de grupuri organizate. Pentru programarea lor, cei care doresc să vină la Ghergani sunt rugați să contacteze Asociația Domeniul Ghica Ghergani la numărul de telefon 0726.813.074. Mai multe amănunte, pe site-ul www.domeniul-ghica.ro.

Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur
Istorie-filozofie-psihologie 21 Februarie 2024, 10:30

Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur

Ioan T. Morar va participa astăzi, 21 februarie 2024 (ora 14.30, Sala B120) la un atelier cu studenți și cadre didactice,...

Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur
Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"
Istorie-filozofie-psihologie 06 Februarie 2024, 07:47

Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"

Tipul de cancer nu a fost dezvăluit. Regele Charles al Marii Britanii a fost diagnosticat cu "o formă de cancer", a...

Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"
Fotografiind războiul și atrocitățile. Aspecte ale Holocaustului din România și teritoriile controlate de România
Istorie-filozofie-psihologie 24 Ianuarie 2024, 07:14

Fotografiind războiul și atrocitățile. Aspecte ale Holocaustului din România și teritoriile controlate de România

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului va fi marcată la ICR Londra printr-o proiecție de film și o...

Fotografiind războiul și atrocitățile. Aspecte ale Holocaustului din România și teritoriile controlate de România
#Aiciastat Serata culturală cu flaut și romanțe la caravanserai de Ziua Unirii Principatelor 24 ianuarie 2024, ora 18:00
Istorie-filozofie-psihologie 24 Ianuarie 2024, 05:10

#Aiciastat Serata culturală cu flaut și romanțe la caravanserai de Ziua Unirii Principatelor 24 ianuarie 2024, ora 18:00

Asociația culturală “Aici a stat” organizează astăzi, 24 ianuarie, la ora 18:00, singura serată culturală a...

#Aiciastat Serata culturală cu flaut și romanțe la caravanserai de Ziua Unirii Principatelor 24 ianuarie 2024, ora 18:00
DOCUMENTAR: Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859
Istorie-filozofie-psihologie 24 Ianuarie 2024, 05:00

DOCUMENTAR: Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită...

DOCUMENTAR: Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859
Andrei Pleșu și Daniel David discută despre “30 de ani de România”, de Ziua Națională, la Radio România Cultural  | PODCAST
Istorie-filozofie-psihologie 29 Noiembrie 2023, 05:50

Andrei Pleșu și Daniel David discută despre “30 de ani de România”, de Ziua Națională, la Radio România Cultural | PODCAST

  Filosoful Andrei Pleșu și prof. univ. dr. Daniel David , rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, au discutat...

Andrei Pleșu și Daniel David discută despre “30 de ani de România”, de Ziua Națională, la Radio România Cultural | PODCAST
Săptămâna Psi: descoperă căile echilibrului interior în 10 orașe din România
Istorie-filozofie-psihologie 05 Noiembrie 2023, 06:25

Săptămâna Psi: descoperă căile echilibrului interior în 10 orașe din România

Cum recunoaștem criza vârstei mijlocii și cum ieșim din ea mai întregiți și mai echilibrați? Ce emoții se ascund...

Săptămâna Psi: descoperă căile echilibrului interior în 10 orașe din România
Expoziția dedicată lui Corneliu Coposu a ajuns la Chișinău
Istorie-filozofie-psihologie 02 Noiembrie 2023, 08:55

Expoziția dedicată lui Corneliu Coposu a ajuns la Chișinău

De astăzi, publicul larg poate vizita expoziția stradală dedicată lui Corneliu Coposu. Ea este intitulată „Corneliu...

Expoziția dedicată lui Corneliu Coposu a ajuns la Chișinău
Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Dosar de patrimoniu
Ascultă live Radio România Cultural
21:05 - 21:30
Istorica
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
iSport
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru