O carte pe zi - Stuart Wilde, Roşu stacojiu. Povestiri taoiste din China antică
12 Martie 2018, 06:00
Luni, 12.03.2018, în emisiunea Intro
Stuart Wilde, Roşu stacojiu. Povestiri taoiste din China antică, Editura Atman, traducere de Iulia Olteanu, Bucureşti
Multimilenara cultură chineză desfide timpul, părînd, datorită vechimii sale impresionante, o cetate care nu cedează uşor asediului cognitiv al celor dornici să o înţeleagă. Este dificil de pătruns în mecanismele de articulare lăuntrică a unei gîndiri foarte diferite de mentalitatea europeană apuseană. De aceea, uneori e nevoie de o cale mai specială şi cumva derivată, reprezentată să zicem de literatura sapienţială, mai exact este nevoie de un ghid competent care să ne faciliteze înţelegerea fenomenului cultural chinez ca atare.
Cartea scrisă de britanicul de adopţie americană Stuart Wilde, Roşu stacojiu. Povestiri taoiste din China antică, tradusă de Iulia Olteanu şi publicată la Editura Atman din Bucureşti, are darul de a constitui o bună introducere indirectă în tradiţia culturală chineză.
Wilde trece drept un „învăţător al învăţătorilor” datorită experienţei sale în domeniul luminării conştiinţelor, fiind tovarăş de turnee şi conferinţe al marilor mentori în dezvoltarea personală Deepak Chopra, Wayne Dyer şi Louise Hay.
Mai mult, Stuart Wilde s-a iniţiat temeinic şi de la sursă în spiritualitatea taoistă, făcînd mai multe călătorii în China şi parcurgînd numeroase stagii de aprofundare a taoismului.
Pe scurt, autorul nostru a gustat, a înţeles, a cules şi a adaptat pentru mentalitatea occidentală mai multe povestiri taoiste descoperite în pelerinajele sale în China. Toate acestea, repet, turnate într-o modalitate inteligibilă cititorului occidental, astfel încît povestirile străvechi să fie în măsură a comunica un tîlc pedagogic şi etic apt să lucreze în lăuntrul publicului apusean.
De fapt, pînă la urmă, ce anume tratează repovestirile taoiste în viziune anglo-americanului Stuart Wilde? Despre nimic altceva decît despre bunătate, înţelepciune, toleranţă, empatie, solidaritate, răbdare, bună-cuviinţă, bună-credinţă, fidelitate, optimism şi identificare iubitoare cu tot ceea ce natura ne-a dăruit.
Citind aceste scurte texte sapienţiale, vom pricepe că nu contează măruntele noastre drasme personale care, raportate la dimensiunea veşniciei, cad subit în derizoriu. În schimb, contează enorm să ne iubim aproapele şi să ne facem datoria aşa cum ştim mai bine. Aviz amatorilor!
Foto Stuart Wilde, coperte, link you tube spre un grupaj audio-video al autorului pe tema Fii fericit, inspirată de sapienţa taoistă:
https://www.youtube.com/watch?v=M6o6wDkfS_w
Realizator Valentin Protopopescu