Ascultă Radio România Cultural Live

Poete la Maraton. Livia Roșca: „Admir organizatorii pentru perseverență și pentru conceptul inedit, care se dovedește de succes din moment ce ne revedem, ediție după ediție, de mai bine de 14 ani”

27 August 2022, 06:37

Miercuri, 31 august 2022, de Ziua Limbii Române, între orele 19.00-22.00, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu, nr.8 ), va avea loc Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XIV-a, difuzat în direct de Radio România Cultural. 20 de nume importante din generații și geografii literare diferite vor susține lecturi publice de câte 5 minute. Sunt invitate 9 poete – Ioana Crăciunescu, Rozana Mihalache, Adelia Pascale, Simona Popescu, Livia Roșca, Andra Rotaru, Ana Săndulescu, Gabriela Toma și Miruna Vlada– alături de 11 poeți –Teodor Dună, Bogdan Ghiu, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ioan Matiuț, Andrei Novac, Dan Pleșa, Bogdan O. Popescu, Adrian Suciu, Grigore Șoitu și Tudor Voicu. Vor susține recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Albert Tajti (pian) și Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii Maratonului sunt Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru.

Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația Euro CulturArt. Proiect cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Parteneri: APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și Opera Scrisă.ro. Coproducător: Radio România Cultural. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.

Intrarea la eveniment se face numai pe bază de invitații care pot fi solicitate la adresa de email cipariu@yahoo.com, în limita locurilor disponibile, până cel mai târziu vineri, 26 august 2022, ora 12:00.

Anamaria Spătaru și Dan Mircea Cipariu au adresat câteva întrebări invitaților.

Răspunde poeta Livia Roșca:

-Acum 14 ani se lansa Maratonul de Poezie și Jazz. La o repede ochire, cum ar fi spus Cornelia Maria Savu, prezentă la prima ediție a evenimentului, cum rezonezi cu Maratonul de Poezie și Jazz? Cu ce imagini ori cu ce stihuri asociezi Maratonul de Poezie și Jazz?

Livia Roșca (Lucan-Arjoca): -Maratonul de Poezie și Jazz este un eveniment cultural aparte, curajos, pentru că poezia și jazzul au public de nișă, mai puțin numeros și, din acest motiv, din ce în ce mai neglijat de oferta culturală. Admir organizatorii pentru perseverență și pentru conceptul inedit, care se dovedește de succes din moment ce ne revedem, ediție după ediție, de mai bine de 14 ani pentru a asculta poezie contemporană și jazz. Au fost minunate toate edițiile la care am participat cu lecturi, sau în public, dar rețin în mod special ediția care a coincis cu Noaptea Muzeelor, când Maratonul de Poezie și Jazz împlinea 11 ani. Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București, unde s-a ținut maratonul, era arhiplină, iar la intrare o mulțime de tineri așteptau ca la pauză să se mai elibereze locuri. Coada formată de ei era până spre statuie!

-Suntem puși față în față cu războaie, cu pandemii, cu lumi virtuale care încearcă tot mai mult să confiște ”umanitatea din ochiul de sticlă”. Și totuși în acest ”prezent de azi pe mâine”, cum ar fi spus Traian T. Coșovei, și el prezent la prima ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, ce rol, cu mască ori fără mască, mai au poezia, blues-ul ori jazz-ul?

Livia Roșca (Lucan-Arjoca): -Poezie, blues-ul, jazz-ul au puterea artei…Exprimă, atrag atenția, sensibilizează, protestează, oferă catharsis. Deci sunt cu atât mai necesare și rolul lor este cu atât mai important!

-Ce locuri reale ori imaginare ți-ai dori să vizitezi pentru un declic creator? Unde ai avea tihnă pentru cercetări interioare și poetice?

Livia Roșca (Lucan-Arjoca): -Declicuri creatoare am des, oriunde, dar timpul să scriu îmi lipsește.

-Ce fapte culturale și artistice ai exersat ori exersezi în vacanța de vară?

Livia Roșca (Lucan-Arjoca): -A fost o vară plină de frumusețe! Am participat la un proiect foarte interesant, „Renshi virtual art”, un program experimental, de artă digitală și noile media, în confluență cu scrierea creativă, curatoriat de comentatoarea de artă Ana Daniela Sultana și facilitat de scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu, alături de Mihai Zgondoiu, artist vizual și curator. La final, a rezultat o operă comună, dar și individuală, prin crearea, formarea, reformarea ori deformarea unei imagini poetice inițiale în cadrul celor patru sesiuni de creație, re-creație și improvizație poetică și vizuală găzduite de Dan și Mihai, care s-au implicat și ei în mod activ în actul creator. În curând, vom avea și forma rezultată prin transferul creațiilor noastre către inteligența artificială. Și este normal să fiu foarte curioasă legat de rezultat, și bucuroasă că am putut lua parte la această experiență.

Tot în această vară am lucrat la două proiecte de promovare a poeziei contemporane pe care le coordonez la Asociația 7 ARTE. Primul constă în videopoeme, podcasturi și postere digitale, se numește #Poezie#Videopoeme#Podcasturi și, deja, pe paginile de socializare ale Asociației 7 ARTE, inițiatorul și coordonatorul proiectului se află bannerele digitale și podcasturile. Vă invit să le explorați folosind galeria media prin clik pe link-ul paginii de Facebook 7 ARTE , iar dacă doriți să ascultați podcasturile cu 10 poeți contemporani să vizionați 20 de videopoeme din proiecte anterioare, inspirate de poezie contemporană, precum și 5 videopoeme dintre cele 10 care vor fi gata până la finalul lunii septembrie, vă rog să intrați pe pagina de youtube 7 ARTE, să dați subscribe și să vă bucurați! Sunt absolut superbe, iar eu sunt recunoscătoare că am putut lucra cu regizorul Andrei Purcărea pentru realizarea videopoemelor și cu jurnalistul Andrei Crăciun pentru cele 10 podcasturi cu autoare/autori de poezie contemporană.

Al doilea proiect constă în a oferi unor poeți ( 3 debutanți și 3 deja la mai mult de o carte) toate uneltele necesare autopromovării. Îi vom ajuta cu un curs de branding personal, susținut de Anca Baniță (deja au început cursul), cu un set de fotografii profesionale, cu branding vizual concretizat prin logo personal, site, vizualuri pentru social media, semnături digitale pentru email și workshopuri cu oameni care îi pot ajuta să se dezvolte. Echipa de colaboratori este formată din Anca Baniță pentru cursul de branding personal, Agenția Shiny Pixel, reprezentată de Silviu Vintilă pentru branding vizual, iar pentru workshopurile tematice, de Andreea Lupescu, om de comunicare (PR Nemira), Ramona Boldizsar, poetă și podcasteriță la „Perfect contemporan” - un podcast despre scris, psihoterapeuta Florina Anichitoaie, care îi va ajuta pe poeți să gestioneze hate-ul din online și un poet/poetă mentor, surpriză, fiindcă va fi votată de participanți și i se va propune să ni se alăture la workshop. Mă bucură enorm că îi avem alături deoarece ei sunt o garanție în plus că oferim calitate și prin gesturile noastre mici, dar constante (fiindcă an de an implementăm la Asociația 7 ARTE astfel de proiecte), vom ajuta poeții și poezia contemporană să aibă vizibilitate și să faca viața cât mai multor oameni, mult mai frumoasă.

-Pe 31 august e Ziua Limbii Române. Cu ce titlu/obiect/produs cultural ori imagine poetică ai asocia limba română?

Livia Roșca (Lucan-Arjoca): -Eu asociez limba română cu copacul vieții, care crește, se adaptează, dar are rădăcinile în pământ oricât de mult i s-ar dezvolta coroana în sus. Și când numesc copacul vieții în mintea mea răsare cel reprezentat pe covoarele oltenești țesute tradițional, la război din lemn. La mulți ani Maratonului de poezie și jazz, la mulți ani Limbii Române!

Livia Roşca (Lucan-Arjoca) este scriitor, specialist in comunicare, presedinte al asociatiei 7 ARTE, blogger Adevarul.ro, formator acreditat şi autor premiat de Uniunea Scriitorilor din România pentru volumul de debut in poezie, „Ruj pe icoane”. A publicat: Volumul de poezie „Ruj pe icoane”, ed. Cartea Romaneasca, 2006 – Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru debut (2006), Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti (2006), Premiul Naţional Eminescu, Botoşani, 2006,  nominalizat la Premiile pentru debut ale revistei „România Literară” si la Premiul pentru debut al Fundaţiei Anonimul 2006. Volumul de poezie „1+1>2”, Editura Charmides, 2016. Prezenta în antologia de poezie „Literatura potenţială”, ed. Vinea, 2007. Prezentă în antologia de poezie „Ultima generaţie, primul val”, ed. Muzeul Literaturii Romane, 2006. Prezentă în a antologia de poezie „Dragostea este pe 14 februarie”, ed. Vinea, 2010. Prezentă în antologia de eseuri „Cele patru dimensiuni ale feminităţii româneşti”, ed. Neverland, 2010. Lecturi publice in cadrul unor festivaluri: Ziua Mondială a Poeziei, martie 2012; Maratonul de Poezie la Feminin, Braşov, 2013; Strada de C’Arte, 2013, Bcureşti, 2013; Festivalul Internațional de Poezie București, Târgul Național al Cărții de Poezie, 2015; Strada de C’Arte, Bucureşti, 2015; Festivalul Internațional de Poezie București, 2016. Livia Lucan-Arjoca are o carieră de peste 10 ani în industria comunicării. Timp de 4 ani a fost editor specializat pe domeniile sănătate şi parenting pentru publicațiile Adevarul, Adevarul Sănatate, Adevarul de Seara şi editor online pentru website-urile asociate acestor publicaţii. Din 2011 este specialist în marketing şi comunicare. În acest moment este specialist în comunicare la o editură și președinte al Asociației 7 ARTE.  În 2015, în cadrul asociatței 7 ARTE, Livia a inițiat proiectul smARTkid, care înseamna ateliere educative, creative şi recreative pentru copii şi tineri. Este antrenor de creativitate pentru atelierele smARTkid de scriere creativă, storytelling, lectură, jurnalism şi blogging organizate de Asociația 7 ARTE.

„Trezirea bufniţei” - ultimul roman al scriitoarei şi jurnalistei Ioana Bruşten | PODCAST
Literatură 15 Aprilie 2024, 13:21

„Trezirea bufniţei” - ultimul roman al scriitoarei şi jurnalistei Ioana Bruşten | PODCAST

‘’Cine a zis că e nevoie de timp, ca să îţi schimbi viaţa? Uite că nu este! Se întâmplă totul...

„Trezirea bufniţei” - ultimul roman al scriitoarei şi jurnalistei Ioana Bruşten | PODCAST
Lansare de carte și sesiune de autografe:   „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase
Literatură 15 Aprilie 2024, 12:02

Lansare de carte și sesiune de autografe: „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase

Editura Corint și Muzeul Național de Artă al României au deosebita onoare să vă invite la evenimentul de lansare a...

Lansare de carte și sesiune de autografe: „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase
Criticul literar Dan Cristea, director al revistei ''Luceafărul de dimineaţă'', a decedat la vârsta de 81 de ani
Literatură 14 Aprilie 2024, 07:38

Criticul literar Dan Cristea, director al revistei ''Luceafărul de dimineaţă'', a decedat la vârsta de 81 de ani

  Dan Cristea s-a născut la 10 noiembrie 1942, în Bucureşti. În anul 1965 a absolvit Facultatea de Limba şi...

Criticul literar Dan Cristea, director al revistei ''Luceafărul de dimineaţă'', a decedat la vârsta de 81 de ani
Lansarea romanului „Castelul din orașul meu” de Ioana Bâldea Constantinescu, la Teatrul Național București
Literatură 14 Aprilie 2024, 05:46

Lansarea romanului „Castelul din orașul meu” de Ioana Bâldea Constantinescu, la Teatrul Național București

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 19.00, Editura Litera invită publicul să participe la lansarea romanului Castelul din orașul...

Lansarea romanului „Castelul din orașul meu” de Ioana Bâldea Constantinescu, la Teatrul Național București
Alice Books, Cărturești & AudioTribe lansează campania "Mă bucur că sunt mai bine"
Literatură 12 Aprilie 2024, 10:46

Alice Books, Cărturești & AudioTribe lansează campania "Mă bucur că sunt mai bine"

Cartea și audiobookul Mă bucur că mama a murit de Jennette McCurdy au stârnit numeroase discuții legate de relațiile...

Alice Books, Cărturești & AudioTribe lansează campania "Mă bucur că sunt mai bine"
Lansare de carte la MNAR - „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase
Literatură 11 Aprilie 2024, 17:27

Lansare de carte la MNAR - „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase

Luni , 15 aprilie 2024 , de la ora 18.00, Muzeul Național de Artă al României și Editura Corint invită publicul la...

Lansare de carte la MNAR - „Dincolo nu e nimeni” de Stelian Tănase
Volume Polirom prezentate cititorilor francezi la Festival du Livre, Paris, 2024
Literatură 11 Aprilie 2024, 15:16

Volume Polirom prezentate cititorilor francezi la Festival du Livre, Paris, 2024

În perioada 12-14 aprilie, va avea loc Festival du Livre de Paris, 2024, care se va desfășura la Grand Palais...

Volume Polirom prezentate cititorilor francezi la Festival du Livre, Paris, 2024
„Patimile după Bach” – concert educativ pascal la Ateneul Român
Literatură 11 Aprilie 2024, 13:16

„Patimile după Bach” – concert educativ pascal la Ateneul Român

Seria de concerte educative  „Muzica pe Înţelesul Tuturor” , adresată adolescenţilor şi adulţilor,...

„Patimile după Bach” – concert educativ pascal la Ateneul Român
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
Timpul Prezent
Ascultă live Radio România Cultural
18:00 - 18:20
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru