Alain Platel: “Artiștii care performează sunt adevăratele stele, așa că le dedic lor această stea primită pe Aleea Celebrităților din Sibiu”

02 Iulie 2025, 16:56
Regizor belgian, Alain Platel este unul dintre numele esențiale ale dansului contemporan european. Deși s-a retras oficial din activitate în 2021, Platel continuă să sprijine proiecte artistice și să se implice activ în cauze sociale și politice. Într-un interviu acordat la FITS 2025 Luanei Pleșea, artistul povestește despre parcursul său, despre transformările prin care a trecut compania sa, Les Ballets C de la B, dar și despre legătura dintre dans și activism în contextul conflictelor globale.
„Oficial, m-am pensionat în 2021, dar am continuat să lucrez până vara trecută. Dar în acest sezon mi-am propus să mă distanțez, să văd performance-uri, să reflectez la ce urmează să fac și să continui să sprijin producția care încă există, însă mă aflu într-un proces de gândire cu privire la ce vreau să fac în următoarea etapă a vieții mele, pentru că o mentalitate artistică nu poate pur și simplu să dispară, există ceva care va continua.”
Printre proiectele recente se numără spectacole locale create împreună cu comunitățile din orașul Ghent, colaborări cu Opera Ballet Flanders sau producții reprogramate după pandemie. Unul dintre cele mai valoroase proiecte a fost un performance cu studenții din Antwerp, dar și colaborări locale cu dansatori din Ghent. Tot în această perioadă, Platel a fost implicat în reluarea unor creații de succes precum Out of the Context - for Pina.
După retragerea sa, Platel a propus o transformare radicală a companiei Les Ballets C de la B, devenită între timp La Geste. Această schimbare a permis o abordare nouă: colaborarea anuală cu diferiți artiști și o orientare spre creații incluzive.
„Eu am făcut ceea ce am făcut și mi-a plăcut foarte mult, dar este timp și loc pentru alți oameni să continue. Așa că am propus un fel de mutare mai radicală, pentru că au venit directori artistici noi și le-am spus că ar trebui să schimbe numele companiei, altfel vor exista prea multe asocieri între compania Les Ballets C de la B și Alain Platel. Pentru a tăia asta și a începe ceva nou, trebuie făcută o schimbare.”
Pe lângă activitatea artistică, Platel s-a implicat tot mai mult în mișcări civice și politice. Este membru activ în inițiativa belgiană SOS Gaza, care sprijină pacea și solidaritatea cu poporul palestinian. De-a lungul anilor, Platel a colaborat cu dansatori palestinieni și cu dansatori evrei din Israel, construind poduri prin artă. În prezent, implicarea sa vizează acțiuni concrete, alături de oameni de știință și artiști, pentru a pune presiune asupra guvernului belgian în luarea unor poziții ferme.
Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte ale sale este „Coup Fatal”, prezentat în română la Sibiu cu titlul „Lovitura de grație”, care a fost realizat, printre altele, în colaborare cu muzicieni congolezi și cu sculptorul Freddie Tsimba. Născut dintr-un experiment muzical, spectacolul combină muzica barocă europeană cu ritmurile congoleze.
„Când i-am întrebat dacă pot cânta în picioare și nu așezați pe scaune, dintr-o dată totul s-a transformat într-un performance de dans.”
Decorul, realizat din gloanțe reciclate, face trimitere subtilă la contextul violent din Congo.
„Nu am vrut să vorbim despre violență în mod direct, dar decorul la asta se referă.”
Proiectul a fost reluat recent, la inițiativa directorului muzical Rodriguez Vangama, iar reacția publicului a fost impresionantă:
„Am fost foarte curios să văd dacă încă are același efect asupra publicului… și am descoperit că da.”
Alain Platel, ortopedagog și regizor autodidact, s-a remarcat începând cu anul 1988 și a propulsat compania les ballets C de la B pe scena internațională prin spectacole ca Bonjour Madame, La Tristeza Complice și Iets op Bach. Din 2006, odată cu vsprs, stilul său exuberant devine mai introspectiv, explorând teme precum impulsurile, violența și aspirațiile, continuate în lucrări precum Nine Finger, pitié! sau Out Of Context – for Pina. În colaborare cu Frank Van Laecke, a creat Gardenia, iar la invitația lui Gerard Mortier, a pus în scenă C(H)OEURS la Teatro Real. Fascinat de tensiunea dintre individ și grup, Platel își dezvoltă propriul limbaj coregrafic, numit „la danse bâtarde”, ilustrat în tauberbach (2014), despre demnitatea în condiții extreme. A realizat și filme de dans, atât cu Sofie Fiennes, cât și solo, documentând parcursul trupei sale în diverse colțuri ale lumii.
Alain Platel a primit o Stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu, alături de alte vedete precum Bill Murray, actor (USA), Wole Soyinka, scriitor (NGA) și Kathleen Turner, actriță (USA).