Ascultă Radio România Cultural Live

Aurul de la Brukenthal, expus pentru o lună la Art Safari

10 Iunie 2024, 10:25

București, 10 iunie 2024. „Aurul de la Brukenthal” este expus în premieră la București, în perioada 27 iunie-28 iulie. Celebrul muzeu din Sibiu aduce în Capitală o colecție extraordinară de piese preistorice, romane și medievale din aur, argint aurit și pietre prețioase, bijuterii și obiecte de cult realizate de meșteri aurari sibieni, ce strălucesc prin complexitatea tehnicilor și frumusețea motivelor decorative.

Muzeul Naţional Brukenthal şi-a format, de-a lungul vremii, un adevărat tezaur din aur și metale preţioase, de autor și pentru criterii ce țin de raritate și estetism – argintărie liturgică şi uzuală, obiecte de podoabă şi bijuterii. Nucleul acestei colecţii l-a constituit cabinetul de numismatică al Baronului Samuel von Brukenthal, amenajat în palatul său din Piaţa Mare, căruia i se făcea reclamă într-un ghid al Sibiului din anul 1790. În prezent, ca reper de dimensiuni, doar colecția sa de numismatică, între care multe piese din metal prețios, a ajuns la formidabila sumă de peste 67.000 piese.

În paralel, colecția de orfevrărie („Tezaur”) s-a format și îmbogățit, prin donații sau achiziții de la bisericile evanghelice, bresle, bijutieri-colecționari, proprietari privați sau descoperiri arheologice. Cea mai importantă parte a Tezaurului este colecţia de argintărie liturgică – una dintre cele mai bogate şi valoroase din Europa Centrală și de Est–, majoritatea pieselor fiind opere ale meşterilor argintari sibieni, considerate capodopere ale artei prelucrării metalelor preţioase în Transilvania și, totodată, ca valoare de piață, printre cele mai valoroase din întreaga Europa.

O monedă de la Brukenthal, în atenția cercetătorilor britanici

Expoziția „Aurul de la Brukenthal”, curatoriată de Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, aduce în premieră la București lucrări din din tezaurul Muzeului de Istorie Casa Altemberger al Muzeului Național Brukenthal. Vor fi expuse la Art Safari piese preistorice din aur, piese romane (bijuterii și monede), piese medievale timpurii (sec. VI-VII), monede de aur bătute la Sibiu, inele cu gemă, podoabe săsești și obiecte de cult realizate de breasla aurarilor din Sibiu, una dintre cele mai celebre din Europa.

Printre piesele de excepție expuse se numără „Crucea relicvar de la Cisnădie” din jurul anului 1440 (cea mai spectaculoasă piesă de argintărie de cult transilvăneană realizată la comanda bisericii romano-catolice din Cisnădie), „Potirul din nucă de cocos” din 1650, „Cupa din corn de rinocer” din 1694, „Paharul de fecioară” din sec. XVII, „Cana cu capac” realizată de marele meșterul Sebastian Hann în 1682, „Paftaua de tip Marienheftel cu Fecioara Maria”, din sec. XVI, moneda Sponsianus (o monedă rară cercetată de University College London; britanicii susțin că un împărat denumit Sponsian ar fi condus Dacia romană; ei au ajuns la această concluzie analizând moneda care provine dintr-un tezaur descoperit în Transvilania în 1713.) și alte numeroase piese.

Tezaurul Muzeului Național Brukenthal, cu peste 2.000 de piese, reprezintă o comoară inestimabilă a istoriei prelucrării metalelor prețioase în Transilvania, după cum afirmă managerul Muzeului Brukenthal, Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției: „Colaboarea cu Art Safari continuă, iar anul acesta vom aduce în premieră la București piese din tezaurul istoric, unic și extrem de valoros al Muzeului de Istorie Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal. Sunt piese spectaculoase realizate printr-o complexitate de tehnici și motive decorative decorate cu pietre prețioase: diamante, perle naturale, rubine etc.”.

Aurarii sibieni, faimoși în toată lumea

Atestat documentar încă din anul 1191, Sibiu a fost în epoca medievală unul dintre cele mai importante orașe din Europa Centrală și de Est. Bresla aurarilor din Sibiu a avut parte de o istorie îndelungată și înfloritoare, orașul devenind unul dintre cele mai importante centre de prelucrare a aurului și argintului din acea vreme. În a doua jumătate a secolului al XIV-lea, aurarii sibieni ocupau diferite funcţii politico-administrative.

Pe lângă comenzile primite de meşteri pentru obiecte de cult, cererile de executare a unor obiecte de podoabă trebuie să fi fost din ce în ce mai numeroase. Portul orăşenesc săsesc punea mare preţ pe anumite podoabe specifice: ace de păr, paftale, cordoane etc.

În timpul domniei Regelui Matei Corvin, mare iubitor de artă, aurăria și argintăria sibiană a fost la mare preț, iar meșteșugul a cunoscut o dezvoltare extraordinară, totodată celebră în Europa. Când regele a venit la Sibiu în fruntea armatei sale pentru a înăbuși revolta nobilimii, reconcilierea a constat în primul rând în aurărie și argintărie, abia apoi în mantale lungi de blană, alimente și alte bunuri.

Faima aurarilor sibieni le-a adus acestora numeroase comenzi din Europa, precum și de la frații peste munți. Se cunosc varii comenzi ale domnitorilor Țării Românești –precum cele ale lui Constantin Brâncoveanu, pentru care meșterii aurari din Sibiu realizează diferite obiecte. Fascinați de somptuoasele piese pe care le executau meșterii sibieni, domnitori români le-au transmis comenzi importante, lucrări de referință pentru istoria orfevrăriei Țărilor Române. Astăzi, numeroase muzee din țară (prea puține) și străinătate (multe) beneficiază de piese de o mare valoare realizate la Sibiu.

Expoziția „Aurul de la Brukenthal” de la Art Safari este realizată în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și a Parohia Evanghelică CA din Sibiu, precum și cu sprijinul Ministerului Culturii.

Despre Art Safari București:

Art Safari - susținut de BCR, Lidl, Glo, Porsche, Kinder, Schweppes, Brâncoveanu, Beciul Domnesc, Yamaha, Profiart și Voxility - este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale. Upgraded by George. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 14-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 13 ediții de până acum a înregistrat aprox. 500.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Despre Muzeul Național Brukenthal

Inaugurat în 1817, de moștenitorul Johann Michael Joseph von Brukenthal, muzeul este primul deschis pe teritoriul de astăzi al României. Muzeul administrează, în opt sedii, peste 1.600.000 piese, care formează doar 13,20% din patrimoniul baronului Samuel von Brukenthal, retrocedat în anul 2005 Parohiei Evanghelice Sibiu, rămânând în administrația Statului Român. În Muzeul Național Brukenthal pot fi descoperite: cea mai importantă colecţie de pictură flamandă şi olandeză din Europa de Est, Ierbarul Baussner – cel mai vechi din Europa de Sud-Est și printre cele mai vechi din lume, cea mai veche colecţie de ghipsuri, cea mai mare colecţie de dinţi de rechini fosili din România etc. Tot în Muzeul Național Brukenthal se găsesc piese unicat în țara noastră: bieltzitul (mineral nou descoperit), statuia zeului Mithras și cea a zeiței Hecate și, mai ales, lucrări de Jan van Eyck, Hans Memling.

Weekend cultural - Recomandări pentru 21-23 iunie
Muzică-Dans-Arte 23 Iunie 2024, 06:12

Weekend cultural - Recomandări pentru 21-23 iunie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 21-23 iunie
Picnic de Sânziene în grădina Muzeului Nicolae Minovici
Muzică-Dans-Arte 23 Iunie 2024, 06:00

Picnic de Sânziene în grădina Muzeului Nicolae Minovici

Muzeul Nicolae Minovici și Weekend Sessions vă invită la Picnic de Sânziene  în cea mai frumoasă grădină de...

Picnic de Sânziene în grădina Muzeului Nicolae Minovici
IN.TUNE - Innovative Universities in Music & Arts in Europe lansat la Oslo, în prezenţa reprezentanţilor UNMB
Muzică-Dans-Arte 22 Iunie 2024, 23:34

IN.TUNE - Innovative Universities in Music & Arts in Europe lansat la Oslo, în prezenţa reprezentanţilor UNMB

8 doamne rector au semnat prima alianță dedicată domeniului muzicii și artelor

IN.TUNE - Innovative Universities in Music & Arts in Europe lansat la Oslo, în prezenţa reprezentanţilor UNMB
„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio  în cadrul Festivalului Bucharest CorFest
Muzică-Dans-Arte 22 Iunie 2024, 06:10

„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio în cadrul Festivalului Bucharest CorFest

Sâmbătă, 22 iunie 2024 (de la 19.00) , CORUL DE COPII RADIO vă invită la Sala Radio la concertul sugestiv intitulat...

„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio în cadrul Festivalului Bucharest CorFest
Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 14:12

Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

  Cu prilejul Zilei Universale a Iei, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”  este prezent...

Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 10:47

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews este invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de...

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 10:41

Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024

Muzica clasică își dă mâna cu rock-ul, folclorul și cu ritmurile pop la o nouă ediție Cluj Symphony Experience....

Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024
Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 14:07

Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)

Madrigal în concert - Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu | Cu participarea...

Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
Ascultă live

Ascultă live

15:30 - 16:00
Legendele muzicii
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
15:30 - 15:56
ÖĐÎÄ˝ÚÄżśţ
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru