Ascultă Radio România Cultural Live

DOCUMENTAR: Artistul britanic Elton John împlinește 70 de ani

25 Martie 2017, 07:19

Sir Elton Hercules John, unul dintre cei mai apreciați artiști ai tuturor timpurilor, s-a născut la 25 martie 1947, în Pinner, Middlesex, Anglia, numele real fiind Reginald Kenneth Dwight.

Când avea doar trei ani, și-a uimit familia așezându-se la pian și cântând, după ureche, ''The Skater's Waltz''. La vârsta de 11 ani a fost premiat de Royal Academy of Music din Londra și a fost admis pentru următorii patru ani la această instituție, potrivit site-ului artistului, www.eltonjohn.com.

Prima trupă alături de care a cântat a fost Bluesology, alcătuită în 1961. Ulterior și-a luat numele de scenă inspirat de saxofonistul de la această trupă, Elton Dean, și de solistul aceleiași trupe, Long John Baldry. Elton John i-a fost prezentat lui Bernie Taupin în 1967, de Ray Williams, la Liberty Records. În 1968 Elton John și Bernie Taupin au devenit compozitori pentru casa de discuri a lui Dick James, DJM.

Cariera solistică a lui Elton John s-a conturat, în 1970, când a început să cânte în cluburi ca ''The Revolution'', ''The Roundhouse'', ''The Marquee'' și ''The Speakeasy'' din Londra, ''Mothers'' din Birmingham și ''The Twisted Wheel'' din Manchester. În august 1970 a avut loc debutul său concertistic în SUA, la ''The Troubadour'', din Los Angeles, cu trupa sa care includea muzicienii Nigel Olsson (tobe) și Dee Murray (bass). A devenit o senzație peste noapte și de atunci a efectuat constant turnee în toată America de Nord și în restul lumii, precizează biografia artistului postată pe pagina sa oficială de Facebook, www.facebook.com/pg/EltonJohn.

https://www.youtube.com/watch?v=ZHwVBirqD2s

În același an a apărut albumul de debut, ''Elton John'', ce includea hitul ''Your Song'', care l-a propulsat pe scena internațională, iar în perioada 1970-1976, împreună cu producătorul Gus Dudgeon, Elton a înregistrat 14 albume — ''Elton John'', ''Tumbleweed Connection'', ''11-17-70'', ''Friends Soundtrack'', ''Madman Across the Water'', ''Honky Chateau'', ''Don't Shoot Me, I'm Only the Piano Player'', ''Goodbye Yellow Brick Road'', ''Caribou'', ''Greatest Hits'', ''Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy'', ''Rock of the Westies'', ''Here and There and Blue Moves''. ''Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy'' a fost primul album care a intrat în Billboard Chart pe primul loc. ''Goodbye Yellow Brick Road'', care conținea hiturile ''Saturday Night's Alright for Fighting'', ''Goodbye Yellow Brick Road'', ''Bennie and The Jets'' și ''Candle in the Wind'' a staționat două luni în Billboard Top 100, rămânând piese clasice.

Cele mai multe hituri ale lui Elton John au fost lansate în anii '70 — ''Rocket Man'', ''Honky Cat'', ''Crocodile Rock'', ''Daniel'', ''Saturday Night's Alright for Fighting'', ''Goodbye Yellow Brick Road'', ''Step Into Christmas'', ''Bennie and the Jets'', ''Don't Let the Sun Go Down on Me'', ''The Bitch Is Back'', ''Lucy In the Sky with Diamonds'', ''Philadelphia Freedom'', ''Someone Saved My Life Tonight'', ''Island Girl'', ''Don't Go Breaking My Heart'' (duet cu Kiki Dee), ''Sorry Seems To Be the Hardest Word''.

În 1973 Elton John a fondat The Rocket Record Company și a plecat de la DJM, înregistrând la propria casă de discuri. Un an mai târziu, a cântat la revenirea lui John Lennon single-ul ''Whatever Gets You Thru the Night'', iar mai târziu, tot în 1974, a cântat pe scenă alături de Lennon la Madison Square Garden, în New York. Anul 1977 a fost anul lansării hitului ''Are You Ready for Love''.

Anii '80 au fost marcați de lansarea albumelor ''21 At 33'', ''The Fox'', ''Jump Up!'', ''Too Low for Zero'', ''Breaking Hearts'', ''Ice on Fire'' (cu binecunoscutul single ''Nikita''), ''Leather Jackets'', ''Reg Strikes Back'', ''Sleeping with the Past'' (care includea hitul ''Sacrifice'').

În 1992 a fondat Elton John AIDS Foundation în SUA, iar în 1993 în Marea Brianie, începând activitatea caritabilă în favoarea bolnavilor de SIDA. Cele două organizații au strâns fonduri de peste 300 milioane dolari în favoarea derulării a peste 55 de proiecte caritabile în întreaga lume.

Albumul dublu premiat cu platină, ''The One'', a fost lansat în 1993. Pe parcursul anilor '90, Elton John a colaborat cu Tim Rice pentru coloana sonoră a filmului de animație ''The Lion King'', cu care a câștigat un premiu Grammy, și a fost recompensat de Academy Award pentru ''Can You Feel The Love Tonight?''. De asemenea, a colaborat cu același Tim Rice la muzicalul ''Aida'', care s-a jucat pe Broadway în 2000 și a avut peste 1.850 de reprezentații, câștigând patru premii Tony.

În 1997 a lansat ''Candle in the Wind'', un tribut de suflet adus prințesei Diana, acest single fiind vândut în peste 33 de milioane de exemplare. Un an mai târziu, Elton John a primit din partea reginei Elisabeta a II-a titlul de ''Sir''.

Albumul ''Songs From the West Coast'' lansat în 2001 a adus două noi hituri — ''I Want Love'' și ''Original Sin''. În 2005, după lansarea ediției de lux ''Peachtree Road'', care includea trei noi piese, Elton John a intrat în topuri cu un nou hit — ''Electricity''.

Anul 2007 a adus lansarea albumului ''Rocket Man — The Definitive Hits'', care cuprindea 18 hituri clasice. Tot în 2007, Elton John a intrat în catalogul celor aproape 500 de albume care putea fi descărcate legal de pe internet. Albumul ''The Union'' a fost înregistrat în 2010, în colaborare cu Leon Russell. Acest album internațional de hituri a urcat pe locul 3 în Billboard Hot 100 album chart.

Lansarea albumului ''Rocket Man'' a marcat aniversarea de 60 de ani a artistului și al 60-lea concert al său la Madison Square Garden în New York.

În 2011, a efectuat turnee în Europa, Australia și America de Nord atât singur, cât și cu trupa sa, cu un nou show — ''The Million Dollar Piano'' — revenind în trupă percuționistul Ray Cooper. Un an mai târziu, turneele au cuprins America de Nord, Centrală și de Sud, apoi Europa. Turneul din Europa a inclus și apariția lui Elton John la Buckingham Palace, cu ocazia concertului prilejuit de Jubileul de Diamant al reginei Elisabeta a II-a.

În septembrie 2013, artistul britanic a lansat al 32-lea album de studio — ''The Diving Board'', care a urcat din start în topurile britanice și americane pe locul 3 respectiv 4. Primul single promovat, ''Home Again'', a intrat în Billboard Adult Contemporary chart. O ediție specială aniversară a albumului din 1973, ''Goodbye Yellow Brick Road'', dar și un DVD cu show-ul "The Million Dollar Piano'' au fost lansate în 2014. În același an, Elton John a susținut 105 concerte în 20 de țări — Belarus, Brazilia, Canada, Danemarca, Republica Dominicană, Ecuador, Marea Britanie, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Monaco, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania, Suedia, Elveția și SUA.

Între numeroasele sale apariții remarcabile din 2014, se numără cele de la Bonnaroo Music & Arts Festival, Ice Hall Palace din Saint Petersburg, duetul cu Ed Sheeran la piesa ''Candle In the Wind'', la Academy Awards Viewing Party.

În 2015, Elton John a înregistrat 14 piese pentru un nou album — ''Wonderful Crazy Night'' și a susținut 104 concerte în 20 de țări. Albumul ''Wonderful Crazy Night'' a fost lansat în 2016. Primul single promovat a fost ''Looking Up'', care a intrat în Billboard's Adult Contemporary chart, precizează site-ul www.eltonjohn.com.

Tot în 2016, Elton John a anunțat că va lansa o carte de memorii în 2019. Editurile Pan Macmillan și Henry Holt au achiziționat în comun drepturile de autor pentru a publica memoriile artistului englez. Referitor la experiența de a scrie despre viața personală și cariera sa, Elton John a recunoscut că a fost "surprins" de sentimentul de eliberare pe care îl simte de când a început să scrie. "Privind înapoi, îmi dau seama ce mare privilegiu am avut să mă bucur de această viață nebunească", a mărturisit el.

Cu peste 300 de milioane de albume vândute în 50 de ani de carieră muzicală, Elton John este unul dintre artiștii cu cele mai mari vânzări din istorie.

AGERPRES

Alexei Volodin - „Scopul meu este să ancorez publicul în muzică pentru că astfel pot descoperi o călătorie introspectivă aparte”
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 11:34

Alexei Volodin - „Scopul meu este să ancorez publicul în muzică pentru că astfel pot descoperi o călătorie introspectivă aparte”

În această seară, pianistul Alexei Volodin va concerta alături de Orchestra Națională Radio sub bagheta dirijorului...

Alexei Volodin - „Scopul meu este să ancorez publicul în muzică pentru că astfel pot descoperi o călătorie introspectivă aparte”
Artista vizuală ATOMA - Andreea Toma este invitata lui Sebastian Crăciun în cadrul emisiunii “Cult Top”
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 09:00

Artista vizuală ATOMA - Andreea Toma este invitata lui Sebastian Crăciun în cadrul emisiunii “Cult Top”

Duminică, 21 arpilie, de la ora 14,30.

Artista vizuală ATOMA - Andreea Toma este invitata lui Sebastian Crăciun în cadrul emisiunii “Cult Top”
În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 06:39

În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara

În aprilie două dintre proiectele produse de galeria Galateca sunt expuse în spații muzeale de prestigiu din...

În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara
Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Muzică-Dans-Arte 19 Aprilie 2024, 06:28

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu

În seara de marţi, 23 aprilie 2024, de la ora 19, pianista  Adela Liculescu  va susţine pe scena Ateneului...

Poezie şi virtuozitate: recital Liszt cu pianista Adela Liculescu
Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 18:33

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 19-21 aprilie
Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 15:41

Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR

Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Județean Mureș  invită publicul la vernisajul expoziției „Ion...

Expoziția „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” la MNAR
Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 12:20

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție

Teatrul de Păpuși „Prichindel” și Consiliul Județean Alba organizează, în perioada 19 - 25 mai, Festivalul...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție
Centenarul Giacomo Puccini,  celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică
Muzică-Dans-Arte 18 Aprilie 2024, 11:59

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică

Anul 2024 îi este dedicat compozitorului italian Giacomo Puccini , de la a cărui trecere în eternitate se...

Centenarul Giacomo Puccini, celebrat în România prin evenimente de înaltă ținută artistică
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
06:00 - 06:05
Ştiri
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
06:00 - 07:00
Agenda Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru