Ascultă Radio România Cultural Live

Eforie Colorat se extinde în extrasezon prin programul 1 Metru Pătrat de Artă

Memorialul Saltelei. Etaj on Wheels și Mircea Modreanu, la lansarea primului spațiu expozițional permanent din Grădina Cinemascop de la Eforie Sud - “Salteaua, simbolul litoralului, trebuie să dăinuie în spațiu, ca un monument de for public” - Mircea Modreanu

Frenziforia 2022

12 Iulie 2023, 12:26


Eforie Colorat anunță începerea lucrărilor de renovare a fostei cabine de proiecție și a casei de bilete ale celui mai mare cinematograf în aer liber de la Marea Neagră. Transformate în spații culturale, cele două încăperi amenajate vor găzdui programul Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă, reunind o suită de evenimente care-și așteaptă publicul și în extrasezon, pe întreaga durată a anului.


Noile spații multifuncționale - care vor rămâne deschise în perioada iulie 2023 - iunie 2024 -, vor fi lansate sâmbătă, 15 iulie, de la ora 19:00, printr-o conferință la care vor participa reprezentanți ai agenției Europa Nostra, o federație pan-europeană reprezentând organizațiile cetățenilor care lucrează pentru protejarea patrimoniului cultural și natural al Europei. Conferința va fi urmată de vernisajul instalației “Inflatable Concrete” — o lucrare in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul mării.


Dezvoltat în parteneriat cu institute culturale europene, misiuni diplomatice și festivaluri de film internaționale, Eforie Colorat propune zilnic, pe durata celor două luni de vară, filme, concerte, dezbateri, vernisaje, ateliere sau acțiuni de ecologizare, evenimente gândite pentru a șterge barierele dintre artiști și mulțimi și granițele dintre spațiile de expunere
convenționale și spațiul public.

Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă adaugă acestui program 12 filme europene - oferite de KineDok România și de Institutul Francez, alături de alte evenimente culturale, de la ateliere, expoziții și dezbateri, la concerte și seri de poezie. Seria va continua și în extrasezon, cu o suită de întâlniri menite să transforme Grădina Cinemascop într-un centru
cultural permanent al orașului Eforie Sud. Potrivit unei programări realizate pe o perioadă de un an, centrul va găzdui proiecții de film, dezbateri alături de artiști precum Reka și Darie Dup, Lia și Dan Perjovschi, Mugur Grosu și Lumi Mihai, sau instalații de artă contemporană, printre care One minute older, un proiect al Fundației 9, coordonat de Suzana
Dan.


Accesul la evenimentele incluse în acest program este liber. Mai multe informații despre festival vor fi publicate pe site-ul evenimentului, precum și pe paginile oficiale asociate.


Grădinile de vară de pe litoral își spun încă poveștile adunate în mai bine de 50 de ani de glorie. Cel mai mare cinematograf în aer liber din suita stațiunilor de la Marea Neagră, cu cel mai mare ecran de proiecție, grădina Cinemascop din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1958 şi a rămas deschisă până în 2004, când a fost abandonată și, ulterior, complet uitată. Și-a păstrat identitatea până în ultimii săi ani de viață, găzduind neîntrerupt proiecții de film în aer liber. În Cinemascop a fost stins, într-o bună zi, proiectorul, la fel și reflectoarele, iar peste grădină s-a lăsat ani buni tăcerea. Liberă să-și revendice drepturile, natura a invadat apoi un teritoriu uitat, făcându-și loc prin dalele de beton cu fire de iarbă sau lăstari de copaci. Faimosul ecran de proiecție s-a rătăcit, cu timpul, printre frunze, iar scaunele și accesoriile de decor au pierit, devorate de cari sau mucegai. Grădina Cinemascop a ajuns o ruină în cei 15 ani în care nimeni nu i-a mai găsit vreun posibil sens.

Mai târziu, o echipă de tineri a scos tone de deșeuri din grădina de vară pustie, pentru a proiecta apoi primele filme, menite să-i redea acestui centru identitatea de odinioară. Demersul a început o dată cu lansarea Festivalului “Cinemascop”, proiect inițiat de Emil Cristian Ghiță și organizat, în anul 2018, de Centrul Ceh, alături de Primăria Eforie și Radef România Film. Ulterior, au fost create noi oportunități de servicii culturale pentru public, dar și o nouă platformă de expunere pentru artiștii emergenți și pentru cei consacrați deopotrivă. Festivalul Eforie Colorat a transformat Grădina Cinemascop într-un spațiu alternativ de întâlnire la Marea Neagră și, totodată, în primul centru dedicat artelor contemporane de pe litoralul românesc. După câteva etape de igienizare, anulacesta, organizatorii anunță primele renovări și transformarea încăperilor reabilitate în centru cultural comunitar. Un punct de întâlnire care va rămâne deschis pe toată durata anului.


“Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă este un pas în avans către obiectivele generale pe care ni le-am propus cu trei ani în urmă, și anume consolidarea ecosistemului cultural local și dezvoltarea unei infrastructuri artistice într-o zonă cu deficit. Vizăm reducerea decalajului de acces la cultură specific comunităților din orașele mici și cooptarea oamenilor în demersuri educaționale, știind că acestea sporesc coeziunea grupurilor și sentimentul de bunăstare colectivă. Am găsit soluții pentru reabilitarea unor spații simbolice, încăperi importante din componența Grădini Cinemascop, cum ar fi cabina de proiecție și fosta casă de bilete. Reconvertim aceste zone cândva strict utilitare în spații culturale și le vom ține deschise pe tot parcursul anului, printr-o programare pe care o considerăm relevantă. Una dintre încăperi devine galerie de artă, iar cealaltă va fi centrul permanent de întâlnire, adecvat lunilor de iarnă. Ne este alături în acest demers și Liceul Carmen Sylva, care va găzdui o succesiune de evenimente menite să le dezvolte tinerilor creativitatea și să consolideze relația lor cu arta. Totodată, susținem și promovăm responsabilitatea față de mediu, implicarea comunității în activități ecologice sau consolidarea unor valori comunitare, cum ar fi incluziunea, diversitatea și toleranța. Toate promovate și educate prin mijloace artistice”.


Alexandra Dumitrescu și Emil Cristian Ghiță Asociația Forumul Artelor Vizuale, inițiatori al acestui programO instalație concepută de Mircea Modreanu pentru comunitatea de la Eforie Sud

Prin satelitul său - E T A J on Wheels, galeria bucureșteană E T A J artist-run Space se mută, în perioada verii, în incinta grădinii de vară din Eforie Sud cu “Inflatable Concrete” — o instalație in situ pe care Mircea Modreanu a conceput-o special pentru comunitatea de la malul mării. Intitulată ironic Memorialul Saltelei, expoziția lui Mircea Modreanu conține un amestec de amintiri personale inedite, cărora li se adaugă fragmente întipărite în memoria colectivă — materializate ad hoc într-o serie de lucrări pe suport de beton, de dimensiuni variate.


Instalația semnalează poluarea fizică, generată de supraconsumul de mase plastice folosite în fabricarea colacilor, saltelelor, aripioarelor, vestelor, rățuștelor și altor nenumărate corpuri gonflabile (utile relaxării și distracției, dar dăunătoare omului și mediului înoconjurător). Pe de altă parte, atrage atenția asupra poluării vizuale: peisajul de la malul mării se preface într-o paradă ridicolă de elemente stridente, și cromatic, și formal. Expoziția ne trimite înapoi în timp, invitând privitorul la reconectarea cu lumea magică în care copilul interior se poate bucura, din nou, de inocența clipelor petrecute pe litoral, scrijelind în nisip, căutând fericirea în scoici fusiforme care (îi) șoptesc secretele vieții. Desenele, aparent naive, sunt transpuneri ale interesului său față de memorie și copilărie, într-un soi de artfeacte care par a fi descoperite pe plajă, acompaniate de râsete de copii și sunetul valurilor. Figurile sunt realizate întocmai de copii, ajust ate ca dimensiunepentru fiecare lucrare în parte, apoi armonizate în culori blânde.
Călina Coman, curator


“Etaj on Wheels a fost, dincolo de „orașele mari” (București, Cluj, Iași) și în orășele precum Răcari unde am organizat la domeniul Ghica proiectul Exploring - Art & Nature, în cadrul programului Rendez-Vous Aux Jardins, și da, la Eforie în ultimii trei ani, din 2020, grație Eforie Colorat. Inițiativa de a aduce publicul mai aproape de arta contemporană - prin amplasarea galeriei în incinta grădinii Cinemascop - este un demers care poate servi ca model de bune practici în zone cu acces limitat la evenimente culturale, artistice. Nu cred că mă înșel când spun că s-a conturat, treptat, o relație între comunitatea locală și evenimentele de acest gen care se desfășoară acolo”
Mircea Modreanu, artist, curator și galerist


Proiectul eco-art Eforie Colorat propune peste 200 de evenimente culturale, găzduite, pe toată durata verii (3 iulie – 10 septembrie), de hub-ul de creație Grădina de Vară din Eforie Sud. 1 Metru Pătrat de Artă îmbogățește oferta estivală cu încă 12 filme, producții europene pe teme comunitare, care vor fi urmate de dezbateri moderate de diverse categorii de experți, artiști sau lideri de opinie din domenii relevante. Potrivit unei programări extinse pe perioada unui an, până în luna iunie 2024, centrul va găzdui ateliere creative, grupuri de lectură, întâlniri cu artiști precum Reka și Darie Dup, Lia și Dan Perjovschi, Mugur Grosu și Lumi Mihai. De asemenea, va fi inițiator al unor acțiuni de ecologizare sau de cunoaștere a eco-sistemului local. Evenimentele din această serie au rolul de a promova cultura europeană, incluziunea, diversitatea și toleranța prin dezvoltarea de competențe sociale, civice și interculturale, gândire critică și alfabetizare media.


PROGRAMUL MULTIANUAL 1 METRU PĂTRAT DE ARTĂ
Centrul cultural Eforie Colorat 1 Metru Pătrat de Artă va funcționa pe toată perioada anului în Eforie Sud. Potrivit programărilor inițiale, principalele repere în perioada iunie 2023 – iunie 2024 sunt:
● Artist Talks | Intervenții artistice | Invitați: Reka Dup, Darie Dup, Lia Perjovschi,
Dan Perjovschi, Alina Chiciudean, Mugur Grosu, Lumi Mihai, Suzana Dan, Raluca
Paraschiv, Iuliana Dumitru, Ana Maria Stroie, printre alții.
● Performance-uri muzicale și ecologice
● Vernisaje și expoziții de artă contemporană | Noua galerie 1MP de Artă
● Proiecții de film europene ce promovează incluziunea, diversitatea și toleranța
● Spectacole de teatru
● Instalații ecologice | “Punga cu pungi”, în cadrul campaniei 1 Minute Older
● Ateliere creative de olărit, autoetnografie, foto, video sau amprentare

Eforie Colorat. A fost lansat, în anul 2021, ca un program cultural complex, dedicat atât turiștilor și membrilor comunității locale, cât și comunității artistice sau grupurilor de ecologie la nivel național. Cu toții au la dispoziție, anual, o serie de rezidențe creative și educative la Eforie Sud.
Organizat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh, primăria Orașului Eforie, și Radef România Film, programul Eforie Colorat își propune revitalizarea spațiilor culturale de la malul Mării Negre prin artă contemporană. Festivalul reunește comunitatea artistică, decidenții din administrațiile locale și centrale, alături de grupurile activiste, într-un efort comun de a formula soluții actuale de reabilitare, pentru a-i oferi stațiunii Eforie Sud o alternativă în oferta culturală și o nouă șansă de dezvoltare.


Echipa:
Fondatori: Alexandra Dumitrescu și Emil Cristian Ghiță | Curator: Raluca Oancea Nestor și Emil Cristian Ghiță | Grafică: Andrei Turenici | Director Artistic: Alexandra Dumitrescu și Ioana Marinescu | Comunicare: Evantia Barca | Social Media: Ana Maria Stroie | Logistică: Ionuț Cosmin Idu | Arhitect: Theodor Sârbu |

Informații despre programul Eforie Colorat sunt disponibile online, pe Facebook, Instagram, YouTube.


Accesul la toate evenimentele programate anul acesta în cadrul festivalului este gratuită.

Muzeul Copiilor din București își deschide porțile cu două noi expoziții interactive și un escape room
Muzică-Dans-Arte 26 Februarie 2024, 17:50

Muzeul Copiilor din București își deschide porțile cu două noi expoziții interactive și un escape room

Începând cu 1 Martie , două noi expoziții interactive și un escape room se deschid la Muzeul Copiilor din...

Muzeul Copiilor din București își deschide porțile cu două noi expoziții interactive și un escape room
Simfonia primăverii  (Schumann) de 1 martie, la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 26 Februarie 2024, 13:19

Simfonia primăverii (Schumann) de 1 martie, la Sala Radio

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA...

Simfonia primăverii (Schumann) de 1 martie, la Sala Radio
Ruxandra Donose și Ramón Vargas în „Carmen” de Bizet, la Opera Națională București, pe 1 și 3 martie
Muzică-Dans-Arte 26 Februarie 2024, 05:08

Ruxandra Donose și Ramón Vargas în „Carmen” de Bizet, la Opera Națională București, pe 1 și 3 martie

La început de primăvară, Opera Națională București  propune publicului spectacolul „ Carmen ” de...

Ruxandra Donose și Ramón Vargas în „Carmen” de Bizet, la Opera Națională București, pe 1 și 3 martie
„Întâlnire la Muzeu” cu Danielle van Zadelhoff
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 23:27

„Întâlnire la Muzeu” cu Danielle van Zadelhoff

Muzeul Național de Artă al României vă invită la un nou eveniment „Întâlnire la muzeu” ,...

„Întâlnire la Muzeu” cu Danielle van Zadelhoff
Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație - expoziție temporară
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 10:15

Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație - expoziție temporară

Vernisaj: miercuri, 28 februarie 2024, ora 18:00 Adresă: Muzeul Hărților, str. Londra nr. 39, București Muzeul Hărților...

Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație - expoziție temporară
O expoziție în premieră la Arsmonitor: Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo expun  pentru prima oară împreună
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 06:21

O expoziție în premieră la Arsmonitor: Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo expun pentru prima oară împreună

Expoziția-dialog DOI GORZO Arsmonitor, București, 29 februarie - 12 aprilie 2024 După cum și-a obișnuit publicul, cea mai...

O expoziție în premieră la Arsmonitor: Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo expun pentru prima oară împreună
Sărbătoare de Dragobete la Ateneu: La Grande Bellezza
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 06:17

Sărbătoare de Dragobete la Ateneu: La Grande Bellezza

În seara de sâmbătă, 24 februarie 2024, de la ora 19:00 , sub cupola Ateneului Român se va desfăşura, sub...

Sărbătoare de Dragobete la Ateneu: La Grande Bellezza
Weekend cultural - Recomandări pentru 23-25 februarie
Muzică-Dans-Arte 23 Februarie 2024, 15:25

Weekend cultural - Recomandări pentru 23-25 februarie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 23-25 februarie
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
GPS Cultural
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:00 - 17:10
JURNALUL SATULUI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru