Ascultă Radio România Cultural Live

Evenimentele Classix in Focus 2025

19 Februarie 2025, 10:11

Classix Festival anunță programul complet al evenimentelor organizate în cadrul celei de-a șasea ediții: la Iași, între 23 februarie și 2 martie 2025 vom avea parte de o aventură clasică contemporană devotată exploratorilor dornici să iasă din zona de confort și să pătrundă în lumea muzicii clasice într-o abordare inedită și autentică.

Evenimentele Classix in Focus aduc în prim-plan teme relevante din lumea artistică și culturală, explorând atât subiecte direct legate de muzica clasică, cât și aspecte conexe care modelează industria creativă și influențează publicul contemporan. Cu un format dinamic și accesibil, seria creează un spațiu de dialog deschis, unde artiștii, managerii culturali și profesioniști din diverse domenii își împărtășesc perspectivele asupra schimbărilor și provocărilor din peisajul cultural actual. Fiecare ediție propune unghiuri noi de abordare și oportunități de conectare, fiind o componentă esențială a Classix. Până în prezent, această inițiativă a găzduit 17 paneluri, completate de prelegeri, expoziții, flashmob-uri, proiecții de filme și alte experiențe interactive, consolidându-și rolul de hub creativ pentru idei și colaborări.

Programul evenimentelor Classix in Focus:

APPARATUM este o instalație interactivă multimedia, creată de colectivul polonez panGenerator, care combină tehnologia analogică și digitală pentru a oferi o experiență artistică unică. Inspirată de instrumentele experimentale utilizate de Studioul Polonez de Muzică Electronică în anii '60 și '70, instalația permite utilizatorilor să creeze propriile compoziții sonore și vizuale printr-o interfață intuitivă. Prin sunet, lumină și design inovator, APPARATUM explorează legătura dintre trecutul și viitorul muzicii electronice, transformând orice spațiu într-un loc de experimentare și creație artistică. Expoziția Classix in Focus :: APPARATUM va putea fi vizitată la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, în Sala Pașilor Pierduți, între 24 februarie și 20 martie. Vernisajul va avea loc pe 24 februarie, începând cu orele 16:00. Expoziția este organizată în parteneriat cu Institutul Adam Mickiewicz ca parte din Sezonul Cultural Polonia-România 2024-2025. Cofinanțată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone.

Dialogul „Cvartetul VOCES: Scene, culise și povești” va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iași, pe 25 februarie, de la ora 16:00. Acesta va aduce în prim plan cele cinci decenii de excelență artistică și umană, reunind vocile celor care au scris istoria celei mai longevive formații camerale românești. Moderat de muzicologul Cătălin Sava, dialogul va stârni amintiri autentice cu doi dintre fondatorii VOCES - Bujor Prelipcean și Dan Prelipcean. Invitată specială va fi Cristina Uruc - Director Festivalul George Enescu și Dragoș Andrei Cantea - Director Artistic Classix Festival. Împreună, vor dezvălui povești inedite din culisele concertelor, întâlnirile cu mari personalități, provocările ascunse în spatele a peste zeci de discuri înregistrate și momentele care au definit pașii următori în cariera muzicală internațională.

Panel-ul Arta și sindromul impostorului va explora tensiunea dintre autenticitate și iluzie în lumea artistică contemporană. Acesta va avea loc la Palatul Braunstein, pe 26 februarie, de la orele 11:00. Evenimentul va aborda sindromul impostorului, analizând modul în care acesta influențează artiștii și strategiile prin care poate fi depășit sentimentul de inadecvare într-un domeniu în care validarea este efemeră. Totodată, vor fi examinate diferențele dintre talentul autentic și profund, și succesul construit exclusiv prin imagine și oportunism, punând în discuție criteriile prin care valoarea artistică este recunoscută astăzi. Alături de invitații noștri, vom încerca să înțelegem dacă sindromul impostorului este doar o luptă interioară sau un efect al unei industrii care pendulează între excelență și superficialitate. Invitați la panel sunt: Valentina Druțu - artist vizual și Șef al Muzeului de Artă Iași - Palatul Culturii, Dan Spînu - compozitor și profesor UNAGE Iași, Andrei Cozlac - Artist Video și Lect. UNAGE Iași, Dan Byron - artist, Vocalist trupa byron. Discuția va fi moderată de Patricia Roxana Brohanschi - Co-fondator / Director General, Classix Festival / Rocanotherworld.

„Dead City” este o experiență interactivă de operă bazată pe VR, care combină elemente de narațiune cinematografică, mecanici de joc și operă. Expoziția va putea fi vizitată la în perioada 26 februarie - 20 martie, la Palatul Culturii, iar vernisajul va avea loc pe 26 februarie, de la orele 16:00. Intriga și libretul expoziției Dead City se inspiră din lucrarea omonimă a lui Erich Wolfgang Korngold din 1920. Dacă în opera originală acțiunea are loc în Bruges, versiunea contemporană a Dead City se desfășoară într-o Varșovie lovită de pandemie – goală, melancolică și nostalgică. Paul, personajul principal, încearcă să își ia rămas-bun de la soția sa recent decedată vizitând locurile care au avut cea mai mare semnificație pentru povestea lor de dragoste. Spectatorii sunt purtați prin casa lor, cinematograful preferat, baruri, parcuri și, în cele din urmă, în locul unde și-au spus adio – adâncurile întunecate ale râului Vistula. Acolo, Paul se dizolvă și se transformă într-un vid negru, în continuă schimbare. Pe parcurs, vocea iubitei sale, Maria, îi spune adio cu aceste cuvinte tulburătoare: „Totul este o amintire, nimic nu moare pentru că nimic nu există. Stai liniștit, stai liniștit. Nimic nu moare pentru că nimic nu există, iar totul este.”. Expoziția este organizată în parteneriat cu Institutul Adam Mickiewicz ca parte din Sezonul Cultural Polonia-România 2024-2025. Cofinanțată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone.

Pe 26 februarie, de la orele 20:00, la Acaju, pot fi vizionate o selecție din lucrările premiate în cadrul ediției 2024 a Festivalului de Animație Ars Electronica. Best-Of Prix Ars Electronica include opt animații, dintre care șase au fost distinse cu premii în cadrul competiției din acest an. Cei doi laureați ai premiului Nica de Aur, alături de un premiu de distincție și trei mențiuni de onoare, oferă o imagine de ansamblu a tendințelor actuale din lumea animației. Majoritatea acestor lucrări îmbină tehnologia avansată cu teme socio-politice stringente, abordând subiecte precum criza climatică, supravegherea digitală, munca invizibilă din spatele algoritmilor AI, eroziunea încrederii în imaginea digitală și transformările culturale globale. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, iar intrarea este liberă.

Pe 27 februarie, orele 11:00, la Palatul Braunstein din Iași are loc panel-ul Cultural Crossroads: Empowering Artists. În cadrul acestui panel, invitații vor explora colaborarea internațională în cultură și impactul pe care îl are asupra mobilității artiștilor și ansamblurilor. Se va analiza modul în care parteneriatele dintre instituții, managerii de trupe și platforme culturale contribuie la promovarea artiștilor pe scene internaționale, dar și la facilitarea schimburilor culturale. Alături de Klara Bernat - manager Ensemble MidtVest, Andrei Popov - Director Executiv Forumul Cultural Austriac, Vincent Henry - Director Institutul Francez din Iași, Alexander Rubel - Director Centrul Cultural German Iași și Carina Sava - moderator, manager artistic și fondator Women in Music, discuția va aduce în prim-plan strategiile de susținere a talentelor emergente, mecanismele prin care artiștii își pot face vocile auzite în contexte internaționale și importanța unei infrastructuri culturale deschise colaborării.

Expoziția de fotografie Doar viorile au rămas - Alma und Arnold Rosé va putea fi vizitată la Muzeul Vasile Pogor Iași, Studio J între 27 februarie și 15 martie 2025. Vernisajul expoziției are loc pe 27 februarie, de la orele 16:00. Oferită de Haus der Geschichte Österreich (Muzeul de istorie recentă a Austriei) și de Forumul Cultural Austriac, expoziția „Doar viorile au rămas – Alma und Arnold Rosé” este prezentată printr-un concept scenografic supervizat de artistul vizual Constantin Butoi, realizat cu susținerea Teatrului „Luceafărul” din Iași, pentru Festivalul Classix 2025.

Vineri, pe 28 februarie, de la orele 11:00, la Casa Balș - sala „Eduard Caudella” are loc lansarea de carte „Creative Concert Production and Entrepreneurship” - în prezența autorului - Andreas Sønning. Discuția va fi moderată de Dragoș Andrei Cantea. Bazându-se pe peste trei decenii de experiență internațională, Sønning oferă cadre inovatoare pentru colaborare interdisciplinară, practici de producție etice și dramaturgie dinamică a concertelor. Cartea oferă modele practice și studii de caz, echipând muzicieni, producători și lideri culturali instrumentele necesare pentru a naviga pe peisajul evolutiv al producției și performanței muzicale. Acesta explorează integrarea artei, afacerilor și tehnologiei, oferind perspective asupra dezvoltării durabile a carierei și antreprenoriatului creativ în artele spectacolului.

Prelegerea „What music tells us about joy and sadness …” va avea loc pe 28 februarie, orele 14:00, în Sala Studio a Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași. Prelegerea va explora modul în care, în perioada barocă, muzica nu era doar un act artistic, ci și un mijloc de a influența emoțiile. Teoria afectelor, fundamentată pe filosofia antică, susținea că fiecare compoziție trebuia să transmită o stare distinctă – fie bucurie, tristețe, melancolie sau exaltare. Această viziune va fi analizată în profunzime, evidențiindu-i impactul asupra interpretării muzicale. Evenimentul va fi susținut de Univ. Doz. Dr. Dagmar Glüxam, muzicologă austriacă, violonistă și lector la Universitatea din Viena, autoare a volumului “Aus der Seele muß man spielen …” (2020), una dintre cele mai relevante lucrări despre teoria afectelor.

Duminică, pe 2 martie, de la orele 14:00, la Palatul Braunstein are loc panel-ul Culture Under Construction. Invitați să dezbată infrastructura culturală, materială și imaterială, analizând oportunitățile și obstacolele în dezvoltarea noilor săli de concerte sunt: Cristina Uruc - Manager Artexim / Festivalul George Enescu, Bujor Prelipcean - Manager Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași, Andrei Fermeșanu - tenor, Manager Opera Națională Română din Iași și Knut Skansen - Manager General Filarmonica din Oslo. Discuția va fi moderată de Dragoș Cantea - pianist și Director Artistic al Classix Festival.

Intrarea la evenimentele Classix in Focus este liberă.

Cele 9 concerte care alcătuiesc programul Classix Festival 2025 sunt:

Abonamentele și biletele pentru concerte sunt disponibile spre achiziție pe site-ul oficial al festivalului. Pentru a încuraja participarea tinerilor, studenții și elevii beneficiază de o reducere de 50%. De asemenea, cei care plătesc cu un card BRD pot beneficia de un discount de 15%, ce se aplică automat la selectarea „BRD” ca modalitate de plată pe platformă. În spiritul accesibilității, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora beneficiază de acces gratuit prin completarea formularului disponibil online pe site-ul festivalului, la secțiunea FAQ.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți ale festivalului, iubitorii muzicii clasice se pot abona la newsletter-ul dedicat disponibil pe classix.ro și pot urmări canalele de social media oficiale ale Classix.

Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 14:56

Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov

Platforma de book-making și self-publishing Sounds like a Book lansează apelul pentru aplicații la cea de-a șaptea ediție a...

Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov
Ultimele bilete disponibile pentru ediția aniversară JAZZ IN CHURCH
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 11:19

Ultimele bilete disponibile pentru ediția aniversară JAZZ IN CHURCH

Festivalul de jazz și muzică contemporană are loc între 8-11 mai 2025

Ultimele bilete disponibile pentru ediția aniversară JAZZ IN CHURCH
Mihail Barîșnikov în mesajul de Ziua Internațională a Dansului 2025: „Unde este adevărul meu? În fața cui răspund?”
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 10:42

Mihail Barîșnikov în mesajul de Ziua Internațională a Dansului 2025: „Unde este adevărul meu? În fața cui răspund?”

Ziua internațională a dansului se sărbătorește începând din 1982, la decizia Comitetului pentru dans al ITI -...

Mihail Barîșnikov în mesajul de Ziua Internațională a Dansului 2025: „Unde este adevărul meu? În fața cui răspund?”
RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 15:36

RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO

100 de lucrări de sculptură contemporană sunt expuse în aer liber și pot fi vizitate gratuit timp de peste 3 săptămâni.

RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO
Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 15:20

Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie

  Cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu revine la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertele simfonice...

Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie
International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 13:18

International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri

  Asociația Castel Salbek  deschide, până la sfârşitul primăverii,  apelul pentru înscrieri...

International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri
„Flautul Fermecat: Dans și Suspans” - noua aventură muzicală a flautistului Ion Bogdan Ștefănescu
Muzică-Dans-Arte 25 Aprilie 2025, 14:35

„Flautul Fermecat: Dans și Suspans” - noua aventură muzicală a flautistului Ion Bogdan Ștefănescu

După succesul din 2024 cu Jazzparale , virtuozul flautist Ion Bogdan Ștefănescu lansează un nou spectacol: Dans și Suspans....

„Flautul Fermecat: Dans și Suspans” - noua aventură muzicală a flautistului Ion Bogdan Ștefănescu
Finala Concursului Internațional „Orchestra's Conductor” va avea loc pe 14 mai la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 24 Aprilie 2025, 19:37

Finala Concursului Internațional „Orchestra's Conductor” va avea loc pe 14 mai la Sala Radio

Radiodifuziunea Română organizează în perioada 9-14 mai 2025 , cea de-a patra ediție a Concursului...

Finala Concursului Internațional „Orchestra's Conductor” va avea loc pe 14 mai la Sala Radio
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 12:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
10:15 - 11:00
PANORAMIC PUNCT RO (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 11:00
VREM SĂ ȘTII
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
10:00 - 11:00
De 10x ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru