Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Antoni Gaudí – geniul modernismului catalan, „Arhitectul lui Dumnezeu”

10 Iunie 2021, 06:14

Motto: „Aceia care folosesc legile naturii ca suport pentru lucrările lor colaborează, de fapt, cu Creatorul” – Antoni Gaudí

Joi, 10 iunie, se împlinesc 95 de ani de la moartea arhitectului catalan Antoni Gaudí, cel care şi-a pus puternic amprenta asupra unora dintre cele mai interesante construcţii din Barcelona, devenite parte a patrimoniului arhitectural al timpurilor moderne.

Antoni Placid Gaudí i Cornet s-a născut la 25 iunie 1852, la Reus, provincia Tarragona, Catalonia, în Spania, fiind al cincilea și ultimul copil al lui Francesc Gaudí i Serra, de profesie arămar, și al Antòniei Cornet i Bertran, care provenea și ea dintr-o familie de arămari.

Este sigur că ocupaţiile înaintaşilor săi îi vor influența puternic traiectoria profesională, mai ales că el a descoperit „sensul spațiului” în atelierul tatălui său, prin țevile ondulate pe care le manevra părintele său.

Gaudí nu se bucura de o sănătate prea solidă, fiind diagnosticat, încă din copilărie, cu reumatism. A devenit vegetarian încă de tânăr, la sfatul psihologului său. Problemele de sănătate îl împiedicau să se joace cu alți copii, însă îi prilejuiau numeroase plimbări, obicei pe care l-a păstrat până la sfârșitul vieții sale. Imobilitatea la care era condamnat a fost cea care i-a oferit ocazia de a-şi dezvolta simțul observației și de a descoperi, cu o mare fascinație, marele spectacol al naturii, principala sursă de inspirație pentru decorațiunile tuturor operelor sale și pentru soluțiile numeroaselor probleme apărute în proiecte.

Pe de altă parte, originea sa tarragoneză, însemna tenacitate, caracter puternic și dificil, trăsături ale locuitorilor regiunii natale, care i-au dat perseverența în proiectele sale atât de controversate, deosebit de originale dar puternic contestate de critici și chiar clienți, care nu vedeau cu ochi buni o asemenea „îndrăzneală” a operelor lui.

A manifestat de timpuriu un interes deosebit pentru arhitectură, însă nu va fi un elev strălucit, ci doar un excelent desenator.

În perioada 1869-1870 a început studiul în acest domeniu, la Școala de Arhitectură din Barcelona, centrul politic şi cultural al Cataloniei, cel mai modern oraş din Spania. Lucrările sale universitare demonstrau deja o creativitate ieșită din comun, fiindcă găsea cele mai potrivite soluții la problemele de arhitecutră publicate în cărți. Titlul de arhitect l-a obținut în 1878 – după o perioadă în care a efectuat şi serviciul militar obligatoriu. Să spunem şi că în timpul ceremoniei de absolvire, decanul Şcolii de arhitectură a afirmat: „Am acordat această diplomă unui nebun sau unui geniu. Doar timpul ne va lămuri…”

Primul proiect oficial pentru care a fost solicitat a fost proiectarea unor felinare pentru iluminatul public. Acesta au fost amplasate în Plaza Real din Barcelona și pot fi admirate şi astăzi.

1878 va fi un an important în viața sa profesională: realizează proiecte precum cel destinat Societății Cooperative „Obrera Mataronese”, devine creator de lampadare pentru Plaça Reial din Barcelona, Manuel Vicens îi cere să proiecteze prima sa casă şi îl întâlnește pe Eusebi Güell i Bacigalupi (1846-1918), care urmează să-i devină protector.

Despre Bacigalupi, bogatul industriaș care l-a sprijinit puternic, se spune că,  văzând una din vitrinele originale ale lui Gaudí, a fost fascinat de talentul tânarului artist. Dorind să-l cunoască, l-a invitat în casa lui și a început astfel o relație de prietenie și admirație reciprocă, care a durat până la moartea bogătașului. Acesta i-a oferit arhitectului posibilitatea financiară de a realiza unele dintre cele mai importante opere ale sale: Palatul Güell, Parcul Güell, Cripta Güell, Pavilionul Güell.

Gaudí dovedea deja o iscusință ieşită din comun, la începutul carierei sale, când a fost obligat să muncească pentru a se întreține, dar și pentru a învăța meseria, lucrând ca ucenic la diverși arhitecți.

În paralel, Gaudí participa la reuniuni catalane cu caracter anticlerical, deși dobândea pe zi ce trecea o atitudine din ce în ce mai religioasă.

Stilul tânărului arhitect va fi influenţat de Eugène Viollet-le-Duc, el ajungând să creeze modele gotice și remarcându-se prin originalitatea și fantezia sa.

Gaudí a dezvoltat foarte repede un mod de compunere prin intermediul unor juxtapuneri ale maselor geometrice, ale căror suprafeţe au fost animate cu cărămidă cu model sau piatră, plăci ceramice şi confecţii metalice, efectul general obţinut fiind maur sau „mudéjar”.

Interesant este faptul că Antoni Gaudí nu desena niciodată schițe ale clădirilor pe care dorea să le construiască, ci realiza modele 3D în miniatură. Astfel, spunea el, reușea mai bine să transpună în realitate imaginea pe care și-o forma inițial în minte.

În anul 1882, arhitectul Francisco de Paula del Villar y Lozano este însărcinat să realizeze Catedrala Sagrada Familia (Sfânta Familie), operă încă neterminată şi una dintre emblemele oraşului Barcelona, care va fi inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2005. Lozano a proiectat o catedrală neo-gotică şi a condus lucrările de construcţie, însă după doar un an, în 1883, Antoni Gaudí va prelua conducerea proiectului, însă nu va rămâne fidel planurilor originale, schimbând aproape complet forma clădirii. Sagrada Familia va deveni opera sa de căpătâi şi chiar sensul existenţei sale.

Astfel, timp de 43 de ani, Gaudí a adăugat structurii gotice iniţiale improvizaţii bizare şi turnuri, proiectul lui Gaudí conţinând 18 turnuri dedicate celor 12 apostoli, patru evanghelişti, lui Iisus şi Fecioarei Maria şi include elemente moderniste, de Art Nouveau precum şi gotice tradiţionale.

Când Antoni Gaudí a murit, erau gata doar o faţadă (cea a Naşterii), un turn, absida şi cripta.

Pentru Eusebi Güell, arhitectul va crea un palat – Palau Güell – în 1889, o clădire care va fi înscrisă mai târziu în patrimoniul mondial al UNESCO , împreună cu alte opere ale sale: Casa Milà (construită în 1907) sau Parcul Güell (amenajat între 1900 și 1914).

Exemple ale stilului său mudéjar sunt Casa Vicens (1878-1880), El Capricho (1883-1885), Estate Güel şi Palatul Güel.

Gaudi a experimentat stilul gotic la Palatul episcopal din Astorga (1887-1893) şi la Casa de los Botines din Leon (1892-1894), şi baroc, la Casa Calvet din Barcelona (1898-1904).

După anul 1902, el a exclus însă din planurile sale artistice stilurile convenţionale.

Cu unele excepţii, clădirile lui Gaudí au devenit, în esenţă, reprezentări ale propriilor structuri şi materiale conţinute. În lucrările sale, Villa Bell Esguard (1900-1902) şi Güell Park (1900-1914), din Barcelona, şi la construcţia bisericii din Colonia Güel (1898-1915), a apelat la un tip de structură care a ajuns să fie numit echilibrată, adică o structură destinată să stea pe cont propriu, în felul în care Antoni Gaudí s-a exprimat: “după cum stă un copac”.

Gaudi a aplicat sistemul său în Barcelona, la două clădiri multietajate: Casa Batlló (1904-1906), o renovare care încorporează elemente noi echilibrate, în special faţada, şi Casa Mila (1905-1910).

Antoni Gaudi era un catalan naţionalist convins, iar în 1924, cu ocazia sărbătorii Diada des Catalanes, a fost arestat pentru scurt timp pentru că a refuzat să vorbească în limba spaniolă cu un polițist.

Altfel, fiind o persoană extrem de credincioasă, Antoni Gaudi a fost cunoscut și sub numele de „Arhitectul lui Dumnezeu” („God”s Architect).

Din păcate, spre finalul vieţii, arhitectul catalan ignora complet modul în care se îmbrăca sau igiena minimă personală, fiind confundat deseori cu un cerşetor.

Pe 7 iunie 1926, în timp ce se întorcea de la slujbă, Antoni Gaudi a fost lovit de un tramvai. Era grav rănit şi acoperit de sânge, însă încă respira, dar din cauza faptului că îşi neglijase aspectul, Gaudi a fost confundat cu un cerşetor şi a fost lăsat să zacă ore întregi pe jos fără ca nimeni să intervină în ajutorul său. În cele din urmă, a fost transportat la Spitalul Santa Creu, unde erau aduşi vagabonzii şi săracii oraşului – categorii ultrastigmatizate în acea perioadă. Pentru că nu avea acte la el, identificarea a fost imposibilă, iar pacientul va fi ignorat aproape complet de către medici.

A doua zi, capelanul catedralei Sagrada Familia a vizitat spitalul şi l-a recunoscut pe Gaudi, moment în care doctorii au încercat din răsputeri să îl salveze.

După trei zile însă, la 10 iunie 1926, Antoni Gaudi murea într-o cameră mică a Spitalului Santa Creu.

La 12 iunie, a avut loc slujba de înmormântare, procesiunea pornind la spital şi terminându-se la Sagrada Familia, unde, o mulţime de oameni se adunase la cripta sa, Tumba de Antonio Gaudí, pentru a-l plânge.

Antoni Gaudí a fost ignorat în perioada anilor ’20 şi ’30, când stilul internaţional, stilul arhitectural care s-a dezvoltat în Europa şi Statele Unite în acei ani, a devenit tendinţa dominantă în arhitectura occidentală.

Prin anii ’60, a ajuns însă să fie venerat de către profesionişti şi profani deopotrivă pentru imaginaţia fără limite şi tenacitatea pe care le-a folosit pentru a „ataca” fiecare provocare de design cu care s-a confruntat.

Sagrada Familia este și astăzi în lucru, fiind finanțată din donații publice, iar finializarea lucrărilor este preconizată pentru anul 2026.

Abia în iunie 2019, la 137 de ani de la începerea lucrării, Sagrada Familia, a obţinut permisul de construcţie, iar responsabilul pe probleme de urbanism al primăriei din Barcelona, Janet Sanz, a declarat că a putut să „rezolve o anomalie istorică în acest oraş: o lucrare emblematică precum Sagrada Familia (…) era construită ilegal”…

de Răzvan Moceanu - RADOR

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Muzică-Dans-Arte 04 Iulie 2025, 11:00

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București

Festivalul Strada Armenească revine între 1 și 3 august 2025 în Grădina Botanică „Dimitrie...

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
Muzică-Dans-Arte 04 Iulie 2025, 10:52

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025

Brașov, 04 iulie 2025. Făgăraș Fest din acest an te provoacă la o experiență unică pe apă: instalația temporară...

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Muzică-Dans-Arte 03 Iulie 2025, 08:40

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia

Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia își deschide porțile pentru o nouă atracție culturală – a doua...

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun
Muzică-Dans-Arte 03 Iulie 2025, 07:23

Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun

Una dintre cele mai talentate și cunoscute pianiste ale vremurilor noastre, Elisabeth Leonskaja , va concerta pe scena Sălii...

Elisabeth Leonskaja, pe scena Sălii Capitol, într-un concert dirijat de Marzena Diakun
„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 17:13

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă

Începând cu 1 iulie, sporurile pentru condiții vătămătoare acordate bugetarilor sunt plafonate la 300 lei brut,...

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 15:48

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”

În luna iulie 2025, organiștii Eduard și Maria-Luisa Antal  vor susține o etapă de vară a unei noi ediții a...

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 13:26

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic

Filarmonica de Stat Sibiu traversează unul dintre cele mai tensionate și controversate momente din istoria sa recentă....

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 10:29

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți

Ludice, spațiul de educație non-formală și creativitate dedicat copiilor, adolescenților și părinților, își deschide...

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Ascultă live

Ascultă live

00:00 - 00:30
Discuri de cinci stele (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
MARI CONCERTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
00:00 - 01:00
Espańol 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
00:00 - 01:00
reluare: MAGAZIN RRI de vineri (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 01:00
PASIUNEA MEA, AGRICULTURA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
00:00 - 06:00
Muzica generației tale
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru