Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Legendara soprană Hariclea Darclée, pe drumul de la faimă mondială la sărăcie

1

10 Ianuarie 2021, 06:50

Motto: „Cu o voce somptuoasă, rară, de soprană drammatico d’agilità, stăpânind secretele imuabile ale stilului, cu o linie de canto desăvârşită, dispunând de un temperament scenic ieşit din comun, ea a cucerit imediat la Paris admiraţia lui Gounod şi la Milano pe aceea a lui Verdi, odată cu ovaţiile nesfârşite ale publicului. În istoria muzicii, ea rămâne în primul rând prin impactul extraordinar pe care l-a avut asupra compozitorilor contemporani, aşa-zişii verişti din generaţia postverdiană. Nu mai puţin de 13 opere au fost scrise pentru vocea ei şi interpretate de ea cu un enorm succes. Unele au intrat în patrimoniul mondial al culturii, «Tosca» de Puccini, «La Wally» de Catalani, «Iris» de Mascagni” – Mariana Nicolesco despre Hariclea Darclée

Duminică, 10 ianuarie, se împlinesc 82 de ani de la trecerea la Domnul a cântăreţei de operă Hariclea Darclée, cea care a dominat scena lirică mondială vreme de trei decenii, la finalul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, în plină efervescenţă culturală a Belle Epoque. Ea a fost numită ”privighetoarea Carpaţilor”, ”privighetoarea adorată”, ”măiastra pasăre de basm”, ”vocea începutului de secol”, ”cea mai mare cântăreaţă a zilelor noastre”, iar Enciclopedia dello Spettacolo a desemnat-o ”cea mai mare cântăreaţă a lumii timp de 25 de ani”.

Hariclea Haricli, pe numele său la naştere, a venit pe lume la 10 iunie 1860, la Brăila, fiind cel de-al treilea copil al moşierului de origine greacă Ion Haricli şi a Mariei Aslan, nepoata domniţei Mavrocordat.

Încă din copilărie, perioadă în care a fost la un pas de a muri de febră tifoidă, a studiat pianul în particular şi a luat lecţii de canto la pensionul Lobkovitz din Viena cu profesoara Marchesi, iar la Bucureşti a studiat cu profesoara de origine franceză Madame La Kerre.

În 1881, debutează într-un recital de canto, pe scena teatrului din Brăila, orașul său natal.

În februarie 1881, ea s-a căsătorit cu tânărul locotenent de artilerie Iorgu Hartulary – iubirea lor având să se stingă repede, din cauza viciilor lui Iorgu,  cărţile de joc, chefuri şi femei -, iar în 1886 pleacă la Paris, unde se luptă din greu cu neajunsurile, deși primea de-acasă câte 500 de franci pe lună. Nici măcar nașterea fiului ei, Ion, nu o abate din drum, continuând să ia lecții de canto, cu E. Duvernois de la Conservator.

Este remarcată de Charles Gounod, care îi încredințează rolul Margaretei din ”Faust”, în care avea să debuteze internaţional, la 14 decembrie 1888, pe scena Operei Mari din Paris.

Atunci s-a remarcat prin vocea sa excepţională, momentul prilejuindu-i consacrarea artistică internaţională. A obţinut astfel şi primul contract pentru un turneu european care avea să înceapă în vara anului 1889. Se pare că tot Gounod a fost acela care i-a sugerat adoptarea numelui Darclée.

În decembrie 1890, a interpretat pentru prima dată, pe scena Teatro alla Scala din Milano, rolul Chimenei, din ”Cidul” de Jules Massenet, spectacol la care a asistat însuşi marele compozitor italian Giuseppe Verdi. Avea să urce ulterior pe prestigioasa scenă milaneză de nu mai puţin de 120 de ori, în întreaga carieră.

Au urmat interpretări de succes pe marile scene ale lumii, la Paris, Berlin, Florenţa, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Monte Carlo, New York sau Moscova.

Multe dintre partiturile care au devenit celebre, au fost special concepute pentru vocea sa excepţională, câteva dintre opere fiind: ”Condor” de Carlos Gomes (rolul Odulea, Teatrul Scala din Milano, 1891), ”I Rantzau” de Pietro Mascagni (rolul Luisa, premiera absolută la Teatro della Pergola din Florenţa, 1892), ”Cristoforo Colombo” de Alberto Franchetti (rolurile Isabella di Aragona, Ikuamota, Teatrul din Genova, 1892, ”Amy Robsard” de Isidor da Lara (rolul Amy Robsard, Opera din Monte Carlo, 1897), ”Hero e Lenadro” de Luigi Mancinelli (rolul Hero, Opera din Madrid, 1897), ”Iris” de Pietro Mascagni (rolul Iris, premiera absolută la Teatrul de Operă din Roma, 1898, apoi la Milano şi Bucureşti), ”Enoch Arden” de Alexis Catargi (rolul Ammie Lee, Teatrul Naţional din Bucureşti, 1904) sau ”Eidelberga mia” de Ubaldo Pachierotti (rolul Catnei, Teatrul Colon din Buenos Aires, 1909.

Mai mult, marele compozitor italian Giacomo Puccini a considerat-o pe Hariclea Darclée singura cântăreaţă care poate întruchipa perfect rolul Floriei în ”Tosca” şi la cererea ei, a adăugat operei aria ”Vissi d’arte, vissi d’amore”, distribuind-o în spectacolul de premieră din 14 ianuarie 1900, care a avut loc la Teatro Constanzi din Roma, alături de tenorul Emilio de Marchi şi baritonul Eugenio Giraldoni, cel care reprezenta marea ei dragoste.

Interpretările sale magistrale au fost mult influenţate de faptul că era o bună cunoscătoare a mai multor limbi străine – germană, franceză, italiană, spaniolă, engleză, greacă, rusă -, fiind deosebit de apreciată de mari compozitori, de la Verdi, Leoncavallo, Massenet, Catalani, Puccini. A interpretat alături de nume celebre precum Enrico Caruso, Titta Ruffo, Tamango sau sub bagheta dirijorului Arturo Toscanini, repertoriul ei cuprinzând peste 60 de titluri de opere ale unor celebri compozitori, între care: ”Romeo şi Julieta”, ”Norma”, ”Traviata”, ”Carmen”, ”Aida”, ”Wilhelm Tell”, ”Don Giovanni”, ”Manon”, ”Othello”, ”Tannhauser”, ”Tristan şi Isolda”, ”Boema”, ”Trubadurul”.

Între anii 1891-1910 a realizat numeroase turnee în România, publicul românesc având posibilitatea să aplaude vocea sa excepţională.

Trebuie spus că Hariclea Darclée s-a remarcat drept cântăreaţă de operă, însă în repertoriul său au figurat şi lieduri, oratorii, ba chiar şi romanţe, abordând şi lucrări inedite sau foarte rar cântate.

Din păcate nu s-au păstrat înregistrări pe discuri cu vocea Haricleei Darclée, ci doar două cântece românești: „Cântecul fluierașului” de George Stephanescu și „Vai mândruță dragi ne-avem” de Tiberiu Brediceanu înregistrate cu acompaniament de pian la o vârstă foarte înaintată, dar la care păstra intacte calitățile naturale și tehnice ale minunatei sale voci.

În plin apogeu al carierei sale artistice, casele de modă se luptau, aproape la fel ca în zilele noastre, pentru a-i concepe toaletele, iar doamnele din înalta societate copiau stilul vestimentar al artistei.

În mai 1918 se retrage definitiv de pe scenă, vocea sa începând să aibă probleme, ultimul spectacol susţinut fiind cel de la Teatrul Pergola din Florenţa.

Soprana Hariclea Darclée a primit mai multe decoraţii, între care Ordinul ”Bene Merenti”, clasa I, acordat de Carol I, şi distincţiile otomane ”Medalia Artistică” şi ”Marele Ofiţer al Sefakatului”.

În septembrie 1936, revine definitiv în România, cu intenţia de a preda la Conservator sau de a cânta pe scena Operei Române, în acelaşi timp dorindu-şi foarte mult să înfiinţeze şi o şcoală românească de canto, iniţiativă pentru care nu a găsit, însă, susţinere.

Hariclea Darclée a trecut la Domnul la 10 ianuarie 1939, la Bucureşti, în sărăcie şi uitare, fiind înmormântată la cimitirul Bellu, din fonduri furnizate de către Ambasada Italiei.

Revista Radio România, nr. 177, 5-11.06.2000

În anul 1960, regizorul Mihai Iacob a realizat filmul ”Darclée”, în care prezenta viaţa sopranei Hariclea Darclée, rolul acesteia fiindu-i atribuit Silviei Popovici, din distribuţie făcând parte şi Victor Rebengiuc, Marcel Anghelescu, Costache Antoniu, Cristea Avram, Geo Barton, Jules Cazaban, Ion Dichiseanu, Toma Dimitriu, Fory Etterle, Ion Manu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Amza Pellea, Eugenia Popovici. Remarcabila producţie avea să reprezinte, un an mai târziu, România la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes.

În anul 1995, la împlinirea a 135 de ani de la naşterea marii soprane, în oraşul natal al artistei, Brăila, a avut loc prima ediţie a Concursului Naţional de Canto ”Hariclea Darclée” la iniţiativa sopranei Mariana Nicolesco, evenimentul reprezentând un ”profund omagiu adus incomparabilei artiste, alături de speranţa renaşterii unei vechi tradiţii şi a unei mari pasiuni… muzica, şi mai cu seamă vocea umană”.

În anul 1997, în teatrul de excepţie în care viitoarea mare artistă debuta în 1881, la numai 21 de ani, avea loc Primul Concurs Internaţional de Canto ”Hariclea Darclée”, reunind 167 de concurenţi din 25 de ţări.

de Razvan Moceanu - RADOR

Centenar Valentin Lipatti la Casa Artelor Dinu Lipatti 1923 – 2023
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 13:50

Centenar Valentin Lipatti la Casa Artelor Dinu Lipatti 1923 – 2023

Casa Artelor Dinu Lipatti organizează duminică, 26 martie 2023, de la ora 19:00, evenimentul „Centenar Valentin...

Centenar Valentin Lipatti la Casa Artelor Dinu Lipatti 1923 – 2023
Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 11:18

Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului...

Peste 8.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului
Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente din lumea artelor plastice care se vor defășura în săptămâna 20 – 26 martie
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 07:37

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente din lumea artelor plastice care se vor defășura în săptămâna 20 – 26 martie

  Luni 20 martie, la ora 18, la Galeria Căminul Artei Parter din București (Strada Biserica Enei, nr.16), va...

Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă câteva evenimente din lumea artelor plastice care se vor defășura în săptămâna 20 – 26 martie
Ilustrată din Amsterdam – Acasă, in Rembrandthuis
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 06:40

Ilustrată din Amsterdam – Acasă, in Rembrandthuis

Muzeul Rembrandthuis din Amsterdam este cel care îi oferă vizitatorului o privire in viața marelui pictor. Este casa...

Ilustrată din Amsterdam – Acasă, in Rembrandthuis
Profesorul Dan Dediu conferențiază la Academia Română. „Ludwig van Beethoven și Marea Fugă op. 133“
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 06:24

Profesorul Dan Dediu conferențiază la Academia Română. „Ludwig van Beethoven și Marea Fugă op. 133“

Academia Română organizează marți, 21 martie 2023, conferința-audiție „Ludwig van Beethoven și Marea Fugă op. 133“, susținută...

Profesorul Dan Dediu conferențiază la Academia Română. „Ludwig van Beethoven și Marea Fugă op. 133“
Imaginaţie şi spirit juvenil în muzică: dirijorul Ilyich Rivas şi cornistul Ben Goldscheider pe scena Ateneului Român
Muzică-Dans-Arte 20 Martie 2023, 06:14

Imaginaţie şi spirit juvenil în muzică: dirijorul Ilyich Rivas şi cornistul Ben Goldscheider pe scena Ateneului Român

  Stagiunea simfonică a Filarmonicii "George Enescu" cuprinde două concerte programate pentru zilele de joi,...

Imaginaţie şi spirit juvenil în muzică: dirijorul Ilyich Rivas şi cornistul Ben Goldscheider pe scena Ateneului Român
Baletul Romeo și Julieta, musicalurile Sunetul muzicii și My Fair Lady revin pe scena Operei clujene
Muzică-Dans-Arte 19 Martie 2023, 07:20

Baletul Romeo și Julieta, musicalurile Sunetul muzicii și My Fair Lady revin pe scena Operei clujene

Una dintre cele mai spectaculoase producții de balet ale Instituției noastre, Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev, în...

Baletul Romeo și Julieta, musicalurile Sunetul muzicii și My Fair Lady revin pe scena Operei clujene
„Cerul în mai multe lungimi de undă”, expoziție temporară la  Observatorul Astronomic Vasile Urseanu
Muzică-Dans-Arte 19 Martie 2023, 07:04

„Cerul în mai multe lungimi de undă”, expoziție temporară la  Observatorul Astronomic Vasile Urseanu

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu (Bd. Lascăr...

„Cerul în mai multe lungimi de undă”, expoziție temporară la  Observatorul Astronomic Vasile Urseanu
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
GPS Cultural
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj