Ascultă Radio România Cultural Live

STiLL LiVE ! SOLOS + DUOS + TRIO + TALKS / Jazz Updates prezintă in premiera trei dintre cei mai creativi muzicieni contemporani de jazz in STILL LIVE !

14 Iunie 2021, 10:42

Pe parcursul a două zile, celebrul clarinetist francez Louis Sclavis alături de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban șitrompetistul american Ralph Alessi, unul dintre cei mai importanți exponenți ai instrumentului in jazzul contemporan, vor sustine live o serie de solo-uri, duete si trio-uri urmate de dialoguri post concert moderate de Andrei Tarnea.

Nimeni dintre noi acum un an și jumătate nu și-ar fi închipuit imensa provocare și pierderile umane pe care pandemia le va aduce întregii omeniri. Pentru comunitatea noastra a muzicienilor si artistilor in general, pandemia a însemnat o criza majoră deoarece concertele, turneele, spectacolele s-au oprit și totul a fost pus în stand by. Pentru mine personal STILL LIVE! reprezinta ocazia primului concert in fata unei audiente live în mai mult de 14 luni, și mai ales speranta unui nou început. Iar dacă jazz-ul ne poate învăța ceva este tocmai aceasta rezilienta extraordinara in fata provocarilor, aceasta celebrare a libertății prin improvizatie. Mă simt norocos că pot să cânt din nou live cu doi prieteni și maeștri ai genului, Louis Sclavis si Ralph Alessi” spune Lucian Ban despre concertele și evenimentele STILL LIVE de la Timișoara din 5 și 6 iulie.

Sub umbrela “Moving Forward” recitalurile vor fi urmate de dialoguri cu muzicienii și invitații lor moderate de Andrei Tarnea, conversatii ce-si propun sa investigheze jazz-ul si improvizatia ca practica culturala astazi si posibilitatea jazz-ului de a deveni un brand de regenerare culturala regionala.

Curatoriat de Jazz Updates si Lucian Ban STILL LIVE ! este în același timp o celebrare a restartului cultural post pandemie și o dezbatere creativă a modalităților prin care comunitatea artistica si culturala din Timisoara poate sa meargă înainte în contextul Capitalei Europene a Culturii.

Lucian Ban și Ralph Alessi colaborează pentru prima oară în 2009 la octetul Enesco Re-Imagined, un proiect ce reimaginează prin prisma improvizației și a jazz-ului contemporan muzică instrumentală a lui George Enescu pentru un ansamblu de muzicieni internaționali de primă mână: Badal Roy, Tony Malaby, John Hebert, Gerald Cleaver, Mat Maneri, Albrecht Maurer. Albumul editat de Sunnyside Records în 2010 se bucură de elogiile presei internaționale (New York Times, The Guardian, Jazz Times, etc), câștigă o serie de premii Best Album of The Year și este prezentat live pe marile scene de jazz ale lumii. O decadă mai târziu cei doi muzicieni vor colabora cu renumitul clarinetist francez Louis Sclavis alături de Mat Maneri, Theo Bleckmann, Jen Shyu, John Hebert și Tom Rainey, la OEDIPE REDUX, o reinterpretare radicală a operei Oedipe de Enescu prezentată în premieră la Opera din Lyon în cadrul Saison Culturelle France - Roumanie. În Noiembrie 2019, cu câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei Oedipe Redux se află în turneu în Europa occidentală (Festivalul Europalia) înregistrând proiectul live la Bimhuis în Amsterdam. Un amănunt semnificativ: Louis Sclavis, Lucian Ban și Ralph Alessi înregistrează albume ca lideri pentru celebra casă ECM Records.

LOUIS SCLAVIS este unul dintre cei mai buni clarinetisti din avantgarda și este considerat una din figurile cheie ale jazz-ului contemporan european. Canta muzica improvizată cu o claritate și precizie ieșite din comun și chiar dacă este posesorul unei tehnici de invidiat aceasta nu afectează muzicalitatea și expresivitatea discursului său muzical. Studiază clarinetul de la 9 ani, canta cu grupuri de brass și absolvă Conservatorul de Muzica din Lyon iar între 1975-1982 canta cu diverse grupuri, in special cu Henri Texier Quartet si Chris MacGregor Brotherhood of Breath. In 1982 formeaza propriul grup Tour De France si are sansa sa cante cu pleiada de muzicieni cheie ai avantgardei europene precum Evan parker, Lol Coxhill, Tony Oxley, Peter Brotzmann inregistrand cu aceștia pentru label-uri precum FMP si Nato. Începe să înregistreze sub nume propriu pentru casa IDA și mai ales ECM, colaborează cu coregrafa Mathilde Monnier la o serie de proiecte si odată cu anii 90’ reputația și renumele său internațional sunt solidificate de o serie de premii precum British Jazz Award (1991), Django D’Or (1993) si Grand Prix SACEM (2009). Colaborează cu Trilok Gurtu, Aldo Romano, Dominique Pifarely, Cecil Taylor Large Ensemble și compune muzică pentru teatru & film fiind considerat unul dintre cei mai importanți muzicieni de jazz europeni.

Numit de ziarul britanic The Guardian “A name to watch” și considerat drept ”unul din cei mai talentati pianisti care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Gallanter, Downtown Music Gallery), LUCIAN BAN este un pianist de jazz și compozitor newyorkez de origine română recunoscut international pentru fuziunea dintre improvizatie si muzica tradițională din Transilvania, dintre muzica clasică Europeană și jazz, și pentru explorările sale sale în vederea unui ideal de jazz cameral modern. Muzica sa a fost descrisă drept “emotionally ravishing" (Nate Chinen, WBGO), “a triumph of emotional and musical communication" (All About Jazz), “Unorthodox but mesmerizingly beautiful" (The Guardian), “holding an alluring timelessness and strong life-force" (Downbeat Magazine). După studii în orașul natal Cluj Napoca, Lucian Ban studiază jazz & compoziție la Academia de Muzică din București iar în 1999 se muta la New York unde absolvă programul de jazz al New School University. Își câștigă renumele pe scena newyorkeza grație unei serii de proiecte și albume de primă mână ce au în componenta pe unii dintre cei mai importanți muzicieni de jazz americani contemporani precum Octetul Enesco Re-Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de elogiile presei internaționale, câștigând o serie de premii BEST OF 2010 și este prezentat live pe marile scene ale lumii. În 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records cu Transylvanian Concert, album ce-i va aduce consacrarea internațională iar în 2016 Sunnyside Records lansează „Songs from Afar” cu cvartetul său Elevation, album ce castiga Downbeat Best Album of The Year. Inregistreaza “Sounding Tears” pentru Clean Feed records cu legendarul Evan Parker si Mat Maneri, duete cu saxofonistii Alex Harding și Abraham Burton iar in 2020 Sunnyside lanseaza “Transylvanian Folk Songs / The Bela Bartok Field Recordings” album nominalizat la 2020 NPR Jazz Critics Poll. www.lucianban.com

RALPH ALESSI. Unul dintre cei mai importanți trompetisti și compozitori de jazz contemporan RALPH ALESSI activează pe scena newyorkeza incepand cu 1991 fiind considerat unul dintre “cei mai căutați și aventuroși virtuosi capabili sa cante orice”. Născut în 1963 în San Francisco Bay Area, Alessi a crescut într-o familie muzicală cu tatăl său, trompetistul clasic Joe Alessi și mama sa,Maria Leone, cântăreața de operă. La mijlocul anilor '80, a studiat la California Institute for the Arts cu legendarul bassist Charlie Haden. În această perioadă a cântat cu Haden's Liberation Music Orchestra, precum și cu mulți alți muzicieni de renume. De-a lungul carierei sale Ralph Alessi a colaborat și a înregistrat alături de Fred Hersch, Steve Coleman, Ravi Coltrane, Jason Moran, Sam Rivers, Tim Berne, Uri Caine și mulți alții. Ralph actualmente inregistreaza ca și lider pentru ECM records, albumele sale fiind constant elogiate în presa de specialitate. Albumul “This Against That” a fost votat unul dintre Top 10 Albums of 2002 de Jazz Times iar The Guardian recenzand albumul său Quiver spune “tehnica impecabilă a trompetistului Ralph Alessi și abilitatea de a se baza pe tradiția jazz-ului evitând în același timp clișeele sale, i-a câștigat admirația cu mult înainte de debutul său la casa ECM”. În calitate de educator, Ralph Alessi a predat la Eastman School of Music, New York University și la Universitatea din Nevada Reno. De asemenea, este fondatorul / directorul School for Improvisational Music, profesor invitat la Accademia Nazionale del Jazz din Siena, Italia și recent s-a alăturat facultății de la Hochschule der Künste Bern JAZZ.

Andrei Tarnea este director general pentru comunicare și diplomație publică la Ministerul Afacerilor Externe din România. Între 2017 și 2019 a fost comisar pentru sezonul Franta - Romania, un proiect bilateral de diplomație publică la scară largă. Timp de șapte ani a ocupat funcția de director executiv al Aspen Institute România. Andrei este membru al Aspen Institute și este, de asemenea, membru al consiliului de administrație al ECAS. Este diplomat de carieră care s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe al României în 1998. Cariera sa diplomatică includ afacerile bilaterale, poziția de purtător de cuvânt al ministerului și șeful unității de avertizare timpurie în departamentul de planificare a politicilor. A fost consilier al ministrului de externe între 2002 și 2004. Anterior a lucrat pentru Centrul pentru Studii Politice și Analiză Comparativă și a condus un grup de reflecție pentru afaceri politice și sociale. În 1996 a fost director executiv pentru o campanie electorală a primarului din București. Intre 2004 și 2010 a fost director al Centrului de Informații al României la Bruxelles și consilier al Ambasadei României. În 2007 a preluat rolul de director al Institutului Cultural Român din Bruxelles și a fost vicepreședinte și apoi președinte al EUNIC Bruxelles între 2008 și 2010. Publică în mod regulat articole de opinie și analize privind politica externă și de securitate, politica și cultura.

STILL LIVE ! este un eveniment JAZZ UPDATES co-produs împreuna cu Primăria Municipiului Timișoara si este parte din initiativa JAZZED UP Banat 2021.

Program:

> 𝟱 𝗜𝗨𝗟𝗜𝗘 | 𝟭𝟵:𝟯𝟬𝗵

act 1. Lucian Ban, solo piano

act 2. Louis Sclavis, solo bass clarinet

act 3. Ban / Sclavis duo

act 4. Post Concert Talk: Moving Forward:“Jazz as Cultural Practice in Post Pandemic Times”, moderator Andrei Țarnea

> 𝟲 𝗜𝗨𝗟𝗜𝗘 | 𝟭𝟵:𝟯𝟬𝗵

act 1. Alessi / Sclavis DUO

act 2. Ban / Alessi DUO

act 3. Sclavis / Ban / Alessi TRIO

act 4. Post Concert Talk: “Moving forward. Jazz as a brand for cultural rejuvenation”, moderator Andrei Țarnea

Evenimentele vor avea loc în curtea noului Centru de Proiecteal Primăriei Municipiului Timișoara, strada Vasile Alecsandri nr.1 (P-ta Libertatii). Restaurata recent, fosta Cancelarie de Război este una din cele mai vechi clădiri istorice din centrul Timisoarei (secolul XVIII), iar aceasta serie de concerte marchează introducerea ei în circuitul spațiilor culturale din oraș.


Accesul la eveniment se va face în acord cu măsurile în vigoare. Bilete vor fi puse în vanzare în curand și vor fi disponibile doar 90 de locuri, capacitatea spațiului în raport cu regulile de distanțare.
Veniturile din bilete vor fi direcționate spre o inițiativă de susținere a scenei muzicale locale din Timișoara.

𝗣𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿𝗶: Casa de Cultura a Municipiului Timișoara, Institutul Francez din Timișoara, Soundcreation, Faber Community, MPPL Business Law

Pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/517222265983413

__

JazzUpdates este gandit ca o platforma care își propune promovarea unor proiecte inovative din zona jazz-ului contemporan, artisti si initiative muzicale de avangarda. www.jazzupdates.ro

Classic Unlimited 2023 – Turneul național de pian își continuă periplul la Roșia Montană și în Mina Petrila
Muzică-Dans-Arte 04 Octombrie 2023, 16:07

Classic Unlimited 2023 – Turneul național de pian își continuă periplul la Roșia Montană și în Mina Petrila

Turneul național de pian Classic Unlimited își continuă periplul prin țară la Roșia Montană și în Mina Petrila,...

Classic Unlimited 2023 – Turneul național de pian își continuă periplul la Roșia Montană și în Mina Petrila
Se lansează Festivalul Iridescent la Centrul Național al Dansului București. Biletele Early Bird sunt disponibile
Muzică-Dans-Arte 04 Octombrie 2023, 15:18

Se lansează Festivalul Iridescent la Centrul Național al Dansului București. Biletele Early Bird sunt disponibile

În noiembrie facem loc unor noi lumi să apară. Centrul Național al Dansului București lansează a doua ediție a...

Se lansează Festivalul Iridescent la Centrul Național al Dansului București. Biletele Early Bird sunt disponibile
Ediția de toamnă Bazar de Cotroceni, între 7 și 8 octombrie 2023
Muzică-Dans-Arte 04 Octombrie 2023, 13:05

Ediția de toamnă Bazar de Cotroceni, între 7 și 8 octombrie 2023

Concertele live și activitățile educaționale completează agenda de weekend

Ediția de toamnă Bazar de Cotroceni, între 7 și 8 octombrie 2023
Performance CELULAR, București și Iași
Muzică-Dans-Arte 04 Octombrie 2023, 11:36

Performance CELULAR, București și Iași

CELULAR este un demers de cercetare artistică menit să extragă din câmpul generațional al genZ și Millennials...

Performance CELULAR, București și Iași
Spectacolul La Fanciulla del West revine pe scena Operei române clujene
Muzică-Dans-Arte 04 Octombrie 2023, 10:59

Spectacolul La Fanciulla del West revine pe scena Operei române clujene

Opera Națională Română Cluj-Napoca anunță cu bucurie noi reprezentații cu spectacolul de operă LA FANCIULLA DEL WEST de...

Spectacolul La Fanciulla del West revine pe scena Operei române clujene
Începe DIPLOMA Show, ediția a X-a, la Combinatul Fondului Plastic
Muzică-Dans-Arte 04 Octombrie 2023, 05:50

Începe DIPLOMA Show, ediția a X-a, la Combinatul Fondului Plastic

Festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români aduce expoziții, contexte de socializare,...

Începe DIPLOMA Show, ediția a X-a, la Combinatul Fondului Plastic
Turneul Național „Violoncellissimo - Clasic la puterea a treia 2023” deschide seria concertelor din luna octombrie la Ateneul Român din București
Muzică-Dans-Arte 04 Octombrie 2023, 05:47

Turneul Național „Violoncellissimo - Clasic la puterea a treia 2023” deschide seria concertelor din luna octombrie la Ateneul Român din București

Sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 19:00 , maestrul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor deschide seria de...

Turneul Național „Violoncellissimo - Clasic la puterea a treia 2023” deschide seria concertelor din luna octombrie la Ateneul Român din București
Simpozion omagial Ciprian Porumbescu
Muzică-Dans-Arte 03 Octombrie 2023, 19:09

Simpozion omagial Ciprian Porumbescu

Academia Română, Muzeul Național al Literaturii Române și Universitatea Națională de Muzică „George...

Simpozion omagial Ciprian Porumbescu
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 23:00
AGENDA GLOBALĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru