Ascultă Radio România Cultural Live

Jazz simfonic cu Elena Mîndru și Orchestra de Cameră Radio, la Sala Radio

24 Aprilie 2017, 10:30

Miercuri, 26 aprilie 2016, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio, alături de solista de jazz Elena Mîndru și de invitații săi, Thomas J. Turunen – pian, Michael Acker – contrabas și Anssi Tirkkonen – percuție, sub bagheta Mihaelei Cesa – Goje, prezintă o seară inedită de jazz simfonic la Sala Radio!

Concertul face parte din proiectul Symphonic Meets Jazz, primul proiect de jazz simfonic cu solist vocal și trio de jazz din România, inițiat în 2014 de Elena Mîndru, în colaborare cu diverse filarmonici. Lucrările incluse în program sunt în primă audiție, semnate de tineri compozitori români sau finlandezi, și propun îmbinarea muzicii jazz cu muzica clasică, într-o abordare orchestrală.

Elena Mîndru este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazzului românesc și din Europa. În 2012, a câștigat premiul al doilea și premiul publicului în cadrul Montreux Jazz Voice Competition, acodat de un juriu prezidat de binecunoscutul Quincy Jones.

Reprezentantă a noii generații de dirijori români, Mihaela Cesa - Goje a fost selectată din 160 de candidati pentru celebrul masterclass susținut de Bernard Haitink și Lucerne Festival String Orchestra. În Statele Unite, a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Marin Aslop, Gustav Meier şi Harold Farberman.

Tuomas Juhani Turunen este pianist și compozitor finlandez, rezident la Helsinki. Muzicianul și-a început studiile la renumita instituție Sibelius Academy, departamentul de jazz, în 2005. Activează ca pianist în diverse formații, de la formule de duo până la big band-uri, susținând concerte atât în Finlanda, cât și în Europa.

Născut la Brașov și format la secția de jazz a Universității de Muzică din București, Michael Acker este considerat astăzi unul dintre basiștii de referință din România.

Anssi Tirkkonen este unul dintre cei mai proeminenţi tineri percuţionişti din Finlanda. În prezent, cântă alături de Holger Marjamaa Trio, Uinuva, VOLA dar şi alături de grupul de Jazz Elena Mindru Rom Ensemble, câştigător al Young Nordic Jazz Comets, 2014.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

BIOGRAFII

MIHAELA CESA-GOJE  

Mihaela Cesa-Goje a absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” specializarea Dirijat la clasa prof. Florentin Mihăescu. A absolvit masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a primit premiul Irene Burcher pentru rezultate excepționale.

În 2011, Mihaela Cesa-Goje a fost selectată din 160 de candidati pentru celebrul masterclass cu Bernard Haitink și Lucerne Festival String Orchestra. În Statele Unite a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Marin Aslop, Gustav Meier şi Harold Farberman.

În 2011, devine Dudamel Felow şi debutează la pupitrul orchestrei Los Angeles Philharmonic, unde a activat ca dirijor asistent al maeștrilor Leonard Slatkin, Gustavo Dudamel, John Williams, Semyon Bychkov. În 2010 a fost beneficiara Women Conductor Grant din partea League of American Orchestras.

În 2009, Mihaela Cesa – Goje a fost aleasă printre cei trei tineri dirijori români care și-au făcut debutul la Ateneul Român, la pupitrul orchestrei Teatrului Muzical Nae Leonard din Galați. Tot în 2009 este desemnată câştigătoarea programului Taki Concordia Conducting Fellowship, ocazie cu care debutează la pupitrul orchestrelor americane Baltimore Symphony, Colorado Symphony, Florida Orchestra.

În România, Mihaela a susținut concerte ca dirijor invitat al orchestrelor filarmonice din Cluj Napoca, Arad, Oradea, Târgu – Mureș, Galați, Satu-Mare.

În prezent este lector la Academia de Muzică Gh. Dima. Din 2014 este invitată cu regularitate ca dirijor la Opera Națțonală din Cluj. Stagiunea 2016 - 2017 include debutul la Opera din Dallas și un stagiu de pregătire la Opera din San Francisco.

___________

ELENA MÎNDRU

Elena Mîndru este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazz-ului românesc și din Europa. Actualmente doctorandă în cadrul departamentului de jazz al Sibelius Academy din Helsinki, a absolvit un masterat în interpretare și compoziție de jazz la Royal Academy of Music din Århus, Danemarca, în cadrul programului Nordic Master of Jazz, un program de parteneriat între RAMA, Royal College of Music Stockholm - Suedia și Sibelius Academy Helsinki - Finlanda. Clujeanca Elena Mîndru este absolventă a secției de compoziție a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, la clasa profesorului Adrian Pop.

Solista a reprezentat Radio România Cultural la Euroradio Jazz Orchestra 2014 în Praga în luna octombrie. În noiembrie 2014, Elena Mîndru a fost artist rezident la New York al Arts Promotion Centre Finland (Taiteen edistämiskeskus). Tot în 2014 artista și-a lansat cel de-al doilea album de jazz, Evening in Romania, alături de cvintetul ei finlandez, după câștigarea competiției Young Nordic Jazz Comets Finland, 2014.

În 2012, Elena Mîndru a câștigat premiul al doilea și premiul publicului în cadrul Montreux Jazz Voice Competition, acordat de un juriu prezidat de binecunoscutul Quincy Jones.

Cel mai recent proiect al său, Elena Mindru Finnection, reunește, alături de vocea sa, un cvartet de jazz acustic alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toții licențiați ai aceleiași academii Sibelius. În luna mai 2014, cvintetul a câștigat competiția Young Nordic Jazz Comets Finland și, ca urmare, tinerii muzicieni au apărut în showcase-ul nordic YNJC din septembrie 2014, ca reprezentanți ai Finlandei. În iunie 2015 grupul Elenei a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiției European Jazz Competition la Rotterdam, Olanda.

Cântăreața de jazz co-organizează pentru luna octombrie 2015 prima ediție a International Jazz Voice Conference în Helsinki, primul eveniment de acest gen din lume. În prezent, deține postul de profesor de canto pop/jazz la Kainuun Musiikkiopisto din Kajaani, Finlanda.

Elena Mîndru are propria casă de discuri prin care își propune să publice cât mai mulți artiști de jazz, cu precădere artiști români. Are la activ trei discuri proprii publicate (Quartphonic 2016, Evening in Romania 2014, Romanian Christmas Stories 2012) și două discuri ale trupelor românești Bega Blues Band și Jazzybit.

În 2017 solista va înregistra cel de-al patrulea album al său, alături de Jyväskylä Big Band din Finlanda.

__________

TUOMAS JUHANI TURUNEN

Tuomas Juhani Turunen este pianist și compozitor finlandez, rezident la Helsinki. Muzicianul și-a început studiile la renumita instituție Sibelius Academy, departamentul de jazz, în 2005. Printre profesorii care l-au îndrumat au fost artiști precum Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Jim Beard și Seppo Kantonen. În ultimii ani din cariera sa, Tuomas J. Turunen activează ca pianist în diverse formații, de la formule de duo până la big band-uri care au susținut concerte atât în Finlanda, cât și în Europa. De asemenea, pianistul a compus și orchestrat lucrări pentru big band sau ansambluri camerale de jazz (combo). Printre cele mai active proiecte ale sale sunt Tribute to Ella, Elena & The Rom Ensemble, Nina Mya, The Fifth Avenue și The Finnish Airforce Big Band.

___________

MICHAEL  ACKER

Nascut în 1989 la Brașov, Michael Acker a avut ocazia de a crește într-un mediu muzical cosmopolit, în compania ansamblului vocal instrumental Canzonetta, înființat și condus de mama sa, Ingeborg Acker. Cunoștințele de bază însușite în acest ansamblu i-au permis să-și continue studiile muzicale cu profesorii Dan Pavelescu și Gheorghe Petrovan, urmând ulterior cursurile secției de jazz ai Universității Naționale de Muzică București, sub îndrumarea lui Mircea Tiberian.

În activitatea sa de liber profesionist, a avut ocazia de-a lungul timpului să colaboreze cu un număr mare de muzicieni consacrați din țară cât și din afara țării, precum Mircea Tiberian, Nicolas Simon, John Betsch (USA), Tony Miceli (USA), Viktor Toth(H), Mathias Jardim (BRA), Ellie Wright (AT) sau Eamon Dilworth (AUS), a participat la majoritatea festivalurilor importante de muzică din țară și este considerat unul dintre basiștii de referință din România.

___________

 

ANSSI TIRKKONEN

Anssi Tirkkonen (n. 1988) este unul dintre cei mai proeminenţi tineri percuţionişti din Finlanda. În prezent locuieşte în Helsinki şi cântă alături de Holger Marjamaa Trio, Uinuva, VOLA, dar şi alături de grupul de Jazz Elena Mindru Rom Ensemble, câştigător al Young Nordic Jazz Comets 2014. De asemenea Tirkkonen îşi continuă studiile la prestigioasa Sibelius Academy, secţia jazz, cu Jukkis Uotila şi Teppo Mäkynen.

Violonistul Gabriel Croitoru - „Suntem onorați că am făcut și încă facem parte din promotorii festivalului ”Vară Magică”, mai ales că anul acesta vom cânta pe cele patru viori ale maestrului Enescu” | PODCAST
Produs de Radio România 23 Iunie 2024, 06:30

Violonistul Gabriel Croitoru - „Suntem onorați că am făcut și încă facem parte din promotorii festivalului ”Vară Magică”, mai ales că anul acesta vom cânta pe cele patru viori ale maestrului Enescu” | PODCAST

În deschiderea Festivalului Internațional  „​Vară Magică”,  ce se desfășoară în...

Violonistul Gabriel Croitoru - „Suntem onorați că am făcut și încă facem parte din promotorii festivalului ”Vară Magică”, mai ales că anul acesta vom cânta pe cele patru viori ale maestrului Enescu” | PODCAST
Dirijorul SASCHA GOETZEL și violoncelistul ANDREI IONIȚĂ - închiderea stagiunii la Sala Radio
Produs de Radio România 17 Iunie 2024, 12:16

Dirijorul SASCHA GOETZEL și violoncelistul ANDREI IONIȚĂ - închiderea stagiunii la Sala Radio

Vineri, 21 iunie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO își ia rămas bun de la publicul său până la...

Dirijorul SASCHA GOETZEL și violoncelistul ANDREI IONIȚĂ - închiderea stagiunii la Sala Radio
Éric -Emmanuel Schmitt: “Nu-i suport pe autorii care spun că ei scriu pentru ei înșiși. Eu nu scriu pentru mine însumi, eu scriu pentru ca să fiu citit!”
Produs de Radio România 17 Iunie 2024, 00:06

Éric -Emmanuel Schmitt: “Nu-i suport pe autorii care spun că ei scriu pentru ei înșiși. Eu nu scriu pentru mine însumi, eu scriu pentru ca să fiu citit!”

Cărțile sale au fost traduse în peste 40 de limbi, iar piesele sale de teatru au fost montate în peste 50 de...

Éric -Emmanuel Schmitt: “Nu-i suport pe autorii care spun că ei scriu pentru ei înșiși. Eu nu scriu pentru mine însumi, eu scriu pentru ca să fiu citit!”
Românii în lume Duminică 16 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Produs de Radio România 16 Iunie 2024, 15:30

Românii în lume Duminică 16 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara

“Românii în lume” astăzi la Madrid, Bruxelles, Praga, Varșovia, Lodz, Beijing, Viena, New York,...

Românii în lume Duminică 16 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Cosmin Ciotloș: “Neacceptând să-mi mint cititorii în legătură cu Anton Pann, mi-am dat seama că pot, în schimb, să-mi asum trăirile unui om care nu a avut carne și nu a avut oase pe el. Și atunci, l-am inventat pe Ștefan Valentineanu“
Produs de Radio România 16 Iunie 2024, 12:01

Cosmin Ciotloș: “Neacceptând să-mi mint cititorii în legătură cu Anton Pann, mi-am dat seama că pot, în schimb, să-mi asum trăirile unui om care nu a avut carne și nu a avut oase pe el. Și atunci, l-am inventat pe Ștefan Valentineanu“

“Până când nu te iubeam“ este o foarte cunoscută melodie compusă de Anton Pann și a devenit, de...

Cosmin Ciotloș: “Neacceptând să-mi mint cititorii în legătură cu Anton Pann, mi-am dat seama că pot, în schimb, să-mi asum trăirile unui om care nu a avut carne și nu a avut oase pe el. Și atunci, l-am inventat pe Ștefan Valentineanu“
Cartea care te ajută! Podcast de vară cu Editura Trei la Radio România Cultural
Produs de Radio România 16 Iunie 2024, 06:13

Cartea care te ajută! Podcast de vară cu Editura Trei la Radio România Cultural

Trăim într-un mediu stresant, în care suntem tot timpul pe fugă și în care nu mai avem răgazul să ne...

Cartea care te ajută! Podcast de vară cu Editura Trei la Radio România Cultural
„The Magic of The Trumpet”: închiderea stagiunii de jazz la Sala Radio
Produs de Radio România 13 Iunie 2024, 06:00

„The Magic of The Trumpet”: închiderea stagiunii de jazz la Sala Radio

Joi, 13 iunie 2024 (de la 19.00) , BIG BAND-ul RADIO vă invită la un regal muzical dedicat trompetei: „ The Magic of...

„The Magic of The Trumpet”: închiderea stagiunii de jazz la Sala Radio
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - Ediția Buzău 2024, 12 – 16 iunie
Produs de Radio România 10 Iunie 2024, 10:19

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - Ediția Buzău 2024, 12 – 16 iunie

Ediția buzoiană a Târgului de Carte Gaudeamus se reinventează în acest an! Ajunsă pentru a treia oară în...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România - Ediția Buzău 2024, 12 – 16 iunie
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 10:00
O oră cu Dana
Ascultă live Radio România Cultural
07:15 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:00 - 09:30
Deutsch 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru