Ascultă Radio România Cultural Live

Jazz simfonic cu Elena Mîndru și Orchestra de Cameră Radio, la Sala Radio

24 Aprilie 2017, 10:30

Miercuri, 26 aprilie 2016, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio, alături de solista de jazz Elena Mîndru și de invitații săi, Thomas J. Turunen – pian, Michael Acker – contrabas și Anssi Tirkkonen – percuție, sub bagheta Mihaelei Cesa – Goje, prezintă o seară inedită de jazz simfonic la Sala Radio!

Concertul face parte din proiectul Symphonic Meets Jazz, primul proiect de jazz simfonic cu solist vocal și trio de jazz din România, inițiat în 2014 de Elena Mîndru, în colaborare cu diverse filarmonici. Lucrările incluse în program sunt în primă audiție, semnate de tineri compozitori români sau finlandezi, și propun îmbinarea muzicii jazz cu muzica clasică, într-o abordare orchestrală.

Elena Mîndru este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazzului românesc și din Europa. În 2012, a câștigat premiul al doilea și premiul publicului în cadrul Montreux Jazz Voice Competition, acodat de un juriu prezidat de binecunoscutul Quincy Jones.

Reprezentantă a noii generații de dirijori români, Mihaela Cesa - Goje a fost selectată din 160 de candidati pentru celebrul masterclass susținut de Bernard Haitink și Lucerne Festival String Orchestra. În Statele Unite, a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Marin Aslop, Gustav Meier şi Harold Farberman.

Tuomas Juhani Turunen este pianist și compozitor finlandez, rezident la Helsinki. Muzicianul și-a început studiile la renumita instituție Sibelius Academy, departamentul de jazz, în 2005. Activează ca pianist în diverse formații, de la formule de duo până la big band-uri, susținând concerte atât în Finlanda, cât și în Europa.

Născut la Brașov și format la secția de jazz a Universității de Muzică din București, Michael Acker este considerat astăzi unul dintre basiștii de referință din România.

Anssi Tirkkonen este unul dintre cei mai proeminenţi tineri percuţionişti din Finlanda. În prezent, cântă alături de Holger Marjamaa Trio, Uinuva, VOLA dar şi alături de grupul de Jazz Elena Mindru Rom Ensemble, câştigător al Young Nordic Jazz Comets, 2014.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

BIOGRAFII

MIHAELA CESA-GOJE  

Mihaela Cesa-Goje a absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” specializarea Dirijat la clasa prof. Florentin Mihăescu. A absolvit masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a primit premiul Irene Burcher pentru rezultate excepționale.

În 2011, Mihaela Cesa-Goje a fost selectată din 160 de candidati pentru celebrul masterclass cu Bernard Haitink și Lucerne Festival String Orchestra. În Statele Unite a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Marin Aslop, Gustav Meier şi Harold Farberman.

În 2011, devine Dudamel Felow şi debutează la pupitrul orchestrei Los Angeles Philharmonic, unde a activat ca dirijor asistent al maeștrilor Leonard Slatkin, Gustavo Dudamel, John Williams, Semyon Bychkov. În 2010 a fost beneficiara Women Conductor Grant din partea League of American Orchestras.

În 2009, Mihaela Cesa – Goje a fost aleasă printre cei trei tineri dirijori români care și-au făcut debutul la Ateneul Român, la pupitrul orchestrei Teatrului Muzical Nae Leonard din Galați. Tot în 2009 este desemnată câştigătoarea programului Taki Concordia Conducting Fellowship, ocazie cu care debutează la pupitrul orchestrelor americane Baltimore Symphony, Colorado Symphony, Florida Orchestra.

În România, Mihaela a susținut concerte ca dirijor invitat al orchestrelor filarmonice din Cluj Napoca, Arad, Oradea, Târgu – Mureș, Galați, Satu-Mare.

În prezent este lector la Academia de Muzică Gh. Dima. Din 2014 este invitată cu regularitate ca dirijor la Opera Națțonală din Cluj. Stagiunea 2016 - 2017 include debutul la Opera din Dallas și un stagiu de pregătire la Opera din San Francisco.

___________

ELENA MÎNDRU

Elena Mîndru este astăzi una dintre cele mai valoroase reprezentante ale jazz-ului românesc și din Europa. Actualmente doctorandă în cadrul departamentului de jazz al Sibelius Academy din Helsinki, a absolvit un masterat în interpretare și compoziție de jazz la Royal Academy of Music din Århus, Danemarca, în cadrul programului Nordic Master of Jazz, un program de parteneriat între RAMA, Royal College of Music Stockholm - Suedia și Sibelius Academy Helsinki - Finlanda. Clujeanca Elena Mîndru este absolventă a secției de compoziție a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, la clasa profesorului Adrian Pop.

Solista a reprezentat Radio România Cultural la Euroradio Jazz Orchestra 2014 în Praga în luna octombrie. În noiembrie 2014, Elena Mîndru a fost artist rezident la New York al Arts Promotion Centre Finland (Taiteen edistämiskeskus). Tot în 2014 artista și-a lansat cel de-al doilea album de jazz, Evening in Romania, alături de cvintetul ei finlandez, după câștigarea competiției Young Nordic Jazz Comets Finland, 2014.

În 2012, Elena Mîndru a câștigat premiul al doilea și premiul publicului în cadrul Montreux Jazz Voice Competition, acordat de un juriu prezidat de binecunoscutul Quincy Jones.

Cel mai recent proiect al său, Elena Mindru Finnection, reunește, alături de vocea sa, un cvartet de jazz acustic alcătuit din patru muzicieni finlandezi, cu toții licențiați ai aceleiași academii Sibelius. În luna mai 2014, cvintetul a câștigat competiția Young Nordic Jazz Comets Finland și, ca urmare, tinerii muzicieni au apărut în showcase-ul nordic YNJC din septembrie 2014, ca reprezentanți ai Finlandei. În iunie 2015 grupul Elenei a reprezentat radioul finlandez Yle în finala competiției European Jazz Competition la Rotterdam, Olanda.

Cântăreața de jazz co-organizează pentru luna octombrie 2015 prima ediție a International Jazz Voice Conference în Helsinki, primul eveniment de acest gen din lume. În prezent, deține postul de profesor de canto pop/jazz la Kainuun Musiikkiopisto din Kajaani, Finlanda.

Elena Mîndru are propria casă de discuri prin care își propune să publice cât mai mulți artiști de jazz, cu precădere artiști români. Are la activ trei discuri proprii publicate (Quartphonic 2016, Evening in Romania 2014, Romanian Christmas Stories 2012) și două discuri ale trupelor românești Bega Blues Band și Jazzybit.

În 2017 solista va înregistra cel de-al patrulea album al său, alături de Jyväskylä Big Band din Finlanda.

__________

TUOMAS JUHANI TURUNEN

Tuomas Juhani Turunen este pianist și compozitor finlandez, rezident la Helsinki. Muzicianul și-a început studiile la renumita instituție Sibelius Academy, departamentul de jazz, în 2005. Printre profesorii care l-au îndrumat au fost artiști precum Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Jim Beard și Seppo Kantonen. În ultimii ani din cariera sa, Tuomas J. Turunen activează ca pianist în diverse formații, de la formule de duo până la big band-uri care au susținut concerte atât în Finlanda, cât și în Europa. De asemenea, pianistul a compus și orchestrat lucrări pentru big band sau ansambluri camerale de jazz (combo). Printre cele mai active proiecte ale sale sunt Tribute to Ella, Elena & The Rom Ensemble, Nina Mya, The Fifth Avenue și The Finnish Airforce Big Band.

___________

MICHAEL  ACKER

Nascut în 1989 la Brașov, Michael Acker a avut ocazia de a crește într-un mediu muzical cosmopolit, în compania ansamblului vocal instrumental Canzonetta, înființat și condus de mama sa, Ingeborg Acker. Cunoștințele de bază însușite în acest ansamblu i-au permis să-și continue studiile muzicale cu profesorii Dan Pavelescu și Gheorghe Petrovan, urmând ulterior cursurile secției de jazz ai Universității Naționale de Muzică București, sub îndrumarea lui Mircea Tiberian.

În activitatea sa de liber profesionist, a avut ocazia de-a lungul timpului să colaboreze cu un număr mare de muzicieni consacrați din țară cât și din afara țării, precum Mircea Tiberian, Nicolas Simon, John Betsch (USA), Tony Miceli (USA), Viktor Toth(H), Mathias Jardim (BRA), Ellie Wright (AT) sau Eamon Dilworth (AUS), a participat la majoritatea festivalurilor importante de muzică din țară și este considerat unul dintre basiștii de referință din România.

___________

 

ANSSI TIRKKONEN

Anssi Tirkkonen (n. 1988) este unul dintre cei mai proeminenţi tineri percuţionişti din Finlanda. În prezent locuieşte în Helsinki şi cântă alături de Holger Marjamaa Trio, Uinuva, VOLA, dar şi alături de grupul de Jazz Elena Mindru Rom Ensemble, câştigător al Young Nordic Jazz Comets 2014. De asemenea Tirkkonen îşi continuă studiile la prestigioasa Sibelius Academy, secţia jazz, cu Jukkis Uotila şi Teppo Mäkynen.

Artista Suzana Dan: „Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă”
Produs de Radio România 30 Aprilie 2025, 15:08

Artista Suzana Dan: „Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă”

Orașul vorbește  cu  Suzana Dan  despre provocările artistului contemporan și sensurile multiple ale temei...

Artista Suzana Dan: „Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă”
Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai
Produs de Radio România 30 Aprilie 2025, 14:21

Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai

Într-un dialog savuros cu  Daria Ghiu ,  Adriana Sohodoleanu  ne invită într-o călătorie...

Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai
Insulele fermecate: călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 18:15

Insulele fermecate: călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere

Citind o ediție a „Odiseei” lui Homer, scriitoarea de jurnale de călătorie Laura Coffey se hotărăște să calce pe...

Insulele fermecate: călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere
RAD Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 18:00

RAD Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro

Rad Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro și poate fi vizitat gratuit timp de trei săptămâni. Curatoriat...

RAD Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro
Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 17:14

Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”

Scriitoarea  Corina Dascălu  și ilustratoarea  Marta Crețu , elevă în clasa a XII-a din Galați, aduc la...

Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 11:00

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 

Simona Rădoi a semnat de-a lungul timpului campanii pentru unele dintre cele mai importante branduri culturale din...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 
Gala Premiilor Radio România Cultural 2025 | VIDEO COMPLET
Produs de Radio România 28 Aprilie 2025, 22:16

Gala Premiilor Radio România Cultural 2025 | VIDEO COMPLET

Miercuri, 16 aprilie 2025, Sala Radio a găzduit cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România...

Gala Premiilor Radio România Cultural 2025 | VIDEO COMPLET
George Cornilă citește romanul Silex la Radio România Cultural
Produs de Radio România 28 Aprilie 2025, 09:14

George Cornilă citește romanul Silex la Radio România Cultural

Romanul Silex de George Cornilă , apărut în 2024 la Editura Polirom și desemnat câștigător al Galei Premiilor...

George Cornilă citește romanul Silex la Radio România Cultural
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 20:00
ALTERNATIVE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
19:00 - 20:00
Français 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
19:05 - 20:00
TOTUL DESPRE ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
19:00 - 19:26
Italiano 2
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
19:04 - 19:30
De vorbă fără catalog
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
19:03 - 23:59
CLUB 105,6
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
19:00 - 20:00
Emisiune în lb. germană
Ascultă live Radio România Timișoara FM
19:00 - 21:00
Școala pământului
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru