Ascultă Radio România Cultural Live

Radu Postăvaru, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

12 Iunie 2017, 10:49

  1. S. Bach și J. Haydn se vor afla pe afișul concertului Orchestrei de Cameră Radio de miercuri, 14 iunie 2017, ora 19.00, la Sala Radio. La pupitrul orchestrei se va afla dirijorul Radu Postăvaru, iar protagonista serii va fi solista Cipriana Smărăndescu, cunoscută și foarte apreciată interpretă la clavecin în România și pe scena muzicală internațională, fondatoare a ansamblului de muzică veche Aliusmodum, cu peste 500 de concerte susținute în mai multe țări europene și nu numai.

Programul serii va debuta cu Concertul nr. 4 în la major pentru clavecin și orchestră de coarde de J. S. Bach și  va continua cu o altă lucrare a aceluiași compozitor, Concertul nr. 5 în fa minor pentru clavecin și orchestră de coarde. A doua parte a serii propune două lucrări de J. Haydn: Simfonia nr. 45 în fa diez minor, Hob. I:45 – Despărțirea și Simfonia nr. 22 în mi bemol major – Hob. I:22 – Filozoful.

Cu peste 1500 de concerte dirijate în ţară şi peste hotare, peste 100 de înregistrări profesionale ca dirijor şi pianist şi mai mult de 200 de emisiuni de radio şi televiziune la care a participat, Radu Postăvaru este în prezent dirijor al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești, iar din 2015 este profesor asociat la specializarea dirijat orchestră la Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală din cadrul Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.  Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

  

BIOGRAFII

RADU  POSTĂVARU

S-a născut la Iaşi într-o familie de muzicieni, mama artistă lirică iar tatăl prim contrabasist al orchestrei simfonice a Filarmonicii Moldova.

La vârsta de 5 ani dirijează pentru prima dată orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova din Iaşi. Un rol deosebit în această perioadă de început o va avea maestrul Ion Baciu, dirijorul şi directorul filarmonicii ieşene. Urmează o serie de concerte şi turnee în toată ţara, fiind considerat de către profesioniștii din domeniu un real talent al muzicii româneşti.

Datorită precocităţii şi aptitudinilor sale muzicale, televiziuni din Japonia, Franţa, Cehia, Polonia, realizează filme documentare şi artistice. În România, regizorul Alecu Croitoru va face filmul documentar, Ecoul (1974), bazat exclusiv pe activitatea muzicală a tânărului dirijor. De asemenea face parte din distribuţia unor filme precum Stejarul din Borzeşti (1975) sau Gloria nu cântă (1976), ultimul în regia lui Alexandru Bocăneţ.

Ca pianist, susţine recitaluri şi concertează alături de orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Iaşi, Botoşani, Ploieşti şi Satu-Mare.

Din 1987 este student al Conservatorului George Enescu din Iaşi, specializarea compoziţie muzicală, iar din 1990 la Bucureşti, urmează secţia compoziţie-dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică. Absolvă Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti având studii de Dirijat şiCompoziţie Muzicală, realizează un Master în Stilistică Dirijorală, la clasa maestrului Horia Andreescu, având ca temă de disertaţie Clasic şi modern în simfonia nr.9 op.70 în Mi bemol Major de Dmitri Şostakovich. În anul 2006 obţine titlul de Doctor în Muzică, tema tezei de doctorat fiind Concepte dirijorale în interpretarea poemelor simfonice din creaţia compozitorilor Franz Liszt şi Richard Strauss, sub îndrumarea prof. univ. dr.Viorel Munteanu.

Printre profesorii săi se numără personalităţi marcante ale vieţii muzicale româneşti, ca Ion Baciu, Ovidiu Bălan, Horia Andreescu, Viorel Munteanu, Vasile Spătărelu, Mihail Cosmei, Dan Constantinescu, Nicolae Beloiu, Dan Buciu, Vasile Iliuţ, Dinu Ciocan, Petru Andriesei, Mihail Diaconescu.

Preocupat de arta dirijorală, urmează cursuri de măiestrie în Germania cu profesorul Olaf Koch de la Academia de Muzică din Berlin. În străinătate dirijează orchestre simfonice de prestigiu, precum cele din Halle (Germania), Grossetto (Italia), Douai (Franţa), Teplice, Hradec Králové, Olomouc, (Cehia), Madrid (Spania). Colaborează cu solişti români şi străini de renume, printre care amintim pe Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Marin Cazacu, Cristina Anghelescu, Ştefan Tarara, Daniel Goiţi, Horia Mihail, Csíky Boldizsar, Josu de Solaun, Antonio di Cristofano, Mee-Hae Ryo, Loris Orlando, Giovanni Lanzini, Christos Galileas, Michelangelo Lentini şi mulţi alţii.

Are peste 1500 de concerte realizate în ţară şi peste hotare, peste 100 de înregistrări profesionale ca dirijor şi pianist şi mai mult de 200 de emisiuni de radio şi televiziune la care a participat. Apare în peste 500 de articole şi cronici de specialitate în reviste şi ziare importante, precum: Corriere della Sera, Il Giornale,  Cultura e spettacoli (Italia), Le Matin, Le temps du Maroc (Maroc), L`Aurore du Jardi (Franţa), Prensa Latina (Spania), Kulturmagazin (Germania), Muzica, Actualitatea Muzicală, Cronica Română (România).

Este laureat al unor importante concursuri şi festivaluri de dirijat, compoziţie şi pian în ţară şi străinătate unde obţine importante premii şi distincţii dintre care amintim: Premii de compoziţie în cadrul concursului „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, ediţiile 1988, 1989, cu lucrările: „Trio pentru flaut, oboi şi fagot”, „Sonata pentru oboi şi pian”; Premiul de compoziţie la Concursul FACS ediţia 1989 cu Madrigalul „Melancolie”, scrisă pe versurile lui Lucian Blaga; Premiul de dirijat în cadrul Concursului Internaţional de Dirijat „Dinu Niculescu” din Braşov ediţiile 1993, 1994 şi premiul „Daisuke Soga” (1994); Finalist al Concursului Internaţional de Dirijat de la Douai (Franţa) şi premiul Clubului „Rotary” din acelaşi district (1994); Diplomă de Merit oferită de Societatea Română de Radiodifuziune pentru promovarea valorilor radiofoniei româneşti; Diplomă de Excelenţă primită la cea de-a 25 ediţie jubiliară a Festivalului „Vacanţe Muzicale” de la Piatra Neamţ (1997); etc.

În perioada 1992-1995 ocupă postul de regizor muzical al Studioului de Radiodifuziune din Iaşi iar în perioada 1995-2002 este cadru universitar al Universităţii de Arte “George Enescu”.

Între anii 1999-2001 este profesor la Conservatorul de Muzică "Salmon" din Casablanca (Maroc) unde susţine concerte împreună cu alţi profesori şi studenţi din institut.

În anul 2002 ocupă prin concurs postul de dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti, iar între anii 2014-2015 a fost Managerul acestei instituţii.

Din anul 2015 este profesor asociat la specializarea dirijat-orchestră în cadrul Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală din Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

CIPRIANA SMĂRĂNDESCU

Nascută la Alba-Iulia, studiază muzica de la vârsta de 4 ani şi jumătate, cu Erna Glantz si mai apoi cu Gabriela Enăşescu. Este laureată în clavecin şi muzicologie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (Ogneanca Lefterescu si Grigore Constantinescu), în clavecin şi orgă cu 10 cum laudae la Conservatorul Arrigo Pedrollo din Vicenza (Patrizia Marisaldi), perfecţionându-se cu Patrick Ayrton, Pierre Hantaï, Andreas Staier, Ton Koopman. Câştigătoare a concursurilor Umanitaria (Milano) şi Gianni Gambi (Pesaro), obţine diploma de participare la cele de la Leipzig (J.S. Bach) şi Bruges.

Membru fondator al ansamblului de muzică veche Aliusmodum, are la activ aproximatix 500 de concerte în Italia, Franţa, Elveţia, Austria, Belgia, Germania, România (Auditorium Parco della Musica, Oratorio del Gonfalone, Accademia di Romania in Roma, Pietà de' Turchini Napoli, Festival Bach di Firenze, Festival dei Due Mondi di Spoleto, Cantiere Internazionale d'Arte di Montepulciano, CESMA Lugano, Real Acàdemia de San Fernando Madrid, Musique Ancienne a Saint Paul, Accademia Mozarteum, Interkonzerte ‘95, stagiunile Orchestrei de Cameră Radio si ale Filarmonicii "George Enescu"), un loc important ocupând şi festivalurile din Transilvania (Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Miercurea Ciuc, Braşov, Hărman, Cârţa, Râşnov, Roşia Montana, Sighişoara - pe  clavicordul istoric Samuel Maetz, 1825). Pe lângă înregistrări pentru Radio România, TVR, Radio Vaticana, RAI Radio3 şi pentru etichetele Sarx Records, Aliusmodum Records, Continuo Records, a realizat două compact discuri solistice: Invenzioni, Sinfonie e Sei Piccoli Preludi di J.S. Bach (2009) şi Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach (2015).

Anul acesta a fost invitată  în  juriul Concursului internaţional Wanda Lansowska şi cu un recital in festivalul cu acelaşi nume, iar în urma susţinutei sale activitati pedagogice, ca docent al clasei de clavecin de la Urbino Giovani Musica, în cadrul Cursurilor de Muzică Veche de la Urbino.

Cântă pe un clavecin copie Ruckers, kit construit de Christian Reich, pus la dispoziţie de Biserica Evanghelică C. A. București.

Artista Suzana Dan: „Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă”
Produs de Radio România 30 Aprilie 2025, 15:08

Artista Suzana Dan: „Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă”

Orașul vorbește  cu  Suzana Dan  despre provocările artistului contemporan și sensurile multiple ale temei...

Artista Suzana Dan: „Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă”
Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai
Produs de Radio România 30 Aprilie 2025, 14:21

Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai

Într-un dialog savuros cu  Daria Ghiu ,  Adriana Sohodoleanu  ne invită într-o călătorie...

Cultura la farfurie. Muștarul, eroul din umbră: De la mesele faraonilor la grătarele de 1 Mai
Insulele fermecate: călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 18:15

Insulele fermecate: călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere

Citind o ediție a „Odiseei” lui Homer, scriitoarea de jurnale de călătorie Laura Coffey se hotărăște să calce pe...

Insulele fermecate: călătorii prin mituri și magie, dragoste și pierdere
RAD Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 18:00

RAD Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro

Rad Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro și poate fi vizitat gratuit timp de trei săptămâni. Curatoriat...

RAD Sculpture Park s-a deschis în grădinile Caro
Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 17:14

Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”

Scriitoarea  Corina Dascălu  și ilustratoarea  Marta Crețu , elevă în clasa a XII-a din Galați, aduc la...

Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 
Produs de Radio România 29 Aprilie 2025, 11:00

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 

Simona Rădoi a semnat de-a lungul timpului campanii pentru unele dintre cele mai importante branduri culturale din...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Din Șona în Kuzguncuk via Constanța cu Simona Rădoi, pasionată de cultură și om de comunicare 
Gala Premiilor Radio România Cultural 2025 | VIDEO COMPLET
Produs de Radio România 28 Aprilie 2025, 22:16

Gala Premiilor Radio România Cultural 2025 | VIDEO COMPLET

Miercuri, 16 aprilie 2025, Sala Radio a găzduit cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România...

Gala Premiilor Radio România Cultural 2025 | VIDEO COMPLET
George Cornilă citește romanul Silex la Radio România Cultural
Produs de Radio România 28 Aprilie 2025, 09:14

George Cornilă citește romanul Silex la Radio România Cultural

Romanul Silex de George Cornilă , apărut în 2024 la Editura Polirom și desemnat câștigător al Galei Premiilor...

George Cornilă citește romanul Silex la Radio România Cultural
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 20:00
ALTERNATIVE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
19:00 - 20:00
Français 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
19:05 - 20:00
TOTUL DESPRE ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
19:30 - 19:56
Armâneaşti 2
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
19:30 - 20:00
România de nota 10
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
19:15 - 19:45
Minorități - Limba Germană
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
19:00 - 20:00
Emisiune în lb. germană
Ascultă live Radio România Timișoara FM
19:00 - 21:00
Școala pământului
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru