Ascultă Radio România Cultural Live

Românii în lume astăzi la Berlin, Istanbul, Goteborg, Londra, Trani și Bruxelles

Duminică, 29 Septembrie 2024, ora 21.30. Realizator Magdalena Tara

Românii în lume astăzi la Berlin, Istanbul, Goteborg, Londra, Trani și Bruxelles

29 Septembrie 2024, 08:47

Festivalul Internațional Propatria – Tinere Talente Românești revine în 2024 cu cea de-a XIV-a ediție, continuând tradiția sa itinerantă din ultimii ani.

Ediția din 2024 a inceput pe 18 septembrie la Roma, cu o conferință de presă găzduită la Accademia di Romania in Roma, urmată de deschiderea oficială la Ambasada României în Italia, cu un recital susținut de mezzosoprana Roxana Constantinescu, violistul Răzvan Popovici și cunoscuta pianistă de origine română stabilită în Franța Mara Dobrescu. Aceasta din urmă este, de altfel, director artistic al festivalului încă din 2018. Acest concert va marca startul seriei de evenimente culturale diverse pe care Festivalul Propatria le aduce în atenția publicului internațional.

Anul acesta, festivalul va fi prezentat in șase țări, oferind comunităților românești din Italia, Franța, Turcia, Germania, Austria și România 10 concerte de muzică clasică, operă și jazz, expoziții și proiecții de film, care vor avea loc între 18 septembrie și 28 octombrie 2024.

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul în parteneriat cu Festivalul Internațional PROPATRIA, a organizat la data de 22 septembie 2024, , începând cu orele 21:30, un concert de jazz, intitulat “Carmens’s Karma”, susținut de pianista jazz Ramona Horvath, împreună cu doi muzicieni francezi, Nicolas Rageau (contrabas) și Antoine Paganotti (baterie).

Ramona Horvath Trio va participa si la cea de-a 11-a ediție a prestigiosului festival EUNIC „My Unique Jazz Festival”. Concertul este programat pe 2 octombrie, de la ora 21:00, în renumitul club de jazz Kunstfabrik Schlot din Berlin.

În cadrul concertului, Ramona Horvath Trio va interpreta o selecție de piese de pe albumul „Carmen’s Karma”, lansat în 2023. Acest proiect inedit explorează o fuziune între muzica clasică și jazz, prezentând aranjamente inovatoare ale unor compoziții de Claude Debussy, Gabriel Fauré și Maurice Ravel. Pe lângă acestea, programul include și lucrări de Richard Oschanitzky și Jancy Korossy, oferind o călătorie muzicală unică ce îmbină tradiția clasică europeană cu libertatea improvizației jazzistice.

Târgul de carte de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia, a fost înfiinţat în 1985, și a devenit unul dintre cele mai moderne şi tehnologizate evenimente de profil din lume. Atrage anual în jur de 100.000 de vizitatori. Sărbătorirea în 2024 a celei de-a 40-a ediții, care pune accent pe temele Sápmi și Spațiu, a devenit o experiență deosebită atât pentru pasionații de literatură, cât și pentru cei atrași de cercetare, știință și dezvoltarea societății. Programul din 2024 abordează probleme legate de război, conflict, istorie, media și noile ideologii.

Institutul Cultural Român, prin ICR Stockholm și Centrul Național al Cărții (CENNAC), organizează, în perioada 26 septembrie-29 septembrie, participarea României la Târgul de Carte de la Göteborg. Cititorii vor putea cunoaște scriitori, traducători români și suedezi, printre care Moni Stănilă (România), Agnes Gerner (Suedia), Varujan Vosganian, Corina Ilea. În cadrul târgului de carte de la Göteborg, care aniversează cea de-a 40-a ediție, dezbaterile și seminariile se vor concentra în jurul a două teme majore, cultura Sami și Spațiul, care vor avea scene dedicate în cadrul târgului. Tema Sápmi, care vizează specificul și tradițiile din nordul Scandinaviei în care locuiește populația sami, va explora diversitatea literaturii sami, inclusiv tradițiile orale și scrise ale acesteia. Legat de tema Spațiului, vor fi organizate discuții și seminarii, atât despre tehnologie, cât și despre viitorul modului nostru de viață. Partenerul târgului de carte la această temă este Agenția Spațială Suedeză.

Premiul Marin Sorescu, ediția a XVI-a 2024, a fost decernat, vineri, 27 septembrie, de ICR Stockholm poetei suedeze Agnes Gerner, în cadrul târgului de carte de la Göteborg. Prestigiosul premiu literar va fi înmânat de președintele ICR, Liviu Jicman, la standul EUNIC Café Europa, iar ceremonia va fi urmată de prelegerea laureatei - „Oriunde, dar nu pe Pământ. Despre iubire, moarte și înviere la Marin Sorescu”, de o discuţie și o lectură din lirica poetei.

Scriitorul Varujan Vosganian va participa la trei evenimente în cadrul târgului de carte de la Göteborg. Vineri, pe 27 septembrie, a citit din poemele proprii lecturate în limba suedeză de Mikael Nydahl, la Scena de poezie (Rum för poesi), în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu clusterul EUNIC Stockholm. Sâmbătă, 28 septembrie, la scena dedicată culturii Sami, a avut loc dezbaterea „Relatări despre supraviețuire‟, moderată de Elisabeth Hjorth. Invitații Varujan Vosganian, Daniel Leviathan (Suedia) și Annica Wennström (Suedia/Sami) au vorbit despre despre valoarea relatărilor transmise pe cale scrisă și orală pentru conservarea limbii, a memoriei colective și a culturii și au discutat despre rolul originii și limbii materne în literatura lor. Tot sâmbătă, în cadrul celui de-al treilea eveniment la care participă, scriitorul Varujan Vosganian a analizat literatura ca mod de a înțelege și a face față vicisitudinilor istoriei, avându-l partener de dezbatere pe profesorul Björn Apelkvist (Universitatea din Karlstad). Discuția a avut ca punct de plecare romanul Cartea șoaptelor (apărut în Suedia, în anul 2013, la editura 2244, în traducerea semnată de Inger Johansson) și volumele de poezie și proză mai recente ale scriitorului Varujan Vosganian.

Legat de tema Spațiului, sâmbătă, pe 28 septembrie, în a treia zi a târgului, a avut loc dezbaterea Ghidul cititorului pentru galaxie, la care cercetătoarea Corina Ilea a participat alături de Jacek Dukaj (Polonia), Sara García Alonso (Spania), Guido Tonelli (Italia). Discuția, moderată de Hannes Eder Öhrström, a evidentiat că epoca contemporană este influențată atât de inteligența artificială, fizica cuantică și energia de fuziune nucleară, cât și de schimbările climatice. Corina Ilea este coautoarea volumului despre misiunile spațiale Apollo și Mercury, „Noah’s Ark - An Improbable Space Survival Kit”, publicat de editura suedeză Arvinius + Orfeus Publishing AB (2021).

EUNIC UK, împreună cu Institutele Naționale pentru Cultură ale UE cu sediul la Londra și Delegația Uniunii Europene în UK, au organizat la data de 25 septembrie un eveniment de networking și prezentare pentru a sărbători Ziua Europeană a Limbilor / European Day of Languages marcata pe 26 Septembrie 2024.

ICR Londra se alătură acestui demers participând cu un stand tematic, prezentări și degustare de produse românești și ateliere lingvistice. Invităm elevi, studenți, lingviști și pe pasionații de limbi străine să ne viziteze standul unde vom organiza ateliere de limba română conduse de profesoara Alice Nastase Buciuta, cadru didactic implicat în programul Institutului Limbii Române intitulat Curs de Limbă, Cultură și Civilizație Română în Marea Britanie, curs care se adresează elevilor de origine română care urmează cursurile unor școli primare și gimnaziale din Marea Britanie.

În perioada 12-22 septembrie 2024, la Trani,a avut loc cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului literar internațional „ I dialoghi di Trani”.

Tema ediției din acest an a fost „Accogliere”. Termenul italian înseamnă „a primi”, „a întâmpina”, „a găzdui”, dar poate fi interpretat în multe sensuri și adaptat la multe domenii și contexte, cum ar fi cel al migrației (primirea refugiaților și a celor vin să caute o viață mai bună), al turismului (arta italiană de a găzdui), al îngrijirii medicale, al justiției reparatorii (justiție declinată cu toleranță), al inteligenței artificiale (gestionate în mod responsabil și etic). A întâmpina și a primi înseamnă a gestiona transformările, noile contexte socio-politice, solicitările și impulsurile care vine de la tinerele generații, etc.

În 2024, cu patronajul Ambasadei României în Italia, Ambasadei Republicii Moldova în Republica Italiană și a Consulatului General de la Bari, Accademia di Romania in Roma a sustinut prezența scriitoarei Tatiana Țîbuleac și prezentarea volumului acesteia Vara în care mama a avut ochii verzi, (romanul a fost publicat anul acesta în Italia la Keller Editore, în traducerea Ilenei M. Pop).

Pe 24 septembrie, la Bruxelles, rețeaua europeană Culture Action Europe, care reunește artiști și profesioniști din domeniul culturii din toate statele membre UE, a organizat o reuniune la prestigiosul Palat al Artelor Bozar, pentru discutarea viitoarelor politici culturale europene, în contextul unei noi legislaturi a Parlamentului European și a nominalizării unei noi Comisii. Pentru perioada 2024-2029, reprezentanții sectorului solicită, la unison, o finanțare substanțială și un loc important pentru domeniul cultural pe agenda UE.

Reuniunea a debutat prin prezentarea unui studiu amplu, realizat prin consultarea a 600 de reprezentanți ai sectorului. Documentul analizează situația actuală, anticipând, totodată, viitoarele necesități și tendințe în materie. Vor fi abordate aspecte referitoare la statutul artistului, rolul culturii în dezvoltarea durabilă, integrarea culturală a Republicii Moldova și a Ucrainei și proiectele culturale UE - state terțe. Evenimentul din Bozar va oferi, așadar, perspectiva sectorului asupra Planului de lucru UE în domeniul cultural, precum și asupra unei viitoare strategii a Uniunii Europene în ceea ce privește relațiile culturale internaționale.

ICR Bruxelles a sustinut participarea Oanei Năsui, care a promovat interesele sectorului cultural independent din România și a contribuit la alinierea proiectelor culturale naționale cu evoluțiile de pe scena europeană. În egală măsură, susținerea Oanei Năsui își propune să exploreze posibilitatea creării de sinergii între rețeaua europeană Culture Action Europe și EUNIC – European Union National Institutes for Culture. Ambele organizații abordează teme comune de interes, cu precădere în domeniul relațiilor culturale internaționale.

În perioada 26-28 septembrie, rețeaua EUNIC Bruxelles a organizat a 14-a ediţie a festivalului TRANSPOESIE care accentuează importanța cooperării la nivel european și a promovării valorilor literare comune. Tematica din acest an, dedicată suprarealismului, marchează centenarul apariției acestui curent artistic de mare anvergură, prin accentuarea confluențelor și influențelor europene, reflectate în numeroase opere, în care realitatea se întrepătrunde cu visul, imaginația prevalează asupra raționalului, iar libertatea totală de creație este redată atât prin explorarea subconștientului, cât și prin revolta împotriva convențiilor și a stereotipurilor sociale. Festivalul va aborda, în egală măsură, moștenirea lăsată de curentul suprarealist și influența sa asupra poeziei europene contemporane.

Ediția din acest an, la care au participat 20 de poeți, este coordonată de ICR Bruxelles, care a preluat Președinția Clusterului EUNIC Bruxelles la 1 septembrie 2024 și a lucrat în strânsă colaborare pentru pregătirea evenimentelor atât cu poetul belgian Philip Meersman, curator al Festivalului, cât și cu toate institutele culturale participante la proiect. Cei 20 de poeți provin din Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Scoția, Spania, Țara Galilor, Ungaria și Ucraina.

România a fost reprezentată de Radu Vancu, care a participat la ședințe de lectură, dezbateri despre curentul suprarealist și ateliere creative.

Creațiile și lucrările sale de cercetare au apărut la edituri importante din țară și din străinătate. Opera lui Radu Vancu a fost tradusă în peste 20 de limbi (SUA, Suedia, Italia, Franța, Ungaria, Serbia, Turcia).

Lansat în 2011, TRANSPOESIE este un proiect emblematic al clusterului EUNIC Bruxelles - rețeaua institutelor culturale naționale active în Belgia. Festivalul celebrează anual Ziua Europeană a Limbilor (26 septembrie), multilingvismul și dialogul intercultural, aducând literatura europeană mai aproape de publicul internațional de la Bruxelles. Proiectul constă în prezentarea poeților contemporani și a poeziilor acestora nu numai în cadrul evenimentelor desfășurate în locații deosebite, cu semnificație europeană (instituții UE, biblioteci multilingve), ci și în spații publice, accesibile tuturor, prin afișarea în locuri vizibile a unor bannere cu poeme din toate țările participante și prin redactarea de către autori a unor poezii la cerere, pornind de la tematici și cuvinte alese de trecători.

La această ediție, un element inedit îl constituie participarea a peste 100 de brutării, care vor distribui 10 000 de pungi de pâine ilustrate cu poeme ale autorilor participanți.

Emisiunea Românii în lume este un proiect realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Proiectul Woman Scars - Cicatricile fizice, ca pretext de a săpa adânc în rănile emoționale și de a spune povești eliberatoare
Produs de Radio România 02 Octombrie 2024, 00:12

Proiectul Woman Scars - Cicatricile fizice, ca pretext de a săpa adânc în rănile emoționale și de a spune povești eliberatoare

Proiectul  Woman Scars  urmărește să documenteze, prin portrete foto-audio, poveștile femeilor care poartă...

Proiectul Woman Scars - Cicatricile fizice, ca pretext de a săpa adânc în rănile emoționale și de a spune povești eliberatoare
Radio România Cultural transmite în direct concertul pe care celebra pianistă Martha Argerich îl susține în această seară
Produs de Radio România 02 Octombrie 2024, 00:05

Radio România Cultural transmite în direct concertul pe care celebra pianistă Martha Argerich îl susține în această seară

Pianista Martha Argerich va putea fi urmărită în direct pe frecvențele Radio România Cultural - ...

Radio România Cultural transmite în direct concertul pe care celebra pianistă Martha Argerich îl susține în această seară
Meloterapia, puterea vindecătoare a muzicii
Produs de Radio România 30 Septembrie 2024, 13:23

Meloterapia, puterea vindecătoare a muzicii

La  1 octombrie  sărbătorim  Ziua Internațională a Muzicii , o zi propusă de renumitul violonist  Yehudi...

Meloterapia, puterea vindecătoare a muzicii
"Povestiri din studioul artelor" - Regizorul Cristian Radu Nema: "Nicu Covaci nu poate să mai moară"
Produs de Radio România 28 Septembrie 2024, 04:55

"Povestiri din studioul artelor" - Regizorul Cristian Radu Nema: "Nicu Covaci nu poate să mai moară"

Sâmbătă, 28 Septembrie ora 21:00. Realizator Magdalena Tara

"Povestiri din studioul artelor" - Regizorul Cristian Radu Nema: "Nicu Covaci nu poate să mai moară"
Teodora Moroșanu: „Iată-ne aici! este primul musical jukebox bazat pe muzica unei trupe românești”
Produs de Radio România 27 Septembrie 2024, 18:01

Teodora Moroșanu: „Iată-ne aici! este primul musical jukebox bazat pe muzica unei trupe românești”

În emisiunea  Orașul vorbește , George Gâlea  i-a avut ca invitați pe  Teodora Moroșanu ,...

Teodora Moroșanu: „Iată-ne aici! este primul musical jukebox bazat pe muzica unei trupe românești”
Orașul ascultă Aphex Twin
Produs de Radio România 26 Septembrie 2024, 17:56

Orașul ascultă Aphex Twin

Cu o paletă estetică ce trece de la ambiental la noise, și care transformă instrumentele acustice în zgomote...

Orașul ascultă Aphex Twin
„Și tehnologia are nevoie de puțină grijă din partea noastră”, Andrei Tudose, curatorul expoziției Places of Care
Produs de Radio România 26 Septembrie 2024, 14:48

„Și tehnologia are nevoie de puțină grijă din partea noastră”, Andrei Tudose, curatorul expoziției Places of Care

Orașul vorbește  cu  Andrei Tudose , curatorul expoziției  Places of Care , organizată la Muzeul Național...

„Și tehnologia are nevoie de puțină grijă din partea noastră”, Andrei Tudose, curatorul expoziției Places of Care
Ideile Hacking Work 078. Suntem egali în bani, dar nu și-n șanse și muncim mult în ore, dar puțin în ani
Produs de Radio România 26 Septembrie 2024, 14:00

Ideile Hacking Work 078. Suntem egali în bani, dar nu și-n șanse și muncim mult în ore, dar puțin în ani

România se mândrește cu una dintre cele mai mici diferențe de salarizare între femei și bărbați din Europa,...

Ideile Hacking Work 078. Suntem egali în bani, dar nu și-n șanse și muncim mult în ore, dar puțin în ani
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
19:30 - 20:00
ALTERNATIVE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
19:00 - 20:00
Français 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:00 - 20:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru