Ascultă Radio România Cultural Live

"Românii în lume" - Astăzi la Madrid, Beijing, Istanbul, Berlin, New York și București

Duminică 16 Februarie, ora 21:00, Realizator Magdalena Tara

"Românii în lume" -  Astăzi la Madrid, Beijing, Istanbul, Berlin, New York și București

16 Februarie 2025, 08:00

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, Institutul Cultural Român organizează marți, 18 februarie 2025, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a ICR, proiecția documentarului scris și realizat de Alain Fleischer „Brancusi, Les métamorphoses de la sculpture”, în versiune originală, în limba franceză (narator: Christian Gonon). Filmul ilustrează atașamentul sculptorului față de România și evocă rolul său ca întemeietor al sculpturii moderne, după ce a părăsit atelierul lui Auguste Rodin, rostind celebra frază: „Nimic nu crește la umbra copacilor mari”.

Produs în 2023 de Artline Films pentru ARTE France în coproducție cu Le Fresnoy - Studio national des Arts contemporains, Centre Pompidou, realizat cu sprijinul Centre national de cinéma et de l'image și în colaborare cu ICR, documentarul este ultimul film realizat în Atelier Brancusi - element central al filmului -, înaintea dezasamblării integrale a atelierului din fața Muzeului Național de Artă Modernă Georges Pompidou, în cadrul lucrărilor de renovare care vor dura până în 2030. În 2024, în marja retrospectivei „Brancusi: Lʼart ne fait que commencer”de la Centre Pompidou (27 martie – 1 iulie 2024), o proiecție specială a avut loc în prezența președintelui Centre Pompidou, Laurent le Bon, a directorului ARTE France, Bruno Patino, și a directorului general Artline Films, Olivier Mille.

ICR Madrid invita la proiecția filmului documentar:

„Constantin Brâncuși: Arhaism și Modernitate” (2024, 35`)

Film realizat de criticul de artă Juan Carlos Flores Zúñiga la Centrul Pompidou din Paris.

- Miercuri, 19 februarie, ora 19:00.

- Sediul Institutului Cultural Român Madrid (Pl. del Cordón, 1, bajo dcha.)

Cu intervenția în direct, prin Zoom, a curatorului, cercetătorului, criticului și managerului cultural Juan Carlos Flores Zúñiga.

Cu peste 120 de sculpturi, precum și fotografii, desene și filme, retrospectiva despre Constantin Brâncuși de la Centrul Pompidou din Paris din 2024 constituie cea mai amplă și relevantă retrospectivă despre pionierul disruptiv și independent al sculpturii moderne din ultimele trei decenii.

ICR Madrid sprijina si proiectia filmului Străjerii Deltei, r. Liviu Mărghidan (2021, 85`) în localitatea San Fernando de Henares, din Comunitatea Madrid, de Ziua Internațională a Limbii Materne (21 februarie).

Străjerii Deltei/ The Sentries of the Delta, dir. Liviu Mărghidan (România, 2021, 85´, subtitrat în spaniolă)

19 februarie 2025 / Ziua Națională Constantin Brâncuși: „Sub semnul avangardismului: Brâncuși, un artist de la răsărit

Ziua Națională Constantin Brâncuși, 2025, va fi marcată, în metropola turcă, prin organizarea de către Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ din Istanbul, în parteneriat cu Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan“ din Istanbul, a unui eveniment cultural dedicat complexei personalităţi a omului şi artistului Brâncuşi.

Cu ocazia celebrării a 149 de ani de la naşterea sculptorului român Constantin Brâncuşi, la Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan“ - Müze Akademi, va fi proiectat în data de 19 februarie a.c., filmul documentar „Brâncuși, patriotism prin ordonanță de urgență“, realizat de Televiziunea Română (TVR), în regia lui Cornel Mihalache, iar apoi va fi vernisată expoziția de grafică intitulată „Constantin Brâncuşi – calea către regăsirea esenței“. Expoziția de grafică, care cuprinde lucrări realizate de artiștii vizuali Răzvan-Constantin Caratănase și Florin Stoiciu, ilustrează principalele opere și motivele creației brâncușiene și va fi curatoriată de lect.univ.dr. Cristina Gelan -Olaru. De asemenea, publicul prezent va audia prelegerea știintifică cu titlul „Constantin Brâncuși – contribuții la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană“, susținută de același lector universitar.

La Institutul Cultural Român de la New York, februarie înseamnă „Luna Brâncuși”

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, marcată anual în data de 19 februarie, Institutul Cultural Român de la New York celebrează 149 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai influenți sculptori ai tuturor timpurilor, Constantin Brâncuși, printr-o serie de evenimente reunite sub titlul „Luna Brâncuși la New York”, desfășurate în perioada 7 – 21 februarie 2025 la sediul reprezentanței din Midtown Manhattan. Acest program special aduce în atenția publicului newyorkez moștenirea culturală a lui Brâncuși asupra artelor vizuale, muzicii și teatrului, oferind o perspectivă complexă asupra modului în care opera marelui artist influențează artiștii contemporani în prezent.

Recitalul de pian „Muzica lui Brâncuși” în interpretarea Alexei Stier

„Muzica lui Brâncuși” reprezintă evenimentul de deschidere al „Lunii Brâncuși la New York” și va consta într-un recital susținut de pianista Alexa Stier, vineri, 7 februarie, în Sala „Norman Manea” a ICR New York. Programul muzical va include lucrări ale compozitorilor contemporani sau apropiați ai sculptorului, precum George Enescu, Erik Satie, Marcel Mihalovici, George Gershwin, dar și creații ale lui Wolfgang Amadeus Mozart și ale compozitoarei contemporane Diana Rotaru, reflectând armonia dintre muzică și sculptură. Recitalul este inclus atât în programul „Seratele Enescu de la New York” / “Enescu Soirees of New York”, cât și în seria de evenimente dedicate luiBrâncuși.

Vernisajul expoziției “Brâncuși Reimagined”

Cel de-al doilea eveniment derulat în cadrul proiectului „Luna Brâncuși la New York” va consta în expozițiainternațională de grup “Brâncuși Reimagined”, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 14 februarie 2025, și care va rămâne deschisă publicului până în data de 28 februarie 2025. Expoziția curatoriată de Michael Wolf și Luisa Tuntuc prezintă lucrările unor artiști români și americani influențați de moștenirea brâncușiană, printre care J.T. Gibson, Ellen Chuse, Cristian Ianculescu, Anna Pietrzak, Debra Priestly, Patriciu Mateescu, Lilia Ziamou, Michael Wolf, Constantin Antonovici (1911–2002), Colin Chase (1954–2022). Evenimentul de deschidere va include un artist talk dedicat temei „Moștenirea brâncușiană în artă”, un prilej de reflecție asupra impactului pe care Brâncuși l-a avut asupra sculpturii moderne și contemporane.

Spectacol-lectură „Brâncuși contra S.U.A.” după scrierea omonimă a Tatianei Niculescu

Spectacolul-lectură „Brâncuși contra S.U.A.”, adaptat după piesa omonimă a scriitoarei TatianaNiculescu și tradus în limba engleză de Amanda L. Andrei și Codin Andrei, cel de-al treilea eveniment din seria „Luna Brâncuși la New York”, va avea loc vineri, 21 februarie 2025. „Brâncuși contra S.U.A.” de Tatiana Niculescu este o dramă comică suprarealistă bazată pe procesul din 1928 al sculptorului român Constantin Brâncuși (1876-1957), care a dat în judecată Statele Unite pentru că nu au clasificat celebra sa sculptură, „Pasăre în spațiu”, drept artă, un proces prin care sculptorul a reușit să schimbe pentru totdeauna paradigma/ definiția artei în Statele Unite și nu numai.

Prin această inițiativă, ICR New York își propune să celebreze nu doar creația unui artist excepțional, ci și impactul său asupra culturii universale, consolidând în același timp legăturile dintre scena artistică românească și cea americană.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin sprijină participarea cineaștilor din România și Republica Moldova la cea de-a 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale), care va avea loc între 13 și 23 februarie 2025. Festivalul rămâne unul dintre cele mai importante evenimente din industria cinematografică globală, iar participarea acestora reflectă excelența și diversitatea creativă a cineaștilor din ambele țări.

Prezența românească la Berlinale 2025

Competiție:

KONTINENTAL ’25

de Radu Jude (regie, scenariu) ● cu Eszter Tompa, Gabriel Spahiu, Adonis Tanța, Oana Mardare, Șerban Pavlu ● 109' ● România 2025 ● Color ● Română, Maghiară, Germană ● Subtitrări: Engleză, Germană

Produs de Saga Film (București, România)

Premieră mondială.

Proiecții:

Miercuri, 19 februarie | 22:00 – Berlinale Palast

Joi, 20 februarie | 09:30 – Uber Eats Music Hall

Vineri, 21 februarie | 12:15 – Haus der Berliner Festspiele

Sâmbătă, 22 februarie | 22:15 0 HKW 1, Auditorium Miriam Makeba

Duminică, 23 februarie | 18:45 – Uber Eats Music Hall

Miercuri, 19 februarie 2025, ora 18.30, Institutul Cultural Român va organiza o nouă întâlnire din seria „Let's Talk About...Filmˮ: proiecția filmului „Maia – portret cu mâiniˮ, regizat de Alexandra Gulea, va fi urmată de o discuție la care vor participa regizoarea Alexandra Gulea, coregrafa Vava Ștefănescu și artista vizuală Lila Passima. Accesul publicului la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile.

Prin seria „Let's Talk About...Film”, Institutul Cultural Român propune spectatorilor un concept original de înțelegere a filmelor românești recente, prin invitarea la dezbateri a unor personalități culturale.

„Cum se vede filmul din perspectiva unui artist vizual? Dar din cea a unui coregraf care joacă într-un film documentar? Ce ne mai atrage când vorbim despre un film: povestea, actorii sau muzica?ˮ, acestea sunt o parte din întrebările abordate după proiecțiile de la ICR.

O co-producție România-Germania (90 minute, 2024), producător Anchor Films,„Maia - portret cu mâini” a participat la Festivalul de Film de la Rotterdam în 2024 cu sprijinul ICR.


Pianistul spaniol Josu de Solaun cântă Ceaikovski la Sala Radio
Produs de Radio România 24 Martie 2025, 16:25

Pianistul spaniol Josu de Solaun cântă Ceaikovski la Sala Radio

Vineri, 28 martie 2025 (de la 19.00), pianistul spaniol Josu de Solaun , care în 2014 câștiga premiul I la...

Pianistul spaniol Josu de Solaun cântă Ceaikovski la Sala Radio
Roxana Voloșeniuc - „Moda poate schimba garderobe, dar poate schimba și mentalități”
Produs de Radio România 24 Martie 2025, 14:50

Roxana Voloșeniuc - „Moda poate schimba garderobe, dar poate schimba și mentalități”

Între 27 și 30 martie , Bucureștiul devine epicentrul modei, găzduind unul dintre cele mai importante evenimente din...

Roxana Voloșeniuc - „Moda poate schimba garderobe, dar poate schimba și mentalități”
Yolanda Crețescu: „În familiile monoparentale copiii se maturizează mai repede, pentru a ocupa locul gol din parentaj”
Produs de Radio România 24 Martie 2025, 13:05

Yolanda Crețescu: „În familiile monoparentale copiii se maturizează mai repede, pentru a ocupa locul gol din parentaj”

Familia monoparentală nu mai este o excepție, ci o realitate din ce în ce mai răspândită în societatea...

Yolanda Crețescu: „În familiile monoparentale copiii se maturizează mai repede, pentru a ocupa locul gol din parentaj”
„Spring Is Here”, cu Jazzappella și Big Band-ul Radio
Produs de Radio România 24 Martie 2025, 06:46

„Spring Is Here”, cu Jazzappella și Big Band-ul Radio

Big Band-ul Radio dirijat de Simona Strungaru vă invită joi, 27 martie 2025 (de la 19.00), la Sala Radio , la un nou...

„Spring Is Here”, cu Jazzappella și Big Band-ul Radio
Orașul valsează. Strauss, dincolo de vals
Produs de Radio România 21 Martie 2025, 20:02

Orașul valsează. Strauss, dincolo de vals

  Johann Strauss este un nume sinonim cu eleganța muzicii vieneze și farmecul valsului care a cucerit generații...

Orașul valsează. Strauss, dincolo de vals
Miniseria „Adolescence”, manosfera și disfuncționalitatea relației părinți-copii
Produs de Radio România 21 Martie 2025, 18:07

Miniseria „Adolescence”, manosfera și disfuncționalitatea relației părinți-copii

Pornind de la miniseria britanică  Adolescence , care urmărește povestea familiei Miller, a cărei viață este dată peste...

Miniseria „Adolescence”, manosfera și disfuncționalitatea relației părinți-copii
Toni Grecu: „Comedia rămâne un suport psihologic pentru noi, oamenii, oriunde am fi pe fața Pământului” 
Produs de Radio România 20 Martie 2025, 13:16

Toni Grecu: „Comedia rămâne un suport psihologic pentru noi, oamenii, oriunde am fi pe fața Pământului” 

Toni Grecu:  „ Mă bucură orice glumă nouă pe care o aud de la colegii mei și nu mă feresc să izbucnesc în...

Toni Grecu: „Comedia rămâne un suport psihologic pentru noi, oamenii, oriunde am fi pe fața Pământului” 
Din nou în lumina reflectoarelor - Cazinoul din Constanța: istorie, restaurare și o nouă viață
Produs de Radio România 20 Martie 2025, 07:21

Din nou în lumina reflectoarelor - Cazinoul din Constanța: istorie, restaurare și o nouă viață

  După aproape două decenii de inaccesibilitate și cinci ani de restaurare minuțioasă, Cazinoul din Constanța își...

Din nou în lumina reflectoarelor - Cazinoul din Constanța: istorie, restaurare și o nouă viață
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
10:15 - 11:00
PANORAMIC PUNCT RO (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 11:00
VREM SĂ ȘTII
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:00 - 11:00
De 10 ori România
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru