Ascultă Radio România Cultural Live

Silvia Teodorescu, fondator al podcastului Cronicari Digitali, difuzat la Radio România Cultural:   “M-am încărcat de uimire, respect și extaz la fiecare întâlnire cu câte un obiectiv de patrimoniu, încă păstrat, care îți taie pur și simplu respirația”

23 August 2021, 06:37

E săptămâna Cronicari Digitali, zilele acestea, la Podcasturile Radio România Cultural. O săptămână cu cinci interviuri pe teme mai puțin cunoscute, pe care moderatorii podcastului Cronicari Digitali le au cu invitații lor, actorul Marius Manole, jurnalista Andreea Esca, scriitorul Radu Paraschivescu, jurnalistul Vlad Petreanu și scriitorul Horia Roman Patapievici. În fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 16:00, aceștia vor vorbi aici despre copilărie, educația de acasă, ce este mai prețios pentru ei, merită păstrat și dat mai departe, dar și despre alte subiecte, cel puțin la fel de interesante.

Cine sunt cronicarii digitali și cu ce se ocupă ei, ce se află în spatele proiectului și cum a apărut el, despre valori, tradiții și cei șapte ani de-acasă, dar și despre multe altele, vorbim în cele ce urmează cu Silvia Teodorescu, fondatorul Cronicari Digitali:

 

Zilele acestea, la Podcasturile Radio România Cultural este săptămâna Cronicari Digitali. Ce ne-ați pregătit?

Vrem să transmitem ascultătorilor Radio România Cultural o parte din subiectele, emoțiile și stilul informal ce caracterizează fiecare discuție purtată de către moderatorii podcastului Cronicari Digitali cu invitații lor: personalități publice, vedete, experți sau influencers. Sper să reușim!

Podcasturile Cronicari Digitali își propun la fiecare episod să vorbească degajat, informal, despre subiecte care au o temă unică ce se regăseste în fiecare episod ce merită păstrat și dat mai departe pentru invitații noștri. Avem două rubrici fixe de interviu: patrimoniul cultural și patrimoniul personal. Am pregătit o selecție de interviuri, marca #cronicaridigitali, realizate cu Andreea Esca, Radu Paraschivescu, Marius Manole, Vlad Petreanu și Horia Roman Patapievici

Cine sunt moderatorii, cine le sunt invitații și despre ce anume se va povesti cu fiecare în parte, de luni până vineri, de la ora 16:00?

Cronicari Digitali produce un podcast gândit ca o emisiune de radio, cu mai mulți moderatori și trei mari teme pentru discuții și interviuri. Cristian Șimonca, aka Blogu lu’ Otravă, bloger cunoscut, preocupat de arte vizuale, teatru și film, Diana Popescu, jurnalist cultural de cursă lungă, cu interviuri de anvergura de-a lungul întregii ei cariere, alături de Cosmin Dragomir, istoric culinar și proprietar de editură axată pe gastronomie, sunt moderatorii ambelor sezoane de podcast în 2021. Cristian și Diana au făcut echipă cu jurnalistul și producătorul TV Dragoș Vasile, anul trecut, la debutul podcastului; Dragoș este permanent în spatele producției Cronicari Digitali și a personalității lui distincte dată de inserțiile muzicale perfect așezate pe temă, jocurile smart generate printr-un montaj iscusit care au impus podcastul nostru în rândul celor mai ascultate din România.

La Radio Romania Cultural, veți auzi de luni până vineri cinci interviuri, câte unul pe zi, susținute de Diana Popescu și Cristian Șimonca, cu Marius Manole, Andreea Esca, Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu și Horia Roman Patapievici, pe teme mai puțin cunoscute publicului larg, exact în maniera Cronicari Digitali. Vorbim despre copilărie, educația de acasă, ce este mai prețios pentru ei și merită păstrat și dat mai departe generațiilor care vin.

M-am născut într-o familie care prețuia patrimoniul cultural, trebuia cumva să ajung să mă implic în promovarea lui

 

Sunteți fondatoarea Cronicari Digitali. Când, cum și cât de complicat a fost să legați lucrurile ca să realizați acest proiect? Ce v-a inspirat să-l faceți și ce cuprinde el?

De curând am primit această întrebare și am avut un răspuns foarte scurt: m-am născut într-o familie care prețuia patrimoniul cultural, am crescut lângă oameni minunați care mi-au fost mentori, trebuia cumva să ajung aici și, alături de oameni pasionati, să mă implic în promovarea lui. Cronicari Digitali s-a născut în 2018, cu ocazia Anului European al Patrimoniului, în strânsă relație cu Institutul Național al Patimoniului și doi oameni minunați de acolo: Ștefan Balici și Irina Iamandescu.

Ne-am propus să aducem aproape generațiile millennials și zilennials de patrimoniu, acolo unde sunt active, pe rețelele sociale. După trei ani, peste 32.000 de postări pe Instagram cu obiective de patrimoniu, evenimente dedicate unor teme din zona patrimoniului arhitectural, industrial, tururi culturale prin țară în care descoperim alături de creatori de conținut varietatea moștenirii culturale (de la patrimoniu traumatic – închisorile de la Pitești, Râmnicu Sărat, Sighetu Marmației, până la meșteșugarii care mai sting încă varul sau fac șindrila), podcasturi axate pe Patrimoniul Cultural și Patrimoniul Personal, am reușit să formăm o comunitate activă în jurul acestui subiect complex, comunitate cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Dar credem că suntem abia la început.

Ce este important la acest proiect: povestea este spusă de autori multipli, de tineri, noi suntem doar suportul lor. Să reușești să trezești curiozitatea și interesul a peste 7.000 de creatori de conținut pe Instagram și FB pe aceste teme, iar ei să facă conținut de calitate demonstrează că tinerii sunt preocupați de subiecte importante, dar acestea trebuie să fie comunicate adaptat timpurilor noastre.

Cine sunt cronicarii digitali și despre ce vorbesc ei, din 2018 încoace? Pe ce criterii i-ați ales?

Cronicari Digitali reprezintă o comunitate de oameni tineri, care au conturi de Instagram, FB, Tik Tok, YouTube active și sunt sau devin interesați de evenimentele, tururile prin țară, competițiile sau activările noastre, toate pe teme legate de patrimoniu cultural, participă la ele și produc ei înșiși conținut în mediul digital sub haștagul #cronicaridigitali. Ei sunt cei care aduc în social media altfel de materiale și le difuzează către comunitățile care îi urmăresc. Se produce un efect de undă în care apar adevărații influențatori digitali. Pe cei mai buni sau mai activi dintre ei îi luăm alături de noi în activările limitate la un anumit număr de persoane, fiind un garant al comunicării de calitate a subiectelor abordate.

Care credeți că au fost cele mai de impact, mai impresionante povești spuse de ei, discuții generate sau evenimente desfășurate până în prezent, în cadrul acestui proiect?

Ar fi greu de selectat poveștile cele mai bune. Dar pot spune ce putere are comunitatea #cronicaridigitali atunci când se întâlnește offline sau online. Fie că este vorba de un trip prin țară, fie că este un eveniment (tip Heritage Instameet) sau o competiție, 10 creatori de conținut sau 240, Instagramul zumzăie de mii de stories, reachul organic face să sară acul de măsurat J și totul are în prim plan prin imagini și text fie o moară de apă veche, fie o comunitate etnică descoperită (vezi hutulii din Moldova sau penii din Banat), fie o clădire cu arhitectură impresionantă. Nu selfies, nu pisici (deși le iubim mult), nu „uite ce fac eu în vacanță”. Și asta e adevărata măsură a bătăliei pe subiecte de calitate pe rețelele sociale.

 

Am citit zeci de mii de cărți. Acum sunt îngropată cu bucurie de ele, în propria mea locuință

 

Sunteți o iubitoare de frumos, aveți un mare respect pentru valori și tradiții și apreciați în mod special diferite forme de expresie artistică, precum arhitectura, muzica, pictura. Cine v-a insuflat dragostea pentru valori, tradiții, artă, frumos? Când s-a întâmplat asta?

Deloc întâmplător unul dintre subiectele podcastului Cronicari Digitali se rotește în jurul „celor 7 ani de-acasă” și a rolului pe care îl au în dezvoltarea unei persoane. Ca la majoritatea oamenilor, și la mine totul a pornit din copilărie, din familie. Părinții, dar mai ales bunicii și străbunica mea (aveau mai mult timp de mine) au fost cei care mi-au așezat natural valorile cu care am crescut și rămas încă. Plus cărți, zeci de mii de cărți citite (de multe ori greșit și la întâmplare, dar bine per total). Întâi am terminat biblioteca de acasă (acasă x alte 4-5 familii cu biblioteci impresionante), apoi am terminat biblioteca liceului, iar acum sunt îngropată cu bucurie de ele, în propria mea locuință.

 V-a tentat la un moment dat să vă dezvoltați latura artistică? Ce v-a atras spre comunicare, marketing, publicitate?

Deloc. Pot aprecia într-o măsură modestă frumosul, dar personal nu am abilități artistice pentru a contribui direct și relevant la crearea lui J, așa că nu am urmat această cale. Am fost atrasă de jurnalism pentru ca apoi sa merg în zona de comunicare, în calitate de antreprenor. Cumva a povesti sau povestirea spusă frumos este principala mea ocupație, preocupare sau îndemânare, oricare ar fi mediul sau domeniul.

Cum ați primit propunerea Radio România Cultural de a difuza podcasturile Cronicari Digitali?

Cu mare bucurie și onoare. Ca semn de deschidere și adaptare cu un obiectiv clar de a putea aduce valoare adaugată tuturor ascultătorilor postului și chiar de dezvoltare a publicului într-o zonă mai tânără. Ascultăm și prețuim Radio România Cultural și, dacă prin conținutul acesta sau orice alt conținut, putem contribui la diversitatea programelor, suntem aici.

Cum v-ați dori să le primească, la rândul lor, ascultătorii Radio România Cultural?

Să le placă, să dorească să asculte și alte podcasturi Cronicari Digitali și chiar să ne dea feedback vizavi de ce am putea face mai bun, mai interesant pentru ei, în podcastul nostru sau chiar împreună cu Radio Romania Cultural.

Despre ce lucruri de care nu știați ați aflat de când produceți Cronicarii?

Am aflat istoriile detaliate ale unor anumite clădiri, pe care nu le știam. Am înțeles ce înseamnă patrimoniul industrial și de ce este important. Ce bine și ce rău poate aduce unui sit intrarea pe lista de monumente protejate UNESCO. Dincolo de orice, m-am încărcat de uimire, respect și extaz la fiecare întâlnire cu câte un obiectiv de patrimoniu, încă păstrat, care îți taie pur și simplu respirația.

Cinstea, grija pentru cei din jur, importanța educatiei, toleranța sunt valorile mele

Cum sunteți dvs., Silvia Teodorescu, în viața de zi cu zi? Ce contează pentru dvs.?

Îmi place să cred că am rămas un copil, zilnic râd mult de mine și de cei din jur (cu bunătate, desigur), îmi alint animalele de companie: pachet câine și pisică, îmi iubesc explicit familia: vorbesc cu părinții, lucrez cu fratele și mă asigur că mănâncă J, îmi îmbrățișez bărbatul și, de câte ori pot, ascult operă.

 

Ce alte pasiuni aveți?

Cititul. Dacă aș putea, aș citi non stop. O fac printre picături, singurul tabiet fix legat de citit din ultimii șase ani este să cumpăr Dilema Veche de la chioșcul de ziare din piață, sâmbăta sau duminica, să iau cafea prăjită de la un specialist armean de la colț și să o citesc, bând cafea aromată, orice ar fi. Cam puțin, dar mă ține în viață.

Care sunt valorile dvs.? Dar tradițiile pe care le respectați, care sunt importante în familia dvs.?

Cinstea, grija pentru cei din jur, importanța educatiei, toleranța. La capitolul traditii, am ceva banal: gătitul și masa de Crăciun și Paște, plus colțul lui Moș Nicolae care trebuie să fie magic și pe care, până să am familia proprie, departe de părinți, mi-l făceam și doar pentru mine.

Câtă importantă mai acordă românii valorilor și tradițiilor în vremurile complicate pe care le trăim?

Cine le are sau le-a descoperit, le acordă importanță. Cine nu, mai este timp să o facă. Vremurile sunt mereu complicate, dar fiecare generație păstrează ce merită pentru ea și chiar duce mai departe. Sunt curioasă doar să văd ce anume va reinterpreta și păstra generația Z, dar nu îmi fac griji că nu vor avea tradiții și obiceiuri care să îi aducă împreună și să le dea caldura și unitatea socială de care fiecare om are nevoie.

 

De ce să ascultăm săptămâna aceasta podcasturile Cronicari digitali la Radio România Cultural?

Pentru că sunt bune, bine făcute, sunt plăcute și ușor de ascultat, au subiecte diferite de ceea ce putem auzi în mod obișnuit și, deloc la final, au în prim-planul interviurilor niște oameni care au incontestabil ceva de spus.

Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 27 Aprilie ora 21 Realizator Magdalena Tara Invitat special  Sergiu Cioiu
Produs de Radio România 27 Aprilie 2024, 06:03

Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 27 Aprilie ora 21 Realizator Magdalena Tara Invitat special Sergiu Cioiu

SERGIU CIOIU CÂNTĂ POEZIA   Sergiu Cioiu este absolvent al I.A.T.C.  "I.L. Caragiale" (Institutul...

Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 27 Aprilie ora 21 Realizator Magdalena Tara Invitat special Sergiu Cioiu
Andrei Ioniță și Casa Radio la Ateneul Român
Produs de Radio România 24 Aprilie 2024, 14:08

Andrei Ioniță și Casa Radio la Ateneul Român

În data de 25 aprilie 2024, la Ateneul Român, publicul bucureștean va avea ocazia unei noi întâlniri...

Andrei Ioniță și Casa Radio la Ateneul Român
Gala Premiilor Radio România Cultural 2024 - LAUREAȚII
Produs de Radio România 22 Aprilie 2024, 18:32

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024 - LAUREAȚII

Excelența în cultură a fost premiată și anul acesta pe scena Teatrului Odeon. Gala Premiilor Radio România...

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024 - LAUREAȚII
Românii în lume Duminică 21 Aprilie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Produs de Radio România 21 Aprilie 2024, 12:42

Românii în lume Duminică 21 Aprilie ora 21 Realizator Magdalena Tara

“Românii în lume” astăzi la Roma, Berlin, Londra, Varșovia, Madrid și Chișinău. Un proiect în...

Românii în lume Duminică 21 Aprilie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Concert pentru două piane și orchestră, dirijat de Cristian Mandeal
Produs de Radio România 21 Aprilie 2024, 05:43

Concert pentru două piane și orchestră, dirijat de Cristian Mandeal

Ați ascultat vreodată un concert pentru două piane și orchestră  ? Aveți ocazia de a trăi o astfel de experiență...

Concert pentru două piane și orchestră, dirijat de Cristian Mandeal
Analia Selis - „Cânt cu toată mândria și dragostea din mine pentru România, locul unde am crescut în ultimii 20 de ani” | PODCAST
Produs de Radio România 20 Aprilie 2024, 06:00

Analia Selis - „Cânt cu toată mândria și dragostea din mine pentru România, locul unde am crescut în ultimii 20 de ani” | PODCAST

Analia Selis prezintă „Tango Auténtico” - Turneul Național Aniversar care se desfășoară între 10 mai...

Analia Selis - „Cânt cu toată mândria și dragostea din mine pentru România, locul unde am crescut în ultimii 20 de ani” | PODCAST
Afterland - un nou proiect artistic şi ştiinţific despre Delta Dunării | PODCAST
Produs de Radio România 17 Aprilie 2024, 14:40

Afterland - un nou proiect artistic şi ştiinţific despre Delta Dunării | PODCAST

Asociația Qoloni, pentru artă și știința ne propune să redescoperim Delta Dunării din prisma cercetărilor și creațiilor...

Afterland - un nou proiect artistic şi ştiinţific despre Delta Dunării | PODCAST
Andreas Ottensamer - „Este imperios să cunoști fiecare instrument cu care lucrezi pentru a ști cum să emiți diferite stări prin sunet” | PODCAST
Produs de Radio România 17 Aprilie 2024, 08:00

Andreas Ottensamer - „Este imperios să cunoști fiecare instrument cu care lucrezi pentru a ști cum să emiți diferite stări prin sunet” | PODCAST

În această seară de la ora 19:00 , Orchestra de Cameră Radio sub bagheta dirijorului Andreas Ottensamer , prezintă...

Andreas Ottensamer - „Este imperios să cunoști fiecare instrument cu care lucrezi pentru a ști cum să emiți diferite stări prin sunet” | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 11:00
VREM SĂ ȘTII
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:00 - 11:00
De 10 ori România
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru