Ascultă Radio România Cultural Live

Bucharest Science Festival în librăriile Humanitas - Magia realității, serie de conferințe de știință și ateliere pentru copii

27 Septembrie 2016, 12:45

A sosit momentul pentru următoarea aventură: colonizarea Sistemului Solar. Acum ne îndreptăm privirile către Luna şi Marte, către centura de asteroizi sau către sateliţii lui Jupiter. Conferințele găzduite de librăriile Humanitas în această ediție a Bucharest Science Festival încearcă să exploreze, deocamdată doar teoretic, ce ne poate aștepta pe drum sau odată ajunși colonizatori spațiali.

Pe copii îi așteaptă întâlniri cu biologi, muzeografi de la Antipa, arheologi și astronomi, în  cele trei ateliere bazate pe atlasele Animalium și Historium, publicate la editura Humanitas și în romanul Viața pe marte, publicat în colecția pentru copii Nemi, la editura Nemira.

 

Miercuri, 28 septembrie, ora 18.30, librăria Humanitas de la Cișmigiu

Noile țămuri. Luna, Marte și asteroizii

Invitat: dr. Markus Landgraf (European Space Agency Architecture Analyst), invitat de onoare la Bucharest Science Festival 2016

Moderator: Corina Negrea, jurnalist de știință Radio România Cultural
În următorul deceniu, Staţia Spaţială Internaţională, acest extraordinar avanpost al umanităţii în spaţiu, se va apropia de sfârşitul perioadei de utilizare - primele elemente au fost lansate cu aproape 20 de ani în urmă, iar toate marile agenţii spaţiale ale lumii au început discuţii despre următorul pas; poate vom construi o baza lunară sau o staţie orbitală în jurului lui Marte; poate ne vom îndrepta spre asteroizi...
Care este viziunea Agenţiei Spaţiale Europene (European Space Agency - ESA), din care face parte şi România? Cum ar putea fi înfiinţată o bază marţiană sau un Moon Village? Ce opţiuni avem pentru a scădea costurile de lansare? Rachete reutilizabile sau ascesoare spaţiale? 

 

Joi, 29 septembrie, ora 18.30, librăria Humanitas de la Cișmigiu

Radiația cosmică, genetica umană și călătoriile spațiale

Invitați: Gina Isar (cercetător la Institutul de Științe Spațiale) și Florin Stanciu(genetician, Institutul Național de Criminalistică)

Moderator: Corina Negrea, jurnalist de știință Radio România Cultural

Spaţiul cosmic este un loc plin de radiaţii de înaltă energie - raze X, raze gamma, o întreagă menajerie de particule încărcate; toate pot pune în pericol astronauţii aflaţi la bordul navelor. Pe Pămînt noi suntem protejaţi de cea mai mare parte a acestei radiaţii, atât de câmpul magnetic al planetei care acţionează ca un scut uriaş, cât şi de atmosferă. Pe de altă parte, astronauţii aflaţi în tranzit către Marte nu vor avea la dispoziţie aceste protecţii. Mai mult, lucrurile nu vor deveni mult mai simple nici odată coborâţi pe planetă. Atmosfera marţiană este foarte rarefiată, iar câmpul magnetic este inexistent, habitatele coloniştilor vor trebui îngropate pentru a se asigura o protecţie adecvată la radiaţii.

 

Vineri, 30 octombrie, ora 18.30, librăria Humanitas Kretzulescu

X-factorul Fizicii Moderne! De la găurile negre la călătoriile interstelare?

Conferință Cătălina Curceanu (cercetător principal la Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN – Italia şi Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară IFIN-HH) 

Moderator: Corina Negrea, jurnalist de știință Radio România Cultural

O întrebare bizară, la care însă fizică modernă încearcă să răspundă. Găurile negre sînt adevăraţi monştri care ar putea reprezenta un pericol extrem sau, dimpotrivă, o poartă spre un alt Univers, pentru cine s-ar aventura să pătrundă în interiorul acestora. Chiar şi în centrul galaxiei noastre se găseşte o gaură neagră enormă, cu masa de cîteva milioane de ori cea a Soarelui.
Ce ascunde aceasta? Cum se formează şi ce-ar putea fi în interiorul unei găuri negre? La aceste întrebări caută să răspundă fizica modernă, iar Cătălina Curceanu, cercetător principal la Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN (Italia) şi Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară IFIN-HH din Bucureşti (România) vă va povesti despre aceste misterioase obiecte, care “înghit” tot ceea ce se apropie prea mult de ele, trecând de la teoria lui Einstein la ideile cele mai noi, fascinante şi promiţătoare din fizica modernă.

Sâmbătă, 1 octombrie, ora 17.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu

Viața pe Marte și Pământ: similitudini și evoluție

Invitat: Mihai Popa (conferențiar la Facultatea de Geologie și Geofizică, catedra de Paleontologie, Universitatea București)

Marte este foarte asemănătoare cu Pământul, de aici provine şi interesul privind posibila existenţa a vieţii. Chiar dacă rarefiată, există o atmosferă, gama de temperaturi la suprafaţă nu este atât de extremă ca pe alte planete, iar ultimele cercetări au semnalat prezenţa unor cantităţi importante de apă în subsol şi chiar situaţii în care apa lichidă curge la suprafaţă.
Unde ar trebui să caute urme de viaţă - prezentă sau fosile - viitoarele misiuni? Ce structuri geologice pot păstra urme ale unor posibile vieţuitoare din epoci trecute? Ce învăţăminte putem trage din paleontologia şi geologia terestră?

ATELIERE PENTRU COPII

Sâmbătă, 1 octombrie, ora 11.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu

Atelier Animalium - evoluția explicată copiilor prin activități interactive și un atlas special

Coordonatori: prof. Anca Bontaș și prof. Cristina Păunescu 

Pentru copii între 8 și 12 ani

Activități: Descoperiți verigile lipsă din arborele vieții. Cunoaște-mă și fii artist – animale recreate din semințe. 

În Animalium, atlas pentru copii publicat la editura Humanitas, faceți  un tur al paginilor şi priviţi cum ia naştere viaţa pe Pământ. Fiecare capitol vă poartă spre altă aripă a muzeului, unde sunt expuse diferite clase de animale: reptile, păsări sau mamifere. Speciile sunt aranjate în ordinea evoluţiei vieţii, astfel încât să ilustreze modul în care s-a dezvoltat regnul animal. Veţi vedea chiar voi cum a evoluat arborele vieţii, pornind de la un simplu burete marin la uluitoarea varietate de animale ce populează astăzi Pământul. 

Acesta este singurul muzeu care, între două coperte, găzduieşte şi animale din vechime, şi din ziua de azi; şi uriaşe, şi minuscule; şi feroce, şi neajutorate, aşa încât poftiţi în Animalium şi bucuraţi-vă de regnul animal în toată splendoarea lui.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face în baza unei rezervări prealabile pe eventbook.ro Partener: Centrul educațional "Cheița de aur"

 

Duminică, 2 octombrie, ora 11.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu

Atelier Historium - arheologia explicată copiilor prin activități interactive și un atlas special

Coordonatori: arheolog Bianca Preda și Andrei Bontaș

Pentru copii între 8 și 12 ani

Activități: Prezentare a unor reproduceri de artefacte de secol 2 descoperite într-un castru roman. Copiii descoperă obiectul ascuns cu ajutorul unui minikit arheologic.

În Historium, atlas pentru copii publicat la editura Humanitas, se regăsesc, prin obiectele lor, doar o parte dintre civilizaţiile lumii, dar sperăm că vă vom inspira să exploraţi şi altele. Sunt expuse obiecte rituale sau de cult, obiecte funerare, podoabe, măşti de teatru, instrumente de scris, unelte şi obiecte utile în viaţa de zi cu zi, arme şi însemne ale puterii. Vizitând paginile cărții, veţi putea compara diversele civilizaţii. Probabil că veţi observa asemănări; dar veţi găsi şi diferenţe. Unele denumiri şi teme vor apărea iar şi iar, dezvăluind legături surprinzătoare. Nu veţi face o simplă expediţie în jurul lumii, ci şi o călătorie în timp, din vremea topoarelor de mână făurite din piatră în urmă cu un milion de ani, în Africa, până la ceramica lucrată în secolul al X-lea de indienii pueblo din America, conform unei tradiţii vii chiar şi-n zilele noastre. Acestea fiind spuse, daţi pagina, întoarceţi-vă-n timp – şi să-nceapă călătoria!

Accesul la eveniment este gratuit şi se face în baza unei rezervări prealabile pe eventbook.ro

 

Duminică, 2 octombrie, ora 12.30, librăria Humanitas de la Cișmigiu

Aventuri pentru micii astronauți în devenire

Invitat: Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu 

Evenimentul este recomandat copiilor cu vârste peste 8 ani.

 

Cartea Viața pe Marte, scrisă de Jennifer Brown și publicată în colecția pentru copii a Editurii Nemira, este un roman cu umor din plin și cu numeroase aventuri (extra)terestre, ideal pentru micii astronauți în devenire.

Adrian Șonka, de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu a citit cartea și vine duminică să le prezinte copiilor cum e de fapt viața pe Marte care îl pasionează pe protagonistul cărții. Copiii care participă vor primi cadouri din partea bufniței Nemi, mascota editurii.

În vârstă de 12 ani, Arcturus Betelgeuse Chambers, zis Arty, face parte dintr-o familie pasionată de privitul în stele, iar dorința lui cea mai mare este de a găsi viață pe alte planete. Prima țintă a căutărilor sale este Marte, planeta cea mai apropiată de noi și, seară de seară, își îndreaptă telescopul înspre ea pentru a fi primul care descoperă

Găsiți programul complet al festivalului pehttp://www.bucharestsciencefestival.ro/program/

Pastila antistres - Stresul Financiar
Știință 06 Iunie 2023, 08:06

Pastila antistres - Stresul Financiar

Astăzi vă invit să pășim într-o zonă financiar - emoțională. Potrivit statisticilor din zona de sănătate mentală,...

Pastila antistres - Stresul Financiar
Știința 360 - 5 iunie 2023 -  5 iunie, Ziua Mediului: ECOTIC și InfoCons își unesc forțele de Ziua Mediului
Știință 05 Iunie 2023, 15:17

Știința 360 - 5 iunie 2023 -  5 iunie, Ziua Mediului: ECOTIC și InfoCons își unesc forțele de Ziua Mediului

  Cu ocazia Zilei Mediului din data de 5 iunie,  ECOTIC  împreună cu  InfoCons  își dau...

Știința 360 - 5 iunie 2023 -  5 iunie, Ziua Mediului: ECOTIC și InfoCons își unesc forțele de Ziua Mediului
Cafeneaua de știință: Andrei Ștefan - Povestea mea. Drumul spre vindecarea de consumul de droguri
Știință 05 Iunie 2023, 06:30

Cafeneaua de știință: Andrei Ștefan - Povestea mea. Drumul spre vindecarea de consumul de droguri

”Fost consumator de droguri (timp de 13 ani) - am fost poli consumator (adică am avut mai multe dependențe) însă...

Cafeneaua de știință: Andrei Ștefan - Povestea mea. Drumul spre vindecarea de consumul de droguri
Dimensiunea științifică a artei: Irina Marinescu - ParkinsOn Dance - terapie prin dans pentru bolnavii de Parkinson
Știință 05 Iunie 2023, 06:23

Dimensiunea științifică a artei: Irina Marinescu - ParkinsOn Dance - terapie prin dans pentru bolnavii de Parkinson

„Cum putem face ca bolnavii de Parkinson din România să beneficieze de dans terapie?” – aceasta a...

Dimensiunea științifică a artei: Irina Marinescu - ParkinsOn Dance - terapie prin dans pentru bolnavii de Parkinson
Buletin cosmic - Cei mai bogați doi oameni ai planetei sunt într-o competiție pentru a construi vehicule lunare pentru NASA!
Știință 02 Iunie 2023, 10:04

Buletin cosmic - Cei mai bogați doi oameni ai planetei sunt într-o competiție pentru a construi vehicule lunare pentru NASA!

Cei mai bogați doi oameni ai planetei sunt într-o competiție pentru a construi vehicule lunare pentru NASA! Blue Origin...

Buletin cosmic - Cei mai bogați doi oameni ai planetei sunt într-o competiție pentru a construi vehicule lunare pentru NASA!
La capătul universului...
Știință 02 Iunie 2023, 07:00

La capătul universului...

...și dincolo de el ne duce scriitorul Lucian Merișca în povestirea Ultima Greșeală, citită de actorul Florin Anton, pe care...

La capătul universului...
Aliat pentru Sănătate Mintală: Fără prejudecăți despre sănătatea mintală a românilor
Știință 01 Iunie 2023, 16:05

Aliat pentru Sănătate Mintală: Fără prejudecăți despre sănătatea mintală a românilor

Discutam astazi, cu psihoterapeutul ALIAT Ramona Costescu, despre tehnici utile pentru parinti si profesori in abordarea...

Aliat pentru Sănătate Mintală: Fără prejudecăți despre sănătatea mintală a românilor
Știința 360 - 1 iunie 2023 - Alexia Maria Ardelean: Dacă aș putea, aș face ca toată lumea să fie mai cuminte!
Știință 01 Iunie 2023, 15:48

Știința 360 - 1 iunie 2023 - Alexia Maria Ardelean: Dacă aș putea, aș face ca toată lumea să fie mai cuminte!

Alexia Maria Ardelean are 9 ani, este in clasa a VI a la o școală în limba olandeză din Eindhoven, Olanda dar...

Știința 360 - 1 iunie 2023 - Alexia Maria Ardelean: Dacă aș putea, aș face ca toată lumea să fie mai cuminte!
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colectie
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj