Cerctătorii în slujba protecției consumatorilor
28 Martie 2017, 06:32
Evitați becurile cu LED cu lumină albastră și pe cele care emit flash-uri, pot fi nocive pentru copii. Este rezoluția dată, în luna februarie, de Comitetul Științific pentru Sănătate Mediu și Riscuri Emergente, în urma unor studii efectuate pe aceste tipuri de becuri. Radiațiiile ultraviolete pe care le emit pot provoca probleme de sănătate a ochilor sau a pileii. Au fost raportate astfel de cazuri, la oameni, în urma expunerilor accidentale la un nivel ridicat de radiație ultravioletă. Cabinele de bronzat intră și ele în aceeași categorie a dispozitivelor care emit radiații ultraviolete. Așa că, doamnelor, atenție cât timp vă expuneți la bronzul artificial.
Radiațiile ultraviolete, cu lungime de undă cuprinsă între 280 - 100 nm, sunt folosite pe scară largă pentru dezinfectarea apei, sau a aerului, în industria alimentară sau în aparatele de aer condiționat, pentru efectul lor bactericid, pentru sterilizare și dezinfectare. Dar în cazul în care becurile emit o astfel de radiație, expunerea îndelungată la o astfel de lumină este nocivă.
În anul 2004 a fost înființat Comitetul Științific pentru Sănătate Mediu și Riscuri Emergente, la birourile din Luxembourg ale Comisiei Europene. Un fel de autoritate pentru protecția consumatorului, la nivel european, care analizează din punct de vedere științific diferitele solicitări venite din partea consumatorilor, referitoare la buna funcționare a diverselor dispozitive, materiale, aparate, componente electronice sau substanțe existente pe piață și care pot induce efecte nocive asupra sănătății umane.
Opiniile pe care acest comitet le elaborează stau la baza unor directive europene care sunt difuzate în toate țările membre ale comisiei europene și care ajută publicul larg în luarea unor decizii pentru utilizarea sau achiziționarea diferitelor produse existente pe piața la momentul respectiv.
Dr. Rodica Mariana Ion - cercetător științific la ICECHIM și profesor la Universitatea Valahia din Târgoviște, este singurul român din această comisie științifică ce oferă rezoluții asupra calității sau efectelor nocive pe care un produs sau altul le pot avea asupra sănătății oamenilor.
Situl Comisiei Științifice pentru Sănătate Publică a Comisiei Europene: https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/press_material_en