Între 15 și 17 mai a.c., Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași găzduiește cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale Sănătatea Familiei și Natalitatea (
https://sanatateafamiliei-natalitate.ro/), eveniment desfășurat sub egida Academiei Române și organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași (
https://umfiasi.ro/ro),
Academia de Științe Medicale din România (
https://www.adsm.ro/) și Societatea Română de Medicină Reproductivă (
https://srmp.ro/).
”În perioada pandemiei, ne puneam întrebări cu toții.O întrebare a fost: cum credeți că va arăta medicina românească după pandemie?Și după ce am invitat mai mulți profesori universitari din zona academică, medicală - au răspuns mulți, 66 - (...) am editat un volum pe care l-am lansat în 2022. (...) ”, povesteste Grigore Iuga, Director Executiv al conferinței și coordonatorul Proiectului ”Sanatatea Familiei si Natalitatea”.
”Totatunci ne întrebam cum va arăta demografia României după pandemie?Și atunci asigur că, fundamental, am plecat de la ideea că e nevoie de o sănătate a familiei bună, ca să pot să ai o natalitate bună în viitorii ani, în perspectivă.
(...) Și după ce, sigur, am analizat lucrurile din toate punctele de vedere, ne-am dat seama că un proiect național legat de sănătatea familiei și natalitatea trebuie să aibă o componentă pluridisciplinară.Sigur, baza e sănătatea familiei, dar trebuie să fie pluridisciplinar, pentru că trebuie să fie implicați aici, în acest proiect, sociologi, să fie implicați demografi, să fie implicați psihologi, să fie implicați economiști, să fie implicați specialiști în legislație.
(...) Am început în anul 2021, la sfârșitul anului.În 2022, (...) am publicat 26, dacă nu mă înșel, de articole pe acest subiect - sănătatea, familie și natalitate -, invitând să scrie medici de diverse specialități, obstetrică, ginecologie, sănătatea reproducerii, medici de familie, medici urologi și alte specialități.
Și un semnal foarte pozitiv a fost că e nevoie să exprimăm punctele de vedere în cadrul unor conferințe naționale, pluridisciplinare. Prima Conferință Națională a fost la Academia Română, în perioada 15-17 mai 2023.Am ales 15 mai, pentru că în 15 mai se celebrează la nivel internațional, Ziua internațională a familiei.Și e un moment important să punctăm și noi lucrurile acestea.Din păcate nu prea este această zi vizibilă la nivel național.Sperăm ca de acum an de an să intre și în ceea ce înseamnă comunicarea mass-mediei la nivel național, această dată, 15 mai.E o dată foarte importantă, cred eu.Trebuie să ne gândim la viitorul nostru.Și apropo de întrebarea cum va arăta demografia românească după pandemie, la această întrebare primii specialiști care au încercat să răspundă, la întrebarea răspunsul a fost unul foarte sec, prost.Nu va arăta bine deloc demografia românească după pandemie. Prognozaeste ca în anul 2100 populația României să fie în jur de 8 milioane de locuitori, ceea ce este dramatic.Este o situație extrem de delicată.
(...) Probabil că e important să ne gândim cum ne asigurăm resursa umană pentru următorii 50-100 de ani pentru dezvoltarea țării.Pentru că dacă se dezvoltă țara, economia se dezvoltă, atunci cu siguranță vor fi resurse să plătești și pensiile.Dar fundamental este să ne asigurăm resursa umană.Și, din păcate, nu a prea fost analizat aspectul acesta în ultimii 30 de ani.
Acum, proiectul nostru a început în 2022.În 2023, vă spuneam, a fost prima conferință.În 2024 am avut a doua conferință națională la Cluj, la UBB.Și aici, domnul rector Daniel David a fost împreună cu noi și s-a implicat foarte mult.Am avut, de asemenea, în 2024, în septembrie, un simpozion național la Vișeu de Sus, în Maramureșu Voivodal (...) Și acum, anul acesta, mergem la Iași. (...)
Ne dorim,ca urmare a acestor comunicări, să găsim posibilități de a crea o strategie națională privind stoparea declinului demografic în România.De fapt, aceasta e ținta noastră.Ținta noastră este stoparea declinului demografic din România!”
Pe larg despre acest subiect în interviul realizat, în avanpremieră, cu Grigore Iuga, Director Executiv al conferinței și coordonatorul Proiectului ”Sanatatea Familiei si Natalitatea”.