Ascultă Radio România Cultural Live

Matematicienii au descoperit secretul ''cafelei perfecte''

17 Noiembrie 2016, 06:46

Matematicienii au făcut un pas în plus în demersul de a afla formula ''cafelei perfecte''. În urma unor calcule complexe, ei au făcut lumină asupra procesului care stă la baza extragerii cafelei din grăunțe, în cafetieră, fapt ce i-ar putea ajuta pe consumatorii acestei băuturi să-i îmbunătățească gustul printr-o abordare științifică, informează miercuri BBC.

Alcătuită din peste 1.800 de compuși chimici, cafeaua este una dintre băuturile preferate la nivel mondial — potrivit estimărilor, în fiecare zi în lume sunt consumate câteva miliarde de căni cu cafea. Prepararea cafelei perfecte este, însă, o provocare pentru foarte mulți. De aceea, Kevin Moroney, de la Universitatea Limerick, William Lee de la Universitatea din Portsmouth și alți oameni de știință au încercat să înțeleagă parametrii care influențează produsul final.

Deși în trecut au mai fost efectuate studii legate de matematica extragerii cafelei, nu s-a insistat suficient asupra modului în care funcționează filtrele de cafea care reprezintă peste o jumătate dintre cele 18 milioane de cafetiere vândute în fiecare an în Europa.

În cazul aparatelor de preparat cafeaua dotate cu filtru, gravitația face apa să picure prin filtru extrăgând în acest proces compușii solubili din grăunțe. ''Ideea noastră este de a obține un model matematic complet al preparării cafelei ce poate fi folosit la proiectarea aparatelor de cafea, asemănător cu modul în care este utilizată teoria fluidelor și mecanica solidelor pentru a construi mașini de curse'', a declarat dr. Lee pentru BBC News. ''Am luat în calcul efectul mărimii grăunțele măcinate asupra lichidului care iese din aparat. Lucrul care ne-a surprins este faptul că există de fapt două procese prin care cafeaua este extrasă. Unul foarte rapid, prin care cafeaua este extrasă din suprafața boabelor, și unul mai lent în care cafeaua iese din interiorul grăunțelor'', a explicat acesta.

Anterior, s-a ajuns la concluzia că dacă boabele de cafea sunt măcinate prea mărunt, cafeaua rezultată este supra-extrasă și foarte amară. Pe de altă parte, dacă boabele nu sunt măcinate fin acest lucru poate face ca lichidul obținut să fie diluat. Dr. Lee a explicat că lucrarea matematicienilor a pornit de la această observație și că mărimea grăunțelor de cafea măcinată este cheia în prepararea cafelei perfecte.

În cazul în care ''grăunțele sunt puțin mai mari decât într-o râșniță standard'', cafeaua este ''mai puțin amară, parțial datorită echilibrării dintre ceea ce iese din suprafața (grăunțelor — n.r.) și ceea ce iese din interiorul lor'', a explicat dr. Lee. ''Când lucrurile sunt mai mari, are loc o descreștere a suprafeței totale a sistemului'', a completat el. ''În plus, apa curge mai rapid prin cafeaua măcinată mare deoarece petrece mai puțin timp în contact cu grăunțele, ceea ce contribuie și la reducerea extracției'', a adăugat dr. Lee care a mai spus că atunci când grăunțele sunt foarte mici ''este greu pentru apă să se strecoare printre ele, așa că aceasta petrece mai mult timp mișcându-se printre grăunțe'', iar lichidul final va fi mai concentrat. În acest sens, cercetătorii susțin că ar trebui îmbunătățite aparatele de cafea pentru o anumită mărime a grăunțelor măcinate astfel încât să se obțină ''extracția perfectă''.

Oamenii de știință studiază și forma ''patului de cafea'' din cafetierele cu filtru deoarece acesta se modifică în timpul procesului de preparare. ''La început, stă pe fundul filtrului, dar la final îmbracă pereții filtrului. Și acest lucru pare să influențeze gustul cafelei'', a declarat dr. Lee. Acest lucru îi determină pe oamenii de știință să ia în calcul modul în care este turnată apa în filtru, dacă aceasta curge printr-un singur jet, în centru, cum ar fi de la robinet, sau dacă apa curge din mai multe locuri, cum se întâmplă în cazul unui cap de duș. ''Acestea pot deranja 'patul de cafea''', a precizat specialistul.

AGERPRES

Alexandru Laibăr: România trebuie să accelereze activitățile de colectare separată
Știință 28 Octombrie 2025, 16:46

Alexandru Laibăr: România trebuie să accelereze activitățile de colectare separată

Criza derivă din mai multe aspecte de pe piața plasticului,  spune  Alexandru Laibăr,  Director Executiv CERC...

Alexandru Laibăr: România trebuie să accelereze activitățile de colectare separată
Evoluții ale Internetului determinate de descentralizare, securitate și conținutul traficului - la RITE 2025
Știință 28 Octombrie 2025, 14:42

Evoluții ale Internetului determinate de descentralizare, securitate și conținutul traficului - la RITE 2025

Evoluții ale Internetului determinate de descentralizare, securitate și conținutul traficului  este tema de anul acesta...

Evoluții ale Internetului determinate de descentralizare, securitate și conținutul traficului - la RITE 2025
#raportuldegarda: Inteligența artificială poate evalua riscul de boli cardiovasculare la femei pe baza mamografiilor
Știință 28 Octombrie 2025, 14:00

#raportuldegarda: Inteligența artificială poate evalua riscul de boli cardiovasculare la femei pe baza mamografiilor

Un nou studiu publicat în revista Heart arată că  inteligența artificială (AI) poate prezice...

#raportuldegarda: Inteligența artificială poate evalua riscul de boli cardiovasculare la femei pe baza mamografiilor
Anatomia Ecologică a Plantelor - ”prima carte de sinteză care abordează anatomia ecologică într-un mod integrat într-o singură lucrare”
Știință 27 Octombrie 2025, 15:18

Anatomia Ecologică a Plantelor - ”prima carte de sinteză care abordează anatomia ecologică într-un mod integrat într-o singură lucrare”

În această formă, și la cum am proiectat și am urmărit foarte clar viziunea și ideea cărții, putem considera ca fiind...

Anatomia Ecologică a Plantelor - ”prima carte de sinteză care abordează anatomia ecologică într-un mod integrat într-o singură lucrare”
Dr. Carmen Lisencu: “În ţările în care se practică diagnosticarea precoce de peste 20 de ani, supravieţuirea pacientelor cu cancer de sân a crescut cu aproximativ 30%”
Știință 27 Octombrie 2025, 13:10

Dr. Carmen Lisencu: “În ţările în care se practică diagnosticarea precoce de peste 20 de ani, supravieţuirea pacientelor cu cancer de sân a crescut cu aproximativ 30%”

Prevenția cancerului este o urgență națională: mult prea multe cazuri de cancer de sân sunt descoperite în stadii...

Dr. Carmen Lisencu: “În ţările în care se practică diagnosticarea precoce de peste 20 de ani, supravieţuirea pacientelor cu cancer de sân a crescut cu aproximativ 30%”
De la modă sustenabilă la responsabilitate socială. Când hainele oferă planetei o șansă la viață 
Știință 24 Octombrie 2025, 12:21

De la modă sustenabilă la responsabilitate socială. Când hainele oferă planetei o șansă la viață 

Industria modei se află într-un moment decisiv: dintr-un sector poluant, poate deveni un motor al...

De la modă sustenabilă la responsabilitate socială. Când hainele oferă planetei o șansă la viață 
Oana Crăciun: Sănătatea mintală nu e un moft. E o nevoie reală. Sunt pași mici care pot preveni tulburările mentale mari
Știință 23 Octombrie 2025, 14:33

Oana Crăciun: Sănătatea mintală nu e un moft. E o nevoie reală. Sunt pași mici care pot preveni tulburările mentale mari

Despre importanța prevenirii și despre cum putem recunoaște din timp semnele unei posibile tulburări mintale a vorbit, la...

Oana Crăciun: Sănătatea mintală nu e un moft. E o nevoie reală. Sunt pași mici care pot preveni tulburările mentale mari
Anca Alexandra Dobrescu: Este imposibil să ne bazăm 100% pe IA! Este foarte greu să programezi o mașină să înțeleagă corectitudinea și etica
Știință 23 Octombrie 2025, 14:15

Anca Alexandra Dobrescu: Este imposibil să ne bazăm 100% pe IA! Este foarte greu să programezi o mașină să înțeleagă corectitudinea și etica

De la ChatGPT și Gemini până la Copilot și Perplexity, instrumentele bazate pe inteligență artificială (AI) au devenit...

Anca Alexandra Dobrescu: Este imposibil să ne bazăm 100% pe IA! Este foarte greu să programezi o mașină să înțeleagă corectitudinea și etica
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
02:30 - 03:00
ACADEMICA (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
02:00 - 03:00
Espańol 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
02:00 - 03:00
RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
02:00 - 04:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri