Ascultă Radio România Cultural Live

Matematicienii au descoperit secretul ''cafelei perfecte''

17 Noiembrie 2016, 06:46

Matematicienii au făcut un pas în plus în demersul de a afla formula ''cafelei perfecte''. În urma unor calcule complexe, ei au făcut lumină asupra procesului care stă la baza extragerii cafelei din grăunțe, în cafetieră, fapt ce i-ar putea ajuta pe consumatorii acestei băuturi să-i îmbunătățească gustul printr-o abordare științifică, informează miercuri BBC.

Alcătuită din peste 1.800 de compuși chimici, cafeaua este una dintre băuturile preferate la nivel mondial — potrivit estimărilor, în fiecare zi în lume sunt consumate câteva miliarde de căni cu cafea. Prepararea cafelei perfecte este, însă, o provocare pentru foarte mulți. De aceea, Kevin Moroney, de la Universitatea Limerick, William Lee de la Universitatea din Portsmouth și alți oameni de știință au încercat să înțeleagă parametrii care influențează produsul final.

Deși în trecut au mai fost efectuate studii legate de matematica extragerii cafelei, nu s-a insistat suficient asupra modului în care funcționează filtrele de cafea care reprezintă peste o jumătate dintre cele 18 milioane de cafetiere vândute în fiecare an în Europa.

În cazul aparatelor de preparat cafeaua dotate cu filtru, gravitația face apa să picure prin filtru extrăgând în acest proces compușii solubili din grăunțe. ''Ideea noastră este de a obține un model matematic complet al preparării cafelei ce poate fi folosit la proiectarea aparatelor de cafea, asemănător cu modul în care este utilizată teoria fluidelor și mecanica solidelor pentru a construi mașini de curse'', a declarat dr. Lee pentru BBC News. ''Am luat în calcul efectul mărimii grăunțele măcinate asupra lichidului care iese din aparat. Lucrul care ne-a surprins este faptul că există de fapt două procese prin care cafeaua este extrasă. Unul foarte rapid, prin care cafeaua este extrasă din suprafața boabelor, și unul mai lent în care cafeaua iese din interiorul grăunțelor'', a explicat acesta.

Anterior, s-a ajuns la concluzia că dacă boabele de cafea sunt măcinate prea mărunt, cafeaua rezultată este supra-extrasă și foarte amară. Pe de altă parte, dacă boabele nu sunt măcinate fin acest lucru poate face ca lichidul obținut să fie diluat. Dr. Lee a explicat că lucrarea matematicienilor a pornit de la această observație și că mărimea grăunțelor de cafea măcinată este cheia în prepararea cafelei perfecte.

În cazul în care ''grăunțele sunt puțin mai mari decât într-o râșniță standard'', cafeaua este ''mai puțin amară, parțial datorită echilibrării dintre ceea ce iese din suprafața (grăunțelor — n.r.) și ceea ce iese din interiorul lor'', a explicat dr. Lee. ''Când lucrurile sunt mai mari, are loc o descreștere a suprafeței totale a sistemului'', a completat el. ''În plus, apa curge mai rapid prin cafeaua măcinată mare deoarece petrece mai puțin timp în contact cu grăunțele, ceea ce contribuie și la reducerea extracției'', a adăugat dr. Lee care a mai spus că atunci când grăunțele sunt foarte mici ''este greu pentru apă să se strecoare printre ele, așa că aceasta petrece mai mult timp mișcându-se printre grăunțe'', iar lichidul final va fi mai concentrat. În acest sens, cercetătorii susțin că ar trebui îmbunătățite aparatele de cafea pentru o anumită mărime a grăunțelor măcinate astfel încât să se obțină ''extracția perfectă''.

Oamenii de știință studiază și forma ''patului de cafea'' din cafetierele cu filtru deoarece acesta se modifică în timpul procesului de preparare. ''La început, stă pe fundul filtrului, dar la final îmbracă pereții filtrului. Și acest lucru pare să influențeze gustul cafelei'', a declarat dr. Lee. Acest lucru îi determină pe oamenii de știință să ia în calcul modul în care este turnată apa în filtru, dacă aceasta curge printr-un singur jet, în centru, cum ar fi de la robinet, sau dacă apa curge din mai multe locuri, cum se întâmplă în cazul unui cap de duș. ''Acestea pot deranja 'patul de cafea''', a precizat specialistul.

AGERPRES

Touch Nature la SAC, Spațiul de Artă Contemporană București
Știință 30 Aprilie 2024, 14:04

Touch Nature la SAC, Spațiul de Artă Contemporană București

În două locuri diferite din București,  la /SAC @ Berthelot (Str. General H. M. Berthelot 5) și /SAC @...

Touch Nature la SAC, Spațiul de Artă Contemporană București
Raportul de gardă: Microplasticul afectează intestinul și poate pătrunde în multe organe și țesuturi, determinând inflamație
Știință 30 Aprilie 2024, 14:00

Raportul de gardă: Microplasticul afectează intestinul și poate pătrunde în multe organe și țesuturi, determinând inflamație

Este unul dintre subiectele despre care scrie raportuldegarda.ro și despre care am discutat astăzi cu dr. ...

Raportul de gardă: Microplasticul afectează intestinul și poate pătrunde în multe organe și țesuturi, determinând inflamație
Ana Iacob Solomeș: ,,Noi pe asta mizăm: ca cei mici să devină modele pentru cei mari"
Știință 29 Aprilie 2024, 14:00

Ana Iacob Solomeș: ,,Noi pe asta mizăm: ca cei mici să devină modele pentru cei mari"

Ana Iacob Solomeș  este coordonatoarea platformei Green Up și manager The Green Project (...

Ana Iacob Solomeș: ,,Noi pe asta mizăm: ca cei mici să devină modele pentru cei mari"
Victor Zota, președintele Fundației pentru Transplant: „Am avut bolnavi care au refuzat procedura de transplant pentru că nu le era foarte clar că este singura alternativă de a trăi”
Știință 29 Aprilie 2024, 09:00

Victor Zota, președintele Fundației pentru Transplant: „Am avut bolnavi care au refuzat procedura de transplant pentru că nu le era foarte clar că este singura alternativă de a trăi”

În fiecare an, Ziua Națională a Transplantului (marcată anul acesta în data de 26 aprilie) este un prilej pentru...

Victor Zota, președintele Fundației pentru Transplant: „Am avut bolnavi care au refuzat procedura de transplant pentru că nu le era foarte clar că este singura alternativă de a trăi”
Trauma se transformă în artă și izolarea este înfruntată prin comunicare în proiectul Una din Trei - despre pierderea de sarcină și infertilitate
Știință 29 Aprilie 2024, 08:04

Trauma se transformă în artă și izolarea este înfruntată prin comunicare în proiectul Una din Trei - despre pierderea de sarcină și infertilitate

Înscrierile la atelierele creative, prelungite până pe 4 mai

Trauma se transformă în artă și izolarea este înfruntată prin comunicare în proiectul Una din Trei - despre pierderea de sarcină și infertilitate
Exploratorii lumii de mâine: RomCon 2024
Știință 26 Aprilie 2024, 09:00

Exploratorii lumii de mâine: RomCon 2024

Convenția Națională a cluburilor și autorilor de science fiction din România a ajuns anul acesta la a 45-a ediție. După...

Exploratorii lumii de mâine: RomCon 2024
”Mai puternici împreună” pentru că ”Nici un drog nu e ușor”
Știință 25 Aprilie 2024, 14:00

”Mai puternici împreună” pentru că ”Nici un drog nu e ușor”

”Mai puternici împreună” este unul dintre cele 6 proiecte câștigătoare din cadrul apelului de...

”Mai puternici împreună” pentru că ”Nici un drog nu e ușor”
Ligia Bărbării: În cazul unei agresiuni sexuale, avem mai multe tipuri de probe
Știință 24 Aprilie 2024, 14:00

Ligia Bărbării: În cazul unei agresiuni sexuale, avem mai multe tipuri de probe

Explică, la Știința 360,  Dr. Ligia Bărbării , medic primar medicină legală, șefa Laboratorului de genetică...

Ligia Bărbării: În cazul unei agresiuni sexuale, avem mai multe tipuri de probe
Ascultă live

Ascultă live

04:30 - 05:00
Discuri de cinci stele (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
04:53 - 05:00
Tatal nostru* Imnul national
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru