Ascultă Radio România Cultural Live

Planurile-cadru, pro și contra

11 Februarie 2025, 12:00

Proiectul pentru noile planuri-cadru din învățământ liceal a demarat imediat după promulgarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Anul acesta, pe 31 ianuarie au fost puse în consultare publică noile planuri-cadru pentru liceu. La documentele elaborate de Miniterul Educației sunt așteptate până pe 6 martie, propuneri și observații argumentate pe adresa consultare@rocnee.ro. În viziunea oficialilor, decizia privind noile planuri-cadru pentru liceu se duce mai mult spre școală și elevi, se face o descentralizare a lor, se încurajează autonomia și performanța.

Viforel Dorobanțu, director Școala Gimnazială din Curcani, județul Călărași:

„Dacă noi, o amărâtă de școală din mediul rural, am putut să luăm hățurile în mână, să facem lucrul ăsta (schimbarea curriculumului) este evident că liceele, ca să nu mai zic de colegiile naționale care au și resursă umană de calitate superioară, și mă refer aici și la elevi și la profesori, este evident că aceste planuri cadru propuse acum sunt un motiv pentru a defini traiectul fiecărei școli. Pentru că, până la urmă, asta a relevat propunerea de plan cadru, asumarea unui traiect caracteristic fiecărei școli.”

Modelul unei arhitecturi curriculare diferite, prin care unele discipline sunt concentrate din anii finali către anii școlari mai mici, se găsește și în propunerea pentru noile Planuri-cadru pentru Liceu.

Modelul propus a fost pilotat, cu succes, de unele licee, dar și de Școala Gimnazială din Curcani, județul Călărași, prima școală pilot din mediul rural.

Profesorul Viforel Dorobanțu, directorul acestei instituții i-a povestit colegei noastre, Mirela Stana, despre impactul pe care l-a avut această schimbare asupra elevilor, dar și a profesorilor.

Delia Maier, profesoară de limba și literatura română, membră în Consiliul Director al Asociațiației Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu:

„Limba română este limba oficială de stat și suportul învățării la diverse discipline”

Interviu realizat de Roxana Păsculescu.

Radu Gologan: "Relativ la matematică - se vorbește ca în clasele a 11-a și a 12-a anumite tipuri de clase, de umanioare, în general, să nu mai facă matematică. Nu e neapărat greșit, dar în același timp trebuie venit cu ceva care să continue educația gândirii logice a copiilor. Nu se poate să părăsești materiile care îți aduc un avantaj în a gândi rapid și bine"

Este nevoie de reformă în învățământul românesc (…) dar reformă nu înseamnă a schimba terminologiile care s-au consacrat în limba română și a introduce tot felul de termeni care sunt înțeleși prost de publicul larg, de exemplu ”planuri cadru”. Sună destul de prost. Probabil că foarte corect era de spus ”structura programei școlare” (…), spune prof.univ.dr Radu Gologan, profesor de matematică la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie ”Politehnica”, București (https://upb.ro/), Preşedinte al Societății Române de Matematică din România (https://ssmr.ro/).

Să fie acesta motivul pentru care există așa o dezbatere înflăcărată în legătură cu aceste planuri-cadru?

"Da, este în mare parte, și această inflație de termeni noi face să crească și birocrația."

"Este nevoie de reformă, clar, numai că orice reformă în domeniile cum sunt școala, cum sunt armata, cum sunt sănătatea, nu pot fi făcute brusc. Durează zeci de ani până când pot să ajung la o reformă făcută ca lumea. Gândiți-vă, bine, sigur, erau alte timpuri, dar reforma lui Cuza și ulterior la reforma lui Spirul Haret: a durat zeci de ani până când s-au văzut rezultatele acestor reforme. N-au fost heirupiste, nu s-a zis ”de mâine facem așa și gata”, sau într-o lună de zile discutăm planurile cadru și după aceea le votăm. Crează prea multă nemulțumire, prea multe discuții, uneori inutile, cum se întâmplă de fapt și acum, și devine anti reformă până la urmă, cum s-a văzut în multe situații (…) ."

Legat de proiectul noilor planuri-cadru, profesorul Radu Gologan spune că ”nu este o idee rea deloc (proiectul noilor planuri-cadru, n.r.). Așa se procedează de mulți ani în foarte multe dintre sistemele de educație din alte țări cum e în Germania, cum e în Franța, cum e în Statele Unite, cum e în Marea Britanie, chiar și în Italia. Sigur, nu dau totdeauna cu rezultate extraordinare. De exemplu, în Statele Unite, sistemul acesta a provocat o scădere a nivelului de cultură al cetățenilor în ultimii 50 de ani. Dar, văzând lucrurile greșite făcute în alte părți, putem să le rezolvăm și noi. Ceea ce se întâmplă însă este frica pe care aceste idei le aduc în tagma dascălilor și a unor părinți.

"(…) Relativ la matematică - se vorbește foarte clar că în clasele a 11-a și a 12-a anumite tipuri de clase, de umanioare, în general, să nu mai facă matematică. Nu e neapărat greșit, dar în același timp trebuie venit cu ceva care să continue educația gândirii logice a copiilor. La Uman, de exemplu, clasele 11-12, matematica, chiar foarte puțină, îi introduce pe copii în niște noțiuni abstracte care fac parte din cultura generală. Adică ”continuum”, ”discret” și așa mai departe. Acestea reprezintă un mod de gândire, de a vedea lumea. Cum e ea? Discretă? Continuă? Cum e timpul? În muzică, de exemplu, astea sunt lucruri esențiale, dar nu numai muzică, dar și în filosofie și în literatură. Astea sunt lucrurile care trebuie...Nu neapărat umplut spațiul cu științe sociale și științele personalității și așa mai departe. Sunt utile și acelea, dar nu îți educa creierul. Vârsta asta, între 16 și 18 ani, este exact vârsta în care un copil ajunge cu creierul la posibilitatea de a înțelege abstractul, abstractizarea. Și abstractizarea face parte din viața noastră. Mai ales în viitor când tinerii, cetățenii, vor trebui să fie pregătiți să învețe repede o nouă meserie pentru că apar domenii noi (…)"

"La cursul de anul întâi de matematică la ”Politehnică”, observ că atunci când vorbești despre filozofia matematică, despre însemnătatea anumitor noțiuni în istorie și în gândirea noastră, copiii devin foarte interesați. Deci la Uman s-ar putea face o oră pe săptămână de noțiuni de filozofia matematică sau noțiuni de logică matematică împreună. E mult mai greu să predai așa ceva (pentru un profesor de matematică) decât să predai trei ore, patru ore de formule și de calcul de integrale (…)."

Se poate face (reformă, n.r.), dar trebuie cu foarte mare grijă și trebuie mare atenție la felul în care ulterior să alcătuiește programa. (…) Ce se scoate, trebuie înlocuit cu altceva, mai spune profesorul Radu Gologan: nu se poate să părăsești materiile care îți aduc un avantaj în a gândi rapid și bine. Am spus: dacă nu matematică, șah, logică, dar ceva, ceva ca să-ți antreneze mintea în a gândi rapid și bine, indiferent de meseria pe care o vei avea. Și discurs liber. Și asta se poate învăța. Și asta conține elemente de a gândi corect și repede. Șahul cred că e o chestie foarte bună. Nu vrei să faci matematică - o oră de șah pe săptămână (…)

Soluția mea (în legătură cu planurile-cadru, n.r.) este să nu ne grăbim. Sunt idei bune, sunt și idei proaste. E o discuție care nu se va termina. Mi-e puțin teamă că o anumită parte a publicului , înflăcărată de niște idei vechi, s-ar putea să reacționeze prost și să se folosească de lucrurile astea ca să arate că nu ne facem treaba. Că guvernanții nu-și fac treaba. E delicat.

Ceva de o mai mare profunzime, căci dincolo de numărul de ore ar trebui să existe o filozofie a inter si transdisciplinarității. Profesoara de educație plastică și estetică, Cosmina Dragomir, venind de la o școală privată - surprinde foarte bine esența artelor în școală. Educația plastică nu și-a propus niciodată să le dezvolte manualitatea ori să scoată artiști din elevi, ci să le ofere instrumente pe care să le folosească la achiziția informațională de la alte materii, să îi ajute să vadă lumea, natura, viața - și mai ales, să aibă un suport formativ și emoțional pentru întreaga lor viață.

Dialogul cu profesoara Adriana Cireș, a colegei Roxana Păsculescu, oferă o perspectivă pozitivă asupra planurilor- cadru aduse în discuție publică, până pe 6 martie 2025.

De data aceasta aflăm perspectiva profesorului de limba și literatura română Bogdan Rațiu, profesor la Liceul UMFST „George Emil Palade” Tg Mureș, în dialog cu Roxana Păsculescu. Adică, cadrul didactic invitat este profesor la instituția înființată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Tg Mureș. În plus, Bogdan Rațiu este și vicepreședinte ANPRO. O perspectivă care trage un semnal de alarmă. Nu este viziune în aceste planuri-cadru după opinia avizată a profesorului Bogdan Rațiu și, în plus, profesorii nu sunt pregătiți pentru schimbarea pe care ar presupune-o această reformă în educație.

Călin Alexa: "Strategia Europeană pentru Fizica Particulelor este documentul care trasează direcțiile domeniului pentru următorii 40-50 de ani"
Știință 28 Aprilie 2025, 11:08

Călin Alexa: "Strategia Europeană pentru Fizica Particulelor este documentul care trasează direcțiile domeniului pentru următorii 40-50 de ani"

  În martie 2024, Consiliul CERN a inițiat cea de-a treia actualizare a Strategiei Europene pentru Fizica...

Călin Alexa: "Strategia Europeană pentru Fizica Particulelor este documentul care trasează direcțiile domeniului pentru următorii 40-50 de ani"
„La jocurile de noroc nu există câștig. Poate să existe câștig pe o perioadă scurtă, pe o perioadă lungă, dar într-un final, trăgând linie, este o pierdere majoră”
Știință 24 Aprilie 2025, 16:20

„La jocurile de noroc nu există câștig. Poate să existe câștig pe o perioadă scurtă, pe o perioadă lungă, dar într-un final, trăgând linie, este o pierdere majoră”

24 Aprilie 2025 Ultima parte a interviului realizat cu un fost dependent de jocuri de noroc, un om care a avut marea șansă...

„La jocurile de noroc nu există câștig. Poate să existe câștig pe o perioadă scurtă, pe o perioadă lungă, dar într-un final, trăgând linie, este o pierdere majoră”
Georgian Șchiopu: Strategiile pe care noi le promovăm sunt reducerea promovării jocurilor de noroc, reducerea accesibilității pariurilor online...
Știință 24 Aprilie 2025, 16:10

Georgian Șchiopu: Strategiile pe care noi le promovăm sunt reducerea promovării jocurilor de noroc, reducerea accesibilității pariurilor online...

”Nu numai jocul online, dar și ceea ce se numește ”pariuri sportive” este cu totul și cu totul alt gambling...

Georgian Șchiopu: Strategiile pe care noi le promovăm sunt reducerea promovării jocurilor de noroc, reducerea accesibilității pariurilor online...
Știința rescrie natura? Urmează reînvierea mamuților?
Știință 23 Aprilie 2025, 14:00

Știința rescrie natura? Urmează reînvierea mamuților?

O realizare recentă, datorată editării genetice, i-a adus pe oamenii de știință mai aproape ca niciodată de...

Știința rescrie natura? Urmează reînvierea mamuților?
Dr.Ioan Boleac: „Din păcate, știința nu a ajuns în punctul în care să putem să creștem numărul de ovocite la femei”
Știință 23 Aprilie 2025, 10:44

Dr.Ioan Boleac: „Din păcate, știința nu a ajuns în punctul în care să putem să creștem numărul de ovocite la femei”

Timpul nu iartă fertilitatea și pe măsură ce anii trec, rezerva ovariană a femeilor scade dramatic, iar șansele de a concepe...

Dr.Ioan Boleac: „Din păcate, știința nu a ajuns în punctul în care să putem să creștem numărul de ovocite la femei”
Carmen Cioflan: Sunt soluții de proiectare pentru aproape orice fel de tip de cutremur
Știință 22 Aprilie 2025, 15:33

Carmen Cioflan: Sunt soluții de proiectare pentru aproape orice fel de tip de cutremur

” Noi urmărim seismicitatea din zona europeană, dar, desigur, absolut orice cutremur care este înregistrat pe...

Carmen Cioflan: Sunt soluții de proiectare pentru aproape orice fel de tip de cutremur
Raportul de garda: Planul European de Acțiune pentru Bolile Rare, discutat în contextul Președinției Poloniei la Consiliul UE
Știință 22 Aprilie 2025, 14:00

Raportul de garda: Planul European de Acțiune pentru Bolile Rare, discutat în contextul Președinției Poloniei la Consiliul UE

” Pe 10 aprilie 2025, experți, factori de decizie și profesioniști din sănătate s-au reunit la Varșovia pentru...

Raportul de garda: Planul European de Acțiune pentru Bolile Rare, discutat în contextul Președinției Poloniei la Consiliul UE
Lisandru Neamțu - ”Restauratorul trebuie să intervină minimal,  astfel încât să păstreze frumusețea lucrării de pe perete”
Știință 18 Aprilie 2025, 14:00

Lisandru Neamțu - ”Restauratorul trebuie să intervină minimal, astfel încât să păstreze frumusețea lucrării de pe perete”

Cu lector universitar doctor Lisandru Neamțu, în dialog cu Roxana Păsculescu pătrundem în universul restaurării,...

Lisandru Neamțu - ”Restauratorul trebuie să intervină minimal, astfel încât să păstreze frumusețea lucrării de pe perete”
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 12:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
10:15 - 11:00
PANORAMIC PUNCT RO (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 11:00
VREM SĂ ȘTII
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
10:00 - 11:00
De 10x ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru