Sondaj ENDO Pacienți: 30% dintre subiecți nu știu ce sunt dislipidemiile, iar 9% nu și-au controlat niciodată nivelul colesterolului

10 Iulie 2025, 13:13
Asociația Pacienților cu Boli Endocrine – ENDO Pacienți a organizat recent, o întâlnire face-to-face între medici și pacienți, în cadrul campaniei naționale „Colesterol Alert – informează-te, sănătatea ta contează!”. Evenimentul a fost dedicat persoanelor care doresc să înțeleagă mai bine rolul colesterolului în sănătatea endocrină și cardiovasculară, dar și celor care caută sfaturi practice pentru un stil de viață echilibrat.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate rezultatele unui sondaj realizat de ENDO Pacienţi privind cunoştinţele pe care le au pacienţii despre dislipidemie, cauzele și tratamentul acesteia. Analiza a scos în evidenţă că femeile (84%) şi persoanele din grupele de vârstă 31 – 45 de ani (24%) şi 46 – 60 de ani (48%) sunt mai dornice să participe la astfel de sondaje și mai interesate de acest subiect.
Dislipidemia este o afecțiune caracterizată prin valori anormale ale lipidelor (grăsimilor) din sânge, cum ar fi colesterolul și trigliceridele. Poate implica niveluri crescute sau scăzute ale acestor lipide.
Cauzele apariției dislipedemiilor sunt date de stilul de viață, adică o dietă bogată în grăsimi saturate și trans. De asemenea, obezitatea, consumul excesiv de alcool, fumatul și lipsa activității fizice pot contribui la dislipidemie. Factorii genetici sunt la rândul lor responsabili de apariția dislipidemiilor, precum și prezența altor afecțiuni medicale, precum: diabetul zaharat, bolile renale, bolile hepatice și hipotiroidismul, care pot influența metabolismul lipidic.
Medicii prezenți la conferință au arătat că unul dintre lucrurile pe care ar trebui cu toții să le înțelegem este acela că dislipidemia nu mai este doar o problemă a vârstei a treia.
„Aproape jumătate din persoanele care ne-au răspuns (46,7%), declară că au dislipidemie, ceea ce presupune că cel mai probabil au vizitat un medic, li s-a pus un diagnostic, au niște analize efectuate și știau despre ce e vorba și au răspuns în consecință. Ce mă îngrijorează e că 30% au răspuns că nu știu. Au răspuns că nu știu, fie pentru că nu s-au controlat, fie pentru că nu înțeleg neapărat despre ce anume s-a pus întrebarea”, a explicat dr.Adrian Pană, specialist în Sănătate Publică, care a analizat și detaliat rezultatele sondajului.