Ascultă Radio România Cultural Live

Știința 360 -  Sfertul Academic, platformă de texte și podcasturi de antropologie publică

14 Iunie 2022, 10:30

21 iunie 2022 - Dr. Iubire-Stranie sau: Cum am învățat să nu mă mai îngrijorez și să iubesc evoluția naturală în antropologie 

poza 1 - https://antropedia.com/sfertulacademic/radu-umbres-dr-iubire-stranie-sau-cum-am-invatat-sa-nu-ma-mai-ingrijorez-si-sa-iubesc-evolutia-naturala-in-antropologie/

Un nou podcast din seria Sfertul academic, aparținând lui Radu Umbreș, citit de actorul Daniel Popa, cu o ilustrație de Andrei Nicolescu și care poate fi ascultat la https://antropedia.com/sfertulacademic/radu-umbres-dr-iubire-stranie-sau-cum-am-invatat-sa-nu-ma-mai-ingrijorez-si-sa-iubesc-evolutia-naturala-in-antropologie/

Radu Umbreș este un antropolog interesat de mintea, societatea, și cultura umană, mai ales când vine vorba de moralitate și cooperare. Este doctor în antropologie socială al UCL și a urmat studii postdoctorale la Institut Jean Nicod și NEC. În prezent este lector la SNSPA unde predă antropologie și psihologie evoluționistă iar lucrarea sa de doctorat va fi publicată de OUP în 2021. Scrie și vorbește de câte ori are ocazia pentru publicul nespecialist și susține platforma ISCOADA de popularizare a științelor socio-umane.

”Sfertul Academic (https://antropedia.com/sfertulacademic) este o platformă de texte și podcasturi de antropologie publică, un demers unic pe scena culturală din România ce se distinge atât prin calitatea conținutului publicat, cât și prin formatul său interdisciplinar.

37 de cercetători din științele sociale, 13 ilustratori și 2 actori au contribuit la prima ediție a acestui proiect. Autorii textelor activează în mediul academic din România – Universitatea din București, Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA), Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai, dar și din străinătate: Universitatea Carolina de Nord, Chapel Hill (SUA), Ludwig-Maximilians-Universität München (Germania), Maastricht University (Olanda), Riga Stradins University (Letonia); sunt cercetători în instituții naționale: Institutul de Antropologie "Francisc I. Rainer, Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu, Muzeul Ţăranului Român, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, sau de peste hotare: Universitatea din Konstanz, University of Sussex Asia Centre, Max Planck Institute for Social Anthropology. Majoritatea articolelor incluse pe platformă au la bază cercetări de lungă durată în cadrul studiilor doctorale sau post-doctorale susținute de aceștia la universități precum Universitatea din București, SNSPA, University of Michigan, City University of New York, Central European University, Max Planck Institute for Social Anthropology, Universitatea Bielefeld, University College of London, University of Cambridge sau University of Kent.Cele 40 de articole incluse pe platformă, fiecare dintre ele însoțite de versiunea podcast și de o ilustrație inspirată din conținutul textului, pun în lumină concepte centrale din teoria antropologică, cum ar fi: ordine morală, structură și agentivitate, cultură materială, relații de putere, relații de schimb, sisteme de cunoaștere, gen, identitate, sine și societate. Totodată, aduc perspective noi asupra unor subiecte familiare, de actualitate: mediu, migrație, inegalități sociale, privatizare, dezvoltare personală, turism, și altele. Nu în ultimul rând, pe lângă explorările de profunzime ale realităților din România, ele dezvăluie și lumi sociale mai puțin cunoscute, de peste hotare: Egipt, Ghana, Japonia, Rusia sau Abhazia sunt doar câteva dintre locurile pe care ni le aduc mai aproape cercetările antropologilor români.

Textele sunt aduse mai aproape de public prin lectura actorilor Daniel Popa și Katia Pascariu și capătă culoare prin grafica a 13 artiști, sub ilustrația copertă realizată de Alexandru Nimurad.”

14 iunie 2022 - Antropologia vizuală: de la primele imagini ale fraților Lumiere, la era vizuală a rețelelor sociale 

 

Autoare este Oana Ivan, ilustrația este realizată de artista Arinda Crăciun iar lectura podcastului, https://antropedia.com/oana-ivan-antropologia-vizuala-de-la-primele-imagini-ale-fratilor-lumiere-la-era-vizuala-a-retelelor-sociale/ aparține actriței Katia Pascariu.

Oana Ivan este antropolog specializat în antropologie vizuală și antropologia mediului (în urma doctoratului obținut în co-tutelă la University of Kent, UK și Universitatea Babeș-Bolyai, România). De asemenea, este regizor și producător de filme documentare antropologice centrate cu precădere pe interacțiunea dintre comunitățile umane și mediul natural. Aria de cercetare cuprinde în special arii naturale protejate din Delta Dunării, Lunca Dunării, Carpații Orientali, Podișul Transilvan și Munții Apuseni. În prezent este lector în cadrul departamentului de Film Documentar al Facultății de Teatru și Film-Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj. De asemenea este consultant și colaborator în diverse proiecte de cercetare a: Național Geographic, World Bank, Electric Castle. (Sursa text - https://antropedia.com/oana-ivan-antropologia-vizuala-de-la-primele-imagini-ale-fratilor-lumiere-la-era-vizuala-a-retelelor-sociale/)

 https://antropedia.com/oana-ivan-antropologia-vizuala-de-la-primele-imagini-ale-fratilor-lumiere-la-era-vizuala-a-retelelor-sociale/

Știința 360 - 7 iunie 2022 - Reindustrializare, muncă și precaritate: Cazul fabricilor din zona Baia Mare

 https://antropedia.com/sfertulacademic/raluca-pernes-reindustrializare-munca-si-precaritate-cazul-fabricilor-din-zona-baia-mare/

 

Un nou podcast Sfertul academic, autoare este Raluca Perneș, ilustrația - Sorina Vazelina, în lectura actriței Katia Pascariu. 

 

Raluca Perneș este antropolog, sociolog și UX researcher. A studiat la Universitatea Babeș-Bolyai, Central European University și University College London. În 2009-2010 a făcut cercetare etnografică în Ghana. Interesele ei de cercetare sunt centrate în jurul temelor de inegalitate socială, stat, cetățenie și pluralism legal.

Podcastul integral - la https://antropedia.com/sfertulacademic/raluca-pernes-reindustrializare-munca-si-precaritate-cazul-fabricilor-din-zona-baia-mare/

 

Știinta 360 - 17 mai 2022 -  De ce este România astfel - Avatarurile excepționalismului românesc

https://antropedia.com/sfertulacademic/vintila-mihailescu-altfelitatea-romanului/

Continuă seria Vintilă Mihăilescu, textul este un material publicat în 2017 în volumul De ce este România astfel - Avatarurile excepționalismului românesc, volum coordonat de Vintilă Mihăilescu, conceput ca un comentariu la lucrarea lui Lucian Boia De ce este România astfel.

Ilustratie - Alexandru Nimurad, actor podcast - Daniel Popa.

Podcastul poate fi ascultat aici - https://antropedia.com/sfertulacademic/vintila-mihailescu-altfelitatea-romanului/

Știința 360 - 10 mai 2022 - „Produsele de calitate” și patrimonializarea gustului în România.

Text de Vintilă Mihăilescu și Bogdan Iancu, publicat în anul 2009 în Volumul 3 al revistei Sociologie Românească, adaptat pentru Sfertul Academic de Ioana Pelehatăi.

Ilustrația este realizată de Alexandru Nimurad.

Podcastul integral poate fi ascultat aici

https://antropedia.com/sfertulacademic/vintila-mihailescu-si-bogdan-iancu-produsele-de-calitate-si-patrimonializarea-gustului-in-romania

Știința 360 - 3 mai 2022 - Jurnalul primului teren

Autor Alin Savu, în lectura actorului Daniel Popa iar ilustrația este realizată de Alina Marinescu.

Podcastul poate fi ascultat integral la https://antropedia.com/sfertulacademic/alin-savu-jurnalul-primului-teren/

Dumitru-Alin Savu este doctor în antropologie la Școala Națională de Studii Politice și Administrative cu o lucrare despre practica și experiența homeschooling în București atât din perspectiva părinților cât și a copiilor. Tot în cadrul SNSPA a absolvit programul masteral de antropologie cu o disertație privind timpul liber al copiilor cu activități extracurriculare din București. Publicațiile sale urmăresc experiența copilăriei urbane; modul în care această experiență este în interdependență cu educația și aspirațiile de clasă ale familiei; provocările etice, deontologice și metodologice legate de implicarea copiilor ca participanți deplini la cercetare. Interesele actuale de cercetare vizează experiența copilăriei, relația familiei și a copiilor cu statul din perspectiva alegerii educației, alternativele educaționale și impactul lor social, comunitățile de practică educaționale din România. În prezent este cercetător în cadrul Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală din București.

Știința 360 - 26 aprilie 2022 -  Despre ideea de rasă și rasism

Un nou podcast antropedia.com/sfertulacademic/, autor Alexandru Iorga, ilustrația -  artista Andreea Chirică, în lectura actorului Alex Călin. 

Alexandru Iorga este licențiat în sociologie, absolvent al Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară și este doctor în sociologie – cu o teză despre Delta Dunării. În prezent este cercetător în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” și cadru didactic asociat al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Are o bogată experiență de cercetare de teren, iar interesele sale de cercetare vizează: istoria științelor sociale, antropologia și istoria mediului, antropologia dezvoltării și mediul rural, antropologia turismului (https://antropedia.com/sfertulacademic/alexandru-iorga-despre-ideea-de-rasa-si-rasism/)

La Știința 360 – un fragment din acest podcast, care poate fi ascultat în întregime aici:

https://antropedia.com/sfertulacademic/alexandru-iorga-despre-ideea-de-rasa-si-rasism/

Știința 360 - 19 aprilie 2022 - Eu, Wuhan și antropologia 

Eu, Wuhan și antropologiaeste titlul podcastului Sfertul academic de saptămâna aceasta.

Autoarea, Elena Chiorean a studiat antropologie socială la Universitatea Babeș-Bolyai și Central European University. Academic, o preocupă regimurile de proprietate și muncă, reproducerea socială, corporalitatea și temporalitatea. A locuit câțiva ani în Wuhan și învață chineză à la longue. De curând a început să studieze psihologia și speră că cele două lumi conceptuale îi vor descoperi o fărâmă din lumea în care trăiește.

Lectura podcastului aparține actriței Katia Pascariu iar ilustrația textului - artistei Tuan Nini.

Varianta integrală a podcastului poate fi ascultată aici

https://antropedia.com/sfertulacademic/elena-chiorean-eu-wuhan-si-antropologia

Știința 360 - 12 aprilie 2022 -  „Am vrut să văd cum se fac banii şi acolo”. Cum îşi aleg lucrătorii temporari în agricultură slujbele în străinătate?

Un nou podcast Sfertul academic,autoare Alexandra Voivozeanu, cercetătoare post-doctorală în proiectul ERC “Migration, Transnationalism and Social Protection in (post-) crisis Europe (MiTSoPro)”, desfăşurat în cadrul Centrului pentru Studii Etnice şi de Migraţie (CEDEM) al Universităţii din Liège. Începând din 2014, a explorat diferite teme legate de migraţia românilor pentru muncă în străinătate şi este interesată mai ales de forme atipice de angajare, mediere şi infrastructuri de migraţie, agentivitatea migranţilor sau accesul lor la protecţie socială transnaţională. A realizat cercetarea despre migraţie temporară în agricultură ca bursieră a Colegiului Noua Europă.

Podcastul este în lectura actriței Katia Pascariu iar ilustrația textului este făcută de artista Ana Gaman.

Integral, poate fi ascultat aici https://antropedia.com/sfertulacademic/alexandra-voivozeanu-am-vrut-sa-vad-cum-se-fac-banii-si-acolo-cum-isi-aleg-lucratorii-temporari-in-agricultura-slujbele-in-strainatate/ 

Știința 360 - 5 aprilie 2022 - Ce este metoda fotografiei vorbite și cum o putem folosi în cercetări participative de aproape și de departe?

Un nou podcast antropedia.com/sfertulacademic/, autoare - Leyla Safta-Zecheria, pedagog și antropolog, dr. în științe politice al Universității Central Europene din Budapesta, asistent de cercetare la Universitatea de Vest din Timișoara, lectura - actrița Katia Pascariu iar ilustrația textului aparține Cristinei Pîrvu.

La Știința 360 - un fragment din acest podcast, care poate fi ascultat în întregime aici:

 https://antropedia.com/sfertulacademic/leyla-safta-zecheria-ce-este-metoda-fotografiei-vorbite-si-cum-o-putem-folosi-in-cercetari-participative-de-aproape-si-de-departe/.

Știința 360 - 29 martie 2022 - O scurtă introducere în studiile și etnografia multispecii

 https://antropedia.com/claudia-campeanu-o-scurta-introducere-in-studiile-si-etnografia-multispecii/

Podcastul din 29 martie a.c. se intitulează O scurtă introducere în studiile și etnografia multispecii,este scris de Claudia Câmpeanu, conferențiar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, cu un doctorat în antropologie de la The University of Texas at Austin, în lectura actriței Ilinca Manolache iar ilustrația textului este făcută de artista Oana Hajos.

Știința 360 - „Mergi la doctor. Tiroida ta are nevoie de tine!”
Știință 24 Mai 2024, 08:15

Știința 360 - „Mergi la doctor. Tiroida ta are nevoie de tine!”

„ Mergi la doctor. Tiroida ta are nevoie de tine! ” - este îndemnul Asociației Pacienților cu Boli...

Știința 360 - „Mergi la doctor. Tiroida ta are nevoie de tine!”
Mihai: „Întotdeuna putem face o alegere” | PODCAST
Știință 23 Mai 2024, 16:00

Mihai: „Întotdeuna putem face o alegere” | PODCAST

Mihai este programator baze de date, absolvent de liceu la profil mate-info, absolvent de ASE - Comerț, licența - și cu...

Mihai: „Întotdeuna putem face o alegere” | PODCAST
Dr. Corina Zugravu, medic specialist nutriție și igiena alimentației: “La nivelul UE a existat un target ca până în 2020 să se oprească trend-ul crescător de supraponderabilitate și obezitate la copil. Nu s-a reușit”
Știință 23 Mai 2024, 14:00

Dr. Corina Zugravu, medic specialist nutriție și igiena alimentației: “La nivelul UE a existat un target ca până în 2020 să se oprească trend-ul crescător de supraponderabilitate și obezitate la copil. Nu s-a reușit”

Un proiect de ordin propus de Ministerul Sănătății și publicat în dezbatere publică vizează implementarea unor noi...

Dr. Corina Zugravu, medic specialist nutriție și igiena alimentației: “La nivelul UE a existat un target ca până în 2020 să se oprească trend-ul crescător de supraponderabilitate și obezitate la copil. Nu s-a reușit”
Un eveniment și trei aniversări: Sesiunea Științifică Anuală a Facultății de Fizică a Universității din București
Știință 23 Mai 2024, 14:00

Un eveniment și trei aniversări: Sesiunea Științifică Anuală a Facultății de Fizică a Universității din București

Sesiunea Științifică a Facultății de Fizică din acest an este, practic, un eveniment în cadrul căruia vor fi...

Un eveniment și trei aniversări: Sesiunea Științifică Anuală a Facultății de Fizică a Universității din București
A XVIII-a ediție a concursului „MICII SANITARI”
Știință 23 Mai 2024, 09:26

A XVIII-a ediție a concursului „MICII SANITARI”

Voluntarii proiectului „Micii Sanitari” din cadrul Organizației Studenților Mediciniști din Cluj-Napoca...

A XVIII-a ediție a concursului „MICII SANITARI”
Psiholog Ion Duvac, profesor asociat, doctor în psihologie la Facultatea de Psihologie și Stiințele Educației - Universitatea București: „M-am născut să mă fericesc - acesta este sensul vieții noastre”
Știință 22 Mai 2024, 14:00

Psiholog Ion Duvac, profesor asociat, doctor în psihologie la Facultatea de Psihologie și Stiințele Educației - Universitatea București: „M-am născut să mă fericesc - acesta este sensul vieții noastre”

Se vorbește tot mai multe în sfera medicală despre abordarea holistică a sănătății organismului - minte, corp și...

Psiholog Ion Duvac, profesor asociat, doctor în psihologie la Facultatea de Psihologie și Stiințele Educației - Universitatea București: „M-am născut să mă fericesc - acesta este sensul vieții noastre”
Copiii, ”Comorile vii de lângă noi”
Știință 22 Mai 2024, 14:00

Copiii, ”Comorile vii de lângă noi”

Copiii din povestea de astăzi sunt trei dintre elevii de la Liceul ”Aurel Rainu” din Fieni (...

Copiii, ”Comorile vii de lângă noi”
Bogdan Trandafir: Durata de soluționare a unui dosar (de agresiune sexuală asupra unui minor, n.r.) depinde de fiecare caz în parte
Știință 22 Mai 2024, 14:00

Bogdan Trandafir: Durata de soluționare a unui dosar (de agresiune sexuală asupra unui minor, n.r.) depinde de fiecare caz în parte

”Dacă este un dosar în care s-au recoltat probe biologice, stăm 2,3,4 luni până se analizează probele...

Bogdan Trandafir: Durata de soluționare a unui dosar (de agresiune sexuală asupra unui minor, n.r.) depinde de fiecare caz în parte
Ascultă live

Ascultă live

15:30 - 16:00
Scena și ecranul
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
15:30 - 15:56
ÖĐÎÄ˝ÚÄżśţ
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 16:00
LADA DE ZESTRE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru