Tezaurul de aur de la Sarasău, expus la Muzeul Național de Isorie a României
04 Aprilie 2017, 06:27
Se spune că o ploaie torențială de vară din anul 1847, ar fi spălat pantele unui deal din apropierea localității Sarasău din Maramureș și a scos la iveală un tezaur de piese de podoabă toate din aur. Așa încep mai toate poveștile legate de marile descoperiri arheologice și de ce ar face excepție tezaurul de la Sarasău?
Doar 11 exemplare din acest tezaur au fost recuperate de la urmașii familiei Mihaly de Apșa, pe domeniul căreia a fost descoperit tezaurul ele sunt expuse în cadul unei mini expoziții la Muzeul Național de Istorie a României, până la 24 aprilie. Investigațiile moderne care se fac asupra acestor piese, dezvăluie misterele unei civilizații care a trăit pe aceste meleaguri acum 3000 de ani și care, după cum afirmă Corina Borș, curatoarea expoziției, ar fi dezvoltat în această zonă un adevărat centru de putere.
Investigațiile de radiografiere și microscopie de mare detaliu au pus în evidență un aur de foarte bună calitate și mai cu seamă tehnica de realizare a ornamentațiilor folosită de meșterii aurari cu 3000 de ani în urmă.
Interviu cu dr. Corina Borș, curatoarea expoziției și dr. ing. Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice - INOE 2000.