Valentin Brabete, președinte ANHR: „Oamenii se simt sprijiniți când vin în Academie și se întâlnesc cu persoane care trec prin provocări asemănătoare”

17 Iulie 2025, 15:54
Academia de Hemofilie și-a „închis porțile” marți, după ce timp de șase zile a găzduit la Poiana Brașov peste 100 de beneficiari, persoane diagnosticate cu hemofilie și alte deficiențe de coagulare, copii și adulți, împreună cu familiile acestora.
Ajunsă la cea de-a X-a ediție, Academia de Hemofilie este un amplu proiect psihoeducaţional al Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România (ANHR),care îşi propune să crească nivelul de informare şi educare a pacienţilor cu hemofilie şi alte deficienţe de coagulare.
Anul acesta, agenda a cuprins un program intens, structurat pentru toate categoriile de participanți – copii, părinți și pacienţi adulți. Ca de fiecare dată, au avut loc atât sesiuni comune, cât și sesiuni dedicate fiecărui grup în parte, pe teme de actualitate din domeniu.
„Suntem mândri de faptul că anul acesta iterăm a 10-a ediţie - ediţie aniversară a programului ‘Academia de Hemofilie’. Impactul programului nostru se vede deja în timp - calitatea vieţii participanţilor a crescut de-a lungul timpului datorită informaţiilor utile obţinute în cadrul programului nostru, răspunsurilor primite de la medicii specialişti invitaţi, dar şi mulţumită reţelelor de sprijin care se creează prin petrecerea timpului alături de semeni.
În momentul în care participanţii vin aici ei îşi regăsesc o parte din povestea lor în ceilalţi, senzaţia de singurătate în faţa problemelor specifice se disipează imediat, fiind înlocuită de încrederea că împreună suntem puternici.
Mai mult decât atât, la a 10-a ediţie, programul Academia de Hemofilie îşi demonstrează sustenabilitatea şi impactul pe termen lung - copiii care au participat încă de la primele ediţii - acum tineri adulţi - au devenit mentori şi facilitatori pentru adolescenţii care se alătură acum. Părinţii care, de asemenea, au fost înscrişi în program încă de la primele ediţii, devin acum gazdele celor nou veniţi.
Pentru noi aceasta este bucuria cea mai mare, să vedem că programul continuă să evolueze organic, să devină şi mai relevant în contextul unui peisaj terapeutic din ce în ce mai complex şi să continue să aibă un impact profund personal asupra fiecărui participant, dar şi asupra comunităţii” a declarat Valentin Brabete, președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România.