Ascultă Radio România Cultural Live

Creatori străini la Festivalul Național de Teatru 2023

Catarina And The Beauty Of Killing Fascists Foto: Joseph Banderet

14 Octombrie 2023, 05:09

Ediția 2023 a Festivalului Național de Teatru (FNT), desfășurată la București în perioada 20-30 octombrie, oferă publicului, pe lângă suita de spectacole create în România, și trei importante producții din străinătate.

Chiar în deschiderea Festivalului cu numărul 33, începând cu ora 19:00, la Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național, se va juca „Catarina And The Beauty Of Killing Fascists”/„Catarina și frumusețea de a ucide fasciști”, textul și regia aparținând lui Tiago Rodrigues, apreciat dramaturg, producător, regizor și actor portughez, directorul Festivalului de Teatru de la Avignon (Franța). O a doua reprezentație va avea loc pe data de 21 octombrie, în aceeași sală a TNB, de la ora 18:00.

„Catarina și frumusețea de a ucide fasciști” se va juca în limba portugheză, cu traducere în limbile română și engleză. Nu este recomandat persoanelor sub 16 ani. Pentru că spectacolul „conține sunete puternice”, nu este recomandat nici persoanelor cu sensibilitate auditivă.

„Creat de unul dintre cei mai acut sensibili dramaturgi și regizori, spectacolul «Catarina și frumusețea de a ucide fasciști» spune povestea unei familii. O poveste care condensează o istorie tulburătoare, o poveste despre confruntarea cu un trecut dureros. Catarina – cea care trebuie să ducă tradiția mai departe – îi oprește brusc continuitatea. Catarina are curajul să se opună. Spectacolul vă invită la o reflecție tandră și poetică asupra lumii în care trăim, încorsetată în tot mai multă violență. Destinul Catarinei este eliberator.”, spune Mihaela Michailov, unul dintre cei trei curatori ai FNT33.

Tiago Rodrigues mărturisește că în spectacolul său el încearcă activarea a ceea ce simte că ar fi „una dintre virtuțile cardinale” ale teatrului: să propună personaje care, prin ceea ce gândesc, spun și fac pe scenă, prin modul în care o fac, „ne îngăduie să gândim și altfel despre viața noastră”.

https://fnt.ro/2023/catarina-si-frumusetea-de-a-ucide-fascisti/

https://fnt.ro/2023/catarina-si-frumusetea-de-a-ucide-fascisti-2/

Tot în prima zi de FNT va fi prezentat, de la ora 22:00, la Teatrul Odeon, Sala Studio, spectacolul invitat din străinătate „Oh My Sweet Land” / „O dulcele meu pământ”, concept și interpretare – Corinne Jaber. Este o producție Young Vic Theatre (Anglia), Théâtre de Vidy (Elveția), jucată în limba engleză și tradusă pentru publicul din festival în limba română. În data de 21 octombrie, pe aceeași scenă, începând cu ora 19:30, va avea loc încă o reprezentație cu „O dulcele meu pământ”. Corinne Jaber, actriță, scenaristă și regizoare este de origine siriană-germană. S-a născut la München. A crescut în Germania, dar a trăit și în Canada. A jucat în numeroase producții teatrale internaționale, atât în limba engleză, cât și în limba franceză, printre care „Mahabharata” lui Peter Brook, „A Dybbuk for 2” de și cu Bruce Myers, „Beast on the Moon” de Irina Brook (pentru care a obținut, în Franța, Premiul „Molière” pentru cea mai bună actriță).

Despre această montare a sa, Corinne Jaber afirma:

„Atunci când am început să creez, știam doar că povestea va fi despre o femeie, ca mine, o femeie între două lumi, între două moșteniri și care caută să se integreze. Mai știam că spectacolul va avea loc într-o bucătărie. Mâncarea și, mai ales, mâncarea siriană, cu care am crescut, este moștenirea lăsată de tatăl meu, tatăl meu care a fugit din Siria. Gătitul, cu gesturile sale repetitive și mirosurile familiare reconfortante, ne aduce întotdeauna înapoi la viață, chiar și atunci când trăim într-o zonă de război”.

Curatorul Mihaela Michailov spune că „Oh My Sweet Land” este un one woman show „în care realitatea cutremurătoare a războiului stă la masă – la propriu și la figurat – cu povești personale emoționante. Povești despre Siria, despre ce înseamnă să trăiești în două lumi, despre feluri de mâncare și bombardamente. Viața de zi cu zi în proximitatea catastrofelor capătă intensitate poetică, captându-ne emoțional și conectandu-ne reflexiv la o realitate în fața căreia nu putem rămâne indiferenți”.

https://fnt.ro/2023/o-dulcele-meu-pamant/

https://fnt.ro/2023/o-dulcele-meu-pamant-2/

Cel de-al treilea spectacol invitat în Festival este o producție britanică (The Royal Lyceum Theatre, Edinburgh): „Truth’s a Dog Must to Kennel”/„La coteț, adevăr câinos”, programat la TNB, Sala Atelier, în data de 26 octombrie, ora 21:30 și în data de 27 octombrie, ora 17:00. Se va juca în engleză, cu traducere în română.

Textul spectacolului și interpretarea aparțin lui Tim Crouch – dramaturg, performer și regizor de teatru experimental din Marea Britanie, care, potrivit Mihaelei Michailov, a prezentat acest spectacol și la Avignon, ediția din acest an. „Tim Crouch ne propune o revizitare a textului clasic „Regele Lear” dintr-o perspectivă profund contemporană. Când bufonul îl părăsește pe rege, lumea se schimbă cu o rapiditate uluitoare. Trecutul se topește într-un viitor în care o cască VR dă un nou conținut realității”, spune curatorul FNT.

Tim Crouch crede că adevăratul loc al teatrului este în mintea spectatorului: „Acțiunea scenică nu este decât o încercare de a declanșa ceva acolo și, dacă reușim, publicul devine cel mai important, devine colaboratorul dominant al actului teatral. Îmi doresc ca ei, oamenii din public, să genereze singuri aceste imagini, să le vadă, fără ca eu să fiu nevoit să le arăt! În mai multe rânduri, în aceast spectacol, îi cer publicului să vadă cu urechile. După părerea mea, aceasta este cea mai puternică relație cu putință. Spectatorul ascultă cu atenție, pentru că așa va putea vedea în interiorul său. Treaba mea este să fiu cât mai precis, să fac în așa fel încât să dau voie teatrului să se întâmple în interiorul spectatorului, cât mai liber posibil”.

https://fnt.ro/2023/la-cotet-adevar-cainos/

https://fnt.ro/2023/la-cotet-adevar-cainos-2/

După prima reprezentație a fiecăruia dintre cele trei spectacole invitate din străinătate vor avea loc, în foaier, întâlniri între actori și publicul spectator.

Important de știut că în FNT 33 sunt și alte evenimente cu participarea creatorilor străini. Amintim că un masterclass, intitulat „Teatru devised & Storytelling”, va fi susținut de Corinne Jaber la 21 octombrie, de la ora 11:00, la UNITER (Terasa Savart). Este despre procesul de creație la spectacolul din FNT33 „O dulcele meu pământ”, despre munca de cercetare a actriței, despre cum a lucrat cu refugiații sau despre istoria orală.

https://fnt.ro/2023/teatru-devised-storytelling-masterclass-corinne-jaber/

De asemenea, este programat un atelier de fotografie, susținut de fotograful de teatru Christine de Grancy, în data de 23 octombrie, ora 11:00, la UNITER (Terasa Savart). Această întâlnire-atelier (producător Forumul Cultural Austriac) este dedicată fotografilor profesioniști specializați în fotografia de teatru, precum și studenților care se formează în acest domeniu. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

https://fnt.ro/2023/atelier-de-fotografie-intalnire-cu-christine-de-grancy-fotografa-de-teatru/

Iubitorii artei fotografice vor avea parte în FNT33 și de o expoziție de fotografie de teatru, cu titlul „Zeii de împrumut ai Vienei, martori împietriți” a aceleiași Christine de Grancy (vernisajul – 22 octombrie, ora 16:00, ARCUB, Sala Gabroveni). Expoziția va fi deschisă până la 5 noiembrie. Intrarea este liberă.

Fotografiile care au consacrat-o pe Christine de Grancy au fost realizate în multe țări ale lumii. Artista s-a format la Graz, ca ceramistă și graficiană. Din 1963, trăiește și lucrează la Viena.

https://fnt.ro/2023/zeii-de-imprumut-ai-vienei-martori-impietriti-expozitie-de-fotografie-de-teatru-de-christine-de-grancy/

O nouă premieră Teatrelli - Spectacolul „Viaţă bună”, regizat de Cristian-Theodor Popescu
Teatru și film 11 Decembrie 2023, 06:10

O nouă premieră Teatrelli - Spectacolul „Viaţă bună”, regizat de Cristian-Theodor Popescu

Şase actori români și un dansator sri-lankez deschid un laborator asupra naturii iubirii, într-o nouă premieră marca Teatrelli.

O nouă premieră Teatrelli - Spectacolul „Viaţă bună”, regizat de Cristian-Theodor Popescu
Dimitrie Cantemir - Legendă și adevăr. Istoria cărturarului - Celebrarea vieții și operei cărturarului, la Teatrul Național Radiofonic
Teatru și film 11 Decembrie 2023, 06:08

Dimitrie Cantemir - Legendă și adevăr. Istoria cărturarului - Celebrarea vieții și operei cărturarului, la Teatrul Național Radiofonic

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, marți, 12 decembrie 2023, la Radio România Cultural,...

Dimitrie Cantemir - Legendă și adevăr. Istoria cărturarului - Celebrarea vieții și operei cărturarului, la Teatrul Național Radiofonic
Premieră pentru copii, în luna cadourilor - „Bătrânul Grivei şi lupul”
Teatru și film 08 Decembrie 2023, 06:46

Premieră pentru copii, în luna cadourilor - „Bătrânul Grivei şi lupul”

Teatrul Naţional Radiofonic pentru copii vă invită să ascultaţi, duminică, 10 decembrie, de la ora 9:00, la Radio...

Premieră pentru copii, în luna cadourilor - „Bătrânul Grivei şi lupul”
Proiecție specială la Penitenciarul Rahova: deținuții au vizionat VISUL, alături de echipa filmului
Teatru și film 06 Decembrie 2023, 13:21

Proiecție specială la Penitenciarul Rahova: deținuții au vizionat VISUL, alături de echipa filmului

Comedia VISUL , regizată de Cătălin Saizescu , a fost proiectată la Penitenciarul Rahova pe 5 decembrie , în fața...

Proiecție specială la Penitenciarul Rahova: deținuții au vizionat VISUL, alături de echipa filmului
Alin Boeru: „Am fixat momentul Revoluției din decembrie 1989 ca fiind momentul de început al graffiti-ului în România” | PODCAST
Teatru și film 06 Decembrie 2023, 12:03

Alin Boeru: „Am fixat momentul Revoluției din decembrie 1989 ca fiind momentul de început al graffiti-ului în România” | PODCAST

Între vandalism și artă, street art-ul sperie, intimidează, fascinează. Limitele niciodată nu sunt foarte clare: uneori...

Alin Boeru: „Am fixat momentul Revoluției din decembrie 1989 ca fiind momentul de început al graffiti-ului în România” | PODCAST
Spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?” în premieră națională la Teatrul Metropolis
Teatru și film 05 Decembrie 2023, 17:41

Spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?” în premieră națională la Teatrul Metropolis

„Un tată și un fiu se află la câțiva metri unul de celălalt. Fiul vorbește. Mult. Tatăl pare să nu-l poată...

Spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?” în premieră națională la Teatrul Metropolis
Dana Păpăruz: „Una dintre rochiile mele preferate este cea purtată de Olimpia Melinte în Moromeții 3” | PODCAST
Teatru și film 04 Decembrie 2023, 11:40

Dana Păpăruz: „Una dintre rochiile mele preferate este cea purtată de Olimpia Melinte în Moromeții 3” | PODCAST

Dana Păpăruz a semnat costumele care apar în multe filme româneşti şi străine, printre care "Inimi...

Dana Păpăruz: „Una dintre rochiile mele preferate este cea purtată de Olimpia Melinte în Moromeții 3” | PODCAST
Prima ediție a Nopții albe a scurtmetrajelor românești, pe 8 decembrie la Cinema Elvire Popesco
Teatru și film 03 Decembrie 2023, 05:56

Prima ediție a Nopții albe a scurtmetrajelor românești, pe 8 decembrie la Cinema Elvire Popesco

Pe 8 decembrie cinefilii sunt așteptați la NOAPTEA ALBĂ A SCURTMETRAJELOR ROMÂNEȘTI , eveniment organizat de...

Prima ediție a Nopții albe a scurtmetrajelor românești, pe 8 decembrie la Cinema Elvire Popesco
Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Dosar de patrimoniu
Ascultă live Radio România Cultural
21:05 - 21:30
Istorica
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru