Ascultă Radio România Cultural Live

Festivalul internațional Très Court 2018

Festivalul internațional Très Court 2018
TC 2018

29 Mai 2018, 06:41

1-10 iunie 2018 în 15 de oraşe din România

4 minute

4 minute este o clipă sau o eternitate. Este durata în care lumina ajunge de la Pământ pe Marte. 4 minute e prea puțin pentru un cântec bun, și prea mult pentru o piesă proastă. 4 minute este sigura regulă a Festivalului internațional Très Court, variabila comună a marii diversități de producții audiovizuale selectate. 4 minute este o provocare pentru regizori, constrânși astfel să meargă direct la esențial. 4 minute este în fine intervalul de timp în care spectatorul va râde în hohote, va tresări și își va pune întrebări, fără a ajunge niciodată la plictis.

Peste tot în același timp


Unde și când

În 2018, a 20a ediție a Festivalului internațional Très Court va avea loc din 1 în 10 iunie în aproape 80 de orașe din peste 20 de țări. Din Franța în Noua Caledonie, din Panama în Egipt, din Istanbul în Amsterdam, spectatorii din întreaga lume vor avea plăcerea de a descoperi peste o sută de filme repartizate într-o competiție internațională, o selecție tematică pentru copii și o selecție de filme feminine și feministe. Una dintre principalele caracteristici ale festivalului Très Court stă în faptul că este prezent pe toate continentele! Acest caracter internațional se acordă cu o puternică prezență locală, în special prin selecțiile create de partenerii festivalului din cele patru colțuri ale planetei.

In România, festivalul coordonat de Institutul francez din Cluj ajunge în 15 orașe și în mai multe comunități rurale (Arad, București, Buzău, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Colinele Transilvaniei, Dealurile Târnavelor, Huedin, Iași, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Pitești, Râșnov, Sîngeorz-Băi, Timișoara) și prezintă o competiție de filme foarte scurte românești. Rezultă o uluitoare diversitate a spectatorilor, care reflectă eclectismului filmelor prezentate. În capitală, festivalul se va desfășura în zilele de 2 și 3 iunie, la Sala Elvire Popesco, din cadrul Institutului Francez din București.

Selecțiile

Ca în fiecare an, în jur de 3000 de filme foarte scurte sunt supuse atenției echipei de selecție, iar peste 100 dintre ele sunt reținute. Operele selecționate sunt reunite în mozaicuri cinematografice, în același timp coerente și diversificate.

Competiția internațională reflectă ultimele curente în creația cinematografică de pe cele 5 continente : 41 de filme concurează pentru a obține un loc în cadrul palmaresului precum și în inimile și în voturile unui public exigent.

Competiția Paroles de femmes aduce în lumina reflectoarelor personaje feminine puternice și contrastante. Jucându-se cu granița dintre ficțiune și realitate, această selecție propune un tur de orizont al perspectivelor feminine, în versiune foarte scurtă bineînțeles.

Selecția Familială este dedicată copiilor mici și mari, de la 6 la 106 ani, dornici să călătorească în lumi fantastice imaginate de unii dintre cei mai creativi regizori!

Competiția românească prezintă 15 filme de maxim 4 minute care se întrec pentru voturile spectatorilor din România și pentru premiile puse în joc de Orange. Tematicile de anul acesta sunt strâns legate de actualitatea socio-politică în care trăim, așa că veți regăsi subiecte precum familia, tehnologia, tradițiile și în mod special anul acesta tema corupției - în urma unui parteneriat pe care Institutul francez l-a realizat cu asociația Inițiativa România și festivalul lor anticorupție intitulat Once upon a time in Romania.

Actualitatea în imagini / Tendințele

Realizate de cineaști din toate orizonturile, filmele foarte scurte reflectă lumea actuală, în toată diversitatea sa, în contradicțiile și în fanteziile sale. Cu lejeritate sau cu seriozitate, regizorii ne pun întrebări despre societățile și personalitățile noastre. Anumite personaje urmează o linie deja trasată, altele, dimpotrivă, încearcă să scape de destinul lor. Acești oameni care se iubesc dar nu știu să o spună, uneori, nici nu pot. Oricine e influențat de societatea în care trăiește. Ne recunoaștem în personajele confruntate cu reguli care le sunt impuse, realități pe care încearcă să le schimbe. Tema corupției apare frecvent în competiția românească, fiind un foarte bun exemplu al felului în care tinerii aleg să exprime prin film ceea ce trăiesc zi de zi și ceea ce vor să schimbe la societatea lor. În mijlocul acestor chestiuni, regizorii nu vor uita să se amuze. Fie că ne fac să râdem sau ne dau de gândit, foarte scurt metrajele chestionează această lume în perpetuă evoluție. Ce rol alegeți dumneavoastră să jucați?

Juriul

În fiecare an, competiția internațională este supusă aprecierii critice a unui juriu format din profesioniști ai imaginii, care decernează Marele Premiu al juriului, Premiul pentru Animația și Premiul pentru originalitate. De-a lungul timpului, am avut onoarea de a avea în fruntea juriului regizori prestigioși precum Pascale Ferran sau Claude Chabrol producători emeriți precum Marianne Slot și Nicolas Altmayer, dar și personalități precum desenatorul Moebius sau artista Charlélie Couture. Juriul acestei a douăzecea ediții este unul eclectic, ca și selecția de filme și este condus de Eric Judor, actor francez de comedie, realizator de scurt metraje. Profesioniști ai cinematografiei, personalități din lumea muzicii sau critici de presă, membrii juriului au venit la Très Court pentru a descoperi pepite audiovizuale și pariem că vor fi surprinși de creativitatea realizatorilor de film de anul acesta.

Juriul Competiției Românești este format din Xavier Leroux - director delegat al Institutului francez Cluj și Președinte al juriului , Claudiu Turcus - critic de film, profesor în cadrul Facultății de teatru și televiziune UBB Cluj, Călin Bocian - regizor scurt metraje și proiecționist, Raluca Mateiu - coordonatorul festivalului Très Court , Mihaela Matei - reprezentant din partea Orange - partenerul principal al Festivalului.

Premiile

Un festival de film are nevoie de palmares, laureați, trofee, aplauze și multe emoții!

Competiția internațională - câștigătorii vor fi anunțați în 9 iunie ora 20 la Paris

• Marele premiu: 1500€

• Premiul pentru originalitate: 500€

• Premiul pentru animație: 500€

• Premiul publicului: 500€

• Premiul Œil de Links - Canal+: achiziționarea drepturilor de difuzare pe Canal+

Competiția Paroles de Femmes - câștigătorii vor fi anunțați în 9 iunie ora 18 la Paris

• Premiul pentru Drepturile femeii: 1000€

Competiția românească - câștigătorii vor fi anunțați în 10 iunie ora 18.30 la Cluj-Napoca

• Marele premiu: trofeu și premii din partea Orange

• Premiul pentru animație: trofeu și premii din partea Orange

• Mențiunea specială a juriului : trofeu și premii din partea Orange

• Premiul Organizației Internaționale a Francofoniei : 250€ și o tabletă

• Premiul publicului : trofeu și premii din partea Orange

Premiile publicului pentru Selecția Internațională și pentru Selecție Românească sunt decernate după decontarea voturilor venite din partea spectatorilor din întreaga lume, respectiv din întreaga țară. Câștigătorii sunt anunțați pe website-ul festivalului.

Opinii puternice și feminine - Paroles de Femmes

Deși pe marele ecran predomină încă personajele masculine, iar lumea producției de film a fost recent bulversată de denunțurile Me too, Festivalul Internațional Très Court prezintă an de an, începând cu 2009, filme care exprimă puncte de vedere feminine prin competiția Paroles de femmes. Portrete de femei, mărturii, chemări la luptă dar și sex, hărțuire și violență, Tres Court nu cenzurează nicio tematică legată de egalitatea dintre sexe. Departe de stereotipuri, filmele aceste selecții dezvăluie femei surprinzătoare care, indiferent de vârstă, sunt independente, ironice și iau cuvântul cu umor, gravitate sau curaj. Acest mozaic de universuri feminine schimbă ideile preconcepute, interpelează și deranjează uneori. Un lucru e sigur: la Tres Court femeile nu fac figurație!

Varietatea publicului

Ficțiune sau animație? Documentar sau clip? Thriller sau povești pentru copii? Regizor confirmat sau cineast amator? Filme locale sau producții internaționale? Cu Très Court, nu mai e nevoie să alegeți: toate genurile sunt prezente în festival! Toți cinefilii vor avea perle de descoperit din multitudinea de filme care le sunt propuse: diversitatea de genuri și tematici, diversitate de limbi și de perspective, de colțuri ale lumii… O singură indicație: lăsați-vă surprinși!

Cineastul Radu Jude face parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin
Teatru și film 02 Februarie 2023, 07:42

Cineastul Radu Jude face parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin

Regizorul Radu Jude face parte din Juriul Internaţional al Festivalului de Film de la Berlin, condus de actriţa americană...

Cineastul Radu Jude face parte din juriul Festivalului de Film de la Berlin
Cock de Mike Bartlett – 3 februarie, la Metropolis
Teatru și film 02 Februarie 2023, 06:15

Cock de Mike Bartlett – 3 februarie, la Metropolis

După succesul premierei oficiale cu Cock de Mike Bartlett, spectacol al Teatrului Stela Popescu în regia lui Tony Adam şi...

Cock de Mike Bartlett – 3 februarie, la Metropolis
O piesă de teatru a fost atribuită, recent, lui Felix Lope Vega de către cercetătorii spanioli, care au folosit inteligența artificială
Teatru și film 01 Februarie 2023, 14:54

O piesă de teatru a fost atribuită, recent, lui Felix Lope Vega de către cercetătorii spanioli, care au folosit inteligența artificială

Biblioteca Națională a Spaniei a anunțat descoperirea unei piese de teatru necunoscute până acum aparținând unuia...

O piesă de teatru a fost atribuită, recent, lui Felix Lope Vega de către cercetătorii spanioli, care au folosit inteligența artificială
Apollo111 Teatrul lansează prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE
Teatru și film 01 Februarie 2023, 13:53

Apollo111 Teatrul lansează prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE

Apollo111 Teatrul lansează astăzi prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE, un proiect prin care invită...

Apollo111 Teatrul lansează prima ediție a concursului de dramaturgie OFF-STAGE
Matei Vișniec: ”Mi-am promis că voi regiza un spectacol. Va fi prima și ultima oară când voi face asta, dar o voi face, poate chiar anul acesta”
Teatru și film 01 Februarie 2023, 10:01

Matei Vișniec: ”Mi-am promis că voi regiza un spectacol. Va fi prima și ultima oară când voi face asta, dar o voi face, poate chiar anul acesta”

Matei Vișniec este unul dintre cei mai cunoscuți, traduși și montați dramaturgi români contemporani. A studiat...

Matei Vișniec: ”Mi-am promis că voi regiza un spectacol. Va fi prima și ultima oară când voi face asta, dar o voi face, poate chiar anul acesta”
Zilele Filmului Indian
Teatru și film 01 Februarie 2023, 07:38

Zilele Filmului Indian

Centrul Cultural Rabindranath Tagore și Cinema Muzeul Țăranului, cu susținerea Ambasadei Indiei la București și a...

Zilele Filmului Indian
Jesus del Cerro: ”Nu noi, regizorii, facem filme de public, ci spectatorii”
Teatru și film 31 Ianuarie 2023, 10:07

Jesus del Cerro: ”Nu noi, regizorii, facem filme de public, ci spectatorii”

Înainte de premiera oficială a celui mai nou film căruia îi semnează regia, Ramon, Jesus del Cerro a venit la Scena și...

Jesus del Cerro: ”Nu noi, regizorii, facem filme de public, ci spectatorii”
Pâinea noastră cea de toate zilele: cel mai nou documentar semnat de Șerban Georgescu a avut premiera internațională în cadrul FIPADOC
Teatru și film 30 Ianuarie 2023, 15:00

Pâinea noastră cea de toate zilele: cel mai nou documentar semnat de Șerban Georgescu a avut premiera internațională în cadrul FIPADOC

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de...

Pâinea noastră cea de toate zilele: cel mai nou documentar semnat de Șerban Georgescu a avut premiera internațională în cadrul FIPADOC
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
19:00 - 19:05
ŞTIRI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj