Scriitori contemporani la muzeu – Ioan Es. Pop
11 May 2017
Editura Nemira la Bookfest 2017 cu multe noutăți și evenimente
11 May 2017

Ioana Bâldea Constantinescu, realizatoarea emisiunii Orașul vorbește, îşi lansează cel de-al doilea roman la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Ioana Bâldea Constantinescu, realizatoarea emisiunii Orașul vorbește, una dintre cele mai ascultate emisiuni de la Radio România Cultural, își va lansa cel de-al doilea roman joi, 11 mai, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigu.

„Am decupat momente, frânturi de conversaţie, unele sunt aproape literale, dar nu am un personaj făcut după cineva, şi asta bucură, pentru nu trăiesc cu teamă cineva se poate recunoaşte sau poate recunoaşte. Sunt frânturi de mine peste tot, dar, dincolo de asta, este acel «Call me Ishmael» pe care numai Melville l-a stăpânit cu desăvârşire, convenţia aceea careţi face bucăţi un gând şi ţi-l pune în zece capete. Îmi place acest joc, pentru este periculos şi greu în acelaşi timp.“ (Ioana Bâldea Constantinescu)

Ioana Bâldea Constantinescu îmbină în acest al doilea român al sau, aşa cum a făcut-o şi în Dincolo de portocali, fascinaţia pentru personajele misterioase şi curiozităţile din vremuri îndepărtate cu o emoţionantă poveste contemporană. Nautilus ne poartă astfel paşii prin Parisul zilelor noastre – unde un tânăr doctorand se documentează vreme de câţiva ani pentru lucrarea şi în Franţa de secol XIV, pe urmele faimoasei Reine Blanche, prima colecţionară a Evului Mediu. Fie scrie despre obiecte frumoase şi rare, despre iubiri diafane, despre ciumă care decimează un sat întreg sau despre suferinţă unui băieţel autist captiv în lumea lui, Ioana Bâldea Constantinescu îşi construieşte frazele cu pricepere şidelicateţe de bijutier, într-un stil deja inconfundabil.

„Este, într-o măsură importantă, o carte despre prejudecată și despre desființarea ei, despre dinamitarea, la un moment dat, unor lucruri în care suntem cu toții înțepeniți și ne înțepenim din ce în ce mai tare“, spune Ioana Bâldea Constantinescu, într-un interviu realizat de Dorina Călin

Ioana Bâldea Constantinescu s-a născut în 1979 în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti, specializarea englezăspaniolă, şi are un masterat în studii culturale americane la aceeaşi facultate. Din 2001 până în prezent, lucrează jurnalist în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune: este moderator, producător, coordonator cu interese în zona de documentar, feature, sound art, sound environment. Dintre emisiunile produse sau moderate: StoryMania, 5th Avenue, Oraşul vorbeşte, Espresso. A realizat interviuri cu David Lodge, Jonathan Şafran Foer, Nicole Krauss, Sarah Dunant, Alain de Botton, Joanna Kavenna, Prinţul William Lobkowicz, Mircea Cărtărescu, Filip Florian, Roxana Davidescu, Ana Wagner. Expune, de asemenea, instalaţii audio: Sycorax (obiect virtual în cadrul proiectului de artă contemporană Contemporary Nightmares, iulie 2010), I Wear My Ego On My Face (la Târgul de bijuterie contemporană, Sala Dalles, noiembrie 2012), Oraşul cu cercel de perlă (la Târgul de bijuterie contemporană, Sala Dalles, noiembrie 2013). Colaborează cu articole, recenzii, cronici de călătorie, interviuri la Esquire, Harper’s Bazaar, Elle, The One, Cosmopolitan, LiterNet.ro.