Poveşti noi pentru voi la Librăria Cărtureşti-Verona
8 May 2018
Timpul prezent – pledoarie pentru Parcul Uranus
8 May 2018

Târgul GAUDEAMUS Oradea 2018 se deschide astăzi!

Târgul GAUDEAMUS Oradea 2018, evenimentul cu numărul 105 în seria pe care Radio România a inaugurat-o în urmă cu peste un sfert de secol, vă așteaptă să sărbătoriți Ziua Europei, Centenarul României și 90 de ani de Radio România, în cel mai frumos mod, în mijlocul cărților. Evenimentul este organizat de Radio România, Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune și va avea loc în perioada 9 – 13 mai, în Piața Unirii.

Cu detalii Connie Chifor:

Oferta ediţiei va reuni elementele specifice unui eveniment expoziţional dedicat cărţii – mii de volume care abia aşteaptă să fie luate cu asalt de cititori, lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii – dar şi muzică bună, ateliere de creaţie și concursuri cu premii atractive, dedicate vizitatorilor. Programul de vizitare este următorul: miercuri – sâmbătă între orele 10.00 şi 20.00 şi duminică între orele 10.00 şi 15.00; accesul publicului este liber, pe întreg parcursul evenimentului. Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 9 mai, la ora 12.00.

Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus Oradea 2018 va fi prof. univ. dr. Sorin Șipoș.
***

Gaudeamus Oradea 2018, repere statistice:
– peste 60 de expozanţi reuniţi în 46 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România – edituri, agenţii de difuzare de carte, muzică şi produse multimedia, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte.
Prezenţa editurilor de top din România şi a celor mai importanţi distribuitori naţionali de carte străină este garanţia pentru o ofertă remarcabilă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile, cât şi din cel al diversităţii domeniilor abordate.
– o suprafaţă de peste 450 mp de standuri, care depășește recordul înregistrat la ediţia precedentă; – 20 de evenimente adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă (lansări și prezentări de carte, ateliere de creație).
Proiecte Radio România derulate la GAUDEAMUS Oradea
 Pe parcursul acestui an, Radio România va organiza cu prilejul tuturor evenimentelor din seria Gaudeamus câte un spațiu dedicat Centenarului Marii Uniri, în cadrul căruia va fi expusă o colecție de volume cu această tematică. Volumele, publicate de către editurile care participă la târg, pot fi ulterior achiziționate de la standurile editurilor. La Oradea, acest spațiu va fi amenajat în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Bihor și cu Muzeul Țării Crișurilor.  Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, la finalul evenimentului, este oferit unei biblioteci publice, subfinanţate la capitolul achiziţii.
 Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 12 mai, la ora 12.00, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe „invitaţii de nota 10” la GAUDEAMUS Oradea, elevi din judeţul Bihor premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline. Premiile vor fi oferite de Radio România.
Premiile GAUDEAMUS Oradea 2018 vor fi decernate duminică, 13 mai, începând cu ora 13.00, astfel:  Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;
 Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului;  Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare, de către Avon România;  Premiile Tombolei GAUDEAMUS, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului, astfel: Marele Premiu, constând în suma de 300 de lei, oferită de Asociaţia Club Lions 22 Oradea şi câteva premii constând în produse cosmetice oferite de Avon România.
GAUDEAMUS Oradea este cea mai recentă componentă a Programului LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale. Palmaresul cumulat al programului, în intervalul 1994 – aprilie 2018, însumează 104 evenimente organizate sub brandul GAUDEAMUS, circa 10.300 de expozanţi, 2.850.000 de vizitatori şi peste 12.700 de manifestări culturale, cu profil preponderent literar. Principalele componente ale programului sunt: Târgul Internaţional Gaudeamus (24 de ediţii), Caravana GAUDEAMUS (Cluj-Napoca – 19 ediţii, Craiova – 17 ediţii, Litoral – 9 ediţii, Timișoara – 9 ediții, Oradea – 5 ediţii, inclusiv ediția 2018), Târgul Gaudeamus Carte Şcolară (15 ediţii) şi o serie de proiecte culturale conexe. Un eveniment organizat de Radio România (prin Echipa Gaudeamus şi Radio Cluj), Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune
Partenerii ediţiei Partener principal: BRD Groupe Société Générale Parteneri: Avon România, Asociaţia Club Lions 22 Oradea Parteneri media: Bihoreanul, InfoOradea.ro, EvenimenteOradea.ro, mediaTRUST și Agenția de presă Rador