Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
1 October 2022
REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
2 October 2022

Texte şi pretexte: Frigul şi sănătatea, metoda Wim Hof – în viziunea coach-ului Valentin Bunea

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu;

 

Citat din spusele invitatului, motto al ediţiei: „Acum 4 ani am fost intrigat de un studiu care demonstra că expunerea la frig scade rezistența la insulină. La un moment dat am auzit întâmplător de Wim Hof, olandezul minune care se expune la frig de peste 40 de ani cu peste 20 de recorduri mondiale incredibile. Am aflat că a dezvoltat o «metodă» prin care putea învăța pe oricine în doar câteva zile «arta» expunerii la frig. Era un mix interesant dintre niște respirații, băi cu gheață și «mindset». Mă uitam și nu-mi venea să cred. Băi cu gheață de 2h, maratoane la polul nord și urcat pe Everest doar în pantaloni scurți?… Era octombrie și am decis să încep expunerea la frig imediat. În iarna următoare am purtat doar pantaloni scurți și tricou indiferent de temperatura exerioară. Expunerea la frig crește nivelul adrenalinei și corpul îți oferă energie dar și hormoni de plăcere. Așa că m-a prins imediat.” (Valentin Bunea)

Frigul face bine sănătăţii. Nu este o glumă, chiar dacă nouă, românilor, în contextul geopolitic actual, ne îngheaţă sufletul în piept doar evocînd amintirea iernii care stă să vină. Şi la fel de adevărat este că una e să alegi tu, voluntar, să practici metoda Wim Hof, şi alta să-ţi impună alţii cîte grade să ai în dormitor la vreme de iarnă, pe banii tăi – şi încă mulţi, exagerat de mulţi…

Însă fără doar şi poate că nu putem fi decît interesaţi, pe deasupra oricăror considerente fals-etice şi delirant-propagandistice, de cartea scrisă de olandezul Wim Hof şi apărută la Editura Act şi Politon din Bucureşti, în traducerea semnată de Cătălina Pătraşcu, Metoda Wim Hof. Activează-ţi întreg potenţialul uman. Lucrarea lui Wim Hof este despre cum să ai mai multă energie, să fii mai puţin stresat şi să te bucuri de un sistem imunitar mai puternic, dar şi despre cum să dormi mai bine, să-ţi îmbunătăţeşti performanţele sportive şi cognitive, să-ţi ridici moralul, să slăbeşti şi să scapi de anxietate în doar zece zile, cu puterea minţii. Pilonii acestei metode sînt: expunerea la frig, respiraţia conştientă şi puterea de concentrare. Folosind aceste tehnici, mulţi indivizi au reuşit să amelioreze simptomele debilitante ale bolii Parkinson, ale artritei reumatoide şi ale sclerozei multiple, dar şi să trateze o mulţime de alte boli, de la Lupus şi diabet, la boala Lyme. Iar explicaţia este cît se poate de simplă pentru aceste vindecări: metoda Wim Hof reduce inflamaţia din corp.

Invitatul ediţiei este instructorul certificat în metoda Wim Hof, Valentin Bunea, un coach care l-a antrenat pe Paul Georgescu pentru ca acesta să cîştige titlul mondial în proba de 500 de metri înot în ape îngheţate la Murmansk, în Rusia.

Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre primul asediu al Vienei, cel din 1529, dar şi despre Émile Zola, de la a cărui dispariţie s-au împlinit 120 de ani.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important din istoria filmului universal: astfel, la 1 octombrie 1943 se năştea la Draveil, în Franţa, un mare regizor, autor al unor pelicule de valoare, precum Amantul, Numele trandafirului, Ursul, Şapte ani în Tibet şi Inamicul este aproape, colaborînd cu actori de prestigiu, ca Brad Pitt, Sean Connery, F. Murray-Abraham, Christian Slater, Jude Law, Joseph Fiennes şi Bob Hoskins..

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.

În spaţiul rubricii Respiro sportiv Valentin Protopopescu va evoca retragerea din activitate a legendarului campion elveţia de tenis, Roger Federer.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Mustăria şi interpretată de Marin Moraru, Dem Rădulescu şi Radu Zaharescu.

Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: arhiva personală), Valentin Bunea şi Paul Georgescu (sursa:blogul Biciclistul),  Asediul Vienei de la 1529 şi Émile Zola (sursa: wikipedia), Jean-Jacques Annaud (sursa: wikipedia),  Roger Federer  (sursa: wikipedia),  Marin Moraru, Dem Rădulescu şi Radu Zaharescu (sursa: wikipedia).