Dilema veche la Timpul prezent: Chiulul
2 December 2021
Azi la Radio România Cultural: Cu…minte de weekend!
4 December 2021

Texte şi pretexte: Modă şi mentalitate în secolul XIX românesc. Invitatul ediţiei este istoricul de artă Camelia Ene

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu

Citat dintr-o mărturisire a autoarei, motto al ediţiei: „Este de notorietate faptul că Muzeul Municipiului București deține cea mai bogată și variată colecție de costum urban și accesorii vestimentare din țară, aceasta fiind studiată, valorificată editorial și expozițional. Tocmai de aceea este oportună realizarea de expoziții tematice care să evidențieze vestimentația de secol XIX, stilurile care s-au succedat în decurs de un veac, oglindite de aceste piese de patrimoniu autentice, purtate în momente fericite sau solemne de personaje care au trăit și au visat în această capitală europeană.” (Camelia Ene)

 În ediţia din 4 deciembrie 2021 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să călătorim prin istoria vestimentară a secolului XIX românesc. Pretext? Expoziţia deschisă la Muzeul Suţu din Bucureşti începînd din 15 decembrie a.c. intitulată Dress Code. Parfum de secol XIX. Invitatul ediţiei, Camelia Maria Ene, istoric şi critic de artă, un extraordinar curator de expoziţii şi un inspirat cercetător în cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Platici şi doctor în istorie, este o persoană fericită. S-a format sub auspicii de excepţie, învăţînd să imagineze costume într-o familie de extracţie burgheză, una care a supravieţuit în ciuda ororilor societăţii comuniste, apoi a studiat artele cu profesori de marcă, făcînd pasul de la amintirea formativă a timpului copilăriei la abordarea istorică şi estetică sistematică.

Pasionată de obiectul ei de studiu şi aplicaţie, a cercetat şi a acumulat o experienţă fastuoasă. Camelia Ene a înţeles că artele vizuale, stilurile arhitecturale şi moda reprezintă nu doar factori de cultură şi civilizaţie, ci sînt şi radicale mărci identitare, defininind un profil psiho-mental al unei comunităţi istorice locale sau naţionale. Mai cu seamă fascinată de costum, domnia sa a încercat să traseze un liniament estetic şi istoric care să explice trecerea de clasicismul greco-turcesc la modernitatea de tip occidental în lumea românească. Din această perspectivă, a schimba haina devine şi o modalitate de a actualiza mentalitatea, iar acest pasaj reflectă o întreagă revoluţie socio-economică, implicînd modificări de esenţă în numeroase alte planuri ale societăţii.

Sau, după cum afirmă invitata noastră, „elementele care compun explicit eticheta vestimentară pot fi cunoscute nu doar din cărți ilustrate sau filme, ci pot fi admirate în sala de muzeu: rochiile de plimbare, cele de bal, mantia de teatru, rochia de mireasă, toaleta de doliu, vestimentația de interior, costumele bărbătești, civile sau uniformele militare, accesoriile care le însoțeau. Toate acestea reprezintă povestea unei lumi, pe o anumită treaptă a timpului, o lume ghidată de reguli, orgolii și morală”.

Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre istoricul moment de la 1 decembrie 1918 şi despre semnificaţiile sale ulterioare.

Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la unul dintre actanţii majori ai istoriei literaturii universale. Astfel, la 4 decembrie 1875 se năştea la Praga, în Imperiul Austro-Ungar, unul dintre cei mai importanţi  poeţi de limbă germană din toate timpurile. S-a dovedit un artist deosebit de sensibil, scriind o poezie vizionară, cu inspirate accente mistice, dar profund defetistă, marcată de melancolie şi de anticiparea permanentă a morţii. Are un singur roman, Însemnările lui Malte Laurids Brigge, iar între cele mai reprezentative volume de poezie pot fi invocate Elegiile duineze, Sonete către Orfeu şi Cîntul de iubire și moarte al stegarului Christoph Rilke.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai semnificative evenimente culturale consumate pe plan internaţional.

În cadrul rubricii Respiro sportiv vom vorbi despredecăderea competiţiei de tenis masculine pe echipe Cupa Davis.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Actul de naştere şi interpretată de Dorina Lazăr, Radu Zaharescu şi Horia Căciulescu.

 

Ilustrare vizuală: Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie),  Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: toate din arhiva personala), Camelia Ene (sursa: arhiva personală a invitatului), foto costume (sursa: Ziarul de Vrancea), foto Adunarea de la Alba Iulia, Rainer Maria Rilke, Cupa Davis, Dorina Lazăr (sursa: wikipedia), foto Radu Zaharescu şi Horia Căciulescu (sursa: Cinemagia).