Ateneul Român aniversează, astăzi, 130 de ani de la inaugurare
14 February 2018
Ecoul “Sirenei lui Roaită”…..după 85 de ani! – de Dan Manolache
17 February 2018

Un nou eveniment cu istoricul G. Filitti: Ionel Brătianu – un creator al României moderne

Poveștile împărtășite de istoricul Georgeta Filitti, spuse cu umor și pline de tâlc, au un farmec aparte. Următoarea poveste pe care ne-o va dezvălui carismatica doamnă este dedicată lui Ionel Brătianu.

Ionel Brătianu poate fi considerat unul din părinţii patriei. Născut în 1864, la Florica, proprietatea tatălui său, Ion Brătianu, faimosul paşoptist, cu o lungă guvernare mai apoi (1876-1888), Ionel Brătianu s-a şcolit la Paris. A făcut parte, ca inginer de poduri, din echipa lui Anghel Saligny.

Curând după moartea tatălui său, a intrat în politică, revigorând Partidul Naţional Liberal, condus un timp de D. A. Sturdza. În 1909 a devenit preşedintele partidului, pe care l-a condus până la moarte (1927).

Supranumit ”Sfinxul”, circumspect în decizii, a temporizat adesea nedumeritor unele acţiuni dar, vizionar prin structură, a avut mereu câştig de cauză. Artizan principal al Marii Uniri, a rămas factorul determinant şi în procesul de reforme postbelic (reforma electorală, reforma agrară, Constituţia din 1923).

Om de vastă cultură, debater impunător în Parlament, personalitate care a ştiut totdeauna să-şi impună voinţa, s-a spus, pe bună dreptate, că a făcut parte din ”dinastia de la Argeş”, în paralel cu dinastia de Hohenzollern, care conducea nominal ţara. I-a fost sfătuitor devotat regelui Ferdinand Întregitorul.

Data: 24 Februarie, ora 11:00
Vârsta Minimă: 16 ani
Cost: 50 de lei
Cost redus (card fidelitate, studenți, elevi, pensionari): 45 de lei
Loc: Grand Hotel ContinentalCalea Victoriei 56, intrare din str. Ion Câmpineanu (Sala Grigorescu, et. 4)
Înscrieri la contact@victoriei.ro