Îndrăgitul scriitor Jón Kalman Stefánsson vine la Timișoara, la aniversarea Librăriei La Două Bufnițe
22 November 2018
Timpul prezent în literatură – 10 ani de traduceri între ţările de limbă germană şi Europa de Sud-Est
23 November 2018

Viktor Maschek, un creator de carte frumoasă – sâmbătă, la Născut în România

 

La Născut în România, pentru ediţia de sâmbătă -24 noiembrie 2018 îl avem invitat al postului Radio România Cultural pe omul de carte Victor Masek.
Viktor Maschek este om de carte la propriu, dar şi la figurat, căci invitatul nostru la microfon (cu origini germane) este absolvent al Şcolii medii tehnice de Poligrafie şi Editură din Bucureşti. Dragostea de cartea frumos gândită, ale cărei coperţi, dar şi pagini să fie artistic concepute – l-a îndreptat pe Viktor Maschek mai întâi, spre Editura Didactică şi Pedagogică (unde se realizau primele cărţi de şcoală româneşti, după cele care erau în fapt, traduceri ale cărţilor ruseşti) şi mai apoi, către Editura pentru literatură universală, mai târziu devenită Editura Univers.
Născut pe 16 decembrie 1935, Vickor Maschek a prins în producţia de carte românească, anii 50- 60, perioada de început a viitoarelor mari edituri, aflate atunci într-o epocă de căutări şi încercări în urma cărora se experimenta şi învăţa din mers. Pentru Viktor Maschek toate operaţiunile se realizau manual iar creativitatea îşi avea locul ei, la mare cinste. Colaborarea cu oameni de cultură inspiraţi şi dăruiţi meseriei lor ( dintre care îi menţionăm aici pe Vladimir Streinu, Romulus Vulpescu, Ion State, Marcel Chirnoagă) a însemnat pentru Viktor Maschek o perioadă de reuşite tipografice, o perioadă soldată cu premii, cu recunoaşterea prin premii a activităţii sale pe plan intern şi internaţional.
Viktor Maschek are origini germane: un bunic a venit din largul Imperiu Austro- Ungar, un altul a ajuns la Bucureşti din Sibiu (acesta a murit in timpul primului razboi mondial). Mama lui Viktor Maschek a lucrat la Ţesătoriile Stan-Rizescu ocupându-se de traduceri şi deci, de relaţiile comerciale.
Târziu, la 55 de ani, în noiembrie 1989, Viktor Maschek emigrează în Germania unde îşi continuă activitatea la cotidianul Stuttgarter Zeitung. În semn de apreciere, cotidianul la care a colaborat vreme de destui ani, îi dedică lui Viktor Maschek, în 10 martie 2015, un articol cuprinzător; preluam si noi, în prezentarea invitatului nostru, fotografia cu care se deschidea acel interviu cu invitatul nostru, la Născut în România.

Realizator Roxana Păsculescu